Jump to content

Препоручена порука

пре 24 минута, Vladan :::. рече

Може али немој "претерано демонстративно" јер можеш главу да лупиш у нешто... :) 

Necu, pipnucu samo pod rukom. :D

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vladan :::. рече

Нема потребе довољно је да људи гледају шта свештеник ради и да пажљиво слушају литургију и то је то.

Није, јер улога свештеника и народа се ипак разликује. Мислим да је ипак неопходно подучити народ.

Не као морални пример него као неко ко поштује оно што се ради на литургији а што није писано безвезе. Није битан ни стаж тј. да ли си у тој цркви од јуче или од пре сто година.

Није реч о стажу. Навео сам то као разлог зашто се не осећам слободним да разговарам с људима - поред тога што просто не желим да ћаскам током литургије. 

Што се тиче давања примера, то просто није за свакога. Ја осећам да је мени на душевну корист да се не истичем на литургији и да нисам позван да вршим неку "просветну" делатност. Зато то препуштам другима. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Хаеул рече

То није била критика Вас, већ похвала пароху.

Ако раде, онда немамо проблем. Радите и Ви, исто онолико демонстативно колико и они - али не више. 

Не видим зашто неко не би начинио поклон ако жели. Зато што ће неко помислити - "гле овог/ову, шта мисли да је бољи од других, па се ту нешто сагиње"?! 

На крају крајева, молитва иде ...Теби славу, благодарење и поклоњење узносимо.... К'о што рече Владан, свештеник позива, па ко жели може да се поклони. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, AnaLaz рече

Не видим зашто неко не би начинио поклон ако жели. Зато што ће неко помислити - "гле овог/ову, шта мисли да је бољи од других, па се ту нешто сагиње"?! 

Литургија је нешто заједничко. Дакле, то да ли ћете својим понашањем саблазнити људе око себе је и те како од важности.

пре 2 минута, AnaLaz рече

На крају крајева, молитва иде ...Теби славу, благодарење и поклоњење узносимо.... К'о што рече Владан, свештеник позива, па ко жели може да се поклони. 

Нити сам Вас свезао, нити Вам шта браним. Износим своје ставове, а Ви радите шта желите.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Хаеул рече

Мислим да је ипак неопходно подучити народ.

Па види у претходним порукама колико сам ти пута написао да је то посао свештеника :)

пре 1 минут, Хаеул рече

Ја осећам да је мени на душевну корист да се не истичем на литургији, а давање примера доживљавам као истицање.

Самим тим што идеш на литургију ти се истичеш (међу осталим људима) и дајеш пример (свима који те знају). Дакле, седи кући и читај акатист као Григорије и нема проблема :) 

Подели на овим сајтовима

Па види у претходним порукама колико сам ти пута написао да је то посао свештеника :)

Па, ако је посао свештеника, зашто позивате мене да "дам пример"? Не може свештеник да подучи народ који долази у цркву пар пута годишње, на пола сата. Очигледно нешто не функционише.

Самим тим што идеш на литургију ти се истичеш (међу осталим људима) и дајеш пример (свима који те знају). Дакле, седи кући и читај акатист као Григорије и нема проблема :) 

Флоскуле и вређање. 

Ја се пред онима које знам не хвалим да идем на литургију. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Хаеул рече

Па, ако је посао свештеника, зашто позивате мене да "дам пример"?

Они поучавају а ми сви дајемо пример доброг и побожног живота и пажљивог учешћа на литургији.

пре 5 минута, Хаеул рече

Не може свештеник да подучи народ који долази у цркву пар пута годишње, на пола сата.

И зато ја треба да се правим Тоша на литургији да се они не би саблазнили? Занимљиво...

пре 5 минута, Хаеул рече

Флоскуле и вређање.

Уф бре ала си осетљив. Ниси се ваљда саблазнио? Ево ја чиним једну духовну метанију да се не љутиш molimoli Може? Али немој сад и од те метаније да се још саблазниш... :) 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vladan :::. рече

Они поучавају а ми сви дајемо пример доброг и побожног живота и пажљивог учешћа на литургији.

Да, и то је тачно.

И зато ја треба да се правим Тоша на литургији да се они не би саблазнили? Занимљиво...

Опет од два и два добисте шест. Ако није добро бленути у телефон и ћаскати с комшијом, није добро ни водити неку представу у представи у циљу емитовања наводне побожности. Навео сам разлоге из којих поклањање може бити нешто сасвим супротно ономе што треба да буде, и то је све.

Уф бре ала си осетљив. Ниси се ваљда саблазнио? Ево ја чиним једну духовну метанију да се не љутиш molimoli Може? Али немој сад и од те метаније да се још саблазниш... :) 

Ако ниси зарадио чворугу, не признајем. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Хаеул рече

Опет од два и два добисте шест. 

Немој да ми персираш, наши смо :) 

Управо сада, Хаеул рече

Ако ниси зарадио чворугу, не признајем.

Ду'овна метанија, нема тела, нема чворуге :) 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vladan :::. рече

Ду'овна метанија, нема тела, нема чворуге :) 

Зато је Бог створио дрвену столицу! Угредај се на браћу шиите - они док им се не појави трајна модрица на челу од клањања не важе за побожне. 

пре 4 минута, Sofija_ рече

ooooooooooo preosveceni vladiko amerikanski, ti li si??!!! :tv:

Зофија :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, grigorije22 рече

Da li je u ovim danima od Vaskrsa do Duhova zabranjeno ciniti bilo kakve metanije cak i kada pise pored molitve uciniti poklon?

Nisam sve procito' i ispratio diskusiju ali, evo sta kaze sv.Vasilije Veliki u kanonu 91. prevod e.Atanasije :

Radi toga svi mi, za vreme molitava, gledamo na Istok, ali malo nas zna da (time) trazimo staru otadjbinu – Raj, koji je Bog nasadio u Edemu na istoku. I, (takodje), stojimo kad vrsimo molitve u prvi dan nedelje, ali razlog toga svi ne znamo. Jer ne samo kao savaskrsli sa Hristom i kao tezeci da strazimo ono sto je gore (na nebu), mi stojimo (uspravni) na molitvi u dan vaskrsenja (=nedelju) i time sebe podsecamo na darovanu nam blagodat, nego i zato sto se ovaj dan pokazuje kao slika ocekivanoga (=buducega) veka. Radi toga, buduci da je (nedelja) pocetak danâ, nije od Mojsija nazvan prvim, nego danom jednim: I bï vece, kaze, i bï jutro, dan jedan (1Mojs.1,5), posto taj jedan isti, i osmi, (dan) koji je zaista i jedan i istinski osmi, a na koji podsesa i psalmopojac u nekim natpisima Psalama, sobom pokazuje stanje posle ovoga veka, neprekidni dan, (dan) nevecernji, (dan) beskrajni (=kome drugi nece slediti), onaj nezalazni i nestareci Dan. Nuzno, dakle, Crkva naucava pitomce svoje da u taj (dan) vrse molitve stojeci, da, svagda se podsecajuci  i beskrajnoga (=vecnoga) zivota, ne prenebregavamo ono sto je usput potrebno za tamosnje preseqenje (u vecni zivot). I sva je Pedesetnica podsecanje vaskrsenja ocekivanoga u buducem veku, jer onaj jedan i prvi dan, sedam puta usedmoricen, cini sedam sedmica Svestene Pedesetnice, jer pocinjuci od prvoga zavrsava se istog dana, razvijajuci se pedest puta kroz jednake u sebi delove. Tako podrazava slicnoscu vek, kako zapocinje svoje kruzno kretanje od istih znakova i u iste se zavrsava, u koju (Pedesetnicu) Crkvene ustanove (=kanoni) nas naucise da preferiramo uspravno stojanje molitve, iz tog jasnog podsecanja prenose na neki nacin nas um od sadasnjega na buduce. I pri svakom klecanju i opet ustajanju, samim cinom pokazujemo da smo grehom pali na zemlju, a covekoljubljem Tvorca naseg pozvani smo opet na nebo. Nestalo bi mi vremena kad bih kazivao sve nenapisane tajne Crkve.

Mislim, da je sv.Vasilije lepo objasnio sustinu stvari sa molitvama i metanijama i zbog cega se cine i sta znaci kada stojimo na molitvi,.... kao svece,.... :D

Подели на овим сајтовима

Ето, а неки желе да клекну док се још радујемо и певамо тропар.

Није ли безвезе осећај?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...