александар живаљев Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Маме васпитавају, а тате се играју са децом Док мушкарци сматрају да су емоционално блискији са партнеркама након рођења детета, младе мајке блискост са супружником углавном оцењују као „изгубљену” или „смањену” Аутор: Катарина Ђорђевићпетак, 21.10.2016. у 10:30 Најлепши доживљај раног мајчинства имале су оне мајке које су након рођења детета уз себе имале снажан женски „синдикат“ састављен од мајке, свекрве, сестре или рођаке, показала је студија Института за социолошка истраживања под називом „Постајање родитељем у Србији“. Иако млади очеви углавном сматрају да им је додељена епизодна улога у родитељству, студија која је урађена на репрезентативном узорку од 1.627 младих узраста од 19 до 35 година, међу којима се налазе и 435 родитеља, показује да су маме те које купају, хране и успављују децу док се тате углавном – с њима играју. Једини посао око детета који млади родитељи равноправно деле јесте читање и успављивање. – Након доласка бебе на свет, највећи део обавеза око детета пада на мајку – чак 70 одсто жена рекло је да само храни, купа, преповија и успављује дете. У томе им највише помажу њихове мајке, сестре и свекрве, а свега петина мајки рекла је да дели послове са својим партнером. Занимљиво је, међутим, да и саме жене сматрају да је брига око детета и куће – природна обавеза жене. Већ то што млади очеви раде има за последицу њихово одсуство из домаћинства. Послове у кући обављају углавном жене, док оне послове који подразумевају ангажовање изван куће обављају и мушкарци и жене – истиче др Драган Станојевић, доцент на одељењу за социологију Филозофског факултета у Београду и један од аутора студије. Иако Закон о раду даје очевима право на породиљско одсуство, односно одсуство ради неге детета, у пракси се веома мали број њих одлучује да преузме улогу „породиље“ када беба напуни шест месеци. Према подацима Републичког завода за социјалну заштиту из 2013. године, у Србији је рођено око 67.000 беба, а свега 225 очева је искористило законску могућност да буде уз дете у првим месецима његовог живота. Пракса показује да мушкарци узимају одсуство ради неге детета само ако мајка има веома добру плату, па се породици више исплати да она ради а отац чува дете. – У већини скандинавских земаља закон обавезује очеве да оду на породиљско одсуство, а Норвешка је увела ту обавезу 1993. године, када је установљено да само 30 одсто очева користи то право. Земље западне Европе се на различите начине труде да помогну родитељима – у Француској, примера ради, маме не иду на посао средом да би биле са децом, али зато деца иду у школе суботом како би родитељи имали време за себе – каже др Мирјана Рашевић са Института друштвених наука. Сарадница овог института Жељка Бутуровић оцењује да доживљај раног родитељства у великој мери зависи од особина детета. – Темперамент је нешто што се добија у генетском пакету и на њега родитељи немају утицај. Од темперамента зависи да ли ће дете бити мирно или ће стално плакати, а родитељи бити месецима неиспавани. На расположење младих мајки утиче и то да ли дете може да толерише осећај глади, жеђи или нелагодности или одмах „удари у плач”. Здравље детета, односно његова „болешљивост“ јесте велики извор фрустрације родитеља. Послушнија, здравија и мирнија деца родитељство чине срећнијим и безбрижнијим – закључује Жељка Бутуровић. На питање – како описујете односе са својим родитељима након доласка бебе на свет, велики број младих мајки је овај однос оценио као складан. Једини извор неслагања су претерана попустљивост бабе и деде. Занимљиво је да млади очеви чешће улазе у сукоб са својим родитељима него са таштом или тастом, а сукоби су учесталији ако живе у истом домаћинству. Различитост васпитних стилова и довођење у питање родитељског ауторитета јесте чест разлог свађе младих очева са својим родитељима. Какве промене у партнерском односу доноси родитељство? Док мушкарци сматрају да су емоционално блискији са партнеркама након рођења детета, младе мајке су далеко критичније. Све оне уочавају значајну емоционалну дистанцу са партнером у односу на период пре рођења детета. Аутори ове студије сматрају да је разлог женског незадовољства веома јасан – бити мајка је исцрпљујуће искуство које оставља мало времена и за њих лично и за неговање партнерства. Зато не чуди да младе мајке блискост са супружником углавном оцењују као „изгубљену” или „смањену”. "Tamo daleko", Ненад Р., Sanja Т. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Vrlo dobar clanak. S obzirom da je najznacajniji rad I bavljenje detetom do njegove pete ili sedme godine (premda neki pedagozi tvrde I do trece godine starosti), bilo bi dobro edukovati mlade bracne parove/roditelje, koliko je vazna uloga oca I njegove interakcije sa detetom u tom ranom periodu. Jasno je da nema potrebe da ocevi podjednako dele obaveze oko bebice, tu su "nezamenljive" mame, bake, tetke, ali je jako bitno da otac izgradjuje odnos sa detetom od ranog detinjstva. Da li su ocevi dovoljno edukovani kakva I kolika odgovornost je na njima, kako bi se dete razvijalo u coveka? Pored opste-ocekivane cinjenice da on treba da bude glavni provider za porodicu, naravno da mu nije lako obezbediti I dovoljno posvecenog vremena za vaspitanje deteta ako mu to nije prioritet, usled toga sto ce se supruga time baviti u domacinstvu... Kako to da u danasnjem (post-modernom) drustvu nismo osnazili oceve, vec ih marginizovali jer su takva nekakva naviknuta ocekivanja.... Naravno ovde ima dosta generalizovanja, medjutim, imam utisak da stvari ipak nisu izbalansirane... александар живаљев and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 38 minutes ago, александар живаљев рече Све оне уочавају значајну емоционалну дистанцу са партнером у односу на период пре рођења детета. Кад испуниш своју функцију више ниси потребан. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Ju, jer sam ja onda musko ja nikad nisam bila bliza s muzem nego tad, i vala on je bio prvak u menjanju pelena, dakle hit medj svim mamama na nekom takmicenju Zasto je bre prirodno ovo a ne ono, prirodno je da zena radja i doji i tu je priroda rekla stop, ostalo je stvar konkretnih dvoje ljudi. Tata da donese, fuj, da sam htela sponzora nasla bih sponzora, ne muza. Tata treba da deli ljubav i brigu i neznost i sve redom kako vec od porodice do porodice ide. A dizvinete nema veceg afrodizijaka od slike tate i bebe kako se igraju, a ne tate kako zaradjuje, to ubija zivot u pojam. Лапис Лазули, Paradoksologija, Sanja Т. and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 10 minutes ago, Grizzly Adams рече Кад испуниш своју функцију више ниси потребан. Nije samo to. Umorne su, ceo dan su sa detetom, valjda hoće samo da uhvate malo sna kad se dete uspava. Moraju da prate ritam deteta, a otac mora da radi, tako da ima i kontakt sa spoljnim svetom. Veoma iscrpljujuća uloga, nisam sigurna da bi mi se dopala, što je tabu reći. Cenim da će sve da me nervira, sva ta familija koja će tu da se skuplja (osim moje naravno ). Nisam pametna, navikla sam da smo sami i posvećeni jedno drugom . Gledam i parove sa decom, koliko su mame frustrirane što tata ide sa društvom "to blow off some steam", a one moraju da budu kući. Koliko je to frustrirajuće tek. Tačno vidim da bi ga ubila, a ne sme da pisne. ВИЛМА, "Tamo daleko", Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 3 minutes ago, Natasa. рече Veoma iscrpljujuća uloga, nisam sigurna da bi mi se dopala, što je tabu reći. Taboo busters! 3 minutes ago, Natasa. рече Cenim da će sve da me nervira, sva ta familija koja će tu da se skuplja Прокљувиће ти мозак. А о "саветима" да не причамо... александар живаљев, Лапис Лазули and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 4 minutes ago, Јелена011 рече a ne tate kako zaradjuje, to ubija zivot u pojam. Ali i dalje je to realnost. Nije on tu sponzor, jednostavno jedan mora da radi. Sanja Т., Grizzly Adams, ВИЛМА and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Управо сада, Grizzly Adams рече Taboo busters! Прокљувиће ти мозак. А о "саветима" да не причамо... Pa kad smo već kod tabua - ne gledam na majčinstvo kao nešto flafi i lepo i najlepše što se ženi desi ikad u životu. Bila sam mama čitava dva dana, nisam ga ni videla, otišao je na Institutu za majku i dete dok sam ja ležala na intenzivnoj u KCS. Tako da to može da bude i katastrofalno iskustvo i sama trudnoća je veliki rizik, eto komplikacije niotkuda. Kad dođe na svet i sve bude ok - neporospavane noći, nervoza, familija, saveti, moja majka, svekrva, sačuvaj me Bože. Onda poraste, pa krene da izlazi, ako je muško - da se ne potuče, da se ne propije, da ne postane huligan, da ga ulica ne preuzme, ako je žensko - da se ne da u promet, da ne bude silovana negde u sred noći...i šta se sve ne vrzma po glavi roditelja. Ovako sam navikla na mir, tišinu, duge razgovore i stabilan san. Ako nam se ne desi roditeljstvo, ovo nije za baciti, a i inače je precious. Šta ja znam, da tata preuzme svoj deo obaveza brige o detetu, verovatno bi majka bila odmornija i mogla bi i njemu da se posveti. Ovako samo hoće da legne u uhvati san do nove epizode plača i grčeva. Paradoksologija, Лапис Лазули and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Ja menjam pelene i uspavljujem dete ,naravno babe ipak preuzimaju najveci deo posla александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 чим се ту мери и размерава ко шта и како и колико....нема ту леба Чунга Лунга and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 8 minutes ago, Natasa. рече Moraju da prate ritam deteta грешка у корацима ти дајеш ритам, а не дете теби... Знам, знам кучка сам, шта ћу , елем, и Страшног и Ланче сам после 40 дана одвикавала од дојења и пресвлачења ноћу, тај процес се зове "уоброчавање", гицали се нормално, две ноћи била вриска до неба, трећу научили, од тада спавање од увече до ујутру и само пикење...нормално постојале су ванредне ситуације, када су болесни... Grizzly Adams, Јелена011, Sanja Т. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 1 minute ago, Снежана рече грешка у корацима ти дајеш ритам, а не дете теби... Знам, знам кучка сам, шта ћу , елем, и Страшног и Ланче сам после 40 дана одвикавала од дојења и пресвлачења ноћу, тај процес се зове "уоброчавање", гицали се нормално, две ноћи била вриска до неба, трећу научили, од тада спавање од увече до ујутру и само пикење...нормално постојале су ванредне ситуације, када су болесни... E pa to je super ako može Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 2 minutes ago, Natasa. рече E pa to je super ako može наравно да може, али буди спремна на прозивке типа: "каква си ти то мајка??" "како можеш, зар срца немаш???" ја сам имала среће што су ми деца имала одличног педијатра, и од ње сам имала сву подшку, жена змај, старог кова, која је дриблала мајке које беспотребно нуткају децу храном, тетоше претерано или их тронтају гардеробом... П.С. и ту мајка тврда срца била и од срца сузе не пустила Sanja Т., Јелена011, александар живаљев and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Ma nema to veze s mozgom ta pravila ko sta treba ili ne treba.. Pre dve godine porodila se drugarica, i ja idem da vidim bebu, slatka mala tek rodjena(nisam smela ni da je uzmem), u nekom trenutku vreme za kupanje. Ja kao "ocete da vam ja pomognem nesto pridrzim,tamo vamo" Kaze mama bebe "nista ti samo uzivaj" ulazi tata bebe uzima bebu i sam je kupa(mama samo sipa vodu na bebu) ovaj je okrece obrce drzi joj glavicu znaci ko najiskusnija babica. Ja kazem drugarici "brate koje je njemu ovo dete po redu?!" A ona kaze "Ne znam, ja ovo u zivotu ne bi smela!" Tu se site izkikocemo dve zene od kojih je jedna majka a otac kupa dete.Oboma im je naravno prvo dete, nema baba i tetki sve rade podjednako i ako on radi a ona je kuci on sa njom ama sve radi podjednako oko deteta a eto na pocetku i vise. Jedan prelep primer zaista. Naravno da neko ne pomisli ona nije ni najmanje razmazena niti ga je ona nesto gurala da se i on trudi, prosto covek voli svoju zenu i svoje dete i za njega je to lepota zivota veca nego da ide sa drstvom dok se ona lomi oko deteta. Sto i sam kaze on jedva ceka da se bavi svojom porodicom. Ljubav. Kraj price. "Tamo daleko", ВИЛМА, Ronald and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 E da, to je do coveka. Moj dragi kad je video u porodilistu kako babice drze one bebe on je krenuo prvo jaoj kako mogu, u sledecem pa to je to. I ni jednom nije imao frku da ga hendluje, obrce prevrce. Dok jednog jutra nije J otpao pupak i ja se oduzela budim njega reko Mikiii kako da ga vratim sad i za to me zajjj jos uvek Ja sam mislila da je to do deteta, mi smo uobroceni dosli iz bolnice, doduse ja sam se namucila kao idiot ali zbog toga sto nije smeo da sisa normalno nego preko vestacke bradavice koju nije hteo ni pod razno, pa sam se ja izmuzavala, a dragi hranio bebu,mojim mlekom, al morala sam da se muzem na sat i po i danju i nocu jer sam mogla ladno dojiti troje. Al J je otpocetka bio divna beba, spavao lepo, jeo lepo, budili ga do treceg meseca samo da jede bljucne i presvucemo ga, ni zube ni grceve osetili nismo. Sve je do "bolecivosti" roditelja, itekako sve te fore jaoj pusti ga ne volem ne sto ces se ti muciti, nego sto je to medveđa usluga samom detetu. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука