Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 29, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2016 Управо сада, Pisum рече Ma ja sam skeptik po nekada Svako je kad se dotičeš nečega što je apsolut, medjutm bez apsoluta nema oboženja, nekako je nezamisivo. Ono što je sigurno, to jeste da je ovde zrno i da je to zrno dovoljno za spasenje ali da je "kvarljivo" u smislu, da odstupamo od njega, ne možemo se zadržati na konstanti, zato bi apostol uznesen na nebo, gde je prisustvovao nečemu što oko ne vide i uho ne čuje. Njemu je to zrno u sećanju ali u onom živom sećanju, ono o čemu relja govori jeste stanje i osećaj kome možemo da se vratimo kao automobil kad dovezeš na benzinsku pumpu i sipaš mu gorivo, nevolja je u tome što goriva zamanjka a put do pumpe može da ti se sakrije ako duže od predvidjenog ostaneš u kafani pokraj puta. Sve u svemu apsolut je darovan, imamo ga po blagodati, on se zadobija kao što gorivo nije u automobilu i moraš da ga dosipaš. Ovde imamo proces zadobijanja darova zasluzivanja a ne oslanjanja na svoju prirodu i fantamozgarije šta sve ta priroda može iliti je u stanju da čini, učini. Nikakav dar nije došao sam od sebe, morao si da ga zadobiješ, pridobiješ i umnoziš, osim onog prvog početnog datog svima. Pisum and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 29, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2016 48 minutes ago, Pisum рече A sama ta filosofija se zasniva upravo na REČ o Istom. Osnov za svaki ragovor, a razgovorom, makar i bezuspešnim, postiže se iše nego silom. Svaki drugi trud, nametanje sile ka drugima ili ono što je tema, sile samom sebi, lagano može odvući u drugom smeru, veoma daleko od obožavanja čoveka. To neko isihastičko stanje nije po prirodi čoveka, a više je autodestruktivno, a do njega se dolazi autosugestijom u posebnim uslovima i situacijama, a sa željom koja može biti opravdana, ali ne i na korist. Shvatam nesporazum. Ovde je bilo reči o isihističkom stanju kao primer a ne kao savršen put do Boga. (ja tako shvatio) Jedno znam, ja svoje telo ne umrtvljujem, ja svoju prirodu ne unižavam niti je se odričem, ja se samo punim gorivom blagodaću (darovima) i blagodat (talante) umnožavam. Ne mogu sebi dozvoliti primenu sile, da bespotrebno zato što nisam apsolut po prirodi odbijam Onoga koji mi daje Njegovo Telo i ja u Njemu jesam Bog po blagodati i moja priroda više nija sama i mala imam i Drugog, koji umesto mene ima silu. Gospod spavaše i oluja nailazi, učenici Ga bude uplašeni, jer znaju da je njihova priroda nejaka da pobedi oluju ali Gospod im reče: Maloverni. Nam treba Jevandjelije pisati ponaosob što ja ko od apostola mislio posle dogadjaja, kad im je Hristos spočitavao maloverje (oslanjanje samo na sopstvenu prirodu i razgovor o istoj (granica razgovora ljudska priroda)). Da, to je za mene maloverje a to je oslanjanje na ljudsku prirodu i ograničiti čoveka na nesavršenstvo. Čovek ima i blagodat, na blagodati a ne na prirodi čoveka počiva i jevandjelije, na blagodati a ne po prirodi bi i apostol uznesen na nebo ( apostoli koji govore, ne živim više ja (moja priroda) no živi Hristos u meni. Naopako je govoriti kako imati Hrista u sebi i biti u Njemu, jeste i ono što bi mi morali tražiti od drugih i naopako je govoriti, da imati Hristu u sebi i biti u Njemu jeste put gde će čovek dolaziti u iskušenje govoriti sebi da je jak ( jer nije čovek jak po prirodi svojoj a to zna samo čovek koji jeste istinski u Hristu i Hristos u njemu) i pri tom na silu još i sebe i druge ubedjivati u svoju snagu. To više čine i veće su siledžije oni koji se oslanjaju samo na prirodu čoveka a čovekovo nesavršenstvo uzimaju čak i za opravdanje, za razne eksperimente svoje (nikad do sada jasno definisane čovekove prirode). Jedino što je sada u realnom svetu bezgranično, jeste Hristova blagodat, koja je data nekome 100 nekome 5000 a nekome 5 ali Hristos traži da taj koji blagodat ima unovčava blagodat a ne da se samozadovoljava tako što blagodat zakopa u zemlju, da bi je vratio onome koji mu je dade na umnožavanje a ne kao uspomenu i dugo sećanje. Šta može čovek sada ovde u realnom svetu? Da živi Hristom, već sada ovde a ne razgovorom o tome, da Hristos živi medj nas. Ne, ne živi Hristos samo medj nas nego i u nama i ako on izvoli svi tjemo leteti kao ptice ali pre toga moramo postati Hristovi a On jeste apsolut i u moralnom smislu. Sada imamo zrno, sada imamo ulje u svetiljkama, sada verujemo u ono što smo saznali i sada živimo Njim. Ne mora čovek da se deklariše ovako: Ja živim Hristom, neka se deklariše tako da mi prepoznajemo Hrista u njegovim delima ako ne barem u njemu samome još. Bez apsoluta nema ni razgovora, jer zaista ne možeš tamu zagrliti svetlom, jer tama ima nedostatak svetlosti i ti joj taj nedostatak svojom svetlošću ne možeš nadoknaditi. Apsolut mora da postoji. Pisum, snezana denker and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 29, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2016 42 minutes ago, Pisum рече Da je On hteo da nas stvori drugačijima, biližima Njemu, to bi i napravio kao Svemogući, ali nije Oboženje čoveka nije bilo moguće stvoriti bez svesti da je to dar, da je to blagodat a ne priroda. To je uistinu moglo da se desi i bez pada ali ni pad nije neka cena za oboženje vascele tvari. Za Boga je stvaranje završeno ali čovek je sigurno još u procesu od početka je to bio, nije se moglo drugačije do svesti o blagodati o daru. Pao je danica i postao djavdjav upravo zbog neformiranja te svesti, pao je čovek zbog neposlušnosti dok još formira tu svest..... александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 29, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2016 1 minute ago, Pisum рече Tebi jeste poznato, za raziku od mnogih, da kada čitaš Pismo, sto puta da ga pročitaš, uvek nešto novo pronadješ, što si prevideo prethodnog puta. Moram ti reći stariji brate, da nikada ništa novo nisam pročitao u Pismu ali da mi se pročitano Pismo dešavalo iznova novim i novim u svim sferama života mog i ne prekida, ne otstupajući od onoga što sam uvek isto čitao. александар живаљев and Pisum је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 2 minutes ago, Pisum рече Trudim se, brate, trudim se koliko Bog dao. Makar jednu dušu da vratim iz tame ka svetlu, verujem da sam svoju misiju ispunio. To na osnovu one priče iz Jevandjelja, o gazdi i parama koje je podelio na čuvanje i oplodnju. Ne možeš Pisum zagrliti tamu svetlošću, možeš samo govoriti svetlo i nadati se da nije nasuprot tebi tama, jer tada govoriš uzaludno i u prazno. Duše ne trebaju vodiča, duše trebaju da vide ulje u tvojoj svetiljki koja čeka Hrista i ne gori bezpotrebno. (priča o mudrim devojkama) Takva duša videvši ulje a ne upaljenu svetiljku koja gori a Hrista još nema, videće mudrost i prepoznati istinsku svetlost a ne bilborde i las vegas sijalice, na koje danas ni svešteničke svetiljke nisu imune. Pisum, александар живаљев and snezana denker је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 5 minutes ago, Pisum рече Kad užežem strobo lampu, neće im pomoći nikakve naočare za sunce Budi mudar ne svetli uzalud svetli samo kad je Ženik tu. Ljudi su prevareni novogodišnjim i las vegas lampinjonima, pogledaj povratak srbalja u SPC, svi veseli svi SVETLE, monasi kao stub crkve, patrijarh Pavle svetac koji hoda,ikone se vratile u škole, slave u škole i institucije, političari se krste, himna počinje sa Bože Pravde, a onda....... Nestalo struje, potrošilo se ulje što je SVETLELO A HRISTA NIGDE, NI U SRCU VERNIKA KOJI SE VRATIŠE OCU, NI OČEVIMA (SPC) KOJI DOČEKIVAŠE U OČEVO IME.... Ulje nam treba da ne gori u prazno, mi smo svetlost svetu ali tek kad je HRISTOS SA NAMA, bez njega smo lampinjoni i kineske svećice. PredragVId and Pisum је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 3 hours ago, Relja Rasovic рече Sto se morala tice , morao sam ! Postoji relativno i postoji univerzalno , ako je sav moral relativna kategorija onda idemo u Thelemu i Alistera Krowlija ... Zakon nam je sto nam srce zudi kako bi Njegos rekao... То је, по мени, најупечатљивија и најбоља страна текста. Да, иако је то непопуларно рећи, апсолутни морал постоји, и културолошки: Не чини другима, оно што не желиш да чине теби, и психолошки: кроз однос мајке према дјетету. А, можда је уписан и у звјездано небо над нама Рапсоди, Pisum, Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Relja Rasovic Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 11 hours ago, Paradoksologija рече Ukratko, da, umnogome. Ne mogu da progutam ideju da se već sitna đeca šalju u klinike jer su možda transrodna pošto imaju penis a igraju se lutkicama ili vole haljinice. Imam etički problem i sa tim da se blokatori puberteta, a zatim i hormoni suprotnog pola, premda imaju često ozbiljne nusefekte, daju gotovo svim tinejdžerima koji ih zatraže. Imam dalji problem što se često i operacije sada dele lagano klincima kojima ponegde nije dopušteno ni da odluče da popiju jedno pivo - a mogu da odluče da zaivek ostanu sterilni i nikad nemaju decu. A nisam oduševljena ni samom ideologijom koja neprihvatanje stereotipa vezanih za polove tumači kao dokaz transrodnosti, makar to ne vodilo biološkim posledicama. Ali i dalje ne mislim da su ideolozi transrodnosti po difoltu nekako manje sposobni za ljubav od raznih drugih ideologa - nacionalizma, 'talibanštine', dodaj po potrebi... Nisam ekspert za ovu temu , ali mislim da si ubola sto se tice sustine. Ima ljudi koji su stvarno transgender , kada se recimo fetus ne formira polarisujuci se ka jednom polu , to je za njih krajnje mucenje. Zamisli imas muski mozak a zensko telo ili obrnuto , njima je i sexualni cin sa suprotnim polom cin homosexualnosti , ali to je vec cista biologija. Te ljude treba prihvatiti takvim kakvi jesu i omoguciti im promenu pola ako zele , barem po mom misljenju. Ali transgender LGBT ideologija koja se bavi socijalnim inzenjeringom je ono sto je zlo. U realnosti nema toliko transsexualnih koliko se ljudi forsiraju u homo i trans lgbt varijante jer je to postala jedna sodomska ideologija. Imao sam prilike da pricam sa jednim psihologom koji mi je bas govorio o odnosima homosexualaca (neki su mu bili i pacijenti) i da su im cesto emocije neuroticne. Ono sto pravoslavlje govori da dusa sama po sebi nema polnost ili valjda u toj bezpolnosti ima principe oba pola , a da je fizicko telo ono koje joj definise pol , i za to ima razlicitih eksperimentalnih dokaza , ako prihvatimo da postoji dusa :). E sad da se vratim na onaj aspekt ljubavi. Isihazam govori da je covek u potpunosti licnost samo ako je psihosomatska celina i da bez tela to ne moze da bude. Dakle astralne projekcije , gnosticizam , manihejstvo i ostale stvari su protiv prirode samog coveka , ali ti gurajuci u transrodnost nekoga koji tim problemom nije opterecen menjas njegovu prirodnu Bogom danu datost i time ga ponistavas i unistavas. To je vecini ljudi zapravo i ocigledno bez ovog mog iskaza. Sad ako imamo gomilu ljudi kojima se instinktivno prevrce stomak kada vide cin homosexualizma i LGBT parada i gadosti koje rade, mozemo govoriti i onom prizemnom logikom kako tu nesto zaista nije u redu. Ali danas zivimo u drustvima gde je sve relativno. Mada moja meta u ovom clanku nije bila sve to o cemu sam sada govorio , vec jedan ukaz na degeneraciju celih nacija koje se krecu ka sodomiji i ludilu i nekoj alternativi koja je ponudjena cak i onima koji su najosteceniji ... PredragVId, Јанко, Рапсоди and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 Imam teoriju po kojoj je jedan od načina da se gleda na 'praroditeljski greh' jedan nedostatak ljubavi koji se prenosi sa generacije na generaciju - jer teško je dati stvarnu ljubav svojoj deci ako je nismo sami primili. Ali članak povezuje nekoliko sasvim različitih stvari za koje mi nije jasno da li su i kako su tačno povezane. Premda se i sama dosledno i otvoreno protivim ideologiji transrodnosti, nisam sigurna da u porodicama gde se ona 'gura' deci dokazivo ima manje ljubavi nego u porodicama gde se guraju neke druge ideologije. Zašto baš to izdvojiti? Управо тако. Мени је "свет" још и супер, ако се погледа колико се људи боре и батргају, не знају за шта тачно али осећају да им нешто недостаје, да ово што имамо није све и да је човеку нађењено много више, безумно понекад померају границе и све то стоји, али макар се не предају. То је исто и Х. Јанарас рекао у свом делу "Слобода морала", али свакако би ми (и да нисмо делимично 'криви') требали да осећамо одговорност за такво стање, а не само да га (стање) са дистанце констатујемо... Kakva ljubav može biti u transrodnoj porodici osim nakardne kao što je nakaradna i sama takva porodica ? Gde je Božje prirodno odbačeno i ne postoji. A kažu i oci da nema istinske ljubavi ni u zajednici koja je bez Hrista. Sent from my GT-I9500 using Tapatalk Relja Rasovic, PredragVId, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 18 hours ago, Џуманџи рече свету треба Живи Бог (а хришћанство постаје религија као и свака друга ). I svaki bi ateista postavio pitanje pa dobro gde je taj živi Bog,zašto se skriva a zna da je svetu potreban? Drugo ako hrišćani ne uspevaju da promovišu svoga Boga ,u koga veruju ispada da je Niče bio u pravu kada je rekao da je poslednji hrišćanin umro na krstu. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 1 hour ago, Kratos рече I svaki bi ateista postavio pitanje pa dobro gde je taj živi Bog,zašto se skriva a zna da je svetu potreban? Drugo ako hrišćani ne uspevaju da promovišu svoga Boga ,u koga veruju ispada da je Niče bio u pravu kada je rekao da je poslednji hrišćanin umro na krstu. Jedno treba da se zna kako bi tema išla dalje a to je da je Bog vaistinu živ a do Njega se dolazi opitom u veri a ne slepim sledbeništvom. To Hrišćanstvo zaista odvaja od drugih, jer je Hristova vera živa i delatna. Ovo mogu da potvrde svi vernici. PredragVId, Relja Rasovic, Bokisha and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 3 hours ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Jedno treba da se zna kako bi tema išla dalje a to je da je Bog vaistinu živ a do Njega se dolazi opitom u veri a ne slepim sledbeništvom. To Hrišćanstvo zaista odvaja od drugih, jer je Hristova vera živa i delatna. Ovo mogu da potvrde svi vernici. Nema većeg opitavanja od života po Hristovim zapovestima.Kako kaže ako me ljubite zapovesti moje držite zar ne?To je valjda najbolja promocija Hrista. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 45 minutes ago, Kratos рече Nema većeg opitavanja od života po Hristovim zapovestima.Kako kaže ako me ljubite zapovesti moje držite zar ne?To je valjda najbolja promocija Hrista. Više mislim na osećaj koji Hristova Ličnost budi u nama a to je bezuslovna i neinteresna čista ljubav prema svima a ne samo prema nama koji možemo da se nazovemo Njegovim učenicima. Bokisha and Relja Rasovic је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Relja Rasovic Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 1 hour ago, Kratos рече Nema većeg opitavanja od života po Hristovim zapovestima.Kako kaže ako me ljubite zapovesti moje držite zar ne?To je valjda najbolja promocija Hrista. Da one dve iz kojih prirodno dolazi 10. A koliko je to tesko i bolno ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2016 16 minutes ago, Relja Rasovic рече Da one dve iz kojih prirodno dolazi 10. A koliko je to tesko i bolno ... Nisam mislio isključivo na te dve,mada je u njima sama suština. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука