Jump to content

Da li je Isus konzervativac?

Џуманџи

Препоручена порука

пре 3 минута, Православни Србин рече

Не мислим да укидамо Христову божанску Личност, ако на овај начин говоримо о Њему. То је само термин, који не укида суштину Христове божанске Личности.

наравно, него, просто не могу да говорим о Исусу у било ком оквиру, када сам апсолутно свесна да он превазилази све то.:stadaradim:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Снежана рече

наравно, него, просто не могу да говорим о Исусу у било ком оквиру, када сам апсолутно свесна да он превазилази све то.:stadaradim:

Тачно, Христос све превазилази.

Али, кад говоримо о Хришћанству, оно је имало, поред своје верске, и своју друштвену, па и политичку улогу. Тако да сам ја у том смислу доживеро ову расправу.

Хришћанство је, за оно време, било и конзервативно и прогресивно, док је данас искључиво конзервативно. То је моје мишљење.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Православни Србин рече

Хришћанство је, за оно време, било и конзервативно и прогресивно, док је данас искључиво конзервативно. То је моје мишљење.

по мени не, то што је хришћанство непроменљиво, не подилази широким масама и не прати трендове (ограђујем се на Православље) га не чини конзервативним, него стеном на којој је Црква саграђена.

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Православни Србин рече

Не мислим да укидамо Христову божанску Личност, ако на овај начин говоримо о Њему. То је само термин, који не укида суштину Христове божанске Личности.

Ja mislim da je u pravu. Hristos je van tih nasih politickih podela. On je nas duhovni a ne politicki put. A politicki put nije posledica duhovnog stanja, vec mnogih stvari. 

Naprimer mnogi komunisti su jako dobri ljudi ali su politicki skroz pogresni. Nekada je to posledica loseg duhovnog stanja nekada je to posledica losih informacija. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Снежана рече

по мени не, то што је хришћанство непроменљиво, не подилази широким масама и не прати трендове (ограђујем се на Православље) га не чини конзервативним, него стеном на којој је Црква саграђена.

Bas tako, hristos je kozervativan samo u nasem trenutnom pogledu na stvari. Danas je to konzervativno, sutra moze da zavlada komunizam opet pa to da postane progresivno glediste. On za razliku od nas nije ogranicene vremenom, on posotji i to je sto je. 

Pricati da je hristos konzervativan je isto kao i pricati da je hristos "postojao" ili "postojace"... ti relativni termini tipa konzervativno relativno ne mogu da se primene na hristosa jer je on apsolutan. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Снежана рече

Али, видиш, бити конзервативан значи управо то, сачувати, непроменити, остати на Истом Путу до краја. То значи бити конзервативан. И није то само на политичком, него и на духовном плану се тај термин, по мени, може користити. Зато можемо да користимо тај термин за нашу веру. Опет то је моје мишљење, јер ја тај термин не везујем стриктно за политику.

Јер, гледано политички, и комунисти који су се деведесетих бунили против слома совјетског друштва и против промене тог друштва су били ,,конзервативци". Али, ја тај термин не користим стриктно у политичком смислу.

1 hour ago, Млађони рече

Ja mislim da je u pravu. Hristos je van tih nasih politickih podela. On je nas duhovni a ne politicki put. A politicki put nije posledica duhovnog stanja, vec mnogih stvari.

Ок, али већ сам написао да је Хришћанство, поред духовног, извршило и велики утицај на политичко и друштвено стање, свуда где се проширило, а поготово у Европи. И то је чињеница и то не треба избегавати и чак мислим да је то сасвим добро.

Јер, Хришћанство није од овога света, али то не значи да се оно треба одрицати света, одвајати се од њега и потпуно га занемарити. Јер онда, по мени, то није Хришћанство, већ манихејство. Е, а ако је већ тако, онда сматрам да Хришћанство нема потребе да не утиче и на друштвену и политичку ситуацију овог света.

То не значи да сад се успоставља некаква ,,хришћанска власт" или теократија где би Црква влада државом, не то, али Црква треба да утиче, да саветује, али и да критикује и ситуацију у друштву. На пример, немам ништа против тога да наша друштва буду прожета хришћанским вредностима, у погледу понашања, морала, животних смерница, итд. Чак мислим да би то било јако добро.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Православни Србин рече

Ок, али већ сам написао да је Хришћанство, поред духовног, извршило и велики утицај на политичко и друштвено стање, свуда где се проширило, а поготово у Европи. И то је чињеница и то не треба избегавати и чак мислим да је то сасвим добро.

Јер, Хришћанство није од овога света, али то не значи да се оно треба одрицати света, одвајати се од њега и потпуно га занемарити. Јер онда, по мени, то није Хришћанство, већ манихејство. Е, а ако је већ тако, онда сматрам да Хришћанство нема потребе да не утиче и на друштвену и политичку ситуацију овог света.

То не значи да сад се успоставља некаква ,,хришћанска власт" или теократија где би Црква влада државом, не то, али Црква треба да утиче, да саветује, али и да критикује и ситуацију у друштву. На пример, немам ништа против тога да наша друштва буду прожета хришћанским вредностима, у погледу понашања, морала, животних смерница, итд. Чак мислим да би то било јако добро.

Jeste slazem se da hriscanstvo ima politicki aspekt, to jest prvenstveno ETICKi, kao posledicu pravoslavnog etosa. Medjutim, pricam o terminologiji koja je relativno. Termini konzervativan/progresivan imaju relavitno pojmiste u odnosu na vreme i prostor. A hrist postoji van vremena i prostora. 

Svakako moze da kazemo da iz hriscanstva moze da izvucemo politicke poruke. Ja konkretno mislim da su te politicke poruke prvenstveno klasicno liberalne o licnoj slobodi pojedinca, njegovoj volji i slobodi izbora - kao i njegovoj licnoj odgovornosti kao posledica tog izbora. 

To su neki principi kojesam ja izvuako iz hriscanstva, onako politicki. 

Neki pak, vide slicnost izmedju hriscanstva i komunizma, jer monasi daju zavet skromnosti, pa kao komunizam uci skromnosti, mada ja tu vezu ne vidim, jer komunizam uci laznoj skromnosti, prisilnoj a ne doborovoljnoj, slobodnoj. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Млађони рече

Jeste slazem se da hriscanstvo ima politicki aspekt, to jest prvenstveno ETICKi, kao posledicu pravoslavnog etosa. Medjutim, pricam o terminologiji koja je relativno. Termini konzervativan/progresivan imaju relavitno pojmiste u odnosu na vreme i prostor. A hrist postoji van vremena i prostora. 

Већ рекох да за мене тај термин није чисто политички, већ га схватам и у духовној равни. По мени Хришћанство је конзервативно јер жели да сачува, непромењен, првобитни божански поредак и жели људе да врати у то стање. Ето, тако ја то схватам. У том смислу, може се употребити тај термин за нашу веру.

пре 7 минута, Млађони рече

Svakako moze da kazemo da iz hriscanstva moze da izvucemo politicke poruke. Ja konkretno mislim da su te politicke poruke prvenstveno klasicno liberalne o licnoj slobodi pojedinca, njegovoj volji i slobodi izbora - kao i njegovoj licnoj odgovornosti kao posledica tog izbora. 

Слажем се. Хришћанство јесте утицало на класично-либералну идеологију. Само, велики број либерала не воли Хришћанство, јер сматрају да оно ,,гуши људске слободе". Ето, типичан пример је ово сад у вези беседе Митрополита Амфилохија у вези абортуса. За многе либерале абортус је ,,људско право", па кажу људи имају право на ,,слободу избора" у вези тога. А Митрополит каже, у складу са учењем наше вере и Цркве, да је абортус убиство и грех. И ту многи либерали не воле Хришћанство јер не схватају да Хришћанство не подржава баш ту неограничену слободу, јер ,,слобода је дата, али није свака слобода на корист".

пре 11 минута, Млађони рече

Neki pak, vide slicnost izmedju hriscanstva i komunizma, jer monasi daju zavet skromnosti, pa kao komunizam uci skromnosti, mada ja tu vezu ne vidim, jer komunizam uci laznoj skromnosti, prisilnoj a ne doborovoljnoj, slobodnoj. 

Комунизам не учи скромности, то је једна од основних заблуда. Не спорим да су многи комунисти скромни, али комунизам не учи скромности. На пример, Тито и многи водећи комунисти су људи за које се све може везати, сем скромности. Реално.

Такође, комунизам не учи љубави, праштању и милосрђу, већ напротив учи класној борби, позива на ,,класни рат" до истребљења, при чему се у том класном рату позива на немилосрдно убијање, итд. Лењин је, рецимо, одбацивао ,,хришћанско милосрђе" и говорио да према ,,класном непријатељу" треба бити крајње немилосрдан. Комунисти су учили и мржњи, и то отвореној, има чак и Ђиласов, чини ми се, текст под називом ,,Племенита мржња" где он објашњава да треба мрзети ,,класне непријатеље", итд.

Тако да, нема везе суштинске између комунизма и Хришћанства. Неки виде везу, јер тврде да је Хришћанство одбацивало богате, и позивају се на онај чувени цитат о игленим ушима, богаташу и камили. Међутим, ту се не ради о богатима као таквима, већ се ту пре свега ради о похлепним људима. Похлепу Хришћанство одбацује, а не богате људе као такве.

Подели на овим сајтовима

Ова тема сама по себи намеће питање да ли је онај који не жели да чини грех конзервативан? Христос је хтео да нам скрене пажњу да не грешимо а притом нам је оставио потпуну слободу да креирамо свет и друштвене системе на начин који желимо. Међутим проблем је у томе што смо ми створили друштво у коме се грех не само пренебрегава него заузима високо место и важност у нашем животу и често постаје ствар престижа и мерило вредности при томе имајући велику популарност у широким масама. У оваквом поретку хришћанин се налази као припадник мањине и стога се и чини конзервативним тј. затвореним за функционисање у таквим друштвеним оквирима и може деловати као неко коме је ограничена и спутана слобода. Но гледајући из угла побожног човека и хришћанске слободе која превазилази границе времена и простора, верујући нису затворени за свет него прескочивши време и хранећи се божанским енергијама крајњих и коначних есхатолошких стварности држе вештачки створене људске системе и методе живљења за обмане и трице чекајући да наступи нови осми дан. Још у раној цркви хришћани уводе појам странствовања на земљи. Колико је свет могао да прими и разуме Христа говори чињеница да су га разапели а исто тако и његове апостоле. Стога из угла светског размишљања покушати премерити Христову личност и оценити његове ставове ми се чини немогућим. Простор у коме можемо разумети његову личност је Црква и њене тајне, све што је изван неће правилно моћи да разуме његову реч.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Православни Србин рече

Али, видиш, бити конзервативан значи управо то, сачувати, непроменити, остати на Истом Путу до краја. То значи бити конзервативан. И није то само на политичком, него и на духовном плану се тај термин, по мени, може користити. Зато можемо да користимо тај термин за нашу веру. Опет то је моје мишљење, јер ја тај термин не везујем стриктно за политику.

Јер, гледано политички, и комунисти који су се деведесетих бунили против слома совјетског друштва и против промене тог друштва су били ,,конзервативци". Али, ја тај термин не користим стриктно у политичком смислу.

да конзервативно - као непроменљиво, стабилно, константно, али не конзервативно - као назадно, сметња прогресу, некако имам осећај да  када се каже конзервативно, увек се схвати као нешто негативно, нека затуцаност д`извинеш :smeh1:

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Снежана рече

да конзервативно - као непроменљиво, стабилно, константно, али не конзервативно - као назадно, сметња прогресу, некако имам осећај да  када се каже конзервативно, увек се схвати као нешто негативно, нека затуцаност д`извинеш :smeh1:

Е па, мислим да ти је погрешан утисак. Конзервативно не мора да значи увек ,,затуцано". Кад кажем конзервативно, мислим то у најпозитивнијем смислу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Православни Србин рече

Е па, мислим да ти је погрешан утисак. Конзервативно не мора да значи увек ,,затуцано". Кад кажем конзервативно, мислим то у најпозитивнијем смислу.

нисам мислилила на тебе, не мораш да ми објашњаваш како "не мора увек да звучи", пошто ми не звучи увек, шта више никада, нисам баш толико затуцана :D

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Снежана рече

нисам мислилила на тебе, не мораш да ми објашњаваш како "не мора увек да звучи", пошто ми не звучи увек, шта више никада, нисам баш толико затуцана :D

Oк, онда можемо да кажемо да се слажемо, у суштини. ;)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Волим мој Ашов више него сва та "знања"...
Одох се ја пастеризовати и то је опција слободоумља које проповеда "конзерватизам"..

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Гајић рече

Одох се ја пастеризовати

иди, само немој да се и  стерилизујеш узгред :smeh1:

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...