Jump to content

ПОВРАТАК ЂАЧКИХ УНИФОРМИ (КОМЕНТАР АЛЕКСАНДРА АПОСТОЛСКОГ + ВАШ...)

Препоручена порука

12 minutes ago, Juan рече

Каква црна материјална корист, ја бих деци једино и предавао математику, језик и уметност, све остало се после да надградити. :)

Проблем је у томе што баш ове и овакве школе ускраћују те вештине. Хајде да спроведемо тест основне математике или физике и то међу свима - онима који су учили у Титовом школама, нама из деведесетих и овим реформисаним клинцима из двехиљадитих. Хајде да тај исти тест спроведемо у развијеним земљама у којима школски состеми функционишу стабилно и који су чак флексибилнији од нашег. Резултати ће бити поражавајући, сигуран сам. Зато што је проблем у самим темељима тог система. 

Али ми се у дијагнози уопште не разликујемо, стварно, слажемо се, сем што се тиче предмета које би предавао, наравно.

Само што ја мислим да би онакав систем школства какав си горе предложио не би дао задовољавајуће резултате на нивоу неког општег образовања. Значи, нисам упоређивао наш систем са бољим системима, него наш систем са оним што си ти горе предложио (мале школе за појединачне предмете).

Што се тиче других система образовања, мислим да данас не постоји адекватан систем образовања, јер су сви системи засновани на философији деветнаестог века, и да нема система који је до сада променио философију, само евентуално мало шминкају нешто што суштински више одавно не припада овом времену. Шта је систем будућности, не знам, далеко паметнији и образованији од мене нек се баве тиме, ал ако већ причамо о школским униформама, и то није ништа друго него заваравање у сврху некакве "једнакости".

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

25 minutes ago, Juan рече

Каква црна материјална корист, ја бих деци једино и предавао математику, језик и уметност, све остало се после да надградити. :)

А линеарна надградња? Причали смо о томе. Како открити дар код детета, ону оригиналну наклоност, по могућству што раније, како не би лутало и тражило се? Како га усмерити? Којим све вештинама би требало да располаже учитељ, наставник, педагог, па да рецимо процени да ће неко дете бити добар музичар, сликар, вајар, и да се у наставку образовања не замајава много са математиком, и да га онда подстакне да то дете крене да истражује дату област? Или обрнуто, није битно. Ми имамо мноштво примера где родитељи децу развлаче те на тренинге (разни спортови) па музичко, па разне уметничке радионице, тамо-овамо, где се дете изгуби, више ни оно само не зна ни шта би ни како би, и на крају изгуби вољу за све.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

46 minutes ago, NinaD рече

Opet sam bila metaforična. Nadala sam se da ćeš zbog smajlića na kraju shvatiti. Radi se o školstvu, dakle o deci je reč. Ne mogu deca sama da odlučuju za sebe. Pričamo o uvođenju uniformi, a samim tim o obrazovnim modelima. Kada ti kažeš da želiš da imam slobodu da odlučujem sama za sebe, to mu isto dođe kasno, jer su o tome odlučivali moji roditelji i ondašnji školski sistem. Znači, kako god okreneš, sloboda nije prava reč za ovo jer sistem nekakav mora biti i uvek će neko biti za, a neko neće. 

Не одлучују деца него родитељи. Дакле, ако наши родитељи нису могли да изаберу за нас, онда бар можемо да се боримо да ми можемо да одлучимо за своју децу. За то није касно.

"Систем" не мора да буде било какав, може да нема никаквог "система" и родитељи да организују за своју децу шта год им се свиђа. И онда је свако "за" оно што је одабрао. Зато "слобода" јесте права реч.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Grizzly Adams рече

"Систем" не мора да буде било какав, може да нема никаквог "система" и родитељи да организују за своју децу шта год им се свиђа. И онда је свако "за" оно што је одабрао. Зато "слобода" јесте права реч.

У таквом "систему без система" деца са родитељима који не виде предности образовања, или једноставно неће да се бакћу тиме, или немају времена јер рмбају од јутра до сутра, или немају пара да плате неког ко то ради... Немају ни теоретских шанси за успех.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, RYLAH рече

У таквом "систему без система" деца са родитељима који не виде предности образовања, или једноставно неће да се бакћу тиме, или немају времена јер рмбају од јутра до сутра, или немају пара да плате неког ко то ради... Немају ни теоретских шанси за успех.

Школовање није једини пут до успеха. Ако је уопште пут до успеха, а не смарање и губљење времена.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Grizzly Adams рече

Школовање није једини пут до успеха. Ако је уопште пут до успеха, а не смарање и губљење времена.

Ја сам причао о "образовању", не о "школовању". Ако би све било препуштено појединцима, без система кудикамо доступног свима, за пар деценија бисмо дошли дотле да су само најбогатији образовани, са огромним бројем необразованог плебса. Нешто као спој 1984. и Врлог новог света.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, RYLAH рече

Ја сам причао о "образовању", не о "школовању". Ако би све било препуштено појединцима, без система кудикамо доступног свима, за пар деценија бисмо дошли дотле да су само најбогатији образовани, са огромним бројем необразованог плебса. Нешто као спој 1984. и Врлог новог света.

Управо супротно од тога.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Grizzly Adams рече

Управо супротно од тога.

ОК, можеш ли да ми објасниш то? Какве би шансе да се образује у таквом "систему без система" имао неко без икаквих друштвених потенцијала да се образује, из породице сиромашних људи који немају времена/воље/знања да образују своје дете?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Драгана Милошевић рече

Како год да родитељи одлуче биће ок

Униформе се уводе не због социјалног статуса, већ ако је могуће да се избегну секс скандали.

Не може ученица полуодевена да седне у прву клупу и после да сву кривицу свали на професора.

У Холандији студенкиње долазе полуголе, па још увек нисам направио секс скандал. А кад Хуан може да се контролише, онда може свако. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, RYLAH рече

ОК, можеш ли да ми објасниш то? Какве би шансе да се образује у таквом "систему без система" имао неко без икаквих друштвених потенцијала да се образује, из породице сиромашних људи који немају времена/воље/знања да образују своје дете?

Deca koju roditelji teraju da rade na njivi po ceo dan moonlightuju od svoje šeste godine da kupe komp i onda online nauče programiranje i osvoje svet? Što, zvuči nerealno?

Ima individualnih priča o uspešnima uvek i svuda - ali meni one često deluju kao način da se mase umire (ako je on mogo, vi niste uspeli samo jerbo ste lenji). Moj pradeda je krajem 19. veka ostao siroče, pobegao u Beč, tamo danju radio, noću studirao, umirao od gladi, odoleo iskušenju da pojede goluba koji mu je sleteo na ruku (čitala sam mu dnevnik, ima pomalo patetike, priznajem) i zatim postao direktor banke u Srbiji i veleposednik. A ja bih da se može i bez umiranja od gladi i nespavanja razvijati i živeti.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

37 minutes ago, Grizzly Adams рече

Не одлучују деца него родитељи. Дакле, ако наши родитељи нису могли да изаберу за нас, онда бар можемо да се боримо да ми можемо да одлучимо за своју децу. За то није касно.

Kad nema sistema dolazi do anarhije, a moram priznati da mi se to uopšte ne sviđa. Prvo, nisu svi roditeji sposobni da sprovode edukaciju dece.  Drugo, ako su i sposobni, mnogi imaju svoje profesije i provode dosta vremena na poslu. Takođe, obrazovanje kod kuće uskraćuje deci socijalizaciju. Ima toga koliko hoćeš. Uglavnom, to obrazovanje kod kuće dobro je samo za ne daj Bože ratne uslove, kad ne može drugačije. Bolje bi bilo videti kako to Finci rade, ili Koreja. Ima ona neka rejting lista školskih sistema na kojoj je Koreja zauzela prvo, Japan drugo mesto, pa mislim Singapur i Šangaj, a Finska na petom mestu. Problem je što kod nas nema političke volje da se školstvo poboljša. Kako bi i bilo, kad kupuju diplome.

Подели на овим сајтовима

@Grizzly Adams

Da li u Americi djeca nose uniforme? 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...