Jump to content

Императив социјалне правде у Светом Писму: од Синајског савеза до Новог завета

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пророк Амос је само један од писаца Старог завета који је снажно истицао однос социјалне (не)правде и (не)стабилности. У истом духу пишу и други пророци Старог завета истичући да је верност социјалним принципима Синајског савеза кључни друштвени чинилац. Њихова порука је више него актуелна данас. Но, на бази чега су они изводили своје закључке? Каква је веза Синајског савеза и социјалне правде и на који начин поменути савез реинтерпретирају старозаветни пророци водећи нас ка Новом завету у којем се социјална правда уздиже на нови, виши, ниво?

Јован Благојевић

Огласите по дворовима азотским 
и по дворовима у земљи мисирској
и реците:
сакупите се на горе самарјанске
и видите велике нереде у њој,
и насиље у њој.
Не знају чинити право – говори Господм
Сабирају благо насиљем и грабежом у дворима својим.
Зато овако вели Господ Господ:
Непријатељ је око земље и
обориће силу твоју и
оплениће се дворови твоји. 

Излагање на доњем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=aFVMxH_s1k0

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Послушао сам до пола...

Док је добровољно, нема никаквих проблема. Лепо је и хришћански помагати другима колико можеш.

Упозорио би само да је термин "социјална правда" веома лоше срочен и треба га избегавати. Разлог је следећи - неједнакост међу људима генерално није последица некакве "неправде", већ природе света у коме живимо чија је главна карактеристика оскудица и страдање. "Неправда" подразумева неког починиоца, кривца. Овде у општем случају немамо кривца, нико није починио неправду. То је веома битна разлика, јер "неправда" имплицира да постоји починилац и онда имамо морално право да од њега захтевамо надокнаду и можда казну. Одатле онда произилазе погрешне идеје, па и неке ужасне идеологије због којих су страдали милиони људи. Много је боље користити једноставно појам "сиромаштво". Боримо се сви заједно против сиромаштва, против оскудице.

А каква је то "правда" ако је спроводимо силом и чинимо још већу неправду... Нека то буде хришћански - добровољно и из љубави према ближњем.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...