Grizzly Adams Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Није овде проблем толико шта је о. Лука написао, него како. Прво мора да се одлучи коме је текст упућен. Ако је упућен православнима, овај "празник" са нама нема никакве везе и сумњам да било којој црквеној особи представља било какав проблем. Ако је упућен неправославнима онда им се обраћа на сасвим неразумљив начин који ће они протумачити као фанатизам и сл. У оба случаја је промашио тему... Аурор, Милан Ракић, Danijela and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 2 hours ago, Kratos рече Ja sam već spremio masku za večeras,ima da plašim evrotalibane po gradu. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Даље размишљавам о овоме... Има код нас нека, ај` да кажем, "индустрија саблазни" која производи књиге, текстове итд. који децу стално плаше тако неким "сатанизмима", алама и караконџулама - а у ствари се баве детињаријама које одраслој особи ништа не значе. Једина њихова сврха, ако је уопште имају, је да одржавају у Цркви некакву псеудо-духовност која се у ствари граничи са сујеверјем, па после такви полу-верници направе силне проблеме као што смо видели. Па имамо супер-озбиљне текстове о "клетвама", "записима", "халовину" итд. којима се православни "вечити студенти" заносе и губе драгоцено време. Е сад, да ли је то "грешка", или су пак некоме таква псеудо-духовност и полу-верници потребни јер је лакше бити жрец него свештеник то препуштам читаоцу да сам просуди... Јелена011, Paradoksologija, Милан Ракић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Boze mili kad se pravoverni sjate... Ljudi imaju svoje obicaje, svoja verovanja, sta se to pa vas toliko tice osim "urlanja" "Boze hvala ti sto nisam kao oni". Citajte malo jevandjelje upravo se na vas to odnosi. Toliko buke ni oko cega. Aj jos ove po amerikama da razumem, al druge jok, kad drugde ovaj Helouvin nije zanimljiv, eventualno kao zurka u kst-u. Dobro, nemojte veceras u kst i mirna backa Kao drugo, neki ljudi koji nisu pravoslavni, su ovaj praznik prihvatili iz dobrih zelja i motiva, licno znam jednog, koji na taj dan gleda kao na praznik, jer je maltene skroz sam, svi najblizi su mu umrli i na danasnji dan ih se priseca na poseban nacin, i to je neka njegova molitva. Zasto on nije pravoslavan? Zato sto ce doci ovde i dobice po nosu i popljuvace ga najstrasnije, a njemu samo nedostaje njegova porodica i voljeni, a sa satanizmom ima veze ko badnjak s pravoslavljem. To nije nasa prica, al moramo li pljuvati po tuđoj kad vec nismo sposobni da sirimo Hrista i da svetlimo ovom svetu nego je i nasa vera puna raznih paganskih i inih obicaja. Mislim narod koji zamislja zelju za Bogojavljenje i obavezno okrece jastuk da se ispuni zelja, pali rodjake, ne penje se na visinu na praznike, od svetih pravi specijaliste za odredjena stanja i bolesti, pun je sujeverja bas je merodavan da ikom,soli pamet. Ah, da, vise ne stavljamo crven koncic nego crvenu brojanicu oko ruke bebama, napredovali smo. uros је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Жена објаснила. Можемо слободно да замандалимо тему. 'HELL ZNAČI PAKAO, A WEEN POBIJEDITI PA HALLOWEEN ZNAČI POBJEDA PAKLA' Simona pojasnila zašto ne slavi Noć vještica pa napala keltske druide Grizzly Adams, Juanito, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Sad ste me totalno zbunili, naricito ovi forumasi iz CG. Je li se to kod nas poceo slaviti Helloween? Ja dok sam zivela tamo do pre dve godine nisam srela nikoga ko to slavi pa me sad bas iznenadila da je ova tema (ako jeste?) popularna na Balkanu. Moze malo vise informacija sa terena, je li samo diskutujete ili se stvarno slavi ( bundeve, kostimo itd...)? АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 AMERIKANCI ZABRINUTI JER SVE VIŠE MLADIH DANAS SLAVI SVETOG LUKU CELA AMERIKA, 31. oktobar 2016, (Njuz) – Američka javnost izrazila je duboku zabrinutost zbog toga što iz godine u godinu raste broj mladih koji danas slavi Svetog Luku umesto Noći veštica. Prema rečima Džona Klingofera, poznatog američkog etnologa, trend koji je stigao iz istočne Evrope poprimio je ozbiljne razmere i zbog njega mladi Amerikanci počinju da odbacuju i zaboravljaju svoju tradiciju. – Pre par godina obeležavanje Svetog Luke umesto Noći veštica delovalo je nezamislivo. Bilo je, doduše, par slučajeva, ali na to sam gledao kao na trenutni hir pojedinaca i neku vrstu pomodarstva. Ja sam bio uveren da će to potrajati najviše dve, tri godine, međutim ispostavilo se da nisam bio u pravu. Više od 50 odsto mladih Amerikanaca danas ne želi da se maskira već se odlučuje da 31. oktobra u društvu porodice i prijatelja proslavi Svetog Luku – izjavio je Klingofer. – Mi kao država i kao društvo moramo što pre nešto da preduzmemo da ne bismo došli u situaciju da se za par godina na ljude koji proslavljaju Noć veštica ne gleda sa čuđenjem. Sada je postalo potpuno normalno da Amerikanci Svetog Luku slave po dva, neki čak i po tri dana, uz obilje hrane i pića i uz glasnu muziku. Nekima čak i sveštenici dolaze u kuću i kada im pomenete da je danas Noć veštica oni vam se smeju i kažu vam da je to odavno prevaziđeno – rekao je ovaj etnolog. Na pitanje da li je njega neko pozvao na proslavu Svetog Luke Klingofer je napomenuo da se na slavu ne zove i rekao da će danas ići kod kuma, a sutra kod kolege sa posla. Soko Sokolović Grizzly Adams, Sanja Т., Juanito and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Nama je V. Dimitrijevic u srednjoj pricao da su Kelti (ili ko vec...) vadili sadrzaj iz odsecenih glava svojih neprijatelja, stavljali svece u njih i nosili u ritualima onako i da se zbog toga to radi sa bundevama. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 5 hours ago, Arsenija рече ... Neću da se sminkam ... Mrzi me . Данче*, Рапсоди, Arsenija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 2 hours ago, Grizzly Adams рече Није овде проблем толико шта је о. Лука написао, него како. Прво мора да се одлучи коме је текст упућен. Ако је упућен православнима, овај "празник" са нама нема никакве везе и сумњам да било којој црквеној особи представља било какав проблем. Ако је упућен неправославнима онда им се обраћа на сасвим неразумљив начин који ће они протумачити као фанатизам и сл. У оба случаја је промашио тему... Не могу се те поделе свести на две групе:православни и неправославни.Бити православан,односно ко се све декларише као православан је врло широк појам.Колико имате назови православних који не могу да започну дан док не прочитају дневни хороскоп,и сл.Увек је питање само на ком језику се некоме обраћамо,да ли је тај наш језик њему разумљив.Ако се сетимо рецимо ап.Павла,он није сматрао да је проблем ако се обраћа незнабошцима и филозофима,него је настојао да говори тако да га разумеју. Од обележавања ноћи вештица не би требало правити фаму,али није ни лоше мало се позабавити смислом тог празника. Bokisha је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 А бре,ови либерали нису ни знали да је данас св Лука,док га њус нет није прозвао... Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 Стари Келти су веровали да прелазак лета у зиму даје снагу натприродним моћима да се пробију у свет живих и размашу се својим злим несташлуцима.Келти су ту последњу ноћ која води у зиму називали Сауин (енгл.Samhain) и тај фестивал се сматра претечом Ноћи вештица.У ноћи Сауина,веровали су Келти,духови људи који су умрли протекле године ушетали су међу живе,па су зато посебно сељаци спремали храну и слаткише да би их примирили,ритуал који је претходио данашњем "trick or treat"(несташлук или посластица). Иако је Ноћ вештица паганског порекла,Halloween,име је настало од хришћанског празника All Hallows Eve или Вече пре свих светих(1.новембар).Сам празник су прилагодили хришћани желећи да искорене паганизам и ,током година,неки мрачнији аспекти Ноћи вештица су замењени лакшим садржајима.Али повезивање Ноћи вештица са нечим страшним,натприродним и даље је снажно укорењено и видљиво у прославама широм света. Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nk404 Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 http://www.blic.rs/vesti/drustvo/ne-dozvoljavaju-skolama-da-obeleze-noc-vestica/kw37vlq Sent from my SM-A800F using Tapatalk Ne dozvoljavaju školama da obeleže "Noć veštica" I. Kranjčević | 31. 10. 2013 - 12:36h | Komentara: 537 Školska uprava Zrenjanin dopisom je obavestila škole na svojoj teritoriji da ne odobrava održavanje proslave “Noći veštica” i da će smatrati samovoljom ukoliko škole budu organizovale svečanost koja nije predviđena godišnjim planom i programom. Kliknuti za uvećanje(+/-). Natpis "Važno, bre" je dodao korisnik "Fejsbuka" Kliknuti za uvećanje(+/-). Natpis "Važno, bre" je dodao korisnik "Fejsbuka" pin on pinterestshare it - Obraćamo vam se na osnovu saznanja da se u pojedinim školama u ŠU Zrenjanin planira obeležavanje (proslavljanje) “noći veštica” 31.10. 2013. Obaveštavamo vas da takve aktivnosti nisu predviđene ni godišnjim planovima škola, ni nastavnim programima, nisu deo programa verske nastave, kao i da se ne nalaze na spisku verskih praznika u kalendaru AP Vojvodine. Prema svemu navedenom, obaveštavamo vas da će takve aktivnosti biti tretirane kao samovoljne i suprotne važećim zakonskim normativima, kao i da ŠU Zrenjanin ne odobrava njihovo održavanje - navodi se u dopisu upućenom školama. Načelnik školske uprave Staniša Banjanin potvrdio je za “Blic” da je poslao ovakav dopis, nakon saznanja da je u jednoj školi isplanirana obeležavanje “Noći veštica”. - Pozvao sam direktorku i pitao je da li je svečanost predviđena godišnjim planom i programom. Pošto nije, predočio sam joj da je to u suprotnosti sa važećim propisima i ona je nakon toga odustala od organizacije ove svečanosti. To nisu ni nastavne ni vannastavne aktivnosti. Druga bi bila stvar da je škola svojim godišnjim planom predvidela tu proslavu. Pa ne možemo samo odjednom da rešimo da organizujemo neku proslavu, bez predviđenih zakonskih procedura - navodi Banjanin. U dopisu se navodi da su ovakve aktivnosti suprotne važećim zakonskim normativima, ali Banjanin naglašava da neće biti sankcija. - Mi smo tu da delujemo preventivno. Prošle godine je bio incident u Horgošu, kada su roditelji posle proslave “Noći veštica” protestovali jer su bacane petarde, pa je čini mi se i jedno dete povređeno. Nisam ostrašćen i ne želim da branim nikome ništa, ali ako nešto radite mimo usvojenog plana i programa onda je to samovolja - navodi Banjanin. Bura na društvenim mrežama pin on pinterestshare it Ovaj dopis proširio se vrlo brzo i društvenim mrežama, gde je izazvao mnogo bure zbog protumačene zabrane da se u školi obeleži ovaj praznik, a ima i onih koji smatraju da “Noći veštica” nije mesto u školama. Ovaj dopis razljutio je M.J. koji poručuje: “Nema, deco, više igranja i maskenbala u školama. Samo molitva i prebijanje školskih drugara ukoliko nose šal pogrešne boje...”, T.M. kaže “... bolje da deca nemaju nastave... i nastavnog programa ...jadna ...ko li ih uči i čemu...”. P.T. je suprotnog mišljenja smatra da ovo nije primer negativnog uticaja religije na školstvo: “Noć veštica je kod nas glupi plagijat i pokazatelj koliko smo nemaštoviti i povodljivi. Muka mi je i od dana zaljubljenih takođe. Zaboravljate da i ovi praznici spadaju u domen praznoverja. Što se mene tiče, ni oni ne treba da se slave po školama...” N.D., međutim, upozorava - “Ček, ček! Ovo je bitno za udruženje. Ako mogu tek tako da zabrane “noć veštica”, onda mogu isto tako da zabrane “školsku slavu”. Možemo sada da se žalimo ovom ministarstvu za diskriminaciju”... Zabavan praznik pin on pinterestshare it Noć veštica se obeležava 31. oktobra, noći uoči Svih svetih. Slavi se u Irskoj, Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, Portoriku, Australiji, Novom Zelandu i Japanu. Karakterišu je kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča. Deca idu od vrata do vrata, tražeći slatkiše. Poreklo ima u keltskoj mitologiji i paganskim običajima. Stari Kelti su svaki 1. novembar slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti. Verovali su da nakon punog meseca, a najčešće noć pre Dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove i nakratko opet dolaze na Zemlju i posećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku kako bi oterali mrtve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 26 minutes ago, Зосима рече А бре,ови либерали нису ни знали да је данас св Лука,док га њус нет није прозвао... Либерални св. Лука био пре две седмице... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Октобар 31, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2016 7 hours ago, Ayla рече Strahovi su u nama, i njima pokazujemo ko smo, i šta nosimo u srcu. А што би нужно били страхови? 7 hours ago, Ayla рече Veselite se ljudi Зашто бих се веселила уз нешто што ми је одвратно? Сви смо се ми зезали на тему вештица, одрастали уз хорор филмове, црни хумор и сл, имали те неке породица Адамс и остали фрикови фазе, али нема нормалног разлога да од тога правимо некакав празник. Bokisha, Дијана. and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука