БанеЛ Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 Како објаснити појаву да у силицијумској долини постоје школе где деца уче штрикање, хеклање, а коришћење нових технологија готово да им је забрањено. У питању су углавном деца програмера и сл. александар живаљев, Sanja Т. and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 Za neku deceniju, deceniju ipo, ovakav drzavni ili "privatni" sistem skolstva nikom nece trebati! Zasto? Zato sto ce onlajn kroz razne trening aplikacije sticati daleko kvalitetnije i podrobnije znanje pa poslodavce nece zanimati diploma nego kakvi su kandidatu rezultati na toj aplikaciji. Mozda ce drzava i dalje pendrekom da tera ljude da zavrsavaju ovakve skole ali tada ce svima biti jasno da to nikad nije bilo zbog znanja nego zbog ispiranja mozga i ideoloskog oblikovanja. Juanito, александар живаљев, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 Stvar je pedagoškog i psihološkog pristupa obrazovanju i vaspitanju. Jedni su protiv uniformi jer smatraju da guši individualnost i kreativnost. Podržavaju privatne škole i školovanje kod kuće jer smatraju da tako deca imaju više mogućnosti da se razvijaju i napreduju po sopstvenim sposobnostima bez pritiska koji stvara klasična školska organizacija (školski čas, polugodište, godina...). To je naravno legitiman stav, ali jednako je legitiman i suprotan stav (koji i sama preferiram) koji u prvi plan stavlja socijalizaciju, osećaj pripadnosti i razvoj sposobnosti rada u timovima. Ovom drugom konceptu uniforme su dobro došle, ali nije sve tako jednostavno i ne rešava se sve samo oblačenjem uniforme. Kompletan sistem, a najveše predavači koji neposredno rade sa decom moraju da obrate pažnju i svojim delovanjem razvijaju kod dece osećaj za druge, disciplinu u izvršavanju obaveza, zajedništvo. Kada sam ja išla u školu, bolji đaci su pomagali onima kojima lošije ide. Ostajali smo zajedno na dopunskoj nastavi i pomagali jedni drugima. Tu se razvija i takmičarski duh, svi gledaju da njihov razred na kraju bude najbolji pa se zato i trude da pomognu lošijima jer su svi deo tima. Unifome bi trebalo osmisliti kompletne, sa sve grbom škole i oznakom razreda pa da ih deca nose sa ponosom. Lično mislim da je kod nas došlo do zamene teza pa je individualnost shvaćena kao kreativnost, a to su potpuno različite stvari. Sanja Т., Лидија Миленковић, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 3 minutes ago, Aquilius Cratus рече Za neku deceniju, deceniju ipo, ovakav drzavni ili "privatni" sistem skolstva nikom nece trebati! Zasto? Zato sto ce onlajn kroz razne trening aplikacije sticati daleko kvalitetnije i podrobnije znanje pa poslodavce nece zanimati diploma nego kakvi su kandidatu rezultati na toj aplikaciji. Mozda ce drzava i dalje pendrekom da tera ljude da zavrsavaju ovakve skole ali tada ce svima biti jasno da to nikad nije bilo zbog znanja nego zbog ispiranja mozga i ideoloskog oblikovanja. Подржавам, максимално, само треба решити проблем општег образовања, јер би такво образовање правило осакаћене људе, а експерименти са онлајн образовањем нису баш дали најбоље резултате, макар за сада. Justin Waters, александар живаљев, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 1 minute ago, RYLAH рече Подржавам, максимално, само треба решити проблем општег образовања, јер би такво образовање правило осакаћене људе, а експерименти са онлајн образовањем нису баш дали најбоље резултате, макар за сада. Naravno kad nisu imali nase iluminatsko tajno oruzje koje cemo instalirati na svaki server na koje budu trcale takve aplikacije. Salu na stranu, ja misli mda ce se u tom periodu u kome sam naveo i samo korisceneje i funkcionisanje interneta promeni tako da ce internet postati ogromna p2p mreza privatnih klaudova. A samo to ce zahtevati veome ozbiljne i odgovorne korisnike racunara za opste potrebe i u takvoj novoj paradigmi svaka upotreba aplikacija ce biti jedna sasvim druga price nego danas kad imamo ove silose podataka i masu mega glupih web igracaka. Znaci smatram da ce sama sledeca internet revolucija radikalno da nam promeni opstu psihologiju pristupa tehnologija na bolje. Juanito and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 Još da kažem i ovo. Nikako ne treba usporedbe vršiti sa školstvom u SAD jer to je sistem koji nije briga za narod i faktički i nema svoj narod. Oni uvoze ljude i to im je jeftinije nego da ulažu pare u javne škole. Imaju skupih vrhunskih škola i fakulteta, ali imaju i onih gde nastavniku treba pancir. Šta ih briga, oni su veštačka nacija, regenerišu se tuđom krvi. Mogu da eksperimentišu do mile volje. александар живаљев and zuti car је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 7 minutes ago, NinaD рече To je naravno legitiman stav, ali jednako je legitiman i suprotan stav (koji i sama preferiram) koji u prvi plan stavlja socijalizaciju, osećaj pripadnosti i razvoj sposobnosti rada u timovima. Сваки став је легитиман све док га не намећеш другима. NinaD and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 1 minute ago, NinaD рече Stvar je pedagoškog i psihološkog pristupa obrazovanju i vaspitanju. Jedni su protiv uniformi jer smatraju da guši individualnost i kreativnost. Podržavaju privatne škole i školovanje kod kuće jer smatraju da tako deca imaju više mogućnosti da se razvijaju i napreduju po sopstvenim sposobnostima bez pritiska koji stvara klasična školska organizacija (školski čas, polugodište, godina...). To je naravno legitiman stav, ali jednako je legitiman i suprotan stav (koji i sama preferiram) koji u prvi plan stavlja socijalizaciju, osećaj pripadnosti i razvoj sposobnosti rada u timovima. Ovom drugom konceptu uniforme su dobro došle, ali nije sve tako jednostavno i ne rešava se sve samo oblačenjem uniforme. Kompletan sistem, a najveše predavači koji neposredno rade sa decom moraju da obrate pažnju i svojim delovanjem razvijaju kod dece osećaj za druge, disciplinu u izvršavanju obaveza, zajedništvo. Kada sam ja išla u školu, bolji đaci su pomagali onima kojima lošije ide. Ostajali smo zajedno na dopunskoj nastavi i pomagali jedni drugima. Tu se razvija i takmičarski duh, svi gledaju da njihov razred na kraju bude najbolji pa se zato i trude da pomognu lošijima. Unifome bi trebalo osmisliti kompletne, sa sve grbom škole i oznakom razreda pa da ih deca nose sa ponosom. Lično mislim da je kod nas došlo do zamene teza pa je individualnost shvaćena kao kreativnost, a to su potpuno različite stvari. Prilično se slažem, osim što u većini naših škola nema ničeg sličnog ovom. Fizička blizina drugih nije zanemarljiva stvar, a ex cathedra predavanja sa đacima koji u skamijama zapisuju sve sa table s tim blage veze nema - više izoluje nego online kursevi gde možeš i da chatuješ sa drugim polaznicima. Ja volem finski sistem - deca različitih uzrasta koja jedni druge uče u gotovo nestrukturisanim aktivnostima (srednji obavljaju eksperiment, najstariji ga objašnjavaju, najmlađi gledaju i slušaju; stariji čitaju priču, mlađi slušaju) bez ocena, domaćih i rokova. A nastavnici maksimalno motivisani visokim platama i nemoguće je bez mastera dobiti takvo zaposlenje. A uniforme? Imam neki osećaj da bi kod nas sa uniformama bilo kao sa udžbenicima: ko može da se utali, pa da se moraju svake godine kupovati skupe uniforme za svu decu, kao sad sa udžbenicima... NinaD, александар живаљев and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 Управо сада, NinaD рече Šta ih briga, oni su veštačka nacija, regenerišu se tuđom krvi. Ајде да се убудуће уздржимо од оваквих опаски. Сем тога што нису тачне, поприлично су морбидне. За сад без опомене, јер си нова на теми, капирам и да је ово била метафора, ал бирај речи да не би долазило до неких неспоразума. Aquilius Cratus and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 Управо сада, Grizzly Adams рече Сваки став је легитиман све док га не намећеш другима. To što ti zagovaraš ja bih takođe mogla doživeti kao nametanje modela vaspitanja koji ja ne želim da primenjujem na mojoj deci jer ga smatram više štetnim nego korisnim. Sva sreća, zakasnio si, moji su odrasli АлександраВ and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 3 minutes ago, NinaD рече To što ti zagovaraš ja bih takođe mogla doživeti kao nametanje modela vaspitanja koji ja ne želim da primenjujem na mojoj deci jer ga smatram više štetnim nego korisnim. Sva sreća, zakasnio si, moji su odrasli Ја теби ништа не желим да наметнем, већ желим да имаш слободу да одлучиш сама за себе. Није ми уопште јасно како би неко то "могао доживети као наметање"... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 5 minutes ago, Paradoksologija рече ex cathedra predavanja sa đacima Паде ми на памет једна анегдота из средњошколских дана. Мој профа матиша, иначе прилично чудан човек ма са које стране га човек посматрао (а такви су били махом сви на математичком смеру) исприча своје искуство са ПМФ-а. Сад ја препричавам по сећању. Каже ушао профа и почео да држи предавање. Они сви као седе и слушају а профа као предаје. Након пар минута он сними да профа заправо чита из књиге и сувопарно штанцује по табли. Досада жива. И он устане и крене да иде. Профа га заустави са питањем куда, а овај мој одговори отприлике па шта ће ми ваша предавања, ја ту књигу могу да читам и код куће. александар живаљев, Juanito, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 3 minutes ago, Paradoksologija рече Prilično se slažem, osim što u većini naših škola nema ničeg sličnog ovom. Fizička blizina drugih nije zanemarljiva stvar, a ex cathedra predavanja sa đacima koji u skamijama zapisuju sve sa table s tim blage veze nema - više izoluje nego online kursevi gde možeš i da chatuješ sa drugim polaznicima. Ja volem finski sistem - deca različitih uzrasta koja jedni druge uče u gotovo nestrukturisanim aktivnostima (srednji obavljaju eksperiment, najstariji ga objašnjavaju, najmlađi gledaju i slušaju; stariji čitaju priču, mlađi slušaju) bez ocena, domaćih i rokova. A nastavnici maksimalno motivisani visokim platama i nemoguće je bez mastera dobiti takvo zaposlenje. A uniforme? Imam neki osećaj da bi kod nas sa uniformama bilo kao sa udžbenicima: ko može da se utali, pa da se moraju svake godine kupovati skupe uniforme za svu decu, kao sad sa udžbenicima... Sasvim se slažem. Opisala sam model školskog obrazovanja kakav bi trebao da bude, a zaista u našim školama je daleko od toga. Mada, ima svetlih primera kod učitelja i nastavnika koji se trude. Više je problem u nama kao narodu i u kompletnom moralnom raslabljenju, a to se neće rešiti bez velikog belaja. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 5 minutes ago, RYLAH рече Ајде да се убудуће уздржимо од оваквих опаски. Сем тога што нису тачне, поприлично су морбидне. За сад без опомене, јер си нова на теми, капирам и да је ово била метафора, ал бирај речи да не би долазило до неких неспоразума. Pa naravno da je metafora, naopako, nisi mislio bukvalno. U svakom slučaju, izvinjavam se, ako je neko shvatio drugačije. александар живаљев and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 Како год да родитељи одлуче биће ок Униформе се уводе не због социјалног статуса, већ ако је могуће да се избегну секс скандали. Не може ученица полуодевена да седне у прву клупу и после да сву кривицу свали на професора. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука