Jump to content

Rusi: MiG-ovi vam dolaze do kraja godine; Moguća isporuka i sistema S-300

Оцени ову тему

Препоручена порука

Isporuka aviona MiG-29 planirana je za kraj 2017. godine rekao je direktor ruske Federalne službe za vojnu saradnju Dmitrij Šugajev na ovogodišnjem MAKS-u u Moskvi, prenosi „Sputnik“.

Kako piše, Rusija će u okviru vojno-tehničke pomoći pored tih aviona Srbiji isporučiti i 30 tenkova T-72S, dok je u planu da remont i modernizacija tih šest aviona, kao i četiri lovaca koji su već u sastavu Vojske Srbije, ukupno košta oko 185 miliona evra.

mig-sputnik.jpg

Najavljene dve opcije za dolazak migova / Foto: Sputnik

Podsetimo, krajem decembra 2016. godine sastanak ruske i srpske delegacije rezultirao je dogovorom o donaciji lovačkih aviona, tenkova i oklopnih vozila. Tada je rečeno da postoje dve opcije za dolazak lovačkih aviona MiG-29, pri čemu prva opcija podrazumeva isporučivanje aviona za tri meseca, kako bi se u Srbiji, zajedno sa ruskim stručnjacima, izvršio njihov remont. Druga opcija jeste da ostanu u Rusiji do septembra-oktobra, te da onda remontovani i modernizovani dolete u novembru.

Poslednja kredibilna informacija o procesu dolaska MiG-ova ekskluzivno je objavljena u intervjuu našem portalu ali bez pominjanja datuma već uveravanja da je proceduralno sve po planu.

Moguća isporuka S-300 Srbiji

Prema navodima „Sputnika“, Rusija razmatra i moguće isporuke raketnog sistema S-300 Srbiji.

– Srpski partneri trenutno izražavaju zainteresovanost za isporuku bataljona S-300. To je nešto o čemu razgovaramo. – rekao je Šugajev.

s300.jpg

Srpska vojska više zainteresovana za protivvazdušne sisteme „Tor“ i „Buk“ / Foto: Sputnik

Raketni sistem S-300 je odbrambeni sistem zemlja—vazduh koji je u stanju da pogađa balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće rakete, kao i taktičke i strateške vojne letelice, piše taj medij i dodaje:

–  O nabavci takvog sistema se dugo priča u Srbiji, ali je ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin nedavno naveo da je zbog cene srpska vojska više zainteresovana za protivvazdušne sisteme „Tor“ i „Buk“. –

Marta LUTOVAC

tango-six.png

Подели на овим сајтовима

S-300 + Buk M2 + Pancir/Tor = odlicno slozen sistem PVO, svi slojevi su tu, samo jos da se uvezba kako treba... :)))

Nego, gledam nesto slike tamo na clanku, a i citah malo - kol`ko vidim, mi dobijamo avione podignute na SM standard? Ako je tako, to je stvarno odlicno, kol`ko nesto kapiram - to vise nije samo lovac, nego kompletan visenamenski avion...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Nešto mi se javlja da od toga neće biti ništa :ani_biggrin:.Msm, prosta elementarna osnovnoškolska geografija nam govori da smo u potpunom NATO okruženju i nisam siguran kako bi se ti PVO sistemi dostavili. Što se aviona tiče, dobro, oni bi mogli da prelete, i to recimo preko Grčke koja bi mogla da "zažmuri" na radar jer i sama ima specijalne aranžmane sa Rusima. To naravno u slučaju da se NATO ne složi ili da ne gleda blagonaklono na to. Lično mislim da ni NATO ne bi imao ništa protiv da Srbija dobije tuce unapređenih MIG 29, ako ništa drugo zbog obaveze da štiti svoje nebo od terorističkih pretnji poput kidnapovanja jeroplana i njihovog olupavanja o solitere u jevropskim metropolama, a da isti prelete preko Srbije. Tuce Migova ne bi moglo ni malo da naruši strateški balans12:smeha:NATO-Srbija, ali bi mogao čak i da doprinese bezbednosti pojedinih NATO zemalja u Evropi. 

Подели на овим сајтовима

Što se tiče PVO sistema, stvari su tu mnogo složenije i lično sumnjam da ćemo dobiti bilo koju verziju S-300.Možda BUK  (SA-11) ili TOR...I to ne u skorije vreme jer moraju da se namire pre toga svi sisači budžeta. No recimo i da nam NATO dozvoli da dobijemo S-300. Koja bi to verzija bila? Jer ako je S-300 PS/PT (SA-10 GRUMMBLE) taj sistem je i sam već zastareo. On postoji od kraja sedamdesetih i imaju ga dve članice NATO (Bugarska i Slovačka), plus naravno Ukrajina, pa je van svake sumnje NATO uspeo dobro da ga prouči i napravi odgovarajuće sisteme za ometanje na svojim novim avionima. Ako se uzme PMU-1 verzija, bojim se da je i ona provaljena jer je ima Ukrajina (a takođe i Azerbejdžan). Ostaju PMU-2 i S-300 V. Međutim, njih NATO ni u loodilu ne bi propustio kroz svoje teritorije za Srbiju. A i u nekoj ludoj situaciji, da nismo u okruženju, siguran sam da bi preventivno gađao te sisteme, pre nego se dovedu u stanje borbene upotrebe. Na kraju, nije ih poenta samo platiti, dovući i sklopiti već i izvršiti obuku kadra ljudstav koje je do sada radilo sa Nevama i Kubovima. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, obi-wan рече

S-300 + Buk M2 + Pancir/Tor = odlicno slozen sistem PVO, svi slojevi su tu, samo jos da se uvezba kako treba... :)))

Fali još samo najniži sloj, neki MANPAD tipa Igle ili Šila. Pošto su kako sam čuo sve Strele uništene. Msm, imamo mi i Igle i Šila, ali možda ne u velikom broju. I da ne zaboravimo Zolje, njih valjda nismo uništili...

Подели на овим сајтовима

Ja cenim da nam Rusi nece dati tehniku koja vec nije, da kazemo, provaljena, jer ce nasi na vlasti prvo da puste natovce da ih u potpunosti prouce. Uostalom, ne moraju da ih pustaju, ovde oni vrsljaju odavno.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ivan Marković рече

Na kraju, nije ih poenta samo platiti, dovući i sklopiti već i izvršiti obuku kadra ljudstav koje je do sada radilo sa Nevama i Kubovima. 

То је најмањи проблем.

пре 8 часа, Ivan Marković рече

Fali još samo najniži sloj, neki MANPAD tipa Igle ili Šila. Pošto su kako sam čuo sve Strele uništene. Msm, imamo mi i Igle i Šila, ali možda ne u velikom broju. I da ne zaboravimo Zolje, njih valjda nismo uništili...

Јесте уништен један део "Стрела" који је био "вишак" спрам садашњих димензија наших ОС. Свакако, све побројано се и даље налази у саставу ј-ца КоВ за ПА заштиту. Као и "Зоља" која је противоклопно средство...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ivan Marković рече

Nešto mi se javlja da od toga neće biti ništa :ani_biggrin:.Msm, prosta elementarna osnovnoškolska geografija nam govori da smo u potpunom NATO okruženju i nisam siguran kako bi se ti PVO sistemi dostavili. Što se aviona tiče, dobro, oni bi mogli da prelete, i to recimo preko Grčke koja bi mogla da "zažmuri" na radar jer i sama ima specijalne aranžmane sa Rusima. To naravno u slučaju da se NATO ne složi ili da ne gleda blagonaklono na to. Lično mislim da ni NATO ne bi imao ništa protiv da Srbija dobije tuce unapređenih MIG 29, ako ništa drugo zbog obaveze da štiti svoje nebo od terorističkih pretnji poput kidnapovanja jeroplana i njihovog olupavanja o solitere u jevropskim metropolama, a da isti prelete preko Srbije. Tuce Migova ne bi moglo ni malo da naruši strateški balans12:smeha:NATO-Srbija, ali bi mogao čak i da doprinese bezbednosti pojedinih NATO zemalja u Evropi. 

Ne moze da se dostavi avionima ali moze brodovima.

Подели на овим сајтовима

Daj Bože al čisto sumnjam i ovi MIG-ovi putuju ko sa Marsa da nam dolaze a ne iz Rusije.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

Daj Bože al čisto sumnjam i ovi MIG-ovi putuju ko sa Marsa da nam dolaze a ne iz Rusije.

12:smeha:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Ivan Marković рече

Što se tiče PVO sistema, stvari su tu mnogo složenije i lično sumnjam da ćemo dobiti bilo koju verziju S-300.Možda BUK  (SA-11) ili TOR...I to ne u skorije vreme jer moraju da se namire pre toga svi sisači budžeta. No recimo i da nam NATO dozvoli da dobijemo S-300. Koja bi to verzija bila? Jer ako je S-300 PS/PT (SA-10 GRUMMBLE) taj sistem je i sam već zastareo. On postoji od kraja sedamdesetih i imaju ga dve članice NATO (Bugarska i Slovačka), plus naravno Ukrajina, pa je van svake sumnje NATO uspeo dobro da ga prouči i napravi odgovarajuće sisteme za ometanje na svojim novim avionima. Ako se uzme PMU-1 verzija, bojim se da je i ona provaljena jer je ima Ukrajina (a takođe i Azerbejdžan). Ostaju PMU-2 i S-300 V. Međutim, njih NATO ni u loodilu ne bi propustio kroz svoje teritorije za Srbiju. A i u nekoj ludoj situaciji, da nismo u okruženju, siguran sam da bi preventivno gađao te sisteme, pre nego se dovedu u stanje borbene upotrebe. Na kraju, nije ih poenta samo platiti, dovući i sklopiti već i izvršiti obuku kadra ljudstav koje je do sada radilo sa Nevama i Kubovima. 

A ti mislis da NATA nije provalila ultraprastare Neve i Kubove, a? Kad ono vidi - i oni obaraju aviJone itekako.

Na nasim prostorima, kol`ko sam nesto citajuci saznao, samo je Strela 10 ostala da nema nijedan zabelezen pogodak, ali i to kazem sa rezervom, jer znam samo ono sto procitam preko interneta. Strela 1 pogodila A-10, ono jeste sleteo u Skoplje, ali nije mogao dalje dok mu nisu zamenUli ceo jedan motor. Igla sobalila francuski Mirage iznad Bosne, Neva F-117 i F-16 (a mozda i jos ponesto, to se ne zna tacno), Kub sobalio F-16 iznad Bosne (snimljeT cak i film "Bihajnd enemi lajnz")... i to sve sa nasim ogranicenim i neodrzavanim resursima.

A iznad Iraka ovi isti sistemi, kao i vrlo stari lovacki avioni (npr. MiG 25) imali potvrdjene i zabelezene pogotke i obaranja, i to protiv daleko jaceg neprijatelja.

"Boj ne bije svijetlo oruzje," kako veli pesnik. A ja se nesto i nadam da, ako i daju te S-300, nece da budu novi, nego bas ti stariji, nama novi ne treb`u, samo bismo tako privukli vise nepotrebne paznje na sebe. PMU-1, i mirna dolina.

Snimak iznad Bagdada, 6 komaTa F-16 u naletu, upali u zasedu Iracke PVO, 2 oborena iz cuga. Mislim da je u dejstvu bila Neva ili mozda Kub.

...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...