Jump to content

ПОВРАТАК ЂАЧКИХ УНИФОРМИ (КОМЕНТАР АЛЕКСАНДРА АПОСТОЛСКОГ + ВАШ...)

Препоручена порука

6 minutes ago, Grizzly Adams рече

Ја теби ништа не желим да наметнем, већ желим да имаш слободу да одлучиш сама за себе. Није ми уопште јасно како би неко то "могао доживети као наметање"...

Opet sam bila metaforična. Nadala sam se da ćeš zbog smajlića na kraju shvatiti. Radi se o školstvu, dakle o deci je reč. Ne mogu deca sama da odlučuju za sebe. Pričamo o uvođenju uniformi, a samim tim o obrazovnim modelima. Kada ti kažeš da želiš da imam slobodu da odlučujem sama za sebe, to mu isto dođe kasno, jer su o tome odlučivali moji roditelji i ondašnji školski sistem. Znači, kako god okreneš, sloboda nije prava reč za ovo jer sistem nekakav mora biti i uvek će neko biti za, a neko neće. 

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Човек Жоја рече

Паде ми на памет једна анегдота из средњошколских дана. 

Мој профа матиша, иначе прилично чудан човек ма са које стране га човек посматрао (а такви су били махом сви на математичком смеру) исприча своје искуство са ПМФ-а. Сад ја препричавам по сећању. Каже ушао профа и почео да држи предавање. Они сви као седе и слушају а профа као предаје. Након пар минута он сними да профа заправо чита из књиге и сувопарно штанцује по табли. Досада жива. И он устане и крене да иде. Профа га заустави са питањем куда, а овај мој одговори отприлике па шта ће ми ваша предавања, ја ту књигу могу да читам и код куће. :)

Код нас на правима макар предавања нису била обавезна, тако да смо били поштеђени таквих. А код интересантнијих професора учионице се пуниле и без икаквог приморавања (као оно што је Хуан причао). Док вежбе... То је требало преживети углавном.

Јер "вежбе" на Правном факутлету нису ништа друго него законска обавеза, и на тим вежбама се углавном препричава оно што се испредавало на предавањима.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, NinaD рече

Još da kažem i ovo. Nikako ne treba usporedbe vršiti sa školstvom u SAD jer to je sistem koji nije briga za narod i faktički i nema svoj narod. Oni uvoze ljude i to im je jeftinije nego da ulažu pare u javne škole. Imaju skupih vrhunskih škola i fakulteta, ali imaju i onih gde nastavniku treba pancir. Šta ih briga, oni su veštačka nacija, regenerišu se tuđom krvi. Mogu da eksperimentišu do mile volje.

Nacija!=etnicitet. U Evropi, pogotovo kod nas, to je nemoguce odvojiti jer su nacionalne drzave nastale na ideji etnicke pripadnosti. Australija i USA su pod nacijom podrazumevaju nesto sasvim drugo.  

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Aquilius Cratus рече

Nacija!=etnicitet. U Evropi, pogotovo kod nas, to je nemoguce odvojiti jer su nacionalne drzave nastale na ideji etnicke pripadnosti. Australija i USA su pod nacijom podrazumevaju nesto sasvim drugo.  

To je jasno. Kad se malo "udaljiš" vidiš celu sliku. Ne bih da pretresam celu istoriju, elem, USA ima krupne kapitaliste koji uređuju prema sebi. Kad im fali radnika oni uvezu, kad im fali stručnjaka isto uvezu. Bolje reći ne čekaju da im zafali, oni to sve imaju uprogramirano i izraženo u kvotama koliko iz koje zemlje u tekućoj godini primaju useljenika. Narodu hamburgera, kole i igara (rijaliti) i svi mirni. Tu i tamo neko se pobuni, ali to se rešava.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, NinaD рече

To je jasno. Kad se malo "udaljiš" vidiš celu sliku. Ne bih da pretresam celu istoriju, elem, USA ima krupne kapitaliste koji uređuju prema sebi. Kad im fali radnika oni uvezu, kad im fali stručnjaka isto uvezu. Bolje reći ne čekaju da im zafali, oni to sve imaju uprogramirano i izraženo u kvotama koliko iz koje zemlje u tekućoj godini primaju useljenika. Narodu hamburgera, kole i igara (rijaliti) i svi mirni. Tu i tamo neko se pobuni, ali to se rešava.

Pa to rade svi krupni i sitni kapitalisti sirom sveta koji u svom proracunu troskova i prfotia vide da im se vise ispalti. I treba da rade to zato sto to obezbedjuje daleko kvalitetnije usluge po nizim cenama sirem trzistu nego ranije. Da nema outsorsinga i uvoza strucnjaka sva ova teholoska cuda bi bila znatno skuplja a mnogima cak potpuno nedostupna.

