Jump to content

Da li ste doziveli ili preziveli preljubu?

Trifke

Препоручена порука

пре 50 минута, Лидија Миленковић рече

Isus ode na Maslinsku goru. A ujutro dođe opet u hram, i sav je narod dolazio k njemu, a on sede i učaše ih. Tada književnici i fariseji dovedoše jednu ženu, uhvaćenu u preljubi, pa je postaviše u sredinu i rekoše mu: "Učitelju, ova žena je uhvaćena baš kad je činila preljubu. A Mojsije nam je u zakonu naredio da takve žene kamenjem ubijamo; šta ti kažeš na to?" Ovo pak rekoše kušajući ga, da bi imali za šta da ga optuže. No Isus se saže dole i pisaše prstom po zemlji. Ali kako su ga i dalje pitali, ispravi se i reče im: "Ko je od vas bezgrešan - neka prvi baci kamen na nju". I opet se saže te pisaše po zemlji. A oni čuvši to izlažahu jedan po jedan, počevši od najstarijih do poslednjih; tako osta sam Isus i žena stojeći na sredini. Isus se tada ispravi i reče joj: "Ženo, gde su? Nijedan te ne osudi?" Ona reče: "Niko, Gospode". Na to joj Isus reče: "Ne osuđujem te ni ja; idi i od sada više ne greši".

Samo da znas ta prica nije u originalu dodata je 4 ili 5 veka kasnije. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Phoebe рече

Spakovaću stihove uredno, sve što nađem i okačiti u Čitanju Biblije , il kako se već tema zove

Што се мене тиче - не мораш, мислила сам на неку од 'формула' "Тешко вама, ..." и "тешко ономе ..." :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Trifke рече

Samo da znas ta prica nije u originalu dodata je 4 ili 5 veka kasnije. 

Што не значи да јој ту није место.

Има људи који имају проблем са "непребољавањем" бивше девојке или жене и кад није било прељубе. Пар година траје. Оће чоек думре. Веруј ми знам шта причам. Ал сконтају онда да постану досадни сами се би с тим "думрем" ставом.  Онда се питају да их ђаво мало не вуче за нос? А вуче и за нос и за уши.

Мало се зезам, ал то ти је то. Мора ту да победи прагматизам животни. Треба бре да се живи, да се ствара, ако је отишла, преварила па отишла шта год, путуј срећо Бог те чувао.  

Опет негде има и покајања и праштања и повратка. Такви су ко што рекох најјачи.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

Што не значи да јој ту није место.

Има људи који имају проблем са "непребољавањем" бивше девојке или жене и кад није било прељубе. Пар година траје. Оће чоек думре. Веруј ми знам шта причам. Ал сконтају онда да постану досадни сами се би с тим "думрем" ставом.  Онда се питају да их ђаво мало не вуче за нос? А вуче и за нос и за уши.

Мало се зезам, ал то ти је то. Мора ту да победи прагматизам животни. Треба бре да се живи, да се ствара, ако је отишла, преварила па отишла шта год, путуј срећо Бог те чувао.  

Опет негде има и покајања и праштања и повратка. Такви су ко што рекох најјачи.

Ma tacno je to sto ti kazes , mada ne zaboravi da smo svi mi razliciti i da nisu svi lekovi za svakoga. Kljucn ti je recenica ova u crvenom i to je ono najbitnije. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

мени је тужно то што је превара постала тако нормална и опште прихваћена, то што је систем вредности код људи постао болестан,то што се они који варају карактеришу као "фаце, шмекери, способни...", а преварени који сасвим љутски осећају и бол и издају као шмоље које не могу да прихвате једну тако "нормалну" ствар. Бити веран је за мене одлука о којој нема шта дасе расправља, не постоји или или ситуација, двоумљење хоћу ли, нећу ли, и при таквој одлуци и Бог сам помаже да не паднеш.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Снежана рече

што је превара постала тако нормална и опште прихваћена, то што је систем вредности код људи постао болестан,то што се они који варају карактеришу као "фаце, шмекери, способни...", а преварени који сасвим љутски осећају и бол и издају као шмоље које не могу да прихвате једну тако "нормалну" ствар.

Menjaju takvi ploču čim osete prevaru na svojoj koži... 

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ninaana рече

Menjaju takvi ploču čim osete prevaru na svojoj koži... 

па ја баш и нисам присталица "лечења" враћањем истом мером, не верујем да тако може доћи до суштинског преумљења, једино што его можеш да им повредиш, у осталом по чему се ти онда разликујеш од овога који вара.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Снежана рече

па ја баш и нисам присталица "лечења" враћањем истом мером, не верујем да тако може доћи до суштинског преумљења, једино што его можеш да им повредиш, у осталом по чему се ти онда разликујеш од овога који вара.

Nisam to ni rekla, već da menjaju mišljenje kako je prevara normalna stvar kad su sami prevareni, ukoliko im se to desi.

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

@Снежана Мисли да ти "шмекери" то причају јавно. А да их тајно савест пече. Има сигурно и бетонираних. 

На некој другој теми сам помињао Достојевског, и борбе и унутурашњи ломови и питања које он описује су присутне код сваког човека. Људи глуме да су "кул". 

Зато је најлепши онај моменат кад човек призна да није "кул" и оде лепо на исповест, ко човек а не да живи ко холивудско-грандовску илузију живота.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Вилер Текс рече

@Снежана Мисли да ти "шмекери" то причају јавно. А да их тајно савест пече. Има сигурно и бетонираних. 

На некој другој теми сам помињао Достојевског, и борбе и унутурашњи ломови и питања које он описује су присутне код сваког човека. Људи глуме да су "кул". 

Зато је најлепши онај моменат кад човек призна да није "кул" и оде лепо на исповест, ко човек а не да живи ко холивудско-грандовску илузију живота.

Ima ona od Bore Corbe:

... stavicu jos jednu besmislenu recku

uspehom se smatra valjanje u tami

sutra u kafani 

isprcacu podvig

nekom meni slicnom sujetnom ludaku...

Mislim da ovi stihovi opisuju to sto si hteo reci. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, ana čarnojević рече

pa dobro, mozda ti nisi takav, ali odrasli muskarci tako funkcionisu, tu i tamo ima izuzetaka.

Ne, nije tacno. Ja sam i-haj odrastao muskarac, takvi su svi moji mnogobrojni prijatelji, i medju njima ne znam nijednog da je takav.

Znaci, ne kazem da teram kontru, nego iznosim moje licno i najdirektnije iskustvo.

moj stav je bio da oni mogu da opstanu bez ljubavi jedne zene, zapravo mogu da budu zadovoljni i srecni, i to je nesto sto sam nasla u literaturi i nesto sto sam videla u svojoj okolini.

Za literaturu me nesto nije mnogo briga, ume knjiga da ubode u centar, a ume da omasi svetlosnu godinu. A opet, iz licnog iskustva - ne, nije tako.

pri tome ovo stvarno nema veze sa nekim feministickim spikama

To mi uopste nije ni palo na pamet, evo tek sad kad si ti pomenula.

da razlucimo neke zenske stvari

Po pitanju Ljubavi ne postoje muske i zenske stvari. Postoje po pitanju neznosti, vrste i snage emocija, itd..., i to sve sa dosta izuzetaka, ali po pitanju same Ljubavi - ne postoje. Izdaja je univerzalno zlo, ne razlikuje pol, i na isti dubinski nacin pogadja bice coveka kao i svako drugo zlo. Jer ta najdublja srz u nama nije polarisana, nego je "kao kod andjela nebeskih", tj. uvek je zajednicka i opsteljudska.

Znaci, besmisleno bi bilo da idem sad u detalje i navodim zive primere - prosto nije tome mesto na javnom razgovoru kao sto je ovaj - ali licno znam coveka koji je prosao kroz pakao (emotivne, ne cak ni one potpune) preljube, i jedva pretek`o. To je ludilo kakve posledice moze da ostavi, samo ako je covek u toj vezi/braku bio iskren i duboko voleci.

Ranjivost je svojstvo prave Ljubavi. Ranjivost je put kojim je i Hristos prosao. Nema prave Ljubavi bez najdublje i najtananije osetljivosti bica. Ranjivost je normalno i prirodno stanje za coveka, ne otupelost, ne ohladnelost, ne skamenjenost. Isto i za muske, isto i za zenske.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, ninaana рече

Nisam to ni rekla, već da menjaju mišljenje kako je prevara normalna stvar kad su sami prevareni, ukoliko im se to desi.

To je pitanje, ako je takav neko kao panj, bole njega za menjanje misljenja...

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, ana čarnojević рече

ali vi ste u manjini

Pa ovo sam hteo da kazem... meni se cini da nismo, mozda gresim, ali tako mi se cini.

Pazi, da te ne zbuni spoljasnjost: mnogi "macho" tipovi medju muskima, koji zenu smatraju kuvaricom i spremacicom, su u stvari samo duboki foliranti, da ne kazem - strine. Na prvi pogled, spolja, deluju tako kako ti kazes. Medjutim, kad ih malo bolje upoznas, vidis da su to vrlo osetljivi i ranjivi ljudi, samo zaodenuti u masku prividne grubosti, "da im se ne smeje svet".

To se uglavnom vidi kad ih zadesi nesto, daleko bilo, tipa gubitak nekog iz kuce. Imala je moja zena jednog deku, zidar ceo zivot, grubi fizikalac, em preduzimac, pa komanduje ostro svima sto rade s njim... kad prica i kako se postavlja, mislis - bic boziji, nista drugo. Kad mu se baka upokojila plakao je kao malo dete. Dakle, sve je on bio (preminuo i on par godina posle bake) samo ne neosetljiv.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, obi-wan рече

Pa ovo sam hteo da kazem... meni se cini da nismo, mozda gresim, ali tako mi se cini.

Pazi, da te ne zbuni spoljasnjost: mnogi "macho" tipovi medju muskima, koji zenu smatraju kuvaricom i spremacicom, su u stvari samo duboki foliranti, da ne kazem - strine. Na prvi pogled, spolja, deluju tako kako ti kazes. Medjutim, kad ih malo bolje upoznas, vidis da su to vrlo osetljivi i ranjivi ljudi, samo zaodenuti u masku prividne grubosti, "da im se ne smeje svet".

To se uglavnom vidi kad ih zadesi nesto, daleko bilo, tipa gubitak nekog iz kuce. Imala je moja zena jednog deku, zidar ceo zivot, grubi fizikalac, em preduzimac, pa komanduje ostro svima sto rade s njim... kad prica i kako se postavlja, mislis - bic boziji, nista drugo. Kad mu se baka upokojila plakao je kao malo dete. Dakle, sve je on bio (preminuo i on par godina posle bake) samo ne neosetljiv.

Sto bi rekli pas koji laje ne ujeda. 

• Свиђа ми се 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, ana čarnojević рече

o tome sam govorila. niko ne spori, svaki covek oseca bol zbog gubitka i sve to stoji, ali vi se prosto brze utesite

Pa bas to nije tacno. O tome sve vreme i pricamo - ovde ne postoji "vi" i "mi", prosto me zapanjuje kako mnoge zene tako lako podlezu kliseima.

пре 12 минута, ana čarnojević рече

kad je baka umrla , a negovao je bolesnu kao malo dete, bio je beskrajno tuzan zato sto su bili zajedno 60 godina, posle godinu dana je doveo novu baku u kucu. moj rodjeni deda. i svi ga osudjuju a ja ga kapiram.

Potpuno ga razumem, ali to sto je uradio uopste ne mora da znaci da se utesio, i da je prestalo da ga boli. Vrlo lako moze da bude da je samo sebi malo olaksao bol. Koliko da ga to ne smrvi, i da moze da nastavi da zivi dalje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...