александар живаљев Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 Порођај код куће - за и против субота, 17. сеп 2016, 08:24 -> 08:48 Извор: РТС У западним земљама је правно могуће и уређено да се жена породи у својој кући. Један број мајки у Србији одлучује се на овај корак јер, кажу, осећају се комотније и одмах су са својом бебом. Здравствени систем овакву могућност не предвиђа. Одлуку да се породи код куће донела је у последњем тренутку - у деветом месецу. Осим бабице, уз Данијелу је на порођају био и њен супруг Ненад. Како каже, једва чека да то уради поново. Припремила Милица Пујкиловић Your browser does not support the video tag. "Могла сам да заузмем положај који мени одговара, да ходам, да устанем, да се вратим. Када сам се породила истог тренутка сам узела своју бебу и нас двоје смо могли да легнемо и да спавамо заједно", објашњава Данијела Пантић. И Мирјана је три сина родила код куће. Данас осим што са трудницама вежба јогу, постала је и једна од 20 дула у Србији. Нису здравствене раднице, али ту су да пруже подршку трудници и њеном партнеру на порођају. "Тај први контакт у првих сат времена, то је непроцењиво и непоновљиво, то се зове златни сат. Оно што је најважније, када се мајка породи код куће она остаје са својом бебом и породица бива одмах укључена", каже дула Мирјана Гњатић, инструкторка јоге за труднице. Ово су разлози зашто се 90 одсто жена у скандинавским земљама одлучује да се породи код куће. Ипак, у Србији Законом о здравственој заштити домицилно акушерство није предвиђено. "Услуге здравствених радника везане за порођај, као и друге здравствене услуге пружају се само у здравственим установама које имају породилишта. Здравствени радник не сме да пружа здравствене услуге изван здравствених установа или приватне праксе, осим хитне, односно задесне ситуације", саопштило је Министарство здравља. Бабица која већ 22 године припрема будуће мајке саветује да се у Србији још нису стекли услови да се жене порађају код куће. "Некад крене све наопако, све је у Божијим рукама. Не знамо како ће се порођај завршити, жена за пет минута може да искрвари", каже бабица Снежана Петровић. Овакве ситуације се лакше решавају у западним земљама. Када жена одлучи да се породи код куће укључен је цео здравствени систем. "Ми смо овде у болници имали три или четри жене које су дошле од тог порођаја код куће, које су биле на смрт искрварене и које су имале среће да буду транспортоване правовремено. У скандинавским земљама мора да постоји логистика здравствене службе која тај порођај прати. Ту је бабица која је за то адекватно спремна, имају одређен степен квалификација, имају лиценцу за то и испред куће у којој се жена порађа обично стоји санитет који може трудницу ако дође до компликација да спроведе до најближе здравствене установе", објашњава Снежана Ракић, в. д. директора ГАК Народни фронт. А ако се дете у Србији роди код куће, стиже нова компликација приликом пријаве. У неким општинама је то питање регулисано, а у другим траже доказе, сведока који није у крвном сродству који би могао да посведочи о детаљима трудноће и порођаја. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 Protiv. Zato sto ne postoji jos uvek mogucnost da ceo lekarski tim bude prisutan. Biky83, АлександраВ, NinaD and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 Protiv zbog mogućih, čestih komplikacija. Šta ako se zaglavi, šta ako mora carski, šta sa čestom žuticom kad mora u inkubatoru da odleži par dana... Sad kad se pojavi neki pametnjaković-moja baba se poradjala u njivi, pa šta nam fali, sva deca zdrava, ovo danas sve kilavo... Moja baba brala kukuruz, rodila oca, podojila, pa nastavila da bere, a ove danas razmažene ...Serbi i njivove babe Deja Vu, Драшко, Драгана Милошевић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 2 minutes ago, Natasa. рече Protiv zbog mogućih, čestih komplikacija. Šta ako se zaglavi, šta ako mora carski, šta sa čestom žuticom kad mora u inkubatoru da odleži par dana... Sad kad se pojavi neki pametnjaković-moja baba se poradjala u njivi, pa šta nam fali, sva deca zdrava, ovo danas sve kilavo... Moja baba brala kukuruz, rodila oca, podojila, pa nastavila da bere, a ove danas razmažene ...Serbi i njivove babe Kako god okrenes njiva i motika argument. Јелена011, Драшко, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 Управо сада, Aquilius Cratus рече Kako god okrenes njiva i motika argument. Ćuti, ispašćemo snobovi Paradoksologija and Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 2 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 15 minutes ago, Natasa. рече Protiv zbog mogućih, čestih komplikacija. Šta ako se zaglavi, šta ako mora carski, šta sa čestom žuticom kad mora u inkubatoru da odleži par dana... Sad kad se pojavi neki pametnjaković-moja baba se poradjala u njivi, pa šta nam fali, sva deca zdrava, ovo danas sve kilavo... Moja baba brala kukuruz, rodila oca, podojila, pa nastavila da bere, a ove danas razmažene ...Serbi i njivove babe То је управо арумент Холанђана. Огроман проценат жена се порађа код куће (нешто као 30-40%) лекари препоручују управо такав порођај, а