Ivan Marković Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 25 minutes ago, Zoran Đurović рече Не капирам шта си ти то разумео код мене па почео да оповргаваш Pa imam utisak da ovde više vas pokušava da relativizuje papski dogmat o nepogrešivosti (pape). Naravno, posebna je priča o "talibanizaciji" Srba. Da smo zaista talibani, kao što imputiraš sve ove godine, ne bi nas čerupao svako ko stigne i ne čerupao samo onaj koga to mrzi...pogledaj talibane u Avganistanu, Ameri ih mole da potpišu mir...neko ubije Izraelca na Zapadnoj obali, Izrael izroka iz vazduha Gazu...mi smo najveći hipici, ma ne mi smo leminzi...na kraju ćemo nestati, jer ne želimo da se borimo protiv onih koji nam rade o glavi. Inače, ako pod "talibanizacijom" Srba podrazumevaš podozrenje i nepoverenje prema Rimokatoličkoj crkvi, onda sveti Justin s tim nema mnogo veze. Mnogo više s tim veze imaju "blaženi" Lojzek, vojni vikar oružanih snaga NDH i svi oni "svećenici" koji su podržavali, podsticali ili čak direktno učestvovali u genocidu nad srpskim narodom. I ja sad treba da verujem "braći" koja "kanonizuje" Lojzeka. Ne hvala. A kamo sreće da smo TALIBANI a ne blentavi otporaški hipici... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 58 minutes ago, Zoran Đurović рече Видиш Боксит, мали је проблем што никад није постојало то: увек, свугде и од свих. Mislim oce, da razumes potpuno sta znace ove sintagme. Kako kaze sv. Fotije, ( parafraziram), povodom neke rasprave o tumacenju nekog dela Sv. pisma, 'velika vecina tako veruje i objasnjava tu stvar, ako je 300 otaca slozno u stavu, a 20 otaca imaju nesto drugacije stavove, onda je jasno, koje je pravo i odgovarajuce tumacenje i da je na strani vecine'. Tako da podrazumeva se da u nekim stvarima nema 100% slaganja Otaca. Kako se ono kaze ( opet parafraziram ) : "U bitnim ( verskim ) stvarima, jednodusnost, u nekim manje ( bitnim ) snishodjenje, sve ostalo, pokriva ljubav." Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 11 minutes ago, Ivan Marković рече Pa imam utisak da ovde više vas pokušava da relativizuje papski dogmat o nepogrešivosti (pape). Naravno, posebna je priča o "talibanizaciji" Srba. Da smo zaista talibani, kao što imputiraš sve ove godine, ne bi nas čerupao svako ko stigne i ne čerupao samo onaj koga to mrzi...pogledaj talibane u Avganistanu, Ameri ih mole da potpišu mir...neko ubije Izraelca na Zapadnoj obali, Izrael izroka iz vazduha Gazu...mi smo najveći hipici, ma ne mi smo leminzi...na kraju ćemo nestati, jer ne želimo da se borimo protiv onih koji nam rade o glavi. Inače, ako pod "talibanizacijom" Srba podrazumevaš podozrenje i nepoverenje prema Rimokatoličkoj crkvi, onda sveti Justin s tim nema mnogo veze. Mnogo više s tim veze imaju "blaženi" Lojzek, vojni vikar oružanih snaga NDH i svi oni "svećenici" koji su podržavali, podsticali ili čak direktno učestvovali u genocidu nad srpskim narodom. I ja sad treba da verujem "braći" koja "kanonizuje" Lojzeka. Ne hvala. A kamo sreće da smo TALIBANI a ne blentavi otporaški hipici... Ја сам и прорекао 1988 са малом задршком да ћемо нестати. Јер се народ није покајао. Идолопоклоници кренули за Милошевићем. Нећете да се вратите православним врлинама. Блажени су миротворци. Ово ваше није језик љубави, брате. Хришћанство је узак и трновит пут. Није пријатно ићи њиме. Јави се скоро неки бугарски артемит, онако напуњен њиховом духовношћу, и поче да ми прети како ће да ме силује. До сада су ми углавном обећавали да ће да ме мало насекирају на комаде... Хришћански етос је пројавио св. Вукашин из Клепаца: Само ти ради, дијете, свој посао! Њега, за разлику од вас, мржња није заслепела и одвојила од Христа. Ти мрзиш католике. А сумњам да ти је то Хр наредио... Велиш, ја их волим. А убацио би их све у пургаторијум да се мало на 1000 векова чваре па да им опростиш! На језику не исповедаш Чистилиште, али ти оно у срцу гори! Ја ратујем управо против најгорих малих католика који чуче у вама. И због тога вриштите. poelbuster, Џуманџи, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 Не знам где си то видео. Докажи... Ваљда је нормално да Ви Иване докажете ако тврдите супротно. Мало сте побркали лончиће а то, налазим, увек радите. Ни за који суд немате чврсте аргументе али Вам то не смета да по принципу рекла-казала наступате. Вашу нетрпељивост према о. Зорану не би требало да овде ширите. ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 Onda mozemo govoriti o 'nezabludivosti' odluka Sabora, sto je terminoloski preciznije, ali, mu u sustini, dodje na isto. To je ono 'Duh sveti i mi' odlucismo, dakle Sv. Duh kroz oce sabora. Свети Дух кроз једног или кроз многе, каква је разлика? :-) Zoran Đurović and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 2 minutes ago, Bokisd рече Mislim oce, da razumes potpuno sta znace ove sintagme. Kako kaze sv. Fotije, ( parafraziram), povodom neke rasprave o tumacenju nekog dela Sv. pisma, 'velika vecina tako veruje i objasnjava tu stvar, ako je 300 otaca slozno u stavu, a 20 otaca imaju nesto drugacije stavove, onda je jasno, koje je pravo i odgovarajuce tumacenje i da je na strani vecine'. Tako da podrazumeva se da u nekim stvarima nema 100% slaganja Otaca. Kako se ono kaze ( opet parafraziram ) : "U bitnim ( verskim ) stvarima, jednodusnost, u nekim manje ( bitnim ) snishodjenje, sve ostalo, pokriva ljubav." Драго ми је што видех смирење! Наравно да разумем, али пошто разумем имам и суд о томе и он није, веруј ми, олак. Нисам ја брзак, како би неко можда помислио због мојих често духовитих одговора (мада ми ту духовитост углавном учитавају као безбоштво и хулу). Истина није ствар броја. Ми у канонима имамо када превагне мишљење 1 оца у односу на сабор. Тако нпр. Трула 16. Не треба да важи правило које је донео Неокесаријски сабор, наиме, да у сваком граду треба да буде седам ђакона, јер је то произишло из погрешног тумачења једног места из Дела Апостолских (6, 1-6). Треба прихватити мишљење Јована Златоустог, да се под тим ђаконима не могу подразумевати рукоположени ђакони, него просто служитељи, који су се бринули о потребама људи, а не о светим Тајнама. Зато је ствар много компликованија. Инсистира се на рецепцији нечега од саборне свести цркве, старости учења, његовој консистентности, угледу свеца итд. Зато немамо једно непогрешиво и монолитно предање. Истина је само у оквиру неких ширих граница. Немамо видљив репер за то. Код католика папа може да стави тачку на расправу. Код нас је то обично сабор, али није толико гарантовано као код КЦ. У старој цркви је било лакше јер су одлуке сабора бивале апровиране од стране императора па су тако постајале општеобавезне. Сада смо у свађи па имамо луду ситуацију. Скоро да се ништа не зна. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 +! Mt11,16-17»A komu da prispodobim ovaj naraštaj? Nalik je djeci što sjede na trgovima pa jedni drugima dovikuju:‘Zasvirasmo vam i ne zaigraste,zakukasmo i ne zaplakaste.’