Jump to content

Diskusija - hrišćanstvo i ateizam: sudar pitanja

Оцени ову тему

Препоручена порука

54 minutes ago, Ћириличар рече

Фора је што је Бојан хтјео даи аргумент против оног "И ко помисли зло, згријешио је" или како већ у оригиналу иде Христова реченица, те се окренуо праву гдје је императив за нормалан правни поредак да се за мисли не кажњава.

Пошто нисам слушао дебату, базирајући се само на овим твојим цртицама са лица места, и даље (и стално) се питам зашто се у скоро свакој причи атеисти/верници макар помене концепт казне. А такође и:

56 minutes ago, Ћириличар рече

И други правни аргумент који је потегао је исто био контрааргумент на тврдњу да је Библија скуп свједочанстава о Богу.

питање о дословности Светог Писма.

Е сад, ја сам до скоро био убеђен да је проблем у неупућености атеиста, да они имају у виду неко западно хришћанство, које су гладили на ТВ-у, које верује буквално у казне и да је Земља стара 6000 година. Међутим, сада се питам колико би наших попова потписало став да Бог не кажњава људе, у правничком смислу казне, и да Свето Писмо  није уџбеник из било које области. Нисам сигуран. Уз то, пошто ни Црква никад није јасно, једноставним језиком, заузела став против дословних тумачења верских појмова, можда атеисти и немају прилику да разумеју добро те нијансе. Из њихове перспективе, ми смо група људи, од којих једни верују на један начин, други на други, а административни део Цркве, или ћути, или се приклања мало тамо мало овамо. И онда они сматрају да могу да нападају све што им из те мешавине боде очи... (Иначе, ја верујем да је супер што у Цркви постоји слобода да се око (несуштинских) ствари заузимају разне позиције, не мислим да треба да се из Патријаршије или Синода командује како ће ко веровати до у словце.)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

23 minutes ago, VaSa110 рече

Stekao sam utisak da je razlika između njih dvoje po pitanju "ovozemaljskih" pitanja znatno manja nego između Vukašina i ogromnog dela pravoslavne populacije.

Ово не мора да буде због православља, него због различитих погледа једног образованог и интелектуално радозналог човека, са једне стране, и масе "обичних" људи, са друге стране.

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

21 minutes ago, Срђан Шијакињић рече

Ово не мора да буде због православља, него због различитих погледа једног образованог и интелектуално радозналог човека, са једне стране, и масе "обичних" људи, са друге стране.

Naravno da ne ali i sam Vukašin je više puta ponovio da je njegov pogled na svet iz perspektive hrišćanstva.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

45 minutes ago, Muramasa рече

Zato sam i rekao da treba da dobije anatemu. Ovo je prvi put da čujem popa da kaže da Crkva i građansko društvo nisu suprotstavljeni.

ниси добро слушао онда

Подели на овим сајтовима

47 minutes ago, Muramasa рече

Rekao je, u onom delu kada govori o građanskom kao alternativi veronauci.

Ниси слушао друге шта причају, него слушаш шта о ставовима свештеника и/или ставу Цркве причају у АС или сличним опскурним групама.

Црква се уби од објашњавања, преко својих највиђенијих људи и својих представника, да религија и грађанско друштво нису у сукобу, да религија и наука нису у сукобу, и да је то ствар која се вештачки ствара од стране ускогрудих и затворених људи.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, VaSa110 рече

Stekao sam utisak da je razlika između njih dvoje po pitanju "ovozemaljskih" pitanja znatno manja nego između Vukašina i ogromnog dela pravoslavne populacije.

И не гријешиш ту.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Danijela рече

"Пречесто се поп слагао са Бојаном."

"Очекивала сам агресивнији вјерски приступ. Толерантан неки попа."

И шта оно рекох? Предрасуде.

Подели на овим сајтовима

33 minutes ago, Muramasa рече

Slušao sam ja i čitao

Јадни роботи које будеш правио. Каква ће то интелигенција бити. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Џуманџи рече

То има свој контекст, молићу. Ако се чланови Удружења АС представљају као интелектуални горостаси и притом узимају себи за право да критикују оно што (мисле да) познају, онда је сасвим на месту ова моја доскочица. Молим лепо, ово је била дебата између 2 стране од којих једна тврди да становиште оне друге одлично зна и разуме.

Svi su oni 'male bebe' u odnosu na filosofa Celza i njegove kritike hriscanstva, koju je opovrgao Origen u svojoj apologiji hriscanstva.

Inace, da AS malo vise i dublje prouce 'stanovista' hriscanstva i pravoslavlja, mozda bi i poverovali i postali hriscani, tako da, nista im ja tu ne zameram. :)))

Подели на овим сајтовима

Kako je prošla debata sa udruženjem bezumnika Srbije?:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

Ниси слушао друге шта причају, него слушаш шта о ставовима свештеника и/или ставу Цркве причају у АС или сличним опскурним групама.

Црква се уби од објашњавања, преко својих највиђенијих људи и својих представника, да религија и грађанско друштво нису у сукобу, да религија и наука нису у сукобу, и да је то ствар која се вештачки ствара од стране ускогрудих и затворених људи.

Evo u ovom trenutku na Poukama upravo imas jednog pravoslavnog svestenika koji udavi sa kreacionizmom... Kao prvo on je SVESTENO LICE, sto znaci da njegove reci imaju daleko vecu tezinu od nasih svakodnevnih kreacionista, jer njega sljudi slusaju i izuzetno postuju (samim tim sto ima tu titulu vidim da mu na poukama svi persiraju... osim mene naravno... dakle osoba od postovanja koja neumornao iz dana u dan otvara sijaset tema gde promovise kreacionizam koji je jedna od najsuprotstavljenijih stvari nauci)

A s druge strane, dok on to pise po forumu, NIKO od vas hriscana nije napisao ni redak svog neslaganja sa njim (osim par izolovanih slucajeva koje izuzimam sad). Pravoslavni svestenici vam misionare kreacionizam pred ocima a vi ste u fazonu "ko to kaze da su nauka i religija u sukobu? To kaze samo neko ko se informise na naukim sajtovima AS... a crkva se ubi od objasnjavanja"... gde li se to crkva ubi od objasnjavanja evo ja stvarno pojma nemam

Na ovom primeru se vidi vas najveci problem  u crkvi i zato ateisti imaju potpuno pravo za sve sto kritikuju... cak i AS...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

I na primer nije fer sto crkva na konto "razlicitosti misljenja" moze da stimuje tok diskusije tako sto ce pazljivo da izabere ko ce  da ide na diskusiju.

Sledeci put posaljite oca Gorana, kraotsa ili korduna na diskusiju o sukobu nauke  i religije, jer je to realniji prikaz misljenja vecinskog pravoslavnog zivlja u drazvi Srbiji. Pink svestenici, koji redovno iduna ovakve diskusije su vrsta u izumiranju i vrsta koja nit ima uticaja nit je ko slusa nit pa predstavlja adekvatno vecinsko misljenje  o tim stvarima unutar crkve.

A ako ocete haos, ne treba vam uopste ni jedan ateista, uzmite sve vladike u jednu prostoriju i dajte im zadatak da diskutuju na tu istu temu i gledajte cudo bozije :D

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, cloudking рече

A s druge strane, dok on to pise po forumu, NIKO od vas hriscana nije napisao ni redak svog neslaganja sa njim (osim par izolovanih slucajeva koje izuzimam sad).

Брате, јел могуће да си ово написао? То значи да или ниси читао те теме или си злонамеран, треће нема. А верујем да ниси злонамеран према Поукама, Значи да пишеш без читања, чисто на основу предрасуда. Не можеш да изузмеш ни тих "неколико", јер на свакој теми углавном дебатује по неколико људи.

2 minutes ago, cloudking рече

Na ovom primeru se vidi vas najveci problem  u crkvi i zato ateisti imaju potpuno pravo za sve sto kritikuju... cak i AS...

Рекох једном "правоверном" са овог форума, да и кад би мртви устали из гроба да посведоче супротно од онога што он прича, он би и даље терао своју причу. Нисам се надао да си и ти у том фазону, искрено.

Ај се врати опет на оних првих пар тема које је он отворио, па види колико је верника са њим и како разговарало док нису баталили ћорав посо, и ја међу њима.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...