Jump to content

Sloboda

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Џуманџи рече

Нисам нашла. 

пре 3 часа, Avocado рече

Meni je ovaj koncept slobode prilično bizaran i onda sloboda svakako ne postoji čak ni u vašem viđenju stvari. Baš kao što si "ograničen" smrću, tako ne možeš ni da levitiraš, ne možeš da imaš tri glave ako to poželiš, ne možeš da trčiš brzinom od 500km/h... prosto postoji mnogo okolnosti kojima je realizacija tvoje volje prirodno ograničena.

Kakve veze ima smrtnost sa ovim ograničenjima?

Čak i u onom tvom primeru, glad nije u nužnoj korelaciji sa smrtnošću... nije čak direktno povezana ni sa nedostatkom energije... samo je neprijatan osećaj koji ti nervni sistem šalje kad ti stomak nije pun... nema ništa nezamislivo u besmrtnom čoveku koji je gladan.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Гајић рече

Како можеш Њега од Кога је, да свргнеш у подређеног, а Он не зависи од Истог, јер Он је Установитељ  очигледног, а "очигледност" није Он, јер иста Њиме бива! Дакле све ван Њега је лаж и непостојано, нема га без Божје воље. Тако да над  Богом нема моћи, ни хтења, нити жеља, већ једино "бити". Богом, говорим о власти и узроку Којег ти оповргаваш склопом реченице, те Га гураш у власност од Њега узрокованог, а Њиме и биствујућег.

Predajem se:scratch_head:

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 6 минута, Predrag Pedja рече

besmisleno je kazati da je od Boga nestvoreno, tu logike nema. za ostatak bravo jer cim daje prestajemo da razmisljamo o apsolutnome. 

Рационално да изјашњавам веру је немогуће. Већ у старту противречиш Символу Вере и ту се свака комуникација прекида. Ти имаш слободу неверовати и робовати логици ствари и зачараном кругу језика.

Ја сам одабрао веру у Теби Контралогично и Неистинито.

Ти забити кажеш да Га нема, ато је фантазија неверја иако си итекако очигледан. Штета за такав интелект!

Одох за послом :mahmah:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Гајић рече

Рационално да изјашњавам веру је немогуће. Већ у старту противречиш Символу Вере и ту се свака комуникација прекида. Ти имаш слободу неверовати и робовати логици ствари и зачараном кругу језика.

Ја сам одабрао веру у Теби Контралогично и Неистинито.

Ти забити кажеш да Га нема, ато је фантазија неверја иако си итекако очигледан. Штета за такав интелект!

Одох за послом :mahmah:

ja nisam ateista nego agnostik a tu je prilicna razlika. ne verejuem tvome Simvolu Vere. 

nisam te bas razumeo za ostatak moze objasnjenje posle posla? :D

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Гајић рече

Теби је дакле исто:

-у којима је немогуће да Бог превари

-Бог неможе да лаже

Па оградио се човек:

1 hour ago, Avocado рече

Koliko znam, ovaj i još neke citate mnogi teolozi koriste upravo za tvrdnju da Bog ne može da laže, a ne da bira da ne laže.

У сваком случају, можда и може да се каже (ако имамо у виду горенаведена значења тога шта се подразумева под "оцем лажи") да Бог не може да створи илузију, искривљену, изопачену реалност ниједном субјекту појединачно (човеку), ни уопште. Не знам, заиста. Мислим, не знамо ни да ли је моја "стварност" "реалнија" од Авокадове и каква је стварност ван субјекта (ако претпоставимо да Бога нема, или да је бог нека не-субјективна сила), тако да је јако чудно причати о овоме. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 4 минута, Predrag Pedja рече

ja nisam ateista nego agnostik a tu je prilicna razlika. ne verejuem tvome Simvolu Vere. 

nisam te bas razumeo za ostatak moze objasnjenje posle posla? :D

Не може, јер не верујеш. Тебе ни дело не уверава.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Џуманџи рече

Па оградио се човек:

У сваком случају, можда и може да се каже (ако имамо у виду горенаведена значења тога шта се подразумева под "оцем лажи") да Бог не може да створи илузију, искривљену, изопачену реалност ниједном субјекту појединачно (човеку), ни уопште. Не знам, заиста. Мислим, не знамо ни да ли је моја "стварност" "реалнија" од Авокадове и каква је стварност ван субјекта (ако претпоставимо да Бога нема, или да је бог нека не-субјективна сила), тако да је јако чудно причати о овоме. :D

dobro primecujes. problem nebi postojao kada bismo sve sveli na istinu. onda bi bilo reci o dve stvarnosti koje posed0ujemo. jedna je stvarnost vera a druga sumnja ili mozda ne vera. tu onda mozemo govoriti o pokusaju da se objasni sta je ono sto se veruje ili ne veruje. problem je kada slobodi damo atribut apsolutnosti.

isti je pricip i za istinu i laz u odnosu na Boga i u odnosu na djavola u kontekstu stiha koji je pomenut. 

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

Kakve veze ima smrtnost sa ovim ograničenjima?

Кажем, смрт је (ваљда) по дефиницији ограничење (живота читавог бића, а не само ових/оних могућности). 

пре 11 минута, Avocado рече

Čak i u onom tvom primeru, glad nije u nužnoj korelaciji sa smrtnošću... nije čak direktno povezana ni sa nedostatkom energije... samo je neprijatan osećaj koji ti nervni sistem šalje kad ti stomak nije pun... nema ništa nezamislivo u besmrtnom čoveku koji je gladan.

Не можеш бити тако буквалан, мрзи ме све под наводнике да стављам. Поента је да и нагон глади има директно везе са преживљавањем (дакле, не оно "гладан сам, провалићу некоме у стан", него "умирем од глади и јешћу иначе нејестиво и незамисливо".

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Predrag Pedja рече

ma cak i to sto je Bog postao covek ne daje mogucnost da ostala bica imaju apsolutnu slobodu. nabrojao si samo jednu apsolutnu slobodu ako verujes u ono sto hriscanstvo naucava o Isusu a to je da je bio i Bog i covek u isto vreme. apsolutnost ostaje samo na njemu celom kao bogcoveku jer u spritnom govoris da se Bog promenio tj stekao novo isustvo kada je postao covek. ;)

da mislim na carstvo nebesko. sta je garancija da tamo nece biti haosa? 

Smrt Hristova čudotvorna.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Predrag Pedja рече

ma cak i to sto je Bog postao covek ne daje mogucnost da ostala bica imaju apsolutnu slobodu. nabrojao si samo jednu apsolutnu slobodu ako verujes u ono sto hriscanstvo naucava o Isusu a to je da je bio i Bog i covek u isto vreme. apsolutnost ostaje samo na njemu celom kao bogcoveku jer u spritnom govoris da se Bog promenio tj stekao novo isustvo kada je postao covek. ;)

da mislim na carstvo nebesko. sta je garancija da tamo nece biti haosa? 

Budući da nisi razumeo ni jedan moj post, to te ne sprečava da pripisuješ meni ono što pisao nisam.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Branka62 рече

Predajem se:scratch_head:

Просто: не може се питати "може ли Бог да створи камен који не може да подигне" ако је премиса да је бог неко/нешто потпуно трансцендентно, тј. изван наше могућности поимања. Онда питање "може ли да не може" јесте симпатично али такође бесмислено (јер га постављају бића која су ограничена сопственом перспективом). 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Smrt Hristova čudotvorna.

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Budući da nisi razumeo ni jedan moj post, to te ne sprečava da pripisuješ meni ono što pisao nisam.

:mahmah:

• Свиђа ми се 1

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...