Jump to content

Ђавола ни у шали не треба призивати - поводом "Ноћи вештица"

Препоручена порука

Meni je uvodni tekst sasvim ok, ne razumem u čemu je problem i tolike kritike.

21 hours ago, Grizzly Adams рече

Није овде проблем толико шта је о. Лука написао, него како. Прво мора да се одлучи коме је текст упућен. Ако је упућен православнима, овај "празник" са нама нема никакве везе и сумњам да било којој црквеној особи представља било какав проблем. Ако је упућен неправославнима онда им се обраћа на сасвим неразумљив начин који ће они протумачити као фанатизам и сл. У оба случаја је промашио тему...

Mislim da je tekst upućen pravoslavnima, u zemljama u kojima je halovin popularan. I ima smisla što je napisao ovakav tekst, upućen pravoslavnima koji počinju iz zabave da prihvataju taj i takav običaj.

Zašto misliš da je promašio temu? 

Подели на овим сајтовима

49 minutes ago, cloudking рече

znaci svi nasi preci koji su umrli, zapravo nisu otisli "na onaj svet"?

Нису.

49 minutes ago, cloudking рече

Zasto onda na sahranama molimo boga da pokojnika primi u carstvo nebesko, kad pokojnik prvo treba tek da vaskrsne a to se svakako nece desiti pre hristovog drugog dolaska koji moze da bude i za 10.000 godina?

Можеш и после сахране. Можемо док смо живи. Богу време не значи ништа.

51 minutes ago, cloudking рече

gde se onda nalaze nasi pokojni koje pominjemo u molitvama i kojima palimo svecu? Gde cemo svi mi da budemo dok ne dodje vreme za vaskrsenje?

На гробљу или где се већ ко затекне. Ево, knock yourself out.

Подели на овим сајтовима

14 hours ago, cloudking рече

Mnogo bzvz dizete galamu oko nebitne stvari. Sta je to toliko strasno, odnosno, sta ce to da se desi zbog toga sto se ljudi maskiraju u demone? Aj da ostavimo po strani razlog ZASTO oni to rade... eto rade i sta ces mu... ali sta je sad tu tolki problem? U kom smislu to ugrozava ivana, nifadu, kratosa i ekipu?

Pa ne ugrožava, nego eto svako kaže šta misli o tome.

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Pa ne ugrožava, nego eto svako kaže šta misli o tome.

Ali niko ne ume da objasni to svoje misljenje.

Svi ste u fazonu "ua helovin!" a na pitanje "zasto ua?" niko nije dao odgovor.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Pontifex Emeritus рече

па у наслову кажу да не треба призивати ђавола, а ето ја сам призивао тебе па се ништа није десило.

што не значи да неће :D

U meni vidiš ono što nosiš u sebi, a ja i dalje vjerujem da si ti divno biće. Nada poslednja umire...dobardecko

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Иван ♪♫ рече

Hvala :) Budi i ti i ostani dobra! :) I nemoj se maskirati u vešticu, jer veštica je negativan pojam, i samim tim tebi to ne pristoji. :) 

Pobijedila je Morticia Addams, majka, žena, domaćica :)))
Ljubim te i grlim. :bighug:

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, cloudking рече

Ako budem kopao bazen na vikendici, punicu ga pravoslavnim suzama :*

Има их толико / православних суза / ....потопиће ти и викендицу....:ani_biggrin:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, cloudking рече

Ali niko ne ume da objasni to svoje misljenje.

Svi ste u fazonu "ua helovin!" a na pitanje "zasto ua?" niko nije dao odgovor.

Уа, уа !!!!! Зашто уаааа  ? Једноставно зато, што  од неких само наизглед малих наивних, понекад и слаткастих ствари, често стоји увод за нешто много озбиљније и страшније . 

Друга страна медаље није тако наивна и празнично безазлена  . 

Ако су покладе / бар мени / једна чисто народна, скоро превазиђена гротеска, онда је ко фол  " безазлена " ноћ вештица , ноћ страве и ужаса.

Покладе не иницирају отмицу деце и жртвовање истих / апели поготову у САД да се тог дана  обрати пажња на децу и њихову могућност отмице / и ти се још питаш....зашто.  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Рапсоди рече

Уа, уа !!!!! Зашто уаааа  ? Једноставно зато, што  од неких само наизглед малих наивних, понекад и слаткастих ствари, често стоји увод за нешто много озбиљније и страшније . 

Друга страна медаље није тако наивна и празнично безазлена  . 

Ако су покладе / бар мени / једна чисто народна, скоро превазиђена гротеска, онда је ко фол  " безазлена " ноћ вештица , ноћ страве и ужаса.

Покладе не иницирају отмицу деце и жртвовање истих / апели поготову у САД да се тог дана  обрати пажња на децу и њихову могућност отмице / и ти се још питаш....зашто.  

Ni ti nisi odgovorila. Tvoj odgovor bi mogao da se sazme  u "to je uvod za nesto strasnije"

Sta strasnije? 

Kakav uvod?

Na koji nacin nas helovin uvedi u nesto strasnije?

Ljudi dajte nesto opipljivo a da nije metafora, basna ili opste mesto

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

22 minutes ago, cloudking рече

Sta strasnije? 

Kakav uvod?

Na koji nacin nas helovin uvedi u nesto strasnije?

Ljudi dajte nesto opipljivo a da nije metafora, basna ili opste mesto

Ni oni što osudiše najljepše žene Salema, nisu imali dokaz o vještičarenju. Danas za tu opštu histeriju krive halucinogene gljivice, koje su se nalazile u brašnu od kojih je pečen hleb. Gljivice su krive, ne ljudska glupost.
Možda su zaista krive...ko zna.

Ne traži objašnjenje, jer se svako svodi na - Ne valja se...nije dobro...eto tako, nije naše i ne prihvata se.
Ne osuđujem ni njih, nemam ni zašto. Svako nosi svoj teret, a ja imam moj, pa ću se njime zabaviti, a ne tuđim.

Подели на овим сајтовима

18 hours ago, Ћириличар рече

Али схватам ја да није проблем у томе што се неки људи можда понижавају у томе. Схватам да није то, него што је све на површини флертовање са злим силама у које многи вјерници и вјерују. Макар се задржите на томе и не рационализујте тај разлог свакаквим аргументима. Не свиђа вам се јер вјерујете да такве силе постоје и не волите да видите да се неко забавља са нечим што неки од вас сматрате смртно озбиљним.

Ima smisla u tome što kažeš, ali nema racionalizacije. Racionalizacija je odbrambeni mehanizam, koristi se kad čovek ima konflikt, da opravda nešto ili lakše prihvati. Ovde toga nema. Ljudi prosto kažu da im se ovo ne sviđa, i to je to. To što si naveo - na čemu bi hteo da se ljudi zadrže kad iznose svoje mišljenje, su većina upravo tako i rekli, bez ikakve gimnastike rečima, prosto i jednostavno. 

18 hours ago, Ћириличар рече

И није мени лично проблем ништа од тога. Све је то нормално, разумљиво и људски, али оно што ми итекако смета јесте да су неки од вјерника који се уједно сматрају родољубима спремни да унизе и одбаце нешто што је дио и наше традиције, јер ето... вјештице и демони и маске ( јако, јако, али јако површан разлог )... Али не боде ми очи највише то, него чињеница да многи од таквих чак штавише нису ни упознати са таквим нашим обичајима.

Ako je loše, ja odbacujem. Ti prihvati ako želiš. Prosto. :) 

Подели на овим сајтовима

7 hours ago, -Владимир- рече

Немаш ти појма. Не постоји "онај" свет, кад умреш мртав си. Постоји васкрсење, али то није почетак живота већ наставак. Не знам одакле си покупио све те глупости али са овог форума сигурно ниси.

Zasto se nerviras, obraca se klaudu i citira njega.

Inace je tu misao mnogo suvislije izrazio Nice.

Hriscani prelaze iz zivota u zivot. Hriscanin je itekako svjestan znacaja ovog zivota i on se upravo trudi da ga ne protraci, da sto vise da od sebe, pruzi, a ne uzme. Sto se to ne uklapa u vulgarno-materijalisticku aksiologiju i hedonisticku etiku, to je nesto drugo.

Nego odakle tebi da covjek ne postoji do vaskrsenja? Dusa i dalje postoji (po Bozijem blagovoljenju).

Подели на овим сајтовима

6 hours ago, Pontifex Emeritus рече

па сад.. како коме. треба имати у виду да су вештице првоборке феминизма.

14910412_318054438575410_724809714914220

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...