Jump to content

Миша Ђурковић: Нема више мушко и женско

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

Вести које човек чита ових дана делују понекад све луђе и невероватније, као да се бавимо научном фантастиком. У Холандији човек решио да се подвргне еутаназији зато што не може да се избори са алкохолизмом. У Великој Британији суд одобрио жени да роди своју унуку, дакле дете од генетског материјала своје преминуле ћерке. Можда је највише пажње изазвао случај пресуде суда у Аустралији, који је одобрио да се дете од пет година подвргне операцији промене гениталија. Узгред, Белгија и Холандија су границу за еутаназију спустиле на испод осамнаест година, тако да тинејџер који је нпр. незадовољан својим животом или депресиван има право да затражи еутаназију.

672x672_Misa-Djurkovic-web.jpg

Овај случај промене пола уклапа се у генералну тенденцију разумевања идентитета тј. рода као наводног конструкта који нема никакве везе са полом. Укратко, ваше полне карактеристике, тврде мудри научници, немају никакве везе с тиме да ли ви јесте или се осећате као мушко или женско. У складу с тим потпуно је оправдано, а да би се теорија доказала, и пожељно, да што више особа постану трансродне (отуд у акрониму ЛГБТ и ово Т које означава трансродне особе).

Наравно, по познатом систему Овертоновог прозора, оно што почне као право касније се намеће као норма, да би прерасло у тоталитарни систем који врши принуду на све остале да не само прихвате већ и следе тај модел. Слушам пре неки дан како агент продаје једне британске издавачке куће објашњава да на оваквим заосталим тржиштима још увек смеју да нуде посебне књиге за дечаке и девојчице (попут овде познатих Перице и Милице), док се то на домаћем тржишту апсолутно не препоручује. У британском јавном простору и систему образовања већ је, дакле, прихватање класичног формирања деце као дечака и девојчице означено неприхватљивим. Они који се пријављују за британске визе знају да је однедавно уведена и трећа могућност за уписивање пола. Знамо да је и у неколико скандинавских земаља такође у вртићима уведена забрана коришћења одредница отац и мајка или обраћања деци у „родно дискриминативним“ категоријама које би их „конструисале“ као дечака и девојчицу.

У Америци се међутим опет на тоталитаран начин шири мода трансродних тоалета. Све је више ресторана, барова па и градова који укидају класични шешир и хаљину као ознаке за два одвојена тоалета, јер то „вређа трансродне особе“.

Ако неко мисли да ће ове тенденције остати ван брдовитог Балкана, грдно се вара. Ево недавно се у издању „Креативног центра“ појавила једна таква књига, прави весник будућности. Ауторке Хенкел и Томчић представљају нам књигу под насловом „Пружите детету сто могућности уместо две“, која у поднаслову истиче „Одгајање деце без родних предрасуда“. Док је класично образовање деце гледало да природне сексуалне одлике надогради моделима понашања, овај нови систем тражи да се то игнорише и да се штавише подрива подела на мушко и женско јер је она родно дискриминативна. Дакле, нема више подела на мушке и женске играчке, мушка и женска понашања, различито облачење итд. Зашто нпр. мушка деца не би носила хаљине, питају се ауторке. Касније би требало побијати поделу на мушке и женске послове (мада додуше још нисам видео жене рударе нпр.). Ово занимљиво штиво свакако би требало погледати јер с обзиром на то како се код нас доносе, тј. преписују и намећу закони који стижу споља, без јавне расправе и по хитном поступку, немојте да вас изненади ако се врло брзо ово нађе и пред посланицима, па вам уведу озбиљне казне ако децу формирате „родно дискриминативно“ и инсистирате да их зовете сине или ћерко. Не шалим се уопште.

Овај модел конструисања деце иде заједно с најновијим трендом у ономе што бисмо могли да назовемо политика хомосексуализма. Да се подсетимо, шездесетих година постојали су тзв. хомофили, који су прихватали да је њихово понашање настрано и све што су тражили било је да их не туку и не терају у затвор због онога што раде у својим приватним просторима. После Стоунвола овим простором овладавају геј и лезбијска удружења која инсистирају на политици сукоба, радикализације и борбе за то да своје понашање практикују у јавном простору. У међувремену се отишло и даље, па је дошла тзв. квир фаза. Квир теорија и пракса суштински гледа на геј и лезбо удружења као тренутне савезнике, али фундаментално такође проблематичне. Бити само геј или само лезбијка по њима је такође превише окамењено и превише затворено у своју групу. Новост је да се пређе на квир који ће донети флуидне сексуалне идентитете и праксе. Данас сте геј, али следећег месеца би требало да пробате трансродност, па да мало промените пол итд. Логично је питати кад ће и зоофили добити своја права па да се и та врста идентитета укључи у квир.

Друга велика новост је експлицитни фундаментализам. Не ради се више о заштити права ЛГБТ особа. Ради се о томе да би „свака особа требало у себи да открије квир потенцијал и да га практикује“. Дакле, отуд забране да своју децу васпитавамо и формирамо као девојчице и дечаке. И онда се политичка побуна људи против овог новог тоталитаризма назива популизмом...

*Научни саветник у Институту за европске студије

http://www.politika.rs/scc/clanak/370166/Pogledi/Nema-vise-musko-i-zensko

Подели на овим сајтовима

Samo sam čekala ko će ovog da okači :D

Sve je lončiće pobrkao, kao i obično.

Transiranje dece ne može bez rodnih stereotipa - jer ako mislimo da dečaci smeju da obuku haljinu, onda nema logike da ih to čini devojčicama? Niđe veze.

A trans ideologija jeste postala glasna te ućutkuje i L i G i B varijante i biologiju i zdrav razum. Ali otkud toliko kuknjave od ovog čoveka konstantno, nije mi jasno? Ko je njega sirotog toliko ugrozio i diskriminisao pa da ga sve trigeruje?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, R2D2 рече

Наравно, по познатом систему Овертоновог прозора, оно што почне као право касније се намеће као норма, да би прерасло у тоталитарни систем који врши принуду на све остале да не само прихвате већ и следе тај модел.

http://www.6yka.com/novost/110194/kuhanje-javnog-mnjenja

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Paradoksologija рече

Ali otkud toliko kuknjave od ovog čoveka konstantno, nije mi jasno? Ko je njega sirotog toliko ugrozio i diskriminisao pa da ga sve trigeruje?

The irony is overwhelming... :)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Господин Дареалис рече

The irony is overwhelming... :)

Ironija je namerna. Uprkos uobicajenim optuzbama, najvise trigerovane kuknjave dolazi od ovakvih kojima apsolutno nista u jednom drustvu nije falilo.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Paradoksologija рече

Samo sam čekala ko će ovog da okači :D

Sve je lončiće pobrkao, kao i obično.

Управо.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Paradoksologija рече

Ali otkud toliko kuknjave od ovog čoveka konstantno, nije mi jasno? Ko je njega sirotog toliko ugrozio i diskriminisao pa da ga sve trigeruje?

Можда је био у Амстердаму, па уместо у собу с црвеним фењером ушао у једну с плавим...

Подели на овим сајтовима

Ma Misa Djurkovic je klasicni nacionalistata i truli konzervativac koji se boji svega novog. Mislim da bi on najradije zatvorio granice i zabranio internet, televiziju i sve ostalo kako bi se sačuvali nekakvi običaji i tradicija koji su po njemu ugroženi zbog globalizacije i institucionalizacije određenih prava. Ja njemu predlažem da se odseli u neku sumu gdje rijetko ljudi prolaze ili ne prolaze uopste i da sačuva te meme u svojoj glavi od drugih ljudi koji ih mogu ugroziti svojim

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Ronald рече

Ma Misa Djurkovic je klasicni nacionalistata i truli konzervativac koji se boji svega novog. Mislim da bi on najradije zatvorio granice i zabranio internet, televiziju i sve ostalo kako bi se sačuvali nekakvi običaji i tradicija koji su po njemu ugroženi zbog globalizacije i institucionalizacije određenih prava. Ja njemu predlažem da se odseli u neku sumu gdje rijetko ljudi prolaze ili ne prolaze uopste i da sačuva te meme u svojoj glavi od drugih ljudi koji ih mogu ugroziti svojim

Дечко дајте се контролирати, аТко је неТко класични националиста онда не може бити трули конзевративац!?

Иначе, ''род'' је кратка и јасна реч. Род настаје кад жена роди, род чине сродници. ''Родна опредељења'' и сличне баљезгарије не могу да се приме код људи који говоре српским језиком, као што говори Ђурковић, јер су изрази неприродни и у сукобу сами са собом. Пол је баш то што реч каже: пола нечега, илити што би твоји Хрвати рекли ''пол нечег''.  

У српском језику пола је мушко, а друга половина женско. Ако евРопска блебетала желе да нам уведу још нешто, онда то није пол, већ је трећ, четврт, и тако даље и томе слично... и то би зависило од тога колико нових врста људи, уз помоћ савремене науке, да  се појави из односа мушког са мушким полом,  илити са људско-животињском односом ... наука напредује... 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Sto ne moze biti Golube, on i njegovi iracionalni strahovi i izmotavanje u tekstovima otkad pise za politiku. Jos kad sam vidio da podrzava Zorana Milivojevica i udaranje malo po guzi, jer on tako radi, ne udara vise, nemam nista pozitivno o njemu i njegovim tekstovima reci.

Подели на овим сајтовима

Problem je, sto ce ovakve 'gnusobne' i neprirodne i 'cudovisne' :0120_angryy: pojave i stvari , da nam uvode na silu i putem zakona. Nista se vise mi tu kao zajednica i drustvo, skoro i ne pitamo. Samo ce da bude, ako ne prihvatas , drakonska novcana kazna i gotovo, mos' se slikas. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Natasa. рече

Ja se osećam kao muško...šta ima džabe za to? :smeh1:

По овом тексту, за сад само хирург или еутаназија. За ово прво не знам да ли је џабе, а за ово друго, ако не траже паре унапред, онда опуштено. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, -Владимир- рече

По овом тексту, за сад само хирург или еутаназија. За ово прво не знам да ли је џабе, а за ово друго, ако не траже паре унапред, онда опуштено. :ani_biggrin:

Može, daj :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...