Jump to content

Hrana koja se ne kvari godinama


Препоручена порука

med

Izvor: Freeimages

Nakon što je pronađen kolač koji je posle 106 godina mirisao "jestivo", postavilo se pitanje postoji li još namirnica koje imaju slične osobine? Odgovor je, zapanjujuće, da.

Prvi na listi je med. Pre dve godine, arheolozi su izjavili da su pronašli med star 3.000 godina prilikom iskopavanja grobova u Egiptu. Tvrdili su da je bio poptuno jestiv.

Med je dugotrajan jer ima malo vode, a mnogo šećera, pa bakterije ne mogu rasti na njemu. Takođe sadrži malu količinu hidrogen peroksida, koja sprečava rast mikroba. Zato ga pčele proizvode u svojim košnicama – ujedno je i hrana i zaštita.

Iako ponekad deluje da je pokvaren, kada se kristališe, jednostavnim zagrevanjem med će se vratiti u svoj pravi oblik.

Sušene mahune takođe nemaju rok trajanja. Sušen pasulj, sočivo i ostale mahune povećavaju koncentraciju šećera, dok smanjuju koncentraciju vode, što sprečava pojavu bakterija i buđi. Međutim, ukoliko ih izložite vodi, mogu trajati samo nekoliko meseci.

Možda će ovo zvučati čudno, ali soja sos je takođe na listi ovih dugotrajnih namirnica. Ima potencijal da se ne pokvari čak tri godine, neotvoren. Ukoliko se otvori, rok trajanja zavisi od mesta i načina na koji se čuva, kao i od samog soja sosa.

Sirće i beli pirinač su takođe namirnice koje se ne kvare, kao i crna čokolada. Dodatak mleka joj skraćuje rok trajanja, ali ukoliko se dobro čuva, crna čokolada može trajati i do dve godine.

Šećer i so se takođe ne kvare zbog toga što izvlače vodu, pa bakterije ne mogu rasti na njima. Ukoliko se šećer i so čuvaju na pravi način, daleko od vlage i u zatvorenim posudama, mogu trajati večno.

Za sve ostale namirnice važno je gledati ne samo rok upotrebe naznačen na pakovanju, već i to kako hrana izgleda i miriše, piše CNN.

 

http://rs.n1info.com/a293075/Lifestyle/Lifestyle/Hrana-koja-traje-godinama.html

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постоје неке врсте хлеба, двопека или крекера које могу да трају месецима. Или они суварци (остаци хлеба који се суше на сунцу) који се спомињу по духовним књигама, могу да трају дуго. Неки су тако сушили сецкано воће и поврће и постане скоро као чипс али не знам колико је трајно.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 25.8.2017 at 20:10, Vladan3 рече

Неки су сушили тако сецкано воће и поврће и постане скоро као чипс али не знам колико је трајно.

Ми у Далмацији сушимо смокве. Прво се ставе 30 секунди у кипућу морску воду. Затим иду на сунце и вјетар три седмице уз редовно окретање. Пакују се у стаклене тегле са доста ловора, по принципу слој ловора, слој смокава. Завршава се ловором. Тако спремљене трају годину дана (јер код нас - због нас - не могу дуже). Код моје бабе трају и по 3 - 4 године.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Tavita рече

Ми у Далмацији сушимо смокве. Прво се ставе 30 секунди у кипућу морску воду. Затим иду на сунце и вјетар три седмице уз редовно окретање. Пакују се у стаклене тегле са доста ловора, по принципу слој ловора, слој смокава. Завршава се ловором. Тако спремљене трају годину дана (јер код нас - због нас - не могу дуже). Код моје бабе трају и по 3 - 4 године.

Звучи феноменално :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, ana čarnojević рече

cak sam sumnjala na shisharke. Vladane hvala ti za info:smeh2:

Нема на чему. А знаш шта, ако нема ни суварака онда могу и шишарке ;)

Иначе те суварке смо јели када сам пре 25 година лутао по Светој гори, па када ти после у неком манастиру послуже бостан, кафу, узо и ратлук мислиш да си у Рају :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vladan3 рече
пре 2 часа, Tavita рече

Ми у Далмацији сушимо смокве. Прво се ставе 30 секунди у кипућу морску воду. Затим иду на сунце и вјетар три седмице уз редовно окретање. Пакују се у стаклене тегле са доста ловора, по принципу слој ловора, слој смокава. Завршава се ловором. Тако спремљене трају годину дана (јер код нас - због нас - не могу дуже). Код моје бабе трају и по 3 - 4 године.

Звучи феноменално :)

Со из морске воде чини да нису преслатке и уједно дјелује као конзерванс.

Потребно је обратити пажњу да смокве не буду претходно црваве.

Ко има могућност да их овако спреми, препорука.

У питању је стари далматински рецепт. Њега ми река један артиша, бевадур из конобе на жалу :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Tavita рече

Со из морске воде чини да нису преслатке и уједно дјелује као конзерванс.

Јесте да је пост прошао али одмах ми се створио утисак слатко слане комбинације и ароме смокви :)

Једног лета можда успем то да пробам.

  • Радостан 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

×
×
  • Креирај ново...