Jump to content

Sloboda

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Avocado рече

Nisam... nego ne pratiš radnju fabule...

Ма пратим . Управо читам...али питање, односно мој закључак и даље стоји.  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Avocado рече

Za mene je sloboda odsustvo nečije prisile na moju volju, misli, postupke i slično.

Pod "nečije" se podrazumevaju isključivo svesna bića

Увек постоји нечија присила, и на вољу и на мисли и на поступке. У мањој или већој мери некада и нисмо свесни ко и шта утиче на наше мисли, вољу, поступке.  Ако узмем у обзир твоју прву реченицу шта је за тебе слобода, онда ти по мојим резонима си подоста неслободан човек. Рецимо човек који седи пред Тв-ом и густира  ове ШЊ канале и топи се у њима, мисли да је слободан, и њему је фино, а не схвата да је везан, јер на изглед нико не утиче на његову вољу да гледа рецимо баш те ШЊ канале. А да ли је баш тако ? Ко утиче и несвесно на његову вољу, жеље, мисли. Која то индустрија жеља и потреба утиче да мислимо да смо слободни јер имамо избор,  а управо на тај избор се утиче несвесно. 

То " нечије " под које ти подразумеваш искључиво свесна бића. И шта су уосталом свесна бића ? Шта ти подразумеваш под тим?  А шта ћемо са оним духовима поднебесја ( у које ти можда и не верујеш) и са њиховим утицајем на нашу вољу, жеље, мисли, хтења ?  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Grizzly Adams рече

Али та слобода (од пролазности) је питање вере. Ми верујемо да нам Христос даје излаз из овог неслободног света и то је то. Ту се завршава свака дискусија. Ми чак не знамо ни како изгледа та есхатолошка слобода јер смо рођени у затвору и никада је нисмо видели...

Оћу да кажем, нема пуно сврхе расправљати о том појму слободе.

Док, са друге стране, о овој "земаљској слободи" (у оквиру ограниченог света такав какав је) коју помену Авокадо је преко потребно разговарати и разјашњавати. Јер ако већ живимо у неслободном свету, да бар једни другима не отежавамо...

Slažem se medo ali je ova tema prebačena sa teme od koje je nastala ova.

To što ja govorim o Oboženom čoveku, koji je u slobodnoj zajednici sa bespočetnim I nestvorenim, ne ograničava druge učesnike da govore o slobodi, na način koji I'm je a u odnosu na temu prihvatljiviji.

Ti sam znaš da je u Hrišćanstvu eshatologija bila bačena na margine a ja sa druge strane volim da pišem o tom daru Živoga Boga koji posla Sina svog,koji nas nahrani svojim bespočetnimi nestvrenim energijama, pa ja od tuda uvodim slobodu bez ograničenja.

Ja čak sada promišljam kako je ontologija I sloboda čoveka upravo iz eshatona, večnosti, gde ustvari stvoreno biće konačno dobija I tu ontološku slobodu, jer se sjedinio sa Nestvorenim Sinom ,koji je ustvari sam dar smrtnom I neslobodnom čoveku.

I jedna I druga varijaanta pogleda na slobodu, ovde može naći mesto.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

Ako je Bog van tvoje mogućnosti poimanja, kako ti poimaš bilo šta o Bogu?

Božjim otkrovenjem o samom sebi.

I pored ovoga taj isti Bog govori: Govorio bi vam još mnogo ali vi to ne biste sada mogli primiti.

Bog je večno Dete, on se verniku skriva, pa kad ga nađeš on opet odleprša kao Kića iz Popaja ko zna gde ali češ ga sigurno uz neko potrošeno vreme naći opet.

Igrač je Bog I to veliki.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

Nije lično... samo sam te "iskoristio" kao hrišćanskog sagovornika za generalizaciju... ne kao nekav kapitalni primerak nekog "ko priča sve i svašta o Bogu kao da zna sve o njemu"... praštaj.

Знам да није лично, само што такође није фер према доста оних људи које знам а који немају одговоре на све и свашта, којима је Ок да не знају и који не сматрају да ће се "небеса срушити" ако некоме на нешто не одговоре. :)

На молбу за праштање ћете добити одговор у року од 15 дана. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Рапсоди рече

Која то индустрија жеља и потреба утиче да мислимо да смо слободни јер имамо избор

Self-preservation, a.k.a страх од смрти. :D

Измењено од Џуманџи
болд

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече

Ма пратим . Управо читам...али питање, односно мој закључак и даље стоји.  

Onda nauči bolje da čitaš.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече

Увек постоји нечија присила, и на вољу и на мисли и на поступке. У мањој или већој мери некада и нисмо свесни ко и шта утиче на наше мисли, вољу, поступке.  Ако узмем у обзир твоју прву реченицу шта је за тебе слобода, онда ти по мојим резонима си подоста неслободан човек. Рецимо човек који седи пред Тв-ом и густира  ове ШЊ канале и топи се у њима, мисли да је слободан, и њему је фино, а не схвата да је везан, јер на изглед нико не утиче на његову вољу да гледа рецимо баш те ШЊ канале. А да ли је баш тако ? Ко утиче и несвесно на његову вољу, жеље, мисли. Која то индустрија жеља и потреба утиче да мислимо да смо слободни јер имамо избор,  а управо на тај избор се утиче несвесно. 

То " нечије " под које ти подразумеваш искључиво свесна бића. И шта су уосталом свесна бића ? Шта ти подразумеваш под тим?  А шта ћемо са оним духовима поднебесја ( у које ти можда и не верујеш) и са њиховим утицајем на нашу вољу, жеље, мисли, хтења ?  

Ne postoji uvek nečija prisila.

Uticaj nije isto što i prisila.

Svesna bića su bića koja imaju svest.

Duhovi ne postoje.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Božjim otkrovenjem o samom sebi.

Onda nije van mogućnosti poimanja.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Џуманџи рече

Знам да није лично, само што такође није фер према доста оних људи које знам а који немају одговоре на све и свашта, којима је Ок да не знају и који не сматрају да ће се "небеса срушити" ако некоме на нешто не одговоре. :)

Nisam ni mislio da nije ok nešto ne znati niti da je problem.

пре 35 минута, Џуманџи рече

Od dana prijema molbe ili od narednog dana? :D

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Џуманџи рече

Али фали му образац Ј-84А и извод из књиге атеиста не старији од шест месеци. 

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 5 часа, Predrag Pedja рече

besmisleno je kazati da je od Boga nestvoreno, tu logike nema

Ја кажем да ти у Бога не верујеш.

Како Га не оспораваш? Условљаваш Га као Узрок суштине, поробљавајући Га сопством,а и  твојом логиком, јер Божја суштина није Бог, суштина је Њиме, дакле нестворена, баш као и енергија. Сушт је од Њега, а Он није та суштина, јер је Он одређује и оличује вољом..

Какав је то Бог, ако је било чиме условљен? Ти Га не можеш веровати, можеш, али у Идолу, јер без Тебе Бог постојати и не може, јер си Њега собом у расуђивању подредио, а одбијаш и очовечење Бога нас ради као од Њега одређене неопходности у медијаторству створено-нестворено-Бог. Значи позвани смо Њима у Њихову Црквену заједницу Оца, Сина и Светога Духа да будемо деца Богу, али Њиме, не собом где свако уклањање Њега води у неверје, лаж, богоодступништво, ову исповеђену фантазију и дрскост, јер се тежи судом поистоветити, па и смешати са Богом Који је Личан.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...