Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1 (задаци)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ко је завршио све са почетне теме, ово је наставак.

На теми већ има један задатак ("Регистар каса"), овде да додамо још неке идеје шта би могло да се направи са знањем из првог поглавља ("The Basics"). Веома је битно испробати што више примера тако се сви концепти потпуно разјасне и стекне способност да се примене на практичне проблеме.

У првом делу научили смо:

1. Основне типове података и варијабле,
  2. Условне наредбе (if, switch),
  3. Петље (while, do-while, for, foreach),
  4. Функције и параметре,
  5. Низове (arrays).

Сада све то треба применити на што више примера.

За оне који су тамо завршили све што има, ево другог задатка - направити "калкулатор".

Screenshot_from_2017-03-24_14-19-25.png

Кад се отвори, програм прво пита само за број. Кад се унесе број, освежи се екран, прикаже унет број, онда се тражи операција - само један "карактер", може бити: '+', '-', '*', '/'.

Затим поново тражи број. Када се унесе број, екран се освежава приказује операција, број и резултат као на слици изнад и тако у круг. Предлажем да овде употребите while, низове, функције и switch наредбу.

-

Ако имате још коју идеју за једноставан програм, слободно јавите!

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Треба још неке финесе да се одраде. На пример, код тебе ово са операцијом и бројем код мене остаје на почетку екрана, а код тебе је на крају. То ни код касе нисам умео да одрадим. И још нисам одрадио да ми прикаже тај први број, већ одмах након првог броја креће са операцијом и другим бројем. Мислим да је за данас доста. Ако неком од колега могу да помогнем, нека ми се слободно јави. Учимо заједно! Мир и добро, браћо и сестре!

proba4.JPG

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Треба само да промениш редослед - прво излистај претходне уносе па тек онда питај за нови.

При првом уносу треба ти само један "if" да не тражиш операцију, већ само број.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мислим да сад ово може да прође. На погрешном месту ми је била команда Concole.Clear() у while петљи.

Овако сам замислио реализацију задатка. 

Потребна је улазна вредност. На тај начин ми ова if петља на самом почетку не треба. 

Сви накнадни подаци, тј. операција, нови број и вредност израза смештају се у одговарајуће низове.

Вредност израза на почетку добија вредност улаза, а на даље Вредност = Вредност (операција) нови број уз помоћ switch-а.

На крају, испред for петље исписујемо улаз, а затим у петљи излистамо  Console.WriteLine(Operacija + "   " + Broj + " = " + Vrednost);

Надам се да ће ово значити другима у раду. 

proba5.JPG

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

@БанеЛ

Да ли су јасне функције, параметри и те ствари? Ако треба још који пример у вези тога, ако не да идемо даље.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ево још један задатак за лекцију бр. 1 - када корисник регистар касе заврши унос (тј. при уносу назива производа само притисне "ентер") изаћи из петље и снимити садржај рачуна у фајл.

Како се то ради видети пример на дну ове стране: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.io.file(v=vs.110).aspx#Anchor_4

(нема потребе да се чита цела страна, само погледај пример на крају)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Jedno glupo pitanje.Što ja kad hoću da otkucam { pali mi se dole plavo breakpoints a kad  hoću } onda može.El ima neka fora da mi baci odma obe zagrade kad hoću da formiram blok,ja nešto kao kopiram al mi to uneredi kod. 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Не знам шта се то дешава, breakpoints прозор се отвара са Ctrl+Alt+B, можда ти је заглављен неки тастер на тастатури?

Заграде би требало да се појаве обе кад откуцаш {.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Grizzly Adams рече

Не знам шта се то дешава, breakpoints прозор се отвара са Ctrl+Alt+B, можда ти је заглављен неки тастер на тастатури?

Заграде би требало да се појаве обе кад откуцаш {.

Al meni je na B { i da bi otkucao moram da pritisnem Ctrl+ Alt.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 3/27/2017 at 16:09, Grizzly Adams рече

Ево још један задатак за лекцију бр. 1 - када корисник регистар касе заврши унос (тј. при уносу назива производа само притисне "ентер") изаћи из петље и снимити садржај рачуна у фајл.

Како се то ради видети пример на дну ове стране: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.io.file(v=vs.110).aspx#Anchor_4

(нема потребе да се чита цела страна, само погледај пример на крају)

Нешто сам пробао, али не успевам. Не пријављује ми никакву грешку, али у фајл ништа не штампа. Чак сам убацио и онај део Hello and Welcome али опет ништа. Дај још неку смерницу. :)

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Ископирао сам цео пример у VS и прорадило ми је из прве...

Постоје команде у класи File које су пречица за ове StreamReader/Writer класе и пуно једноставније за употребу, пробај овако:

string path = @"c:\temp\MyTest.txt";

File.AppendAllText(path, "Testing... 1,2,3...");

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Знаш шта може да буде проблем - ако позиваш ово узастопно:

using (StreamWriter sw = File.CreateText(path))

То ће сваки пут обрисати претходну садржину фајла.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...