Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Мислим да ти треба прво да инкрементујеш "i" (јер већ си додао производ) пре "фор" петље. Овако:

i++;

for (j=0; j<i; j++)
                Console.WriteLine(proizvodi[j] + "\t\t" + kolicine[j] + "\t\t" + cene[j]);

Ahaaa, ok. Sljaka! fala brader Zvone

Подели на овим сајтовима

@Grizzly Adams

Размишљам нешто. Ако сад хоћу ову касицу да конвертујем у Windows апликацију, просто ко боза. Пошто већ имам лепе класе, само их вежем са неким од оних WPF Table View-ова и све шљака.

Али ако хоћу да је конвертујем у Web апликацију, читав овај код (у овом примеру је пар линија, па је небитно, али конташ поенту) мора да се дуплира у JavaScript-у јер се додавање артикала ради у браузеру, а онда се на крају JSON шаље на сервер да се то сачува у бази. То онда није MVC, него M(Client)V(Client)M(Server)V(Server)C. Или нешто пропуштам? Зашто једноставно не бисмо генерисали JavaScript код из C# кода?

Подели на овим сајтовима

У веб апликацијама обично се такве ствари држе у "Session" на серверу док се не заврши процес "додавања", па се онда сними све одједном у базу.

То значи да би за свако додавање производа позивао "сервер сајд". Тако ради Амазон и остали сајтови, прилично стандардно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@uros

Ја би дао још пар козметичких примедби.

Именуј варијабле тако да име нешто значи - "и" не даје информацију чему служи, ако кажеш "бројПроизвода" онда је то одмах јасно. Важно је да код буде "читљив", тј. лако разумљив некоме ко гледа. Нпр. ако колега сутра нешто мења биће ти веома захвалан. А и ти сам себи... :)

Друго, добро је варијабле декларисати што ближе месту употребе. C# омогућава да то буде у истој линији, на пример:

string cena = Console.ReadLine();

исто важи и за фор петљу:

for(int i=0; i<brojProizvoda; i++) // Овде је назив "и" ОК, јер је очигледно чему служи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Grizzly Adams рече

То значи да би за свако додавање производа позивао "сервер сајд". Тако ради Амазон и остали сајтови, прилично стандардно.

И сваки пут сервер генерише апдејтовани html view и шаље га назад?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Grizzly Adams рече

Именуј варијабле тако да име нешто значи - "и" не даје информацију чему служи, ако кажеш "бројПроизвода" онда је то одмах јасно. Важно је да код буде "читљив", тј. лако разумљив некоме ко гледа. Нпр. ако колега сутра нешто мења биће ти веома захвалан. А и ти сам себи... :)

Колико сам схватио, Урош програмира у C-у. Судећи по именима функција у C стандардној библиотеци, читљивост је ту девета рупа на свирали. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Juanito рече

И сваки пут сервер генерише апдејтовани html view и шаље га назад?

MVC има оне "partial views" па је то лако направити на тај начин. Мислим да ови други више раде по принципу да сервер врати JSON структуру или нешто слично, па онда то на клијенту џабаскрипт "нацрта" на страни.

Управо правим тако нешто, ево како изгледа код на клијенту што сам писао синоћ:

function ajaxCall(url) {
          $("#divLoading").show();
          $("#divPlants").hide();
          $("#divError").html("");

$.get(url, function (resultString) {
              try{
                  result = jQuery.parseJSON(resultString);

if (result.status == "ok") {
                      displayPlantsTable(result.data);
                  }
                  else {
                      $("#divError").html(result.error);
                  }
              }
              catch(err){
                  $("#divError").html(err.message);
              }

$("#divLoading").hide();
              $("#divPlants").show();
          });
      }

Користи jQuery и JSON.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ви`ш, чим сам поставио приметих да могу да заменим:

$("#divError").html("");

са

$("#divError").empty();

!!!

То је оно кад постанеш тотални "анал-итичар"... :smeh1:

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да се јави бели зека из Алисе: Касним, касним...

Добра вест - повезао све малине, посекао вишак и очистио.

Лоша вест - ево мало крадем идеје за касу само читајући ваше коментаре јер сам преуморан. :)))

У принципу, иако нисам прочитао иф  и стигао до низова - алгоритамски ми је јасно како треба да се уради само да похватам синтаксу (да не би Кратоса одустао бих и од читања јер мозак не ради, али су Гризлијеви одговори јасни к`о дан. Јуанито, брате драги, мање уноси друге језике, ишчаших мозак БРЕЗпотребно јер покушавам и то да схватим а не треба :0426_feel:. Оно кад ми Међед написао да ће Јуанито да помаже па му читам сваки пост иако је у некима иментовао само Гризлија :bu:Замор материјала). 

Још лошија - сутра сам на семинару (грррр, бодови, глупости са "стручним усавршавањем" где се слабо шта усавршава осим седења...).

Ипак, чим се вратим поподне седам за сокоћало и надам се резултату до поноћи, да не пробијем рок (мада, пошто никад ништа не може из цуга а нема се рутине...). Ваљда нам нећете одбити 10% од овомесечне зараде... :) 

Одох да шмекнем седми глас за ујутру...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јанко рече

Добра вест - повезао све малине, посекао вишак и очистио.

:dobro:

пре 2 минута, Јанко рече

Јуанито, брате драги, мање уноси друге језике, ишчаших мозак БРЕЗпотребно јер покушавам и то да схватим а не треба :0426_feel:. Оно кад ми Међед написао да ће Јуанито да помаже па му читам сваки пост иако је у некима иментовао само Гризлија :bu:Замор материјала). 

Покушавам да избегнем дигресије, али ето занесемо се...

Кад стигнеш јави како иде!

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Juanito рече

Можда није због пара, него само покушаваш да се сакријеш од жене...

Onda ti se racuna u podvig... :ani_biggrin:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Покушавам да избегнем дигресије, али ето занесемо се...

Кад стигнеш јави како иде!

Ма шала мала, лепо вас видети као размењујете креације. И ја ћу овако, куме, само сутра. Мислим, мало сутра, мало прекосутра... ;)

Доста шале.

Ако Бог да, сутра вече да имам нешто конкретно.

Шта рече, како да чувамо поредак ставки једних испод других ал` поравњано с`десна (ако су различите дужине, нпр пиво 50 а цигарете 200)? :blush:

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...