Jump to content

Зоран Ђуровић: Свети Јустин Поповић — саучесник у талибанизацији Срба

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

52 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da ali papska jeres je laka iz ugla nezaludivoga sabora.

Што мудро Буловић рече, парафразирам: Један папа или саборни, дође ти на исто... :D

Сада ћу да окачим једну лепу ствар а не видим да је има на срБској пјаци, Генадија Схларија... 10 минута...

Подели на овим сајтовима

Католици немају благодати? Отрежњујући је савет који св. Генадије Схоларије, антиуниониста и ученик св. Марка Ефеског дао синајским монасима. Превод дајем по руском тексту, јер ми је компликовано да идем до библиотеке. Не сумњам у Занемонецову стручност и не видим шта је могао погрешно да преведе. Занемонец А. В., Иоанн Евгеник и православное сопротивление Флорентийской унии, СПб. Алетейя, 2008, 135-136. Гр оригинал се налази у Louis Petit, X. A Siderides & Martin Jugie, Oeuvres complètes de Gennadios Scholarios, Paris: Maison de la bonne presse, 1928-1936, vol. IV, 198-206.  

4. Још су монаси питали да ли је могуће да дају панагију јерменским и латинским ходочасницима. Ми пак кажемо да им дајете и антидор (нафору) зато што су хришћани и због тога долазе из тих далеких земаља да би се поклонили Господњем гробу. Ако су они и одвојени од нас због неких верских питања и неправославни су, али као хришћани, са вером и преданошћу траже наше освећење, ми смо обавезни да их га дамо. А речено: „Не дајте светиње псима“ итд., односи се на невернике, односно Јевреје, Сарацене, Грке, манихејце и остале који се претварају да су хришћани, а нису. Због тога и додаје: „Да их не погазе, и окренувши се не растргну вас“. Види како су они који газе заиста пси и свиње, а који траже светињу са вером и благочестивошћу и примају је нису такви. Слушај како каже Господ: „Сваки који није против нас, тај је са нама“, и „оног ко ми прилази не изгоним ван“. Само им велику тајну Причешћа не дајите, не само због величине Тајне, него и због чињенице да ова тајна представља целокупни Божански домострој, коме претходи исповедање праве вере, због чега не би требало причешће давати онима који погрешно мисле о божанском домостроју или теологији и противрече Католичкој цркви. Ако неко од њих, пожели да остане у том месту или оболи, па се одрекне своје отачке вере и исповеда веру васионске цркве, таквога удостојите и тог општења. Такав је обичај васионске хришћанске цркве. Тако и свети патријарх, када је вршио по празницима литургију, пристигле Јермене и Латине, који су са свим поштовањем били на литургији, није истеривао, него их је благосиљао, када су му прилазили заједно са православнима, метанисали пред њим и љубили патријарашку руку, и раздавао им је антидор. Тако и ученици Христови нису терали оне који су долазили њима. Довољно је пак да ви сами не тражите и узимате освећења од њих, као неправосланих и одвојених.

Верујем да је овај текст једна солидна база за екуменски дијалог. Не бих могао све да потпишем из њега, али је отрежњујући. Види се да Генадије не завлачи католике кад их назива хришћанима (као у поменутим критским вратоломијама) јер их он присаједињује светињи. Ја не дајем нафору некрштенима. Али католицима дајем. И то сам радио и пре него да прочитам овај Генадијев текст. Јер су католици освећене особе, а канони нам бране да нафору делимо некрштенима (можда је у Дечанима нека друга пракса?). Јер, да би узео нафору мораш да будеш у цркви, да се Богу колиш, да дођеш до краја и узмеш благослов. И ми те благослове не дајемо неспособнима да их приме, односно некрштенима.

Данашњи борци за неверу руже Амфилохија што даје нафору католицима (http://borbazaveru.info/content/view/5244/1/). Артемити са задовољством преносе како Бугари не дају нафору екуменистима (иако ја овде служим и са Бугарима, нису сви сумашедши: https://pravoslavljepzv.wordpress.com/2016/10/05/критски-рецидив-у-бугарској-нема-нафо/).

Али, ови талибани су доследни. Јер они полазе од тезе да католичко крштење није крштење. Тако бих и ја радио да то верујем. Прекрштаво бих католике као што и дечанци раде, али бих писао синоду СПЦ да се избаци пракса миропомазивања, јер онда испада да причешћују некрштене. Но, о томе је већ довољно било речи.

Међутим, моја позиција је ова Генадијева скоро у потпуности. Људи су крштени и побожни, имају праве намере, има да их благосиљам. Само због уверења да акривија може помоћи одељеној браћи, ми немамо евхаристијско општење. И то је онда канонско питање. Јер велимо: Немате у пуноћи благодат зато што сте одвојени од нас. То исто нам они узвраћају. Генадије не вели као Сава да су католици некрштени (неко би требало да обавести папу Франциска да је некрштен и у смртној опасности:))). У смисли, дакле, акривије, треба разумети Генадијеву интервенцију, а не у смислу да он мисли да су католици безблагодатни. Ваља приметити и да их он прима без миропомазања, довољно је да се „откажу отачких заблуда“.

Написавши ово и превевши текстић, верујем да ми је кликнуло на Небу 5-6 поена за напредовање у светости. Јер ми ниједан динар не зазвони у џепу...

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da ali papska jeres je laka iz ugla nezaludivoga sabora.

Одлично. А дедер ми реци, где и када је Црква незаблудивост сабора увела као догмат, просветли ме неуког12:smeha:. За разлику од Латина, који јесу увели незаблудивост папе као догмат на првом ватиканском сабору

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Ivan Marković рече

Одлично. А дедер ми реци, где и када је Црква незаблудивост сабора увела као догмат, просветли ме неуког12:smeha:. За разлику од Латина, који јесу увели незаблудивост папе као догмат на првом ватиканском сабору

Sto izgleda ne smeta da se u praksi sve saborske odluke imaju postovati kao da su dogmatske. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Da li je 4. Vas. sabor dobro ustanovio tkzv. Halkidosnski oros vere i definisao hristoloski stav o dve prirode u Hristu ?

Ako ovaj sabor i oci koji su ucestvovali na njemu, i koji je radio na principu 'izvole se Duhu svetome i nama' ( po principu definisanom na prvom apostolskom Saboru ), nije pravilno i istinito objasnio osnove nase vere o ocovecenju gospoda Isusa Hrista, gde je onda prava vere i istina, gde mozemo da je nadjemo, tj. koja onda od danasnjih mnogobrojnih crkvi poseduje pravo znanje o ovim stvarima.

Ako ne postoji tkz. 'nezabludivost' sabora, onda moze da veruje i misli, o raznim osnovama hriscanske vere, svako kako hoce i zeli, zar ne ? 

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Bokisd рече

Da li je 4. Vas. sabor dobro ustanovio tkzv. Halkidosnski oros vere i definisao hristoloski stav od dve prirode u Hristu ?

Ako ovaj sabor i oci koji su ucestvovali na njemu, i koji je radio na principu 'izvole se Duhu svetome i nama' ( po principu definisanom na prvom apostolskom Saboru ), nije pravilno i istinito objasnio osnove nase vere o ocovecenju gospoda Isusa Hrista, gde je onda prava vere i istina, gde mozemo da je nadjemo, tj. koja onda od danasnjih mnogobrojnih crkvi poseduje pravo znanje o ovim stvarima.

Ako ne postoji tkz. 'nezabludivost' sabora, onda moze da veruje i misli, o raznim osnovama hriscanske vere, svako kako hoce i zeli, zar ne ? 

Мени је ово забрињавајуће полазиште. Колико знам, Откривење не престаје, поготову не са 7 Сабора. Ороси вере су одскочна даска за обожење. Мислим, зависи шта ти лично тражиш - нешто или некога ко поседује заокружен, пун систем правог знања или "најприје Царство небеско"... ne_shvata

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Bokisd рече

Da li je 4. Vas. sabor dobro ustanovio tkzv. Halkidosnski oros vere i definisao hristoloski stav o dve prirode u Hristu ?

Да, али овде није реч о незаблудивости Сабора као таквих, већ о незаблудивости Светог Духа који учествује на њима. Сам Он даје незаблудивост догматима Сабора, не сами Сабори. С обзиром на то да овде присутна дружина покушава да импутира некакве јереси "о непогрешивости Сабора" Цркви Христовој е да би тиме показали како сви ми "нисмо у праву" и тиме релативизовала папистичко кривоверје и хетеродоксију, осећао сам се позваним да нагласим да нигде у Цркви не постоји догма о "непогрешивости Сабора". Ако постоји, мораће да је покажу. А ви, г.Bokisd, сте потпуно у праву са вашом примедбом. Но, овде је неопходан бруталан аналитичарски приступ, јер у питању је веома образован и бескрајно софистициран противник

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Ivan Marković рече

Да, али овде није реч о незаблудивости Сабора као таквих, већ о незаблудивости Светог Духа који учествује на њима. Сам Он даје незаблудивост догматима Сабора, не сами Сабори. С обзиром на то да овде присутна дружина покушава да импутира некакве јереси "о непогрешивости Сабора" Цркви Христовој е да би тиме показали како сви ми "нисмо у праву" и тиме релативизовала папистичко кривоверје и хетеродоксију, осећао сам се позваним да нагласим да нигде у Цркви не постоји догма о "непогрешивости Сабора". Ако постоји, мораће да је покажу. А ви, г.Bokisd, сте потпуно у праву са вашом примедбом. Но, овде је неопходан бруталан аналитичарски приступ, јер у питању је веома образован и бескрајно софистициран противник

Onda mozemo govoriti o 'nezabludivosti' odluka Sabora, sto je terminoloski preciznije, ali, mu u sustini, dodje na isto. To je ono 'Duh sveti i mi' odlucismo, dakle Sv. Duh kroz oce sabora.

Подели на овим сајтовима

+!
Možemo pisati i o 'nezabludivim' odlukama Pape, koju je koristio samo jednom (Uznesenje Blažene Djevice Marije).

Tako sveti Irenej, učenik svetog Polikarpa (koji je sâm bio učenik svetog Ivana apostola), u svojoj poznatoj obrani vjere, Protiv krivovjerja, piše:
S tom [rimskom] crkvom, zbog njezina višega porijekla, sve se druge crkve moraju složiti, dakle svi vjernici u čitavom svijetu, jer su vjerni baš po njoj posvuda sačuvali apostolsku predaju  (Irenaeus: Irenaeus Against Heresies. 3, 3, 2, 189. god.)
http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/autoritetcrkvemnu/239-nepogreivost-pape/

Što se tiče 'talibanizacije' (svjesne ili nesvjesne) ustvrdio bih, da je to posljedica 'farizejskog kvasca'.
'Talibanizacija' može biti prisutna kod 'kršćana' i 'nekršćana'.

Fil 2, 2ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; 3nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; 

Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, Џуманџи рече

Мени је ово забрињавајуће полазиште. Колико знам, Откривење не престаје, поготову не са 7 Сабора. Ороси вере су одскочна даска за обожење. Мислим, зависи шта ти лично тражиш - нешто или некога ко поседује заокружен, пун систем правог знања или "најприје Царство небеско"... ne_shvata

Мислим да је у питању неспоразум, драга Џуманџи. Наравно да је откровење процес који траје и данас и који се не зауставља Седмим васељенским нити икојим другим сабором. Ту се слажемо. АЛИ, то што се откровење не зауставља на овом или оном Сабору, не подразумева да можемо да произвољно мењамо и релативизујемо оно што је донето на начин,"благоизволе се Светом Духу и нама". Нпр.  ако је на Саборима јасно утврђено да Христос није створен  него да је рођен, ми смо дужни да се тога придржавамо. Легитимно је и да то одбацимо...али онда би било непоштено да се називамо хришћанима и да друге учимо како да траже Царство Небеско.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, Џуманџи рече

Po meni, najbolji i ujedno i najlepsi opis odnosa, izmedju osnovnih dogmata i orosa hriscanstva i njihovog neprestanog napredovanja i uzrastanja ( u veri ), je napisao i objasnio sv. Vikentije Lerinski u svom poznatom spisu o pravoj veri. Mislim, da se u tom tekstu, moze videti tacno, sta je osnova naseg verovanja, i pravilno shvatiti,  sta znaci taj neprestani napredak u otkrovenjskoj veri.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, utopija рече

+!
Možemo pisati i o 'nezabludivim' odlukama Pape, koju je koristio samo jednom (Uznesenje Blažene Djevice Marije).

Tako sveti Irenej, učenik svetog Polikarpa (koji je sâm bio učenik svetog Ivana apostola), u svojoj poznatoj obrani vjere, Protiv krivovjerja, piše:
S tom [rimskom] crkvom, zbog njezina višega porijekla, sve se druge crkve moraju složiti, dakle svi vjernici u čitavom svijetu, jer su vjerni baš po njoj posvuda sačuvali apostolsku predaju  (Irenaeus: Irenaeus Against Heresies. 3, 3, 2, 189. god.)
http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/autoritetcrkvemnu/239-nepogreivost-pape/

Što se tiče 'talibanizacije' (svjesne ili nesvjesne) ustvrdio bih, da je to posljedica 'farizejskog kvasca'.
'Talibanizacija' može biti prisutna kod 'kršćana' i 'nekršćana'.

Fil 2, 2ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; 3nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; 

Драги брате Утопија, а где то, молићу лепо, св. Иринеј говори о незаблудивости римског папе у цитату који си навео. Ја ама баш нигде то не видим. Ваљда правиш разлику између папе и Цркве? Или је проговорила подсвест, па идентификовала римску Цркву(у Иринејево време) са папом?:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Ivan Marković рече

Мислим да је у питању неспоразум, драга Џуманџи. Наравно да је откровење процес који траје и данас и који се не зауставља Седмим васељенским нити икојим другим сабором. Ту се слажемо. АЛИ, то што се откровење не зауставља на овом или оном Сабору, не подразумева да можемо да произвољно мењамо и релативизујемо оно што је донето на начин,"благоизволе се Светом Духу и нама". Нпр.  ако је на Саборима јасно утврђено да Христос није створен  него да је рођен, ми смо дужни да се тога придржавамо. Легитимно је и да то одбацимо...али онда би било непоштено да се називамо хришћанима и да друге учимо како да траже Царство Небеско.

Слажем се, само покушавам да кажем да поента није у пуноћи правог знања које Боки помиње.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...