Jump to content

Da li se na Usekovanje jede hrana crvene boje?

Препоручена порука

пре 3 часа, obi-wan рече

Sujeverje2...

Naravno da je to teško sujevjerje a porijeklo ima u slovenskom paganstvu, U postu na stranici ispred je objašnjenje. Paganske religije ustvari predstavljaju upravo ultimativnu vrhunsku sintezu konglomerata svih tih sujevjerja na jednom mjestu a sujevjerja su glavnim sadržajem i smislom svih paganskih religija. Inače sa "crvenom bojom i crveno obojenim stvarima" Crkva ima vrlo loše istorijsko iskustvo, ili su to pagani ili komunisti. :)

Ovdje je taj post.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Tavita рече

Океј, управо сам прочитала да се избјегава и узимати нож у руку :)) Е, па хит!

da, za praznovjerja je tipično to što se uvijek nalaze u nekakvim lancima, tandemima i kolekcijama, ulančano, gdje je jedno tu su odmah i drugo i trece itd. :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Срећан празник, браћо и сестре. Молитвама Светог Јована нека вам Бог подари све потребно за спасење душе. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, AnaLaz рече

Пошто се у неким крајевима на Велики петак не једе храна црвене боје, јер симболизује проливену Христову крв, а Усековање зову још и мали Велики петак, вероватно због тога неки не желе да на данашњи дан једу храну ту боје. Ко неће и не мора, али немојмо да нам овај дан прође у размишљању шта јести ил не јести. На овај дан важније је да ли смо учествовали у Лутиргији, а ко је имао могућност да се причестио. Срећан празник! 

Разговор о ово теми није контрадикторан  учествовању у Литургији.Не знам да ли је и на Литургији било оних који се нису причестили због уздржавања од црвене боје данас :)

Чудно је   како у време интернет страница,фб,разних  црквених портала још може да се одржи веровање неке "бабе" како се овде неретко помињу жене,о уздржавању од једења хране у црвеној боји на празник Усековање главе Св.Јована Крститеља.За некога је баба само мајка његовог оца или мајке,као и тетка,ујна и сл.Људи који учествују у Литургији и причешћују се,морали би имати више поштовања за жене у комуникацији,често ћемо прочитати како је најважније причестити се,да,али и уважавати друге,па и те старије госпође које имају свест о нечему,па и о Св.Јовану Крститељу,али им и након 1000 година хришћанства код Срба нико није јасно објаснио у чему је суштина хришћанске вере ,како постимо и како се Богу молимо.Но,у тешким временима по хришћанску веру код нас,њу су понекад одржавале и те жене које нису имале свест о евхаристијској еклисиологији,али су ишле у Цркву са неком надом и љубављу према Богу.

,

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Нифада рече

Разговор о ово теми није контрадикторан  учествовању у Литургији.Не знам да ли је и на Литургији било оних који се нису причестили због уздржавања од црвене боје данас :)

Чудно је   како у време интернет страница,фб,разних  црквених портала још може да се одржи веровање неке "бабе" како се овде неретко помињу жене,о уздржавању од једења хране у црвеној боји на празник Усековање главе Св.Јована Крститеља.За некога је баба само мајка његовог оца или мајке,као и тетка,ујна и сл.Људи који учествују у Литургији и причешћују се,морали би имати више поштовања за жене у комуникацији,често ћемо прочитати како је најважније причестити се,да,али и уважавати друге,па и те старије госпође које имају свест о нечему,па и о Св.Јовану Крститељу,али им и након 1000 година хришћанства код Срба нико није јасно објаснио у чему је суштина хришћанске вере ,како постимо и како се Богу молимо.Но,у тешким временима по хришћанску веру код нас,њу су понекад одржавале и те жене које нису имале свест о евхаристијској еклисиологији,али су ишле у Цркву са неком надом и љубављу према Богу.

,

Где сам поменула бабе? Ајде, молим те, цитирај,  ја нешто не видим. 

• Свиђа ми се 1

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, AnaLaz рече

Где сам поменула бабе? Ајде, молим те, цитирај,  ја нешто не видим. 

надам се да пратиш дискусију о теми од почетка,мој коментар се делимично односи на твој,и немогуће да ти не смета када се нека жена дефинише као баба,,свугде је жена госпођа,па и она која има 100 година,само је код нас жена баба.И за праксу неједења црвене хране обавезно иде да је то тамо нека баба,све што је лоше,или је дискутабилно или се мисли да је погрешно,приписује се жени односно "баби".

Подели на овим сајтовима

Не може се за све рећи да је сујеверје. Има да се не једе грожђе пре Преображења. То није сујеверје, напротив, него уздржавање да се још више прослави празник. Тако је за неке и у овом случају. 

Иначе Усековање је један од ретких литургијских празника када се строго пости, пошто Литургија увек разрешава пост. Али то је оно да изузетак потврђује правило.

Ако би Усековање пало у недељу, строг пост би био ублажен јер недељом никада нема да је пост на води.

Или, када крсна слава падне у посни дан, дозвољена је употреба уља, вина и рибе, осим у Великом посту када је дозвољено само уље и вино.

·         

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Нифада рече

Један од апсурда је да ако би се држали као неке Владике да нема причешћа без вишедневног поста онда се нико не би причестио на Усековање.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Нифада рече

надам се да пратиш дискусију о теми од почетка,мој коментар се делимично односи на твој,и немогуће да ти не смета када се нека жена дефинише као баба,,свугде је жена госпођа,па и она која има 100 година,само је код нас жена баба.И за праксу неједења црвене хране обавезно иде да је то тамо нека баба,све што је лоше,или је дискутабилно или се мисли да је погрешно,приписује се жени односно "баби".

За твоју информацију, до мог поста сам и пратила. :))) Оног првог. Па, сам после изашла. Е, сад... Добро, може да се слажеш или не слажеш са мном. Тему је поставио Богдан, лепо поставио питање, те ја написа' шта сам и 'тела. ОК. Није лепо жене звати бабама. Не разумем, је л' теби смета што ја нисам одреаговала на неке постове онако како би ти желела? 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Tavita рече

Океј, управо сам прочитала да се избјегава и узимати нож у руку :)) Е, па хит!

To je zato sto je danas Jovan Glavosek - da, tako zovu ovaj praznik u mnogim krajevima naseg naroda.

Znaci, Glavosek, pa sad ti vidi `el ces d`uzimas noz u ruku...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Хајдук рече

Не може се за све рећи да је сујеверје. Има да се не једе грожђе пре Преображења. То није сујеверје, напротив, него уздржавање да се још више прослави празник. Тако је за неке и у овом случају. 

Иначе Усековање је један од ретких литургијских празника када се строго пости, пошто Литургија увек разрешава пост. Али то је оно да изузетак потврђује правило.

Ако би Усековање пало у недељу, строг пост би био ублажен јер недељом никада нема да је пост на води.

Или, када крсна слава падне у посни дан, дозвољена је употреба уља, вина и рибе, осим у Великом посту када је дозвољено само уље и вино.

·         

Овде сам прочитао о посту на данашњи дан

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Нифада рече

,

Најневероватнији пост на теми и иначе необичног наслова је овај: јави се православна (?) феминисткиња и затражи правду за бабе.

Не равноправност са мушкарцима (то је већ превазиђено, клише) већ равноправност баба са осталим женским светом.

А таман помислиш да на свету већ све постоји...

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Bogdan011 рече

Овде сам прочитао о посту на данашњи дан

Ово је најбољи део текста:

Када говоримо о начину поста у овај дан, несмемо да сметнемо са ума да  је ово литургијски дан и самим тим  због Евхаристијске радости начин поста не може бити у потпуности строг. Овај празник ваистину јесте мали велики петак, али у исто време он је велики Васкрс, на то нас подсећа и преподобни Јустин ћелијски: „данашњи мали Велики Петак претвара се за нас у велику Васкршњу радост. Петак мали а Велики Васкрс, - Васкрс за све хришћане свих векова. И за нас данас, и за мене и за тебе, за сваког данашњег хришћанина, гле, данашњи Велики Петак је у исто време и Васкрс, јер ми, ми славимо вечно живог на небесима Светог Јована Крститеља Господњег. Како је победио смрт нанесену му од Ирода, јуришао је на небески свет, да буде први после Богомајке поред Господа Христа. Видели сте икону такозвану "Деисис" тј. мољење: Господ седи на престолу славе - Цар Небески, с десне стране њега - Пресвета Богомајка, а слеве Свети Претеча. Моле се Њему за род људскиˮ[1]

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, obi-wan рече

To je zato sto je danas Jovan Glavosek - da, tako zovu ovaj praznik u mnogim krajevima naseg naroda.

Није ми било познато ово вјеровање у нашем народу.. Лично мислим да је у питању празновјерје - и уздржање од црвене хране и од узимања ножа.

1 hour ago, obi-wan рече

pa sad ti vidi `el ces d`uzimas noz u ruku...

Ја ћу, ба, ћакију.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...