Милан Ракић Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 Геј активиста Бобан Стојановић први пут говори о томе зашто је тражио азил Најтежа одлука коју сам до сада донео била је да напустим Србију. Увек сам се питао у ком тренутку људи донесу такву одлуку. Да ли се о њима дуго промишља? Моја је дошла ненадано, док сам читао књигу на плажи. Одлука је, заправо, била одговор на питање које једна јунакиња књиге поставља сестри: Где се враћаш за неколико дана? Себе сам исто питао. У Србији не постоји више ништа што бих могао да ставим испред живота. Све што ми је важно, све за шта бих се жртвовао је поред мене. Мој партнер, наша четири кофера и мачка. Са породицом већ годинама немам контакт. Немам више снаге да неколицину пријатеља умарам причама о нефункционалности државних институција у погледу поштовања људских права. Ова потоња реченица звучи досадно, зар не? То није добар знак за некога ко жели да мења друштво. О свакодневном дрхтању и изради дневне мапе кретања која зависи од распореда утакмица, уличних протеста и верских празника, да и не говорим. Не могу више ни о медитацији, јоги, самопоштовању, вортексу, јер таквим темама обично претходи размена вести покупљених током дана: од скандалозних наслова у таблоидима до животних прича људи који су у стање суровости доведени искључиво непостојањем система. Уморан сам и од покушаја да нађем светлу тачку у потпуном мраку. Немам више снаге да се борим јер је моја борба одавно злоупотребљена у пропагандне сврхе владајуће елите. Можда би „владајуће хорде“ звучало ближе истини, свеједно. Нисам више тамо. Дошао сам до нивоа када једино што могу да кажем јесте – не знам. Не знам више ништа. Умара ме чак и летимични поглед на безброј скица демократије које никада нису прерасле у цртеже вредне урамљивања. Уморило ме прилагођавање на ништа и немогућност да се дише чист ваздух. Уморило ме цик-цак ходање по Савамали јер су тротоари запоседнути заставама Београда на води. Уморио ме премијер. Уморио ме Информер. Уморило ме шљаштеће јутро на телевизији и наступ фолклорних група између приче о раку материце и вести о судару у коме је страдало троје људи. Постао сам јахач смисла у бесмислу циља, како је писала Оља Ивањицки. И тако. Као што овај текст нема превише смисла и изгледа набацано, такав је био одговор на питање: А где се враћаш? Тамо, у Србији, немам више где. Овде, 8.000 километра од Београда, гледам у веверице које скачу у дворишту куће у којој тренутно живим. Овде сам пре неколико дана наишао на споменик подигнут женама које су се избориле да термин „особе“ у Уставу Канаде обухвата и особе женског пола. Овде има скупих, баш скупих радњи, али и оних у којима се ствари купују за неколико долара. Овде свуда кажу – хвала. Овде су ми рекли да приликом изласка из аутобуса возачу, под обавезно, кажем хвала. Овде, Адам и ја волимо да се шетамо, држимо за руке, гледамо у куће и размишљамо какву бисмо волели да купимо. Да ли ћемо се овде венчати – још нисмо одлучили. Као ни то да ли ћемо овде усвојити децу. Свеједно. Овде је лепо јер мислим о нечему лепом. Понекад на дрво у задњем дворишту слети сврака. Али, овде се иза ње налази бескрајно плаво небо, па и она делује мање страшна. Бобан СТОЈАНОВИЋ, ДАНАС Natasa. је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 пре 10 минута, Милан Ракић рече Све што ми је важно, све за шта бих се жртвовао је поред мене. Мој партнер, наша четири кофера и мачка. Са породицом већ годинама немам контакт. Бобан СТОЈАНОВИЋ, ДАНАС Путуј игумане и не враћај се више. Кратос, -Владимир-, АлександраВ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 Sve će da žalimo za njim. Тања1, АлександраВ, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 12, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 пре 4 минута, Тања1 рече Путуј игумане и не враћај се више. Па није он био монах александар живаљев and Тања1 је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 пре 2 минута, Muramasa рече Kompletna Evropa je jedna libtarsko-parazitska septička jama i treba je napustiti. Па ево контактирај Бокија да ти среди папириће за Канаду. :Д Volim_Sina_Bozjeg, Данче*, Ignjatije and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 А зашто дајете простор овом чланку?! Шта мене или било кога брига зашто неки човек, ни по чему посебан за човечанство, напушта Србију. Што би то требало да буде тема овде на форуму? Што?! Да ли зато што се љуби са мушкарцем ја сад треба да читам разлоге његовог напуштања Србије? Хајде мало бирајте вести које ћете качити на форум. Чини ми се да све што се појави на нету или у новинама, неко овде одмах потрчи да окачи, да буде први. Имамо ми приступ интернет штампи, неће нам промаћи овако још једна будалаштина чијем читању ћемо дати пет минута живота. Бирајте теме, нисте новинари! nikolay, Milan Nikolic, Volim_Sina_Bozjeg and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 Не улазећи у лик и дело овог типа (не знам ништа о њему сем да је "геј активиста", шта год то значило конкретно), ако је заиста отишао због страха да ће неко да му разбије главу због тога што говори и што се евентуално држи за руке са било ким на улици, онда пре треба да се - по ко зна који пут - запитамо докле ћемо живети у описаном стању сви ми који смо остали, а не да му поручимо да нам није баш жао што је отишао. drvce, Милан Ракић, zuti car and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 Управо сада, Марина Савковић рече Бирајте теме, нисте новинари! Заправо, постављач теме јесте новинар. александар живаљев, Ronald, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 Иначе, колико сам могао да похватам по нету, овог типа гејеви не могу да смисле. Данче*, geronymo, Ignjatije and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 пре 2 минута, Срђан Шијакињић рече а не да му поручимо да нам није баш жао што је отишао. али није нам жао... пре 3 минута, Срђан Шијакињић рече ако је заиста отишао због страха или због свраке која је тамо иза бескрајно плавог неба, мање страшна... александар живаљев, Volim_Sina_Bozjeg, Тања1 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 Колико год постојали јаки и реални разлози да се оде одавде, текст је тежак кич у сваком погледу. Звучи као да га је писао основац који је љут на свет јер му неко није лајковао фотку на фејсу Tavita, АлександраВ, geronymo and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 Ne znam, što mi nije žao Bobana? АлександраВ and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 Управо сада, АлександраВ рече али није нам жао... или због свраке која је тамо иза бескрајно плавог неба, мање страшна... Мени је стварно жао што живим окружен насиљем, од онога према женама, професорима, возачима аутобуса, гејевима, додати по жељи... Милан Ракић, Paradoksologija, Данче* and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 пре 2 минута, Juanito рече Иначе, колико сам могао да похватам по нету, овог типа гејеви не могу да смисле. Mnogi mu spočitavaju prodaju borbe za bitnija prava zarad vesele parade, zatim dil sa Vučićem & Co. i omogućavanjem istima da se malo 'pinkwashuju', kako se kaže kad režim koji na razne načine krši razne slobode i prava dopušta paradu pa se pokazuje kao civilizovan i liberalan, i možda najviše zaslugu za to da se slika prosečne gej osobe u Srbiji u poslednje vreme više no ikad ranije povezuje sa nekakvom bogatom, privilegovanom, prozapadnom levičarsko-liberalnom kulturnom elitom ili štaveć, pa se zaboravlja da neko može da bude i gej i nezaposlen i nacionalista, sve istovremeno. александар живаљев and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Децембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2016 пре 1 минут, Срђан Шијакињић рече Мени је стварно жао што живим окружен насиљем, од онога према женама, професорима, возачима аутобуса, гејевима, додати по жељи... И мени је... Али бих више волела да своју енергију трошимо на то реално насиље којим смо окружени а не на људе који праве маркетинг од своје различитости и евентуалне угрожености... александар живаљев, Sanja Т. and Тања1 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука