Jump to content

Diskusija - hrišćanstvo i ateizam: sudar pitanja

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 21 часа, Vladan3 рече

А да су материја и енергија "агрегатна стања" нечега трећег (осим струна)?

E to sad čujem (čitam), i mnogo mi se sviđa misao. Moram više da pročitam o svemu tome, mnogo mi je interesantno :) 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Иван ♪♫ рече

E to sad čujem (čitam), i mnogo mi se sviđa misao. Moram više da pročitam o svemu tome, mnogo mi je interesantno :) 

Ако нешто нађеш јави јер се дуго већ замајавам том идејом а нисам стигао темељно да истражим да ли је неко на томе већ радио као на озбиљн(иј)ој теоријској или философској хипотези или идеји.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Иван ♪♫ рече

Svidja ti se?

Onda mora da je tacno :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan3 рече

Ако нешто нађеш јави јер се дуго већ замајавам том идејом а нисам стигао темељно да истражим да ли је неко на томе већ радио као на озбиљн(иј)ој теоријској или философској хипотези или идеји.

Uh, to tako rečeno zvuči ozbiljno :) Važi, samo ja nisam naučnik, ja se za to interesujem čisto onako informativno, i to onako usput. :) 

Подели на овим сајтовима

Materija i energija su jedno te isto.Materija je  ,,kondenzovana,, energija,akumulirana u prostoru.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Иван ♪♫ рече

Pa evo, uzmimo jednu loptu na primer. Ona jeste posledica toga što ju je neko proizveo, u fabrici ili ručno. Ali nas ne interesuje takav uzročno posledični sled. 

Nas interesuje šta tu loptu drži u postojanju svakog trenutka. Pa krenemo redom, lopta je sačinjena od raznih materijala, materijali od rešetki molekula, molekuli od atoma, atomi od elementarnih čestica. Pa tu su i nuklearne sile koje deluju na nivou elementarnih čestica, i koje kada bi prestale da deluju, lopta bi se pretvorila u plazmu, ili u energiju, u svakom slučaju prestala bi da postoji kao lopta. Dakle, šta je to što loptu drži u postojanju svakog trenutka? To su neki prirodni zakoni. U tom smislu uzrok.

To prosto nije "uzrok" u bilo kom značenju te reči... pričati o uzroku bez posledice je besmisleno. Zadržavanje istog stanja (lopta nastavlja da postoji) nije "posledica", pa nema ni "uzrok".

To o čemu pričaš nisu uzroci bilo čega, već prirodni zakoni. Tvoje pitanje je zapravo: zašto važe baš ovakvi, a ne neki drugi prirodni zakoni i zašto odjednom ne prestanu da važe... a jedini iskren odgovor svih na ovom svetu na to pitanje glasi: ne znam.

Prirodni zakoni ne "drže loptu u postojanju". Lopta postoji jer na nju ne deluje ni jedan uzrok koji bi je uklonio iz postojanja. U pitanju je odsustvo uništavajućih uzroka, a ne prisustvo uzroka "koji drže u postojanju".

Inače, mi i ne znamo da li mogu da postoje nekakvi drugačiji prirodni zakoni, jer u svim univerzumima koje znamo važe baš ovi... nažalost, broj univerzuma za koje znamo je tačno 1.

Цитат

Imajući u vidu prethodno shvatanje uzroka, na osnovu toga što beskonačan niz takvih uzroka ne može da se realizuje, i onda ništa ne bi moglo da postoji.

Tek u prethodno navedenom smislu je nejasno o čemu pričaš u smislu uzročno-posledičnih veza. Ne postoji nikakav prirodni zakon koji je uzrok drugih fundamentalnih prirodnih zakona. Ne da nemaš niz od nekoliko uzroka, već niti jedan jedini.

Ali sve i da imaš niz beskonačnih uzroka, to nije ništa metafizički nezamislivo. Nešto može da postoji iako je samo deo u niz beskonačnih uzroka. Ne tvrdim da tako i jeste (zaista ne znam, niti bilo ko zna) ali nije nemoguće... samo je kontra-intuitivno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Творевина и све што се дешава је једна велика случајност. Само не знамо чија је то воља.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Иван ♪♫ рече

Je l' ima neko da razume o čemu pričam? Zamolio bih samo da mi potvrdi da znam.

Ја јок. :D Мислим да реч "узрок" користиш за више различитих ствари и на више нивоа, те је можда због тога. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

To prosto nije "uzrok" u bilo kom značenju te reči... pričati o uzroku bez posledice je besmisleno

Postojanje je posledica.

Šta je uzrok postojanja recimo jezgra atoma?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Џуманџи рече

Ја јок. :D Мислим да реч "узрок" користиш за више различитих ствари и на више нивоа, те је можда због тога. :)

Ok, za koje stvari i na kojim nivoima? Možda sam se loše izrazio pošto pojam uzroka shvatam kao nešto sasvim banalno.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

Творевина и све што се дешава је једна велика случајност. Само не знамо чија је то воља.

Ako je volja onda nema slučajnosti.Ako je slučajnost onda je produkt bezličnih sila i njihovog dejstva kroz prirodne zakone.To bi bio čist deizam.

Подели на овим сајтовима

Не знам шта би било.

Наша природа има суштину у виду случајности. Научници виде то као информације, а ко хоће да верује види то као Божију вољу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Не знам шта би било.

Наша природа има суштину у виду случајности. Научници виде то као информације, а ко хоће да верује види то као Божију вољу.

Po teorji informacije,informacija je primljena i shvaćena poruka i nastaje isključivo u umu.Bog je Vrhovni Um.

Ne razumem ovo boldovano.Šta je suština naše prirode?

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...