Vladan :::. Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 пре 36 минута, Драгана Милошевић рече Ето, а неки желе да клекну док се још радујемо и певамо тропар. Није ли безвезе осећај? пре 28 минута, Bokisd рече Pa, da, valjda kada nesto slavimo i radujemo se onda stojimo uspravno i telom i duhom,... a kada placemo i kajemo se onda i metanisemo ... () .. Pedesetnica je neka vrsta slavljenja i onda je ocekivano da stojimo na molitvi. Ја нисам поменуо никакво клечање а ако не треба да се чине поклони у овом периоду онда треба да се лепо измени литургија за овај период и решена ствар. Предраг М and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 Управо сада, Vladan :::. рече Ја нисам поменуо никакво клечање а ако не треба да се чине поклони у овом периоду онда треба да се лепо измени литургија за овај период и решена ствар. Nisam ispratio diskusiju Vlado,... ne znam ko' je tu sta rekao i mislio... samo sam postavio tekst od Vasilija i prokomentarisao u kontekstu stvar... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 пре 2 часа, Хаеул рече Просто, неки од тога праве представе и тако се издижу у односу на друге. Користе нешто чему је циљ да се искаже поштовање Богу зарад јавног рекламирања своје наводне побожности. Колутају очима, крсте се и кад треба и кад не треба, и ваљају се по поду, заузимајући довољно простора за петоро. Кад не падох на под од смеха Vladan :::. and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Мај 6, 2019 Пријави Подели Написано Мај 6, 2019 пре 1 сат, Хаеул рече Од кога људи уче како да се понашати у цркви? Неки из књига и сличног, док већина просто гледа шта други раде. Тако је било од памтивека. Са овим се потпуно слажем. Поготово је тако код људи који су нови на Литургији. Још се сећам како је и мени било. Уопште нисам била у стању да чујем и видим шта свештеник ради, само сам пратила људе око себе. Баш сам о овом размишљала када сам се касније први пут обрела на Литургији за силазак св. Духа на Апостоле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cica96 Написано Март 2, 2020 Пријави Подели Написано Март 2, 2020 Nemam namjeru da se pravdam, još manje da osudjujem... Jednostavno sam prekinula komunikaciju (bez svadje i neke rasprave) sa bluskim ljudima koji godinama idu da nas omalovaže, prisvoje što nije njihovo i gledaju nas kao nekoga ispod svog ranga... Ne zamjeram njima molim se za njih, palim svijeće za naše i njihovo zdravlje... Ali dalje ovako bojim se ne.. Trebam mir... Zbog svega ovog u nedoumici sam da li se mogu pričestiti.. Grešna mi duša svakako Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 2, 2020 Пријави Подели Написано Март 2, 2020 Покајање - метанија Метанија данас означава велики поклон који се обавља на одређеним деловима богослужења Великог Поста. У молитви учествује и душа и тело, и зато је клањање природан начин испољавања смирења и скрушености пред Богом. Али изворно метаниа - то је реч у Новом Завету коју смо ми превели као "покајање". Грчка реч метанија (μετάνοια) коју ми преводимо као покајање, прецизније означава промену ума (мета -изнад+ нус-ум =метаниа). То је фундаментална промена размишљања која узрокује и промену живљења. Покреће другачији поглед на себе, на ближње, на Бога. Иако ово преумљење често полази од самопосматрања, критике и покајања, не задржава се само на томе. Свако покајање, сваки подвиг, свако Причешће, свако дело љубави порађа у нама новог човека, и узрастамо тиме у меру раста пуноће Христове (Еф.3,18). Кајање је битан елемент поста, јер потребно је смирење и храброст признати себи, Богу и другима своје грешке. Али то је само почетак - на ово се наставља жеља и искрен труд за променом на боље. Желимо да искористимо све шансе које нам је Бог дао, да препознамо своје пропусте, колико је могуће исправимо их, или се искупимо за њих, или замолимо Бога за опроштај и снагу да наставимо даље. Кључ је променити себе на боље, бити христолик. А циљ је прићи Христу што више. Нека је сретан почетак поста, нека нам је срећан пут ка истинском сретању себе и ближњих, ка сретању Бога. Праштајте ако је моја реч или поступак кога повредио. Христос је међу нама. http://avdenagom.blogspot.com/2020/03/blog-post_1.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FUuAXt+(Avdenago) Степекс је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука