Jump to content

Национал-бољшевизам Александра Дугина

Оцени ову тему

Препоручена порука

Раније сам пар пута чуо име овога човјека као "значајног руског конзервативног мислиоца", а на 4chan-у неријетко се могу наћи људи који себе називају "национал-бољшевицима". До данас нисам знао да су ова два имена повезана и да је Александар Дугин заправо зачетник савременог национал-бољшевизма. Наиме, данас сам на Фејсбуку видјео да ће Дугин одржати предавање сутра, 28.2.2017.:

1.jpg.a07f98dbdb9d8c231a983d9298158de5.jpg

... па сам мало истраживао по интернету ко је овај човјек. И.. хо хо хо ал' сам се поштено изненадио. Почињао је каријеру као сваки антикомунистички дисидент, са проблемима током студирања због критиковања власти. Пред сам крај живота СССР-а коначно је прихватио идеју те државе након што је био на путовању кроз Европу гдје се састајао са највећим ултрадесничарским и ултраконзервативним мислиоцима. Но СССР се распаде, а Дугин остаде да развија свој национал-бољшевизам. Један је од оснивача НБП-а ( Нацонал-бољшевичке партије ) чија је застава ( неиронично ) ова:

st-petersburg-the-demonstration-of-membe

Дап :smeh1: Но, то није најзанимљивији дио. Елем, Дугин је написао велики број књига, од којих му је далеко најзначајнија "Основе геополитике" коју заснива на три премисе. Прва је да постоји сукоб између "морских" и "копнених" држава ( фактички мислећи на САД и УК против остатка Европе ) те да се историја одвија у том оквиру ( што и није ужно нетачно, када се погледа историја Европе у посљедњих 400 година гдје је УК прво зауставило шпанске претензије за грабљењем моћи по Европи, онда је ратовало против Наполеона како он не би превладао над континенталном Европом, те је ратовала у два свјетска рата против Њемачке из истог разлога. Све државе су се "повиновале", подвиле реп након пораза и стале са својим експанзионизмом ). Друга је да је Русија "евроазијска земља", а не "европска" те да Русија мора радити, ради своје сигурности, створити Евроазијску империју оја ће укључивати  у себи скоро све бивше совјетске и царске руске земље, те да мора са Њемачком подијелити сфере утицаја у Европи ( Хрватска иде Њемачкој, Србијја Русији ) по религијско-културолошкој линији прије свега; онда са Јапаном и Индијом радити на распарчавању Кине и усмјеравању Кине да се шири ка Индокини и Пацифику - што даље од Русије; те склопити савез са Ираном против САД-а и Саудијске Арабије ( која је опасна због вехабизма ). Трећа премиса је да се "Атлантицизам" ( повезаност Европе и САД-а ) мора разбити и да се САД мора уништити као држава. Књига је ушла у обавезну лектиру на неким академијама, мада не знам да ли је у међувремену избачена нити колико се озбиљно узима(ла). Оно што јесте занимљиво је чињеница да је имао додира са одређеним бројем људи у вишим нивоима власти Русије, или су "како кажу" одређени Путинови савјетници поштоваоци Дугиновог дјела. Но, то је већ "рекла-казала" са Западних портала што сам успјео наћи.

Друга интригантна ствар јесте његова потрага за "четвртом идеологијом" која би обухватила али и превазишла класичне три идеологије 20-ог вијека ( либерализам, социјализам и фашизам ). У свом размишљању без устезања користи најразвијенији облик западњачког постмодернизма - "истина је субјективна". То је искористио нпр. у овом видеу:

"Ми имамо нашу посебну руску истину, и ви је морате прихватити". Иронија је та што он заправо се супротставља постмодернизму и заговара "конзервативну револуцију", тј. одбацивање свих плодова доба Просвјетитељства, Француске грађанске револуције итд., те враћање корјенима, држави, традицији, религији итд. Најпознатији мото му је:"Држава је све, појединац је ништа".

За детаљнију причу, ево линак: http://bigthink.com/paul-ratner/the-dangerous-philosopher-behind-putins-strategy-to-grow-russian-power-at-americas-expense

Totalitarianisms.jpg

Подели на овим сајтовима

Читао сам раније неке његове ствари и анализе, деловао ми је коректно. Ту се додуше није бавио идеологијом, сад од тебе видим ову болест. Али касније полако почео да прска, да убацује неку мистику у све што је писао, и сад ми делује као да је тотално одлепио, посебно откад се разишао са Путином.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Ћириличар рече

Књига је ушла у обавезну лектиру на неким академијама, мада не знам да ли је у међувремену избачена нити колико се озбиљно узима(ла)

:unbelieveble: Где, којим?! 

пре 56 минута, Ћириличар рече

1.jpg.a07f98dbdb9d8c231a983d9298158de5.jpg

Овај СПФ је тек лол. Не памтим кад сам их чекирала последњи пут, видим - покварена плоча, ништа се не мења.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Џуманџи рече

:unbelieveble: Где, којим?!

Војне академије. Не бој се, нита што тебе занима :D

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, RYLAH рече

Читао сам раније неке његове ствари и анализе, деловао ми је коректно. Ту се додуше није бавио идеологијом, сад од тебе видим ову болест. Али касније полако почео да прска, да убацује неку мистику у све што је писао, и сад ми делује као да је тотално одлепио, посебно откад се разишао са Путином.

Управо слушам његов интервју из 2015 за Red Ice TV. Невјероватно добро критикује либерализам ( оно, ко ће знати шта ти фали ако не твој најљући непријатељ ). Али, као Маркс, тотално је одлијепио у избору за "лијек" за тренутне проблеме.

Додуше, да се оградим, већину информација сам нашао на западним сајтовима. Али опет, на линку са Big Think стоје директни цитати из његове књиге.

Нита, видјећу сутра шта ће причати. Хохохо, једва чекам :D

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Џуманџи рече

Значи, жасу. 

Преносим ти доживљаје, кад се окупимо за оно пиво :D 

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, RYLAH рече

Глен Бек га је рано уочио:

Ал зато пази најпопуалрнији коментар и лајк/дислајк за видео 

1.jpg

Подели на овим сајтовима

Е па @RYLAH, предавање вечерас је било свакако занимљиво, али сам желио много више од њега. Структура његове "четврте идеологије" је толико шупља да је разочаравајуће, с обзиром колика фама постоји око човјека.

Одличан је у представљању суштине прве три идеологије - либерализма, социјализма и фашизма. Елем, њих три је изродило Просвјетитељство након што је срушен феудални поредак и заведен либерални. Након пада сталешког друштва које је почивало на вјерности свом сизерену чија власт на крају крајева долази од монарха који влада по Божјој вољи, почело се трагати за ослонцем који ће замијенити тај "Dei gratae" угаони камен темељац друштва. Либерализам је рекао да је тај темељац индивидуа ( али не "човјек", по Дугину - што је јако битно за дистинкцију коју касније прави), социјализам/комунизам да је то класа, а национализам/фашизам да је то нација, раса или држава. Све три су производ модерне и бориле су се током двадесетог вијека за превласт. Након тог експеримента, показало се да је либерализам највише у праву од све три идеологије, но након његове побједе наступају проблеми.

Елем, како Дугин каже, "либерализам је идеологија ослобођења индивидуе". Прво је индивидуу било потребно ослободити феудализма, па онда од тоталитаризма лијевице и деснице. Када је све то урађено, либерализму није остао ниједан такмац те је почео да се изједа изнутра тражећи од чега још треба ослободити индивидуу. Но, индивидуа није исто што и човјек. Како то? Наиме, човјек је један посебан спој разних елемената, физичких, метафизичких итд., док је индивидуа један идеолошки појам који означава "најмању могућу недјељиву јединицу". Либерализам дакле тежи да створи индивидуу тако што ће са ње временом скидати све стеге и додатне ( дјељиве ) елементе - религију, идентитет, класу, род, па у коначном исходу и људскост ( трансхуманизам ). Либерализам никада нема тачну дефиницију индивидуе, већ је накнадно стално одређује постављајући питање "од чега се индивидуа сада може ослободити?". Уколико се, каже он, не промијени тренутна парадигма заснована на либерализму, неизбјежно ће се доћи до напуштања и рода/пола као датости, па у крајњем случају и људскости.

Одговор лежи, по њему, у стварању четврте идеологије која није ни фашизам, ни комунизам, а која је антилиберална. Њу заснива на Хајдегеровом ( ахем, ахем, Зиг хајл итд. ) појму Дасеина ( Човјека који има способност да промишља о Бићу, или тако некако ), али га не ставља на човјека-појединца него га поставља на ниво колектива, језичке, односно етничке групе. Дакле, по Дугину, основна градивна јединица друштва би требала бити лингвистичко-етничка скупина, коју не треба дубоко филозофски разматрати јер "зна се ко је Рус, Србин, Хрват итд.", што је једна заправо чврста дефиниција али и довољно флуидна да може имати своје уже и шире облике. Но, Дугин не прави своју Четврту идеологију само на Дасеину, него накнадно додаје и елементе цивилизацијске припадности ( коју одређује преко религијске припадности, на линији православље-Запад ) којима оправдава свој појам Евроазије ( Русија и Азија у суштини ). Пошто није направио превише ригидну дефиницију, способан је кроз ову идеју доћи до закључка који ме је изненадио - јер и ја исто мислим; а то је да Источна Европа ( све између Њемачке и Русије ) има своју посебност ( нема империје која није некога одатле газила ) и јаку словенску основу која се прожима и кроз Румуне православљем, а Мађаре евроазијатским поријеклом.

Е сад, мени није јасно како му је ово "изван парадигме прве три идеологије" када је ово класични етнички национализам, само мало шире дефинисан за руске националистичке потребе :stadaradim:

Поврх тога, суштина читаве његове идеологије је идентитет и политике идентитета, засноване на неким метафизичким основама попут Дасеина, што га ставља у исту раван као алт-рајт са разликом што се амурички алтрајташи фокусирају на генетику и биолошко поријекло као основе свог идентитеријанизма без неких метафизичких уплива. Тј., Дугин је више културолошки оријентисан, док су алтрајташи "биолошки есенцијалисти" и тиме много крући у својој дефиницији идентитета.

Подели на овим сајтовима

On 2/27/2018 at 21:20, RYLAH рече

Cudno mi je da adminu na crkvenom forumu smeta mistika?! 

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Ћириличар рече

Наиме, човјек је један посебан спој разних елемената, физичких, метафизичких итд., док је индивидуа један идеолошки појам који означава "најмању могућу недјељиву јединицу". Либерализам дакле тежи да створи индивидуу тако што ће са ње временом скидати све стеге и додатне ( дјељиве ) елементе - религију, идентитет, класу, род, па у коначном исходу и људскост ( трансхуманизам ). Либерализам никада нема тачну дефиницију индивидуе, већ је накнадно стално одређује постављајући питање "од чега се индивидуа сада може ослободити?". Уколико се, каже он, не промијени тренутна парадигма заснована на либерализму, неизбјежно ће се доћи до напуштања и рода/пола као датости, па у крајњем случају и људскости.

Одговор лежи, по њему, у стварању четврте идеологије која није ни фашизам, ни комунизам, а која је антилиберална.

Evo takve ideologije: 

Religija 1-na-1 :) 

https://www.youtube.com/watch?v=DXBRMbWizhk

Inace, ljudi, Rusi ne vladaju Rusijom minimum od Oktobarske revolucije... tu treba traziti razloge!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, KosovoSrceCovecanstva рече

Inace, ljudi, Rusi ne vladaju Rusijom minimum od Oktobarske revolucije... tu treba traziti razloge!

Ко онда влада Русијом? О.о

Подели на овим сајтовима

Одавно сам чуо за Дугина и читао га. Има доста његових следбенмика у Србији, то су углавном домаћи ,,еврооазијци". Ево на овом сајту се могу наћи неки радови и књиге Дугина преведени на српски: http://mikrotheos.blogspot.rs/2010/03/blog-post_25.htmlСвега има код њега. Почео је као антикомуниста, кокетирао је и са нацизмм и фашизмом (на пример, преводио је на руски дела Јулијуса Еволе, чувеног италијанског традиционалисте и инсиратора фашизма, који је био борац СС Вафен дивизија). Онда је био присталица национал-бољшевизма. Национал-бљшевизам није Дугионова идеаја, ту идеју су развили припадници руске беле емиграције, националисти који су били окупљени око Николаја Устрајлова који је веровао да ће бољшевизам и СССР, иако не такви у основи, неминовно постати инструменти руске националне и империјалне политике и руских геополитичких циљева. Устрајлов је симболично СССР поредио са ротквицом- споља црвена, а изнутра бела. Зато је и критиковао белогардејску емиграцију због њеног антибољшевизма, уверавајући беле да треба да подрже совјетску власт јер иако је споља комунистичка и левичарска, она ће суштински постати десна и националистичка. Ево овде мало више о Устрајлову: https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolay_Vasilyevich_Ustryalov

Такође, национал-бољшевизам се развијао и у Немачкој, кључни су ти Ернст Никиш, затим ткз. ,,лева струја НСДАП", штрасеристи, итд, који су се залагали за савез Немачке и СССР-а против ,,атлантизма",. итд. То су историјски ивори на које је наишао Дугин и на тим темељима основао Националбољшевичку партију. Али и ту причу ће напустити. Данас је један од најпознатијих заговорника евроазијске идеје, не само на геополитичком плану. Један је од највећих представника традиционализма, заговорник идеологије Трећег Пута и један д најпознатијих геополитичара.

И да, он је сличан алт рајту, али само целу причу темељи на кулутуролошким и традиционалистичким темељима, не на расним и биолошким. Тако он веома цени Азију и азијатске традиције, чак је својевремено величао Џингис Кана и Монголе. Велики је поштовалац Ислама и исламске традиције. Такође, поштује и цени француског мистика, разочараног масона који је прешао у муслимане и постао члан неког исламског суфијског реда. Реч је о Ренеу Генону и његова је дела преводио и популаризовао у Русији.

У суштини, занимљив је, има многе занимљиве ставове. Има доста занимљивих књига и текстова о геополитици, идеологијама и традиционализму, али је претеривао у неким његовим фасцинацијама окултизмом, магијом, итд. Све у свему, занимљив је за многе ствари.

ПС: Колико знам, он је припадник Православне Старообредне Цркве која је, како је он сам својевремено тврдио, у канонском јединству са РПЦ.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ћириличар рече

Ко онда влада Русијом? О.о

Ko i ostalim zemljama! :D

... ili se tebi mozda cini da Srbijom vladaju Srbi??! I tako redom.. to ti je sve MKUltra, kontrolisano iz istog centra, koji odavno nema naciju. A najbolje da vidis sta Rusi kazu na temu ko njihovom zemljom vlada.. ako ja pomenem taj naziv, mogu mi udariti packe ovde, sta znam; ali Rusi bo'me nemaju dlake na jeziku kada o tome pricaju.. Idi vidi kod Rusa sta stvarno misle o Putinu!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...