« 1 hour ago, Ivan Marković рече Драги брате Утопија, а где то, молићу лепо, св. Иринеј говори о незаблудивости римског папе у цитату који си навео. Ја ама баш нигде то не видим. Ваљда правиш разлику између папе и Цркве? Или је проговорила подсвест, па идентификовала римску Цркву(у Иринејево време) са папом? Justin je pisao, a i mnogi prije njega. Nisam baš upućen u Justinove tekstove i koliko su u skladu s Glavom Crkve. Niti znam koliko se pojedinaca nadahnjuje njegovim tekstovima. Ne znam koju 'ocijenu' ima od Učitelja za napisane tekstove. Mislim, da sv. Irenej nije bolovao od 'talibanstva', te da ima dovoljno razloga, zašto je napisao baš ovakvu rečenicu. “S tom [rimskom] crkvom, zbog njezina višega porijekla, sve se druge crkve moraju složiti, dakle svi vjernici u čitavom svijetu, jer su vjerni baš po njoj posvuda sačuvali apostolsku predaju“ Irenaeus: Irenaeus Against Heresies. 3, 3, 2, 189. god. Inače, mnogi 'kršćani' čitaju 'Ljubavno Pismo', pa opet dolazi do slučajeva, kada jedni ('protestanti', 'Jehovini svjedoci',...) drugima spočitavaju u stilu: gdje to piše u 'Bibliji'. Jedan tekst, a mnogo tumačenja. P.s Dragi Ivane! Tihomir je moje ime. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 42 minutes ago, Леон Професионалац рече Свети Дух кроз једног или кроз многе, каква је разлика? :-) Da, to je kljucno i sustinsko pitanje. Mislim, da bi trebalo videti u Sv. pismu kako se objasnjava ova tematika. Posto nisam dovoljno 'strucan' , ne bih mnogo da se udubljuljem u takvu stvar ( tumacenja pisma ). Ali, ono koliko sam citao i razumeo stanje stvari, glavni izvor, obrazac i primer odlucivanja u katolickoj Crkvi prvog milenijuma, jeste, dogadjaj prvog Apostolskog sabora. Sabornost tog apostolskog sabora,... "A апостоли и старјешине сабраше се да извиде ову ријеч",.....kada su se skupili na okup sve staresine zajedno sa apostolima. Donosenje odluka tog apostolskog sabora, .....zajedno i saborno donosili odluke u vezi pitanja obrezanja ili neobrezanja, apostoli i staresine , ......"Тада нађоше за добро апостоли и старјешине са свом црквом"......apsolutno i nedvosmisleno, pokazuju, da je prava i istinska 'nepogresivost', samo u rukama, sabornog i celosnog rasudjivanja cele punote Crkve. Jer, samo tada, su mogli apostoli i staresine prve Crkve, da kazu, u poslanici hriscanima Antiohije....."И по многом вијећању.....нађе за добро свети Дух и ми". Nigde ne postoiji i ne pominje se jednina. Dakle, da se izrazim onako narodski, grupno odlucivanje. Kako se kaze, na recima dva ili tri svedoka neka bude svako svedocenje. Pa, samo ako se pogleda u real life, uvek se vise ceni i uvazava misljenje vecine ljudi. Sudska praksa, postojanje porote, koja na osnovu iznetih dokaza i argumenata, grupno olucuje o presudi, i to samo bez ikakve 'razumne sumnje' ( bilo i jednog clana porote ). Sudija koji donosi odluku, ima visu instancu u sistemu sudstva, koja moze, ( opet grupno ), da preispita odluku sudije, ako se misli da nije pravedno sudio. Kako ono kazu, 'vise ociju' bolje vidi od para ociju. Sve, ali, sve govori o prevagi mnozine nad jedninom, kod donosenja odredjenih sudova i misljenja. To se lepo i vidi kod sabornog funkcionisanja Istocne Pravoslavne Crkve. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 22 minutes ago, Zoran Đurović рече Ја сам и прорекао 1988 са малом задршком да ћемо нестати. Јер се народ није покајао. Slažem se. 23 minutes ago, Zoran Đurović рече Идолопоклоници кренули за Милошевићем. 2000. godine krenuli za Otporom. Zvući li ti ta vrsta idolopoklonstva poznatom? 