Jump to content

Они који не чине добро и они који чине зло

Оцени ову тему

Препоручена порука

„Тада ће рећи и онима што му стоје с леве стране: Идите од мене, проклети, у огањ вечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим. Јер огладнех, и не дадосте ми да једем; ожеднех, и не напојисте ме; странац бејах, и не примисте ме; наг бејах, и не оденусте ме; болестан и у тамници бејах, и не посетисте ме“ (Мт 25, 41–43).

Данас на литургији, током читања јеванђелске приче о страшном суду, размишљао сам о речима које Христос упућује осуђенима. Пресуда за то што нису пружили помоћ страдалницима гласи: „Идите од мене, проклети, у огањ вечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим“.

Ако ће због нечињења људи зачути такве речи, шта ли ће тек онда зачути злочинци због учињеног зла – они који не само што нису чинили добро, него су и чинили зло? Речи Судије упућене онима који не само да нису чинили добро, него су чинили зло, гласиле би овако:

Био сам СИТ, али ви сте учинили да постанем гладан.

Нисам био ЖЕДАН, али ви сте ме учинили жедним.

Имао сам КРОВ над главом, али ви сте ме учинили бескућником.

Био сам ОБУЧЕН, али ви сте ми одузели одећу.

Био сам ЗДРАВ, али ви сте од мене направили богаља.

Био сам СЛОБОДАН, али ви сте ограничили моју слободу.

свештеник Виктор Пасечњук

са руског за Поуке.орг превели Иван С. Недић, Јелена Недић

извор: https://www.facebook.com/notes/виктор-пасечнюк/не-делающие-добра-и-делающие-зло/1085215494923398

View full Странице

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Aktivno zlo i pasivno zlo (nečinjenje dobra). Mnogi su ljudi, naučnici, humanisti rekli nešto u tom smislu: da je neaktivnost dobrih često isto što i povlađivanje zlu, a nekad i samo zlo. "Na ovom svijetu nije najgore zlo koje čine loši ljudi, najgore je ćutanje dobrih" (mislim da je M.L.King). Pa čuvena pjesma (aforizam): prvo su došli po komuniste..nisam se pobunio jer ja nisam komunista... itd. na kraju su došli po mene,i nije imao niko da se pobuni. Kad pošteno razmislimo, zli ljudi 'rade svoj posao', tj. postupaju po nekom determinizmu svoje prirode, u teološkim okvirima po Božjem dopuštenju, ali oni koji saučestvuju pasivnošću ne mogu se nazvati dobrim. Jevanđelsko neprotivljenje zlu u liku starca Vukašina je čini mi se ipak nešto što se odnosi na žrtvovanje sebe, ne drugih. Da su hrabre i požrtvovane žene - Diana Budisavljević i Irene Sendler ćutale i molile se, pir i ishod zla bi bio mnogo veći. Živimo u svijetu koje je tako puno zla i stradanja da često mislimo da je dovoljno da sami ne budemo zli, strah i ravnodušnost nas otupljuju. Ali nije, sivo je izgubljena čistota bijelog.

Milosrđe - to je čini mi se jasno... koliko god činimo, ne činimo dovoljno. 

Подели на овим сајтовима

овај свет о екрану стоји, тастатуре су аноонимна средства којима се очи пред немоћи људском затворити могу.

научи ме да разумем вољу Твоју и творим Заповести Твоје, мени то увек било узглавље сваком дану и још..Ако Бог хтедне

Има онај тренутак кад саговорник скрене поглед у страну..е, тај тренутак ме увек растужи

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...