Jump to content

Неколико речи о "Српској новој години"

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Ja sam za stari srpski kalendar koji je bio na snazi sve do 19. veka.Srećna svima nova srpska 7525. godina.:kolcecb3hb8:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 77
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 12. 1. 2017. at 19:01, Драган_Петровић рече

Пу, хоћете да нам скроз искварите пређедовску вјеру. Све би да нам одузмете јели. Не може Србин више ни честито да се напије као човјек и да да себи одушка од оволиких постова и служби.

Expand  

Nema tu nikakve "pradjedovske" vere.
To je problem kada se forma predstavlja kao suština, a suština se izgubi u vremenu. 

• Волим 1

14054079_631703396979960_5017741185946894205_n.jpg

Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2017. at 12:06, Тања1 рече

Цитирала сам те зато што сам заинтересована сам за доказе ако имаш када је рођен Исус. Због тога те молим у контексту твог коментара да приложиш конкретне доказе.  

Expand  

Aha sad je jasnije. Ja nemam dokaz, ima sv.Jovan Zlatousti u njegooj besjedi za Bozic. Poprilicno je uvjerljivo iznio argumente. Naravno nisu istorijske prirode, vec se rukovodi citatima iz Pisma. Procitaj besjedu koju sam postavio, a otprilike ide ovako. Jelisaveta zena svestenika Zaharije, zacela je onda kada je andjeo nagovjestio to Zahariju, a to bjese na praznik sjenica koji se slavi u septembru. Pet mjeseci se Jelisavjeta skrivala nakon toga, a u sesti mjesec se andjeo javio Mariji i rekao joj blagu vijest da ce roditi dijete i dati mu ime Isus. Sest mjeseci od septembra je otprilike negdje u martu, kada se blagovijesti i slave po crkvenom kalendaru. 9 mjeseci od polovine marta je negdje u decembru, i to je to. Poprilicno jasno i argumentovano. Da li je to bio bas 25 decembar to po Zlatoustu nije ni bitno, on izmedju ostalog smatra da treba vjerovati Rimskoj Crkvi koja je prva pocela slaviti Bozic, jer oni su imali tad pristup svim arhivama i jer su se iz Rima vrsili popisi stanovnistva. 

On 13. 1. 2017. at 12:06, Тања1 рече

Дакле, ако знамо да се не зна тачан датум Христовог рођења и ако знамо да се нова година померала током времена, у чему је проблем да Срби мере свакодневне активности према календару који је

On 12. 1. 2017. at 18:13, Justin Waters рече

s tim da taj 25 decembar je astronomski tacniji nego 25 decembar po Julijanskom kalendaru. To je sva sustina kalendara. 

Expand  

астрономски мање тачнији? Да, добро си разумео, до тада ћу сматрати да је Ненадово стајалиште о традицији исправно. Чекам.

Expand  

Srbi ne mjere svoje svakodnevne aktivnosti po julijanskom vec po gregorijanskom. Po Julijanskom se mjere samo crkveni praznici i to sve zbog u Vaskrsa, a Bozic i ostali nepkretni praznici se samo vuku kao vagoni uz vaskrsnju lokomotivu. 

A to oko vaskrsa je tek papzjanija, zadrzavanjem julijanskog kalendara krse se odredbe 1.Vaseljenskog Sabora koji je odredio da se Vaskrs ima slaviti nakon prvog punog mjeseca poslije prolecne ravnodnevnice i da se zato trebaju konsultovati astronomi. A sta rade pravoslavni, racunaju vaskrs po veoma netacnim tablicama koje je izradio jedan monah, proslavljaju vaskrs u par navata nakon dva puna mjeseca i gaje iracionalni strah da vaskrs ne smje pasti prije judejske pashe i to se tako bastini 1700 godina, i proglasava se tradicijom. Nema sta jaka mi tradicija. 

Ne to nije tradicija, tradicija je kako se pletu priglavci, sprema podvarak, i prenosi mlada preko praga, a ovo su vrlo egzaktne stvari koje se trebaju i moraju jednog dana rijesiti i uskladiti crkveni kalendar sa civilnim sto su oci 1. Vaseljenskog sabora i uradili, a njihovi nasljednici napustili. 

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Važno je da Blagodatni Oganj silazi pravoslavnima dok ostalima ne silazi.Tako da je računanje vaskrsa dobro.Sveti Duh je svedok kroz Oganj.Da je prevara to to bi prvi uradili i katolici.Al ćorak,ne može.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2017. at 12:40, Kratos рече

Važno je da Blagodatni Oganj silazi pravoslavnima dok ostalima ne silazi.Tako da je računanje vaskrsa dobro.Sveti Duh je svedok kroz Oganj.Da je prevara to to bi prvi uradili i katolici.Al ćorak,ne može.

Expand  

Pa ne silazi zbog datuma sam od sebe, vez zbog priziva Patrijarha. Blagodatni oganj nije opravdanje za julijanski kalendar. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2017. at 12:44, Justin Waters рече

Pa ne silazi zbog datuma sam od sebe, vez zbog priziva Patrijarha. Blagodatni oganj nije opravdanje za julijanski kalendar. 

Expand  

Silazi na veliku subotu,pred vaskrs po julijanskom kalendaru,računan po baš tim pogrešnim tablicama kojima se rukovodi i sam Jerusalmski Patrijarh.

Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2017. at 12:35, Justin Waters рече

A to oko vaskrsa je tek papzjanija, zadrzavanjem julijanskog kalendara krse se odredbe 1.Vaseljenskog Sabora koji je odredio da se Vaskrs ima slaviti nakon prvog punog mjeseca poslije prolecne ravnodnevnice i da se zato trebaju konsultovati astronomi. A sta rade pravoslavni, racunaju vaskrs po veoma netacnim tablicama koje je izradio jedan monah, proslavljaju vaskrs u par navata nakon dva puna mjeseca i gaje iracionalni strah da vaskrs ne smje pasti prije judejske pashe i to se tako bastini 1700 godina, i proglasava se tradicijom. Nema sta jaka mi tradicija. 

Expand  

Vala baš....
Napisao sam bar dvadeset članaka oko Vaskrsa i računanja Vaskrsa, ali ne vredi.
Ne možeš da objasniš ni da crtaš.
A tek tablice, pa jevrejski kalendar... :cheesy3::cheesy3::cheesy3:

Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2017. at 12:46, Kratos рече

Silazi na veliku subotu,pred vaskrs po julijanskom kalendaru,računan po baš tim pogrešnim tablicama kojima se rukovodi i sam Jerusalmski Patrijarh.

Expand  

Silazi ne zbog datuma vec zbog priziva Patrijarha. Kada bi se napokon racunao vaskrs prema odredbama 1.Vaseljenskog Sabora i prihvatili zakljuci Carigrdskog Sabora iz 1923 godine kako je predlagao Milankovic, i pravoslavni napokon usvojili taj famozni kalendar, i Patrijarh prizivao oganj na Veliku Subotu po tom novom kalendaru opet bi sišao. 

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Expand  

Astronomske tablice mesečevih mena si ispravljene, ali u pitanju je i jevrejski kalendar i još po nešto u tom nesretnom računanju.
Ali to opet nema veze sa Blagodatnim Ognjem, već sa molitvama i patrijarhom.

Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2017. at 12:50, Justin Waters рече

Silazi ne zbog datuma vec zbog priziva Patrijarha. Kada bi se napokon racunao vaskrs prema odredbama 1.Vaseljenskog Sabora i prihvatili zakljuci Carigrdskog Sabora iz 1923 godine kako je predlagao Milankovic, i pravoslavni napokon usvojili taj famozni kalendar, i Patrijarh prizivao oganj na Veliku Subotu opet bi sišao. 

Expand  

Niko ne zna zašto,niti može da zna ali zna se kada i dok je tako ne treba ništa dirati.Bog svedoči da je to dobro računanje.

Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2017. at 12:53, Kratos рече

Niko ne zna zašto,niti može da zna ali zna se kada i dok je tako ne treba ništa dirati.Bog svedoči da je to dobro računanje.

Expand  

Nije bre!!!! Ne svjedoci Bog da je to dobro racunanje, vec dobra vjera. Dakle blagodatni oganj silazi ne zbog kalendara nego zbog Pravoslavnog Patrijarha. Ne silazi zbog brojeva vec zbog covjeka. 

Подели на овим сајтовима

Expand  

Как`е везе има календар који помињеш са Васкрсом, `леба ти?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 13. 1. 2017. at 13:00, Pisum рече

Ako se tačno računa, možeš da računaš i po majanskom kalendaru ili po marsovskom, opet će oganj d'izidje. Nema šanse d'omane. :ok:

Expand  

A šta tačno računaš?El ga Patrijarh nekad prizvao a da nije bila Velika Subota i kada?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...