Jump to content

Iskušenje vs. prokletstvo

Препоручена порука

Ne znam da li sam stavila u pravu sekciju, slobodno premeštajte ako smatrate da sam pogrešila.

Za početak da razjasnimo - ne bih da se tema pretvori o raspredanju o djavolu, apokalipsi i o raznoraznim šizofreno - paranoidnim teorijama zavere. Takodje bih da postavimo granicu preterano liberalnim shvatanjima da demon ne postoji ili da ga ignorišemo da ne bismo skrenuli. Nadjimo zdravu sredinu :).

Ovako - kad vidimo da se u neku kuću uvukla nesreća koja nikako ne prestaje, samo ide jedno za drugim, bukvalno se prenosi sa kolena na koleno, gde je granica izmedju Božijeg iskušenja i da se izrazim grubo- "prokletstva". Ponekad tako sebe uhvatim da pomislim, kad se naslušam ljudske nesreće, da se tu uvukla neka zla sila koja nikako da ode i da to nije iskušenje. Ne mislim da osudjujem ljude, kao grešni su pa im se to dešava, to nikad ne radim, nego kao da osetiš da se tu uvuklo neko zlo...nemam pojma. Šta vi mislite o tome? Bilo bi fino i neki teolog da se uključi - gde je linija izmedju Božijeg iskušenja i prokletstva? Nadam se da ne zvučim kao baba Vanga, još jednom bih podvukla - ne osudjujem nikad ljude da su grešni, pa im se vraća, ne bih volela ni da tema krene u tom pravcu.

Подели на овим сајтовима

Ja koliko znam po pravoslavnom shvatanju ne postoji Božije iskušenje.Bog nikoga ne kuša.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

13 minutes ago, Natasa. рече

Nego?

Nijedan kad se kuša da ne govori: Bog me kuša; jer se Bog ne može zlom iskušati, i On ne kuša nikoga; (Jakovljeva 1:13)

Jedina je alternativa šizofreno -paranoidna teorija zavere sa đavolom. :D

Mada kad se čita Stari Zavet Bog itekako kuša.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Kratos рече

Nijedan kad se kuša da ne govori: Bog me kuša; jer se Bog ne može zlom iskušati, i On ne kuša nikoga; (Jakovljeva 1:13)

Jedina je alternativa šizofreno -paranoidna teorija zavere sa đavolom. :D

Mada kad se čita Stari Zavet Bog itekako kuša.

Bilo bi fino da se još neko stručniji priključi...ali avaj, ubi nas blud :D

Подели на овим сајтовима

Demoni postoje, i napadaju (iskušavaju) neke ljude, i neke porodice, više nego druge, i dešavaju se nesreće u nekim porodicama više nego u drugim. Bog ne iskušava, ali dopušta đavolu da kuša neke ljude. On zna zašto.

Možda prokletstvo kao takvo nema snagu, ali mislim da je tvrdo narodno vjerovanje da će se suze pravednika 'vratiti'. Ali onda tu dolazi pitanje da li Bog kažnjava, ili dopušta posljedice grijeha, što mu praktično dođe na isto... Ja znam neke takve teške obiteljske priče, gdje je postojao grijeh velik jednog pretka, recimo djeda, gdje unuk postrada kao Jov... Znam gdje postoje velike mržnje, opet se 'iskobi' na 2. ili 3. generaciji. Nisu čista posla, svakako. Teško je tu razabrati, šta je narodno predanje, a šta crkveno. Jedino što je sigurno je da su molitva i pričešće jaka odbrana od zlih sila...

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Natasa. рече

Bilo bi fino da se još neko stručniji priključi...

боље да си питала о Саву директно....вако ће одма ``меки`` на ``тврде`` и ето хаоса:D

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Bokisha рече

боље да си питала о Саву директно....вако ће одма ``меки`` на ``тврде`` и ето хаоса:D

I to bar da 'oće da razgovaraju i naprave haos, ovde samo pederi, blud i hard core politika pale i žare :smeh1:

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Kratos рече

Ja koliko znam po pravoslavnom shvatanju ne postoji Božije iskušenje.Bog nikoga ne kuša.

....али ђаво куша

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Bokisha рече

....али ђаво куша

Đavo kuša po Božijem dopuštenju. Videli ste svi velike tragedije koje se iznova i iznova ponavljaju, pomislili ste nekad da to mora da je neko prokletstvo, kao da se neko zlo uvuklo u kuću i nikako da izadje.

Подели на овим сајтовима

Кратосе не би било лоше да ово одгледаш.

Бог нам је дао живот и он тражи да макар веома мало будемо достојни те награде и зато допушта ђаволу да нас искушава. Он то назива школом, јер веома тешко човек ( по својој палој природи) може нешто да се научи, ако се не опече.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Ако се @Natasa. , сложи, ја бих тему о искушењу, допунио и оном о крстоношењу ("Крст носити вама је суђено" "Ко хоће...") и о томе колико бремена једни другима носимо.

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, александар живаљев рече

Ако се @Natasa. , сложи, ја бих тему о искушењу, допунио и оном о крстоношењу ("Крст носити вама је суђено" "Ко хоће...") и о томе колико бремена једни другима носимо.

Svako širenje i diskusija su dobrodošli, al nešto mršava poseta :smeh1:

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Natasa. рече

Đavo kuša po Božijem dopuštenju. Videli ste svi velike tragedije koje se iznova i iznova ponavljaju, pomislili ste nekad da to mora da je neko prokletstvo, kao da se neko zlo uvuklo u kuću i nikako da izadje.

Дај неки пример ако може. Генерално, у доста тих случајева где се дешава нека несрећа, људи су је сами скривили на овај или онај начин.  

Подели на овим сајтовима

Hvala bratu Aleksandru na sjajnom predlogu da se ukljuci u temu I praznicni etos- Krstovdana! Ja sam se dvoumila da li bih uopste trebala da bilo sta pisem danas, s obzirom da mi je mudrije biti u svojoj klijeti zbog strogog posta...

Ali Natasina tema mi je jako bliska u ovim zivotnom periodu... na zalost, ali hvala Bogu za sve.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...