Jump to content

Budzet republike Srbije

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pokrenula se prica o porezima na temi o trampu pa rekoh da je prebacim ovde jer mi se o tome prica vala vise nego o americkom politicaru.
Ukratko ja sam izneo tvrodnju da prosecan zaposleni gradjanin srbiji duguje 12 000 evra godisnje na sta sam dobio odgovor od Rylaha da nije tacno.

Ocu ovde da sprovedem racun i pokazem zasto mislim da sam u pravu. 

Budzet srbije ove godine je 1161983504000 dinara, sto znaci da ce trosak na jednog stanovnika (kojih racunam da ima  7000000 ) da bude 165997 dinara. Ili ti kada prebacimo u evre 165997 dinara je oko 15000 eura po glavi stanovnika. 

Sta to znaci, to znaci da je srbija na sve stanovnike ove zemlje dakle od najmladje bebe do najstarijih baka i deka, na njihove penzije, na plate za profesore u skolama za ciscenje ulica itd itd potrosila po 15000 eura po jednom stanovniku.

Dakle svaki stanovnik (prosecno) je dobio 15000 eura od drzave u novcu ili uslugama. Naravno deca i starci vise jer imaju i penzije i skolovanje itd itd a oni koji rade manje. Oni nemaju jos uvek penziju i skolovanje. 

Ok, ajde sada da pogledamo prihode budzeta, odakle dolazi prihod? 
poreski prihod: 916.800.000.000
prihod od akciza: 271.400.000.000 (akcize su vrsta poreza samo se drugacije zovu. naprimer akciza na naftu je 50 dinara, sto znaci da naftu placate 150 umesto 100 dinara. isto kao i porez)
carine: 38.600.000.000
Ostali poreski prihodi: 10.400.000.000

Непорески приходи 162.606.465.000 (dobit od javnih preduzeca, kazni, prodaje zaplenjene robe i slicno) Dakle neporeski prihod je duplo manji samo od akciza. cini jako mali deo naseg budzeta. 

Dinacije takodje nisu velike  13.477.039.000 sto znaci da su troduplo manji prihod od carina

Dakle ukupan deo budzeta koji ne dolazi iz dzepova gradjana je ovih 162.606.465.000 + 13.477.039.000

Sve ostalo placaju gradjani...

Svi podaci su uzeti sa: http://www.parlament.gov.rs/upload/documents/3081-16.pdf

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Млађони рече

Dakle ukupan deo budzeta koji ne dolazi iz dzepova gradjana je ovih 162.606.465.000 + 13.477.039.000

Sve ostalo placaju gradjani...

Врло интересантно, да не разглабам сад о томе како је буџет главно питање парламентарне демократије, да ли би могао да нам (бар мени није до краја јасно појасниш рачуницу) и даш друге податке, типа колико је издвојено за јавне радове...? Хвала.

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, александар живаљев рече

Врло интересантно, да не разглабам сад о томе како је буџет главно питање парламентарне демократије, да ли би могао да нам (бар мени није до краја јасно појасниш рачуницу) и даш друге податке, типа колико је издвојено за јавне радове...? Хвала.

Sve vise manje stoji na onom linku koji sam ostavio, sto je zvanican link nase vlade. Nigde ne postoji konkretno kategorija javni radovi, bar ja ne vidim tu kategoriju tako kategorisanu ali ako pogledas stranu 3, tu ti je tabela sa leva je ime rashoda sa desna kolicina. 

Naprimer subvencije u poljoprivredi su bile 14.310.119.000
Do su subvencije za puteve bile 6.573.000.000

Verovatno se te javne potrosnje, tipa lokalni putevi itd ubrajaju u ovu kategoriju: 1.7. Трансфери осталим нивоима власти  73.436.044.000

Подели на овим сајтовима

Буджет Србије је 11 милијарди евра. Смешно скроз да причамо о изласку из кризе и некој здравој економији. Они ће да приватизацијом смање буджет за дупло. Гледао сам предавање једног економисте који је изашао са податцима из предузећа и државних апарата у коме се види да је неко 2016 године из Епса одстранио струју вредну 2 милијарде евра, то је мимо нормалних губитака које иначе имамо. Уз то се каже да је неко лепо продао струје те вредности, а то дође неких 15% буджета. Толико кошта Београд на водид confused1

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Mиљан Л. рече

Буджет Србије је 11 милијарди евра. Смешно скроз да причамо о изласку из кризе и некој здравој економији. Они ће да приватизацијом смање буджет за дупло. Гледао сам предавање једног економисте који је изашао са податцима из предузећа и државних апарата у коме се види да је неко 2016 године из Епса одстранио струју вредну 2 милијарде евра, то је мимо нормалних губитака које иначе имамо. Уз то се каже да је неко лепо продао струје те вредности, а то дође неких 15% буджета. Толико кошта Београд на водид confused1

Ja sam otvorio ovu temu prvenstven oda postanemo svesni koliko drzava trosi po jednom gradjanu i da se zapitamo da li toliko usluga gradjanin uopste dobija? 

jos nisam iskopao sve brojeve ali polako, ce dodjemo i dotle :) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...