Jump to content

Sekularnost u Srbiji

Avocado

Препоручена порука

пре 1 минут, Ћириличар рече

Само што није исто "нека тамо зграда" и манастир/црква са историјским значајем. Мислим да је ту тачка прелома.

Pa naravno da nisu isto... poenta je da arhitektonski stil nije nužno vezan za verski simbol... zato sam čak i dao primer arhitektonskog stila građenja crkava... iako je malo bez veze praviti u Raškom stilu zgradu koja nije crkva, moguće je jer nije krst ključan element za prepoznavanje tog stila...

Ali ovde se ne radi o crkvi sa istorijskim značajem, već o nadgrobnim spomenicima na novom groblju pored te crkve koji ne čine arhitektonsko-istorijsku celinu sa tom crkvom (i starim grobovima oko nje), već su sasvim izvesno u arhitektonsko-istorijskom smislu dve sasvim različite celine.

Da je propisano da spomenici moraju da budu identični ili slični onim starim spomenicima oko crkve, pa da kažeš da je krst tu nus-efekat želje za očuvanjem istorijske celine... ovako, niđe veze...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 94
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Avocado рече

Ali ovde se ne radi o crkvi sa istorijskim značajem, već o nadgrobnim spomenicima na novom groblju pored te crkve koji ne čine arhitektonsko-istorijsku celinu sa tom crkvom (i starim grobovima oko nje), već su sasvim izvesno u arhitektonsko-istorijskom smislu dve sasvim različite celine.

Чудно, ја сам некако увијек гробље схватао као дио цркве :D

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, RYLAH рече

Применили су закон који даје право општини да даље уређује материју, општина је даље уредила материју и препустила гробљанским предузећима да уреде, гробљанска предузећа уредила. Дакле, то је све по закону. Оно што у закону уопште ноје уређено а у пракси постоји су "конфесионална" гробља, односно гробља на којима се у принципу сахрањују припадници једне конфесије, и која се сходно томе и уређују, у складу са одлукама града и гробља. Значи, у закону не постоји ништа о томе, не крши се закон.

Da, ali u Ustavu i zakonu koji to precizira stoji da ne smeš da praviš razlike između građana na osnovu verske pripadnosti i zbog toga ne možeš da popuniš rupu u zakonu na taj način... krši se Ustav i Zakono zabrani diskriminacije. To ne mora posebno da se naglasi u svakom propisu... naprotiv, da bi pravio razliku mora da bude propisano kako i pod kojim uslovima to možeš da uradiš i da za to postoji zakonit razlog.

Цитат

Овде стварно нисам сконтао шта си рекао.

Pa, kad ti kažeš ovo:

" И док ми чекамо кретене који и не знају за овакве проблеме у пракси, живот пролази. Или би пролазио да људи хоће на њих да чекају. "

to podrazumeva dve grupe:

1. njih - kretene koji ne znaju za ovakve probleme u praksi i ne menjaju zastareli zakon kojeg treba menjati

i

2. nas (u tvojoj rečenici u prvom licu množine) koji znamo probleme i nećemo da čekamo njih-kretene, nego rešavamo ove probleme u praksi i mimo zakona.

U realnosti tj. u ovom slučaju i prva grupa i druga grupa su jedni te isti - funkcioneri vladajućeg režima.

Oni imaju većinu i u republičkoj skupštini koja treba da donese novi zakon i većinu u gradskim organima Novog Pazara koji su osmislili celo ovo "rešavanje problema u praksi i mimo zakona" u Novom Pazaru... pri čemu bar ti znaš da novi valjan zakon o ovome može da se napiše za 3 dana samo ako neko želi to da uradi... daleko brže nego što im je trebalo za sve ovo...

Tako da osporavam tvoju tezu da su u pitanju neki dobri i vrli ljudi koji neće da čekaju kretene da promene zakon, nego su u pitanju bahata govna koja neće da promene zakon jer kad ljudima daš prava oni gube moć... onda taj ne može da ide tamo kod episkopa i da priča vidi kako sam vam lepo sredio da dobijete ovo "pravoslavno groblje"... jer onda SPC ima pravo na takvo groblje i niko ništa ne mora da im sredi... i onda i drugi imaju pravo na takvo groblje i niko ništa ne mora da im sredi...

A za slučaj da si propustio (boreći se protiv imaginarnih neprijatelja tvoje crkve) ja sve vreme za ovo krivim ta govna, a ne SPC i to sam više puta istakao... ja nisam za to da SPC nema svoje groblje, nego sam za to da ga dobije kako treba, da ima pravo na njega i da i drugi imaju ista takva prava...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

Da, ali u Ustavu i zakonu koji to precizira stoji da ne smeš da praviš razlike između građana na osnovu verske pripadnosti i zbog toga ne možeš da popuniš rupu u zakonu na taj način... krši se Ustav i Zakono zabrani diskriminacije. To ne mora posebno da se naglasi u svakom propisu... naprotiv, da bi pravio razliku mora da bude propisano kako i pod kojim uslovima to možeš da uradiš i da za to postoji zakonit razlog. Pa, kad ti kažeš ovo:

" И док ми чекамо кретене који и не знају за овакве проблеме у пракси, живот пролази. Или би пролазио да људи хоће на њих да чекају. "

to podrazumeva dve grupe: 1. njih - kretene koji ne znaju za ovakve probleme u praksi i ne menjaju zastareli zakon kojeg treba menjati

i 2. nas (u tvojoj rečenici u prvom licu množine) koji znamo probleme i nećemo da čekamo njih-kretene, nego rešavamo ove probleme u praksi i mimo zakona.

U realnosti tj. u ovom slučaju i prva grupa i druga grupa su jedni te isti - funkcioneri vladajućeg režima.

Oni imaju većinu i u republičkoj skupštini koja treba da donese novi zakon i većinu u gradskim organima Novog Pazara koji su osmislili celo ovo "rešavanje problema u praksi i mimo zakona" u Novom Pazaru... pri čemu bar ti znaš da novi valjan zakon o ovome može da se napiše za 3 dana samo ako neko želi to da uradi... daleko brže nego što im je trebalo za sve ovo...

Tako da osporavam tvoju tezu da su u pitanju neki dobri i vrli ljudi koji neće da čekaju kretene da promene zakon, nego su u pitanju bahata govna koja neće da promene zakon jer kad ljudima daš prava oni gube moć... onda taj ne može da ide tamo kod episkopa i da priča vidi kako sam vam lepo sredio da dobijete ovo "pravoslavno groblje"... jer onda SPC ima pravo na takvo groblje i niko ništa ne mora da im sredi... i onda i drugi imaju pravo na takvo groblje i niko ništa ne mora da im sredi...

A za slučaj da si propustio (boreći se protiv imaginarnih neprijatelja tvoje crkve) ja sve vreme za ovo krivim ta govna, a ne SPC i to sam više puta istakao... ja nisam za to da SPC nema svoje groblje, nego sam za to da ga dobije kako treba, da ima pravo na njega i da i drugi imaju ista takva prava...

Нека остане на овом твом, пошто се сад спремам за дуг пут, па немам ни времена ни концентрације да одговорим, а тешко да ћу ових дана имати толико времена. Нисам хтео да буде да сам само искулирао расправу, а ружно би било да одговорим и онда прекинем. Курвањски да не кажем :))) 

Пишемо се други пут, другим поводом :)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

[čeka da Rile ode na put pa da napiše: podviJo rep i pobegao... čka...]

:)))

• Хахаха 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...