Jump to content

Програмирање - дигресије

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 15 часа, drvce рече

Zar ovo nije kljucno za zanat? Zar programiranje nije zanat?

Па програмер је нешто као композитор који пише за оркестар. Ту има неких "занатстких" послова, али композитора опет не зовемо "занатлија". Ваљда зато што занатлија само нешто "поправља" или слично, а ово што прави је креативно, комплексно, има пуно иновације.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Au, pa vase mnjenje o zanatlijama je verlo nisko.

Doktor koji je nabiflao koncepte, ali nije prekovao skil je rdjav doktor, koji god deo tela da "samo popravlja". Samo "osinut" (dodirnut) kompozitor-zanatlija postaje umetnik (onaj koji je uspeo da nadidje standardne algoritme koje ljudi dozivljavaju kao prijatne/lepe/stagod), osim ako se ne lozimo previse na konceptualu gde je vestina zanemarena. Svaka kreativnost je proces eliminacije, a zanat je tu da moze da ponudi masu iz koje se bira i odbacuje.

Drugim recima, najveci broj programera su u najboljem slucaju zanatlije, osim, razume se, vas dvojice koji ste to sublimirali na visi nivo, pa je prava steta sto ne postoji nesto poput muzeja algoritama u kojima bi od vaseg koda ljudima zastajao dah i zaiskrivao duh.

Pravite alate, a lozite se da niste zanatlije, ej?! Dao bih ja vama kreativan budak u ruke, pa o da bijete o ledinu dok ne napravite umetnost...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, drvce рече

Drugim recima, najveci broj programera su u najboljem slucaju zanatlije, osim, razume se, vas dvojice koji ste to sublimirali na visi nivo, pa je prava steta sto ne postoji nesto poput muzeja algoritama u kojima bi od vaseg koda ljudima zastajao dah i zaiskrivao duh.

Pravite alate, a lozite se da niste zanatlije, ej?! Dao bih ja vama kreativan budak u ruke, pa o da bijete o ledinu dok ne napravite umetnost...

:smeh1::dobro:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
пре 17 минута, Tumaralo. рече

Encaptulation je ustvari definisanje jedne klase?

Deklarisemo tj. imenujemo jednu klasu zatim joj odredimo atribute i metode i to sto smo ucinili predstavlja encapsulation, ne?

Па у суштини јесте, али је то у ствари процес "правилног дефинисања" класе. Јер кад правиш класу доносиш одлуке шта ће бити "видљиво", а шта "сакривено" (т. "енкапсулирано"). Добра класа је лака за коришћење, а обавља посао који је "сакривен" тј. не знаш и не занима те како ради. Већини програмера је потребно неко време да развију ту вештину.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Grizzly Adams рече

Па у суштини јесте, али је то у ствари процес "правилног дефинисања" класе. Јер кад правиш класу доносиш одлуке шта ће бити "видљиво", а шта "сакривено" (т. "енкапсулирано"). Добра класа је лака за коришћење, а обавља посао који је "сакривен" тј. не знаш и не занима те како ради. Већини програмера је потребно неко време да развију ту вештину.

A sta je to sto je "vidljivo"? Objekat koji kreiramo na osnovu klase? (instanciramo.. ?)  Pa nam tako vidljivi aspekti tog objekta svedoce o atributima i metodama klase?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Tumaralo. рече

A sta je to sto je "vidljivo"? Objekat koji kreiramo na osnovu klase? (instanciramo.. ?)  Pa nam tako vidljivi aspekti tog objekta svedoce o atributima i metodama klase?

Оно што је видљиво (јавно, public) се зове "интерфејс" класе. Оно са чим корисник може да интерагује. То су углавном функције (методе) које се позивају да би се обавиле неке операције. Могу да буду и променљиве (атрибути су синоними за променљиве) видљиве, али искуснији програмери то избегавају, него скривају (енкапсулирају) променљиве.

Корисник класе, а то је нека друга класа, или функција неке класе, инстанцира, тј. креира објекат корисничке класе, и користи интерфејс класе (јавне функције), како би добио неку информацију.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Tumaralo. рече

Encaptulation je ustvari definisanje jedne klase?

Deklarisemo tj. imenujemo jednu klasu zatim joj odredimo atribute i metode i to sto smo ucinili predstavlja encapsulation, ne?

Енкапсулација је скривање атрибута класе од корисника класе. Уместо директног приступа атрибуту, прави се функција која само враћа вредност атрибута, и друга функција која мења вредност атрибута.

Углавном се препоручује енкапсулација. Са искуством се схвати зашто је битна.

За почетнике делује као беспотребно компликовање, када се исто добије и када се стави да атрибут буде јаван (public).

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Tumaralo. рече

Кад дефинишеш класу неки методи су "public" (јавни, видљиви...), а неки "private" (сакривени). Када креираш/инстанцираш објекат "видљиви" су само ови "public" методи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ја сам се недавно озбиљно запитао које последице могу имати од испијања силне кафе, морао сам да смањим... али вуче једно друго па то ти је... када пијем кафу размишљам о коду, када се бавим програмским кодом размишљам о "црном пајтосу" да ми прави друшво :D

---

црни пајтос = кафа (да не буде забуне) :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, ИгорМ рече

Ја сам се недавно озбиљно запитао које последице могу имати од испијања силне кафе, морао сам да смањим... али вуче једно друго па то ти је... када пијем кафу размишљам о коду, када се бавим програмским кодом размишљам о "црном пајтосу" да ми прави друшво :D

---

црни пајтос = кафа (да не буде забуне) :ani_biggrin:

Ја гурам без кафе. А стварно мислим да програмери не би требало да раде више од 6 сати дневно, или бар да имају бенефицирани радни стаж. То је рударски посао. Ја гледам како живу главу да извучем. Уби ме начисто. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Иван ♪♫ рече

Ја гурам без кафе. А стварно мислим да програмери не би требало да раде више од 6 сати дневно, или бар да имају бенефицирани радни стаж. То је рударски посао. Ја гледам како живу главу да извучем. Уби ме начисто. 

Ајде ајде само напред, знам како је :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...