Jump to content

Povratak obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji?

Препоручена порука

28 minutes ago, Тања1 рече

сама ћу једног дана да донесем закон о обавезном служењу војног рока (генерацијски јаз)!

:dobro:

Подели на овим сајтовима

5 hours ago, Тања1 рече

Ратни меци не знају разлику између мушкараца и жена, у борби је само један пол: војник. Одбрана има политику да постоји само један пол у рату, а то је војник, тако се не може игнорисати свој женски род. Морам бити искрена о томе како је физички тешко и да је на много начина мушки посао, па су многе одустале јер су кренуле на погрешним претпоставкама. Прошла сам физичке и психичке припреме (тестове, услови исти за мушкарце и жене) и остало и пре него сам их прошла (defence of Denmark). :)

Nije to muški posao, možda su nekad muskarci usled okolnosti morali da idu u rat, ali danas i zene mogu da se spreme odlično. Mogla bi i ti da budes fizički i psihički spremnija nego 75% prosjecnih muskaraca, tako da je i za zene vojska isto kao za muškarce.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, GeniusAtWork рече

И тако су текли моји првоборачки дани. Једино чега се још сећам из тог славног периода је када једном нисам могао да нађем мараму, па сам закаснио на смотру. Ал' то је већ нека друга прича... 

Ova tvoja priča me podsjetila na jednu moju priču iz pionirskih dana :D

Naime, ja sam bila odabrana za takmičenje "Titovim stazama revolucije" koje je valjda svaka škola organizovala za svoje đake, pa se onda išlo na regionalno, pa na republičko i na kraju na državno takmičenje :)

Dođem ja taj dan u školu, ali bez te kapice i marame :) 

Nastavnik koji je vodio to takmičenje na mene se iskolači, kao gdje su meni kapa i marama, kako ja takva mogu doći i sl. Čita on meni bukvicu, ja zbunjena, ne kontam šta će mi kapa i marama.............sjedim u klupi i radim "kontrolni" :)

Neka nastavnica koja je valjda bila član komisije malo ga smiri, ono kao, nema veze, bitno je da ona zna i to :) 

Mnogo kasnije sam skapirala da on nije vikao na mene zbog toga što ja nemam kapu i maramu, već da bi se dodvorio tim članovima komisije, da bi oni "tamo negdje, tamo nekome" rekli koju "dobru" za njega kako bi on napredovao u karijeri. 

:D:D

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

16 minutes ago, Ronald рече

Nije to muški posao, možda su nekad muskarci usled okolnosti morali da idu u rat, ali danas i zene mogu da se spreme odlično. Mogla bi i ti da budes fizički i psihički spremnija nego 75% prosjecnih muskaraca, tako da je i za zene vojska isto kao za muškarce.

У великој мери је индивидуално, зависи од жене до жене. Лично не живим са осећајем шта мушкарци могу да раде. Јер постоји природна физиолошка разлика између жене и мушкарца у ситуацији напада/одбране, али се ова разлика може преокренути у нешто позитивно.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, GeniusAtWork рече

Ал' то је већ нека друга прича... 

Ја сам ладно изашла из колоне док смо чекали да мрављим корацима стигнемо у кућу цвећа, и поклонимо се ваљда неким сенима, и почела да трчим преко оне траве јурећи пауна joooj кад ме нису упуцали... видиш цела школа са директорком на челу, сви скрхани, тек сахранили тита, стоје у реду у тишини, сатима, достојанствено, а ја шибам преко траве и вичем - паун, паун! Директорка хтела да ми ишчупа уво, и пресели у Гватемалу. Сећам се да је ћале писао некакву изјаву. Још увек ме ови из основне зезају због тога. Шта ћу, волим животиње :)))

Извинте за скретање с теме (ја то тако скрећем, још од тог пауна)...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ronald рече

Прочитај књигу "Рат нема женско лице", није војска само физичка спрема. Није убијање за жене. Оно, није ни за мушкарце, рат унакази човека, али жене теже подносе, емотивније. И боље је што је тако, да има ко да нам улепша свет који у злу лежи.

Подели на овим сајтовима

38 minutes ago, АлександраВ рече

Ја сам ладно изашла из колоне док смо чекали да мрављим корацима стигнемо у кућу цвећа, и поклонимо се ваљда неким сенима, и почела да трчим преко оне траве јурећи пауна joooj кад ме нису упуцали... видиш цела школа са директорком на челу, сви скрхани, тек сахранили тита, стоје у реду у тишини, сатима, достојанствено, а ја шибам преко траве и вичем - паун, паун! Директорка хтела да ми ишчупа уво, и пресели у Гватемалу. Сећам се да је ћале писао некакву изјаву. Још увек ме ови из основне зезају због тога. Шта ћу, волим животиње :)))

Извинте за скретање с теме (ја то тако скрећем, још од тог пауна)...

Мене су пар година иза његове смрти моји први пут водили за БГ. И свратили смо и у Кућу Цвећа. Тамо су ваљда били изложени његови ловачки трофеји, главе животиња које је уловио. И ја почнем да се дерем "Који идиот је побио ове дивне животиње!?". Вероватно реакција околине није била баш...одушевљена :)  (иначе све ово су мени моји причали после да је било, ја сам био много мали да се сећам)

Подели на овим сајтовима

34 minutes ago, GeniusAtWork рече

Мене су пар година иза његове смрти моји први пут водили за БГ. И свратили смо и у Кућу Цвећа. Тамо су ваљда били изложени његови ловачки трофеји, главе животиња које је уловио. И ја почнем да се дерем "Који идиот је побио ове дивне животиње!?".

Хехе, ја сам шврљ'о наоколо и брао цвеће, а кад су се згранули на мене ја рек'о да нећу украсти, поштено ћу платити.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Grizzly Adams рече

Киднаповање и принудан рад од годину дана би требало да буде кривично дело колико знам... :)

Ne u savrsenim drustvima kao sto je nase navek bilo. 

Подели на овим сајтовима

8 hours ago, Тања1 рече

У великој мери је индивидуално, зависи од жене до жене. Лично не живим са осећајем шта мушкарци могу да раде. Јер постоји природна физиолошка разлика између жене и мушкарца у ситуацији напада/одбране, али се ова разлика може преокренути у нешто позитивно.

Ali pošto ti očito voliš vojsku, mogla bi se priključiti, a ja bih lično u svakom slučaju odbio, po cijenu zatvora ili na kraju krajeva smrti, jer je ta vrsta zlostavljanja nešto najodvratnije sto mogu zamisliti. I baš bih volio da živim u zemlji u kojoj će ti donositi zakon o obaveznom vojnom roku, da ti pokazem koliko je lična sloboda vrijednija od služenja vojnog roka, psihičkog i fizičkog maltretiranja i učestvovanja u današnjim besmislenim ratovima kao sto je bio ovaj u BiH, najgori za pojedinca.

Подели на овим сајтовима

7 hours ago, -Владимир- рече

Прочитај књигу "Рат нема женско лице", није војска само физичка спрема. Није убијање за жене. Оно, није ни за мушкарце, рат унакази човека, али жене теже подносе, емотивније. И боље је што је тако, да има ко да нам улепша свет који у злу лежи.

Ako ces gledati biološki ubijati mogu i muškarci i zene, medjutim kulturna evolucija je brza i većina današnjih muškaraca isto tako nije ni za kakav rat upravo zbog kulturnih adaptacija i manje ratova nego ikad u ljudskoj istoriji. Ali čisto baci pogled na net i vidi koja je djevojka jos kao maloljetna oko Brčkog terorisala i mučila u ovom slučaju Bosnjake u logorima. 

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Ronald рече

Ali pošto ti očito voliš vojsku, mogla bi se priključiti, a ja bih lično u svakom slučaju odbio, po cijenu zatvora ili na kraju krajeva smrti, jer je ta vrsta zlostavljanja nešto najodvratnije sto mogu zamisliti. I baš bih volio da živim u zemlji u kojoj će ti donositi zakon o obaveznom vojnom roku, da ti pokazem koliko je lična sloboda vrijednija od služenja vojnog roka, psihičkog i fizičkog maltretiranja i učestvovanja u današnjim besmislenim ratovima kao sto je bio ovaj u BiH, najgori za pojedinca.

Ја ти цело време говорим да сам прикључена, да живим у земљи у којој је закон о војној обавези у уставу, војна служба или војна обавеза за све мушкарце који се позивају на Дан одбране када напуне 18.  Нема малтретирања. Него, мене више ова тема не занима, јер се непрестано вртимо у круг.

https://www.borger.dk/Sider/Vaernepligt.aspx

https://da.wikipedia.org/wiki/Værnepligt

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...