Подели на овим сајтовима

Pa to rade svi krupni i sitni kapitalisti sirom sveta koji u svom proracunu troskova i prfotia vide da im se vise ispalti. I treba da rade to zato sto to obezbedjuje daleko kvalitetnije usluge po nizim cenama sirem trzistu nego ranije. Da nema outsorsinga i uvoza strucnjaka sva ova teholoska cuda bi bila znatno skuplja.

Imam tamo najbližu rodbinu, a imam i prijatelja. Tako isto misle i o zdravstvenom osiguranju. U fazonu, ako ja plaćam zašto da se to troši na one koji ne plaćaju umesto na medicinska istraživanja. Ne pije to vodu.

Подели на овим сајтовима

Драго ми је што се ова тема оволико развила! :sunce:Можда ово неко чита, па нешто и примени. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, БанеЛ рече

Драго ми је што се ова тема оволико развила! :sunce:Можда ово неко чита, па нешто и примени. 

Pokrene privatnu sivaonu uniformi i namlati se para dok mi svi budemo "u pravu" onlajn.

Подели на овим сајтовима

15 minutes ago, RYLAH рече

Код нас на правима макар предавања нису била обавезна, тако да смо били поштеђени таквих. А код интересантнијих професора учионице се пуниле и без икаквог приморавања (као оно што је Хуан причао). Док вежбе... То је требало преживети углавном.

Јер "вежбе" на Правном факутлету нису ништа друго него законска обавеза, и на тим вежбама се углавном препричава оно што се испредавало на предавањима.

Ја имам другачије искуство са вежби, а предавања су углавном била идентична поменутој анегдоти. Рецимо, асистент из саобр. инжењерства крене да предаје, и онда након пола сата застане, седне на катедру, окрене се аудиторијуму и мрзовољно, љут на себе, каже бришите све, све бришите ово ниште не ваља, све сам погрешио. И све то са цигаром у руци. :) Након тога се исправи, при томе дајући апсолутно све од себе, један потпуно неформалан приступ. А након тих часова умео је да остане и по сат времена и да објашњава исто то што је већ причао, отворен за сва могућа питања, дискусију. Е то нама фали, та интеракција, где предавач није мали бог од кога ти клецају колена, већ човек који може да погреши, који није сујетан и не стиди се да каже како је зезнуо ствар, који уме да на питање одговори са не знам, али знам где могу да ти нађем одговор (па онда роња по кабинету и извуче неку мемљиву, заборављену књигу са одговором).

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Pokrene privatnu sivaonu uniformi i namlati se para dok mi svi budemo "u pravu" onlajn.

Мислио сам мимо униформи. А то са млаћењем пара, нажалост, биће вероватно тачно. Море, тајфуни да дају деци. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

И све друге предмете на које се не иде због опипљиве материјалне користи у релативно кратком временском периоду, а без којих би се правиле осакаћене генерације фах идиота? Основна школа ти служи да стекнеш опште, најосновније, базично, образовање из свих области, а касније се опредељујеш према својим преференцијама, што укључује, али се не ограничава на, факултет по твом избору.

Каква црна материјална корист, ја бих деци једино и предавао математику, језик и уметност, све остало се после да надградити. :)

Проблем је у томе што баш ове и овакве школе ускраћују те вештине. Хајде да спроведемо тест основне математике или физике и то међу свима - онима који су учили у Титовом школама, нама из деведесетих и овим реформисаним клинцима из двехиљадитих. Хајде да тај исти тест спроведемо у развијеним земљама у којима школски состеми функционишу стабилно и који су чак флексибилнији од нашег. Резултати ће бити поражавајући, сигуран сам. Зато што је проблем у самим темељима тог система. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Aquilius Cratus рече

Najverovatniji ishod, na žalost. 

Подели на овим сајтовима

33 minutes ago, Драгана Милошевић рече

Не може ученица полуодевена да седне у прву клупу и после да сву кривицу свали на професора.

Sa ovim se, Gago, ne slazem. Naravno da ne podrzavam ovakav nacin odevanja u skoli, i podrzavam uvodjenje uniformi iz mnogih razloga, ali ne iz ovog koji si ti navela. I da, profesor je kriv, jer bi trebalo da je zrela i odgovorna licnost, da zna da pred sobom ima maloletno dete, i da bi trebalo da se kontrolise, a ne da se ponasa k'o zivotinja u teranju. Naravno, iznosim svoje misljenje, ne namecem ga drugima. :)

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Juan рече

Каква црна материјална корист, ја бих деци једино и предавао математику, језик и уметност, све остало се после да надградити. :)

И физичко! :) Ала би на нас сад навалила лавина. Деца су преоптерећена, одржати пажњу 6,7 часова, па то је готово немогућа ствар. Деца су креативна, а систем убија креативност, учи те шаблонима. Најбитнија ствар по мени је да не могу сви да уче исто, а то цео систем занемарује. У реду је имати стандарде на три нивоа, али наставник не може да се клонира, па да све испрати. 

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...