25 minutes ago, Zoran Đurović рече Нећете да се вратите православним врлинама. Mislim da su to Božje kompetencije, a ne tvoje. Ne sudi da ti se ne sudi. 27 minutes ago, Zoran Đurović рече Блажени су миротворци. Reci to u Zagrebu, Tirani, Prištini, Vašingtonu, Briselu, Rijadu (dopisati po želji). Misli i o onome "ne valja pred svinje bacati bisere". Nemoj od Boga praviti hipika. Inače, mi sa Rimokatoličkom crkvom kao takvom imamo mir. Problem je evharistijsko jedinstvo. Mislim da i ti znaš da do njega neće doći dok RKC ne izbriše dogmat o papskoj nepogrešivosti. Tako da je sva ova diskusija zapravo uzaludna. Ipak, ne mogu da ne reagujem na potpuno nepotrebno ubacivanje u priču Justina Ćelijskog. Inače se ne bih mešao. 47 minutes ago, Zoran Đurović рече Ово ваше није језик љубави, брате. Čije "naše". Inače, jezik ljubavi je jedna vrlo fluidna i kontekstualno vrlo zavisna kategorija. Ali, ovako na prvu loptu, kad bih zaključivao, rekao bih da se ti svima obraćaš jezikom ljubavi, SEM SVOJIM NEISTOMIŠLJENICIMA.Pa kako onda da te shvatim ozbiljno. Svi će otići u raj, sem tvojih neistomišljenika, oni će, jel te, u pakao... 51 minutes ago, Zoran Đurović рече Јави се скоро неки бугарски артемит, онако напуњен њиховом духовношћу, и поче да ми прети како ће да ме силује. До сада су ми углавном обећавали да ће да ме мало насекирају на комаде... Pa vidiš, i ja već dobijam brojne "poruke ljubavi" od raznoraznih sinkretističkih ženevsko-papskih ekumenista. Doduše, mene niko neće da siluje, valjda zato što sam previše muževan za njihov ukus... 53 minutes ago, Zoran Đurović рече Хришћански етос је пројавио св. Вукашин из Клепаца: Само ти ради, дијете, свој посао! Tako je, oprostio je ubici...baš kao Hristos.Ali Hristos je onoj kojoj je oprostio rekao i da ide s mirom ali da od SADA VIŠE NE GREŠI... 56 minutes ago, Zoran Đurović рече Њега, за разлику од вас, мржња није заслепела и одвојила од Христа. Ти мрзиш католике. Pokaži mi jedan, SAMO JEDAN CITAT, gde kažem da ih mrzim. Ako ga nema, bilo bi fer i ljudski da mi se izviniš. I opet, kojih to "vas"? 58 minutes ago, Zoran Đurović рече Велиш, ја их волим. Sumnjam da sam igde to tako formulisao. Ja ne volim apstrakcije. Volim konkretne ljude, sa imenom i prezimenom. 59 minutes ago, Zoran Đurović рече А убацио би их све у пургаторијум да се мало на 1000 векова чваре па да им опростиш! На језику не исповедаш Чистилиште, али ти оно у срцу гори! Gde sam ja to rekao ili napisao? Daj citat, ili se izvini za klevete i laži. 1 hour ago, Zoran Đurović рече Ја ратујем управо против најгорих малих католика који чуче у вама. Pobedi prvo svog. 1 hour ago, Zoran Đurović рече И због тога вриштите. Ovde neko vrišti, to je tačno. Ali to nisam ja... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 47 minutes ago, Zoran Đurović рече Драго ми је што видех смирење! Наравно да разумем, али пошто разумем имам и суд о томе и он није, веруј ми, олак. Нисам ја брзак, како би неко можда помислио због мојих често духовитих одговора (мада ми ту духовитост углавном учитавају као безбоштво и хулу). Истина није ствар броја. Ми у канонима имамо када превагне мишљење 1 оца у односу на сабор. Тако нпр. Трула 16. Не треба да важи правило које је донео Неокесаријски сабор, наиме, да у сваком граду треба да буде седам ђакона, јер је то произишло из погрешног тумачења једног места из Дела Апостолских (6, 1-6). Треба прихватити мишљење Јована Златоустог, да се под тим ђаконима не могу подразумевати рукоположени ђакони, него просто служитељи, који су се бринули о потребама људи, а не о светим Тајнама. Зато је ствар много компликованија. Инсистира се на рецепцији нечега од саборне свести цркве, старости учења, његовој консистентности, угледу свеца итд. Зато немамо једно непогрешиво и монолитно предање. Истина је само у оквиру неких ширих граница. Немамо видљив репер за то. Код католика папа може да стави тачку на расправу. Код нас је то обично сабор, али није толико гарантовано као код КЦ. У старој цркви је било лакше јер су одлуке сабора бивале апровиране од стране императора па су тако постајале општеобавезне. Сада смо у свађи па имамо луду ситуацију. Скоро да се ништа не зна. Hvala na razumevanju, cenim takve stvari. Pravo da Vam kazem, posto i sam volim dobar humor i salu, razumem vase duhovite odgovore ( zato se i ne ljutim na 'novom' nickname-u ) Uzgred, strogo gledajuci, veliki Trulski sabor, je doneo konacnu odluku po ovom pitanju, i presudio je, da je misljenje Jovana Zlatoustog preteznije od misljenja Neokesarijskog sabora, a to je opet odluka mnozine( trulskog sabora ), zar ne ? I drugo, u svakom sistemu i ljudskom delovanju, 99% stvari je regulisano odredjenim propisima, ali, u real life ne mogu bas biti obuhcvaceni svi slucajevi odredjeni ( propisima) , pa se desava i da nekada budu neke situacije koje 'iskacu' od opsteg pravila. Tako i ovde, pravilnije je bilo misljenje Zlatoustog povodom ove stvari, od grupnog odlucivanja sabora, ali, to ne znaci da se rusi i vise ne vazi osnovno pravilo, da je uvek istina na strani vecine. Zbog toga je i ovaj Trulski veliki sabor, morao da intervenise i da donese opstu i konacnu odluku, kao najmerodavniji jer je to konzenzus cele punote crkve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 Dok pogledam sta se pise ovde kod o.Zorana, vec neko nesto pise na temi o.Save.....sve mi se vrti u glavu' . Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 4 hours ago, Тихон рече Оче, мало црне металургије на форуму? Ili sa ostravskog tješinska, tamo su takodjer rudnici i boksit, ovaj poljski sveštenik je isto tako "posudjen" do Češke, Lanškrouna kao i o. Djurović do Rima a na dobu neodredjenu. Ovaj prvi video od 2009. na linku odmah ispod je najstariji, potom ta dva druga druga videa dole: od 2016. http://bit.ly/2dPkfxi http://bit.ly/2dGsRuh Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 11 minutes ago, Ivan Marković рече Slažem se. Прицјепила ти се слагањем свејерес екуменизма 12 minutes ago, Ivan Marković рече Reci to u Zagrebu Рекао: https://stanjestvari.com/2014/09/05/зоран-ђуровић-отворено-писмо-уредниш/ 13 minutes ago, Ivan Marković рече Pokaži mi jedan, SAMO JEDAN CITAT, gde kažem da ih mrzim. Мрзиш, и то активно. И Јуда је мрзео Хр али то нигде не пише у Писму. 15 minutes ago, Ivan Marković рече Sumnjam da sam igde to tako formulisao. Ниси. Ово је књижевни израз. Умишљени дијалог. 16 minutes ago, Ivan Marković рече Gde sam ja to rekao ili napisao? Да се закључити и из непосредног одговора на Вукашина. Ти би им опросто када би они у костријету се кајали и мало кували у уљу. Не разумеш параболу о Блудном сину. 17 minutes ago, Ivan Marković рече Pobedi prvo svog. Пошто сам то урадио, имам морално право да га тучем у вама. Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 14 minutes ago, Bokisd рече Hvala na razumevanju, cenim takve stvari. Pravo da Vam kazem, posto i sam volim dobar humor i salu, razumem vase duhovite odgovore ( zato se i ne ljutim na 'novom' nickname-u ) Uzgred, strogo gledajuci, veliki Trulski sabor, je doneo konacnu odluku po ovom pitanju, i presudio je, da je misljenje Jovana Zlatoustog preteznije od misljenja Neokesarijskog sabora, a to je opet odluka mnozine( trulskog sabora ), zar ne ? I drugo, u svakom sistemu i ljudskom delovanju, 99% stvari je regulisano odredjenim propisima, ali, u real life ne mogu bas biti obuhcvaceni svi slucajevi odredjeni ( propisima) , pa se desava i da nekada budu neke situacije koje 'iskacu' od opsteg pravila. Tako i ovde, pravilnije je bilo misljenje Zlatoustog povodom ove stvari, od grupnog odlucivanja sabora, ali, to ne znaci da se rusi i vise ne vazi osnovno pravilo, da je uvek istina na strani vecine. Zbog toga je i ovaj Trulski veliki sabor, morao da intervenise i da donese opstu i konacnu odluku, kao najmerodavniji jer je to konzenzus cele punote crkve. Не, иако имаш право у првом делу одговора, овде грешиш. Нема саборности као принципа истине. Добар случај Максима Исповедника. Само Рим остао правоверан, скембаше папу Мартина, не остаде православног увета у васељени. Није Златоустово мишљење исправно зато што су га потврдили многи, него зато што је у себи исправно. Оно је једнако могло да буде и не дискутовано на сабору, једнако би било исправно. Та идеја стоји и код @Ivan Marković у позадини кад пита који је сабор рекао да су сабори непогрешиви? Он подсвесно у саборима види непогрешивост и ауторизацију неког става. Но, тако нешто у православљу не постоји. Постоје васионски сабори као ауторитети, канони, оци итд. И они су рангирани по ауторитету. Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Октобар 10, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2016 Da, to je kljucno i sustinsko pitanje. Mislim, da bi trebalo videti u Sv. pismu kako se objasnjava ova tematika. Posto nisam dovoljno 'strucan' , ne bih mnogo da se udubljuljem u takvu stvar ( tumacenja pisma ). Ali, ono koliko sam citao i razumeo stanje stvari, glavni izvor, obrazac i primer odlucivanja u katolickoj Crkvi prvog milenijuma, jeste, dogadjaj prvog Apostolskog sabora. Sabornost tog apostolskog sabora,... "A апостоли и старјешине сабраше се да извиде ову ријеч",.....kada su se skupili na okup sve staresine zajedno sa apostolima. Donosenje odluka tog apostolskog sabora, .....zajedno i saborno donosili odluke u vezi pitanja obrezanja ili neobrezanja, apostoli i staresine , ......"Тада нађоше за добро апостоли и старјешине са свом црквом"......apsolutno i nedvosmisleno, pokazuju, da je prava i istinska 'nepogresivost', samo u rukama, sabornog i celosnog rasudjivanja cele punote Crkve. Jer, samo tada, su mogli apostoli i staresine prve Crkve, da kazu, u poslanici hriscanima Antiohije....."И по многом вијећању.....нађе за добро свети Дух и ми". Nigde ne postoiji i ne pominje se jednina. Dakle, da se izrazim onako narodski, grupno odlucivanje. Kako se kaze, na recima dva ili tri svedoka neka bude svako svedocenje. Pa, samo ako se pogleda u real life, uvek se vise ceni i uvazava misljenje vecine ljudi. Sudska praksa, postojanje porote, koja na osnovu iznetih dokaza i argumenata, grupno olucuje o presudi, i to samo bez ikakve 'razumne sumnje' ( bilo i jednog clana porote ). Sudija koji donosi odluku, ima visu instancu u sistemu sudstva, koja moze, ( opet grupno ), da preispita odluku sudije, ako se misli da nije pravedno sudio. Kako ono kazu, 'vise ociju' bolje vidi od para ociju. Sve, ali, sve govori o prevagi mnozine nad jedninom, kod donosenja odredjenih sudova i misljenja. To se lepo i vidi kod sabornog funkcionisanja Istocne Pravoslavne Crkve. Слажем се да је то стање ,,на терену" али не видим објашњење да један може да буде незаблудив а мноштво не може да буде незаблудиво. Мноштво је прогнало Златоустог и бирало Милошевића па и овог сада, знате већ кога. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука