Jump to content

Da li se na Usekovanje jede hrana crvene boje?

Препоручена порука

пре 2 минута, gavrosaurus рече

Најневероватнији пост на теми и иначе необичног наслова је овај: јави се православна (?) феминисткиња и затражи правду за бабе.

Не равноправност са мушкарцима (то је већ превазиђено, клише) већ равноправност баба са осталим женским светом.

А таман помислиш да на свету већ све постоји...

Сваку причу која се тиче женског рода неки своде под феминисткиња,чиме у ствари представљају себе.

Уколико су жене,за неке "бабе" заслужне за погрешну литургијску праксу ,па и када је начин поста у питању,чудно је како их мушки део Цркве није исправио,но вероватно су биле фрминисткиње у претходним вековима када су се нека правила поста обликовала.:)

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Хајдук рече

Иначе Усековање је један од ретких литургијских празника када се строго пости

Ne posti se strogo, u Tipiku stoji "na vino i ulje".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Tavita рече

Лично мислим да је у питању празновјерје

Naravno da je praznoverje, nego ti kazem sta se sve tu - izmedju ostalog - nakupilo, da se covek okrene naopacke od kolicine gluposti. Ali to je, opet, i logicno: kad se izgubi prava poboznost, i kad se prezre blagorazumnost i trezvenje, u nadoknadu obavezno dolazi neki oblik glupila...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

Pa naravno da je praznoverje, nego ti kazem sta se sve tu nakupilo, da se covek okrene naopacke od kolicine gluposti. Ali to je, opet, i logicno: kad se izgubi prava poboznost, u nadoknadu obavezno dolazi neki oblik glupila...

Мислим да се придаје превелик значај секунарним стварима,то за уздржавање од једења хране црвене боје на Усековање главе Св.Јована и није неки велики проблем,него промашаји на суштинскијим стварима.Појам побожност се веома широко схвата,и нема шта се не подразумева под побожношћу,било би лепо чути шта се у ствари подразумева под побожношћу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Нифада рече

Мислим да се придаје превелик значај секунарним стварима,то за уздржавање од једења хране црвене боје на Усековање главе Св.Јована и није неки велики проблем,него промашаји на суштинскијим стварима.Појам побожност се веома широко схвата,и нема шта се не подразумева под побожношћу,било би лепо чути шта се у ствари подразумева под побожношћу.

Kako nije problem kad je u osnovi u pitanju jedna potpuna vracarija? Svako praznoverje (= sujeverje, suja = praznina) dolazi kao logican nedostatak punoverja, odnosno istinske poboznosti. Nedostatak prave vere (koja podrazumeva i pravo znanje) obavezno vodi u beskrajan niz gluposti i bunila raznih vrsta. A poboznost je zivot po-Bogu (otuda i po-boznost), odnosno smislen/logosan zivot sve ukupno.

E sad, sta sve podrazumeva smislen/logosan zivot - pokazuje nam Bogocovek, kao Ikona i Prvolik istinske covecnosti, odnosno istinske poboznosti.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

Kako nije problem kad je u osnovi u pitanju jedna potpuna vracarija? Svako praznoverje (= sujeverje, suja = praznina) dolazi kao logican nedostatak punoverja, odnosno istinske poboznosti. A poboznost je zivot po-Bogu (otuda i po-boznost), odnosno smislen/logosan zivot sve ukupno.

A sta sve podrazumeva smislen/logosan zivot pokazuje Bogocovek, kao Ikona i Prvolik istinske covecnosti, odnosno istinske poboznosti.

Претпоставимо да је јучебило и оних који не једу црвено на Усековање,али су се причестили,шта је ту јаче,празноверје или права вера  :mahmah:

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Нифада рече

Претпоставимо да је јучебило и оних који не једу црвено на Усековање,али су се причестили,шта је ту јаче,празноверје или права вера  :mahmah:

To je sasvim besmisleno pitanje, jer se mi ne pricescujemo da ostanemo isti, nego da se menjamo na bolje. Ako je i bilo takvih, oni su zaratili na svoje sujeverje, kao sto i treba, i teze istinskoj poboznosti. A ovde na temi je bilo reci pre svega o sujeverju uopste, koje je bukvalno progutalo srpski narod uzduz i popreko.

I sujeverje je jos kako greh, i ispoveda se, nadam se da to ne zaboravljamo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

Pa naravno da je praznoverje, nego ti kazem sta se sve tu nakupilo, da se covek okrene naopacke od kolicine gluposti. Ali to je, opet, i logicno: kad se izgubi prava poboznost, u nadoknadu obavezno dolazi neki oblik glupila...

Да...

Истина је да су слична сујевјерја одраз искривљеног ”страхопоштовања” према божанском. Искривљеног јер не долазе од познавања Бога, при чему под ”познавањем” не мислим на формално (и неформално) теолошко образовање, већ живо практиковање Православља у свакодневном животу. Саживот са Богом. Свакодневица. Ослањање и уздање у Њега. Значи, литургијски живот и однос. (Нешто у чему је, рецимо, одрастао св. владика Николај) Већ из људских (често искривљених јер нису познавање већ у бити предрасуде) претпоставки о Богу...

Хуан је то лијеп примјетио: често и страх за сопствено дупе игра велику улогу у гомилању оваквих глупости.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Tavita рече

Да...

Истина је да су слична сујевјерја одраз искривљеног ”страхопоштовања” према божанском. Искривљеног јер не долазе од познавања Бога, при чему под ”познавањем” не мислим на формално (и неформално) теолошко образовање, већ живо практиковање Православља у свакодневном животу. Саживот са Богом. Свакодневица. Ослањање и уздање у Њега. Значи, литургијски живот и однос. (Нешто у чему је, рецимо, одрастао св. владика Николај) Већ из људских (често искривљених јер нису познавање већ у бити предрасуде) претпоставки о Богу...

Хуан је то лијеп примјетио: често и страх за сопствено дупе игра велику улогу у гомилању оваквих глупости.

Narvno, ali je vazno da se kaze da u svemu pre svega najvecu ulogu ima ogromno NEZNANJE, i (doslovno) odbijanje da se bilo sta pametno o tome nauci. Jer "tako su radili nasi stari... moja baba je radila ovako... moji preci su radili onako..." itd, itd...

Jer, jedno je kad covek ne zna, ali nema problem i da nauci, a sasvim stoto je kad ne zna, ali i ne zeli da uci.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

ogromno NEZNANJE

Апсолутно. Укомбиновано са инатом, тврдоглавошћу и поносом. 

пре 5 минута, obi-wan рече

tako su radili nasi stari... moja baba je radila ovako...

пре 5 минута, obi-wan рече

(doslovno) odbijanje da se bilo sta pametno o tome nauci

”Шташ ти мала мени говорит!” и сличне формулације. (На које сам наилазила прво код својих родитеља, па надаље.) Зато и каже Христос да је вјера празна без дјела, односно без дјелања вјере, тј. да је Љубав дјелатна. Дакле ако живиш Православље (Res, non verba), онда ће прост човјек и да ти повјерује. (понеки...ако Бог да...)

Ма, све је битно. И теорија и пракса.

Да Бог да били бољи! Сви генерално.

Подели на овим сајтовима

A el mož se prefarba čisto da ispoštujemo ,,drevnu,, tradiciju? :D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Не иду у Цркву, не причешћују се , а сметају им бабе. А бабе су одржале Цркву, да није било баба многи не би ни били крштени. Путина је баба крстила :)

Подели на овим сајтовима

Na teorijskom planu sve je lako.No,meni je uvek nekako više ležao istorijsko.teorijski aspekt,apogotovo objašwen na ličnim primerima.Diskutujemo ovde,ne vodimo lične obračune.

Elem,moja pokojna baka,znači moja baka,moje mame majka,je u teškim vremenima po Crkvu ostala verna Crkvi.Krstila mamu,pa mene kada sam imala 40 dana,slavili slavu,postili sve postove,pričešćivali se u parohijskoj Crkvi onoliko puta kakva je bila praksa.I ta moja baka nije jela crveno na Usekovawe,jer su tako radili i njen otac i majka.Nije to radila iz straha,nego poštovanja neke porodične tradicije.Nije bila sklona sujeverju,čak je kritikovala neke oblike sujeverja koje je prepoznavala.I ta moja baka eto nije jela crveno na Usekovanje.Kasnije sam joj objasnila da Crkva ne propisuje to,razumela je,ali je ostala verna svojoj porodičnoj tradiciji,ponavljam nije to radila iz straha da je Bog ne kazni,jer sam i ja rasla u ambijentu gde su veće nade polagane u neizmernu ljubav Božju nego što se drhtalo pred Bogom.

Meni se samo čini da je Gospod mnogo tolerantiji prema svojim čadima nego neki teolozi.

Ovo što napisah,nije teorija nego istorija.A mudri Latini nam ostaviše mudrost:"Historia magistra vitae (est) A učitelje-ice treba poštovati.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Нифада рече

Na teorijskom planu sve je lako.No,meni je uvek nekako više ležao istorijsko.teorijski aspekt,apogotovo objašwen na ličnim primerima.Diskutujemo ovde,ne vodimo lične obračune.

Elem,moja pokojna baka,znači moja baka,moje mame majka,je u teškim vremenima po Crkvu ostala verna Crkvi.Krstila mamu,pa mene kada sam imala 40 dana,slavili slavu,postili sve postove,pričešćivali se u parohijskoj Crkvi onoliko puta kakva je bila praksa.I ta moja baka nije jela crveno na Usekovawe,jer su tako radili i njen otac i majka.Nije to radila iz straha,nego poštovanja neke porodične tradicije.Nije bila sklona sujeverju,čak je kritikovala neke oblike sujeverja koje je prepoznavala.I ta moja baka eto nije jela crveno na Usekovanje.Kasnije sam joj objasnila da Crkva ne propisuje to,razumela je,ali je ostala verna svojoj porodičnoj tradiciji,ponavljam nije to radila iz straha da je Bog ne kazni,jer sam i ja rasla u ambijentu gde su veće nade polagane u neizmernu ljubav Božju nego što se drhtalo pred Bogom.

Meni se samo čini da je Gospod mnogo tolerantiji prema svojim čadima nego neki teolozi.

Ovo što napisah,nije teorija nego istorija.A mudri Latini nam ostaviše mudrost:"Historia magistra vitae (est) A učitelje-ice treba poštovati.

Ovako napisano ne bi trebalo da ima protivnika od bilo koga, jer očigledano tvoja baba nije išla po selu i vitlala ih sa tim da se na usekovanje ne jede crveno.

Rekao sam i ranije da ja poštujem ako se neko opredelio za takvo shvatanje kao lično i neobavezno, čak i za njega samoga neobavezno nego da to čini iz nekog poštovanja koje nema ni teološke ni životne korene.

Takođe bi ja u takvoj kući ispoštovao takav stav ali ne da bi ga prihvatio nego da ne bi sablažnjavao nepotreno jer su ti lkjudi i ovako poneli bespotreban i teži teret od onoga što drugi nose na taj dan.

Ali prosvetljivanje u priči mora da postoji i lepo je što si babu obavestila šta njena Crkva misli o tome.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Хајдук рече

Не иду у Цркву, не причешћују се , а сметају им бабе. А бабе су одржале Цркву, да није било баба многи не би ни били крштени. Путина је баба крстила :)

Idemo u Crkvu, pričešćujemo se i opazimo babe koje vladiku uče kako se Liturgija služi.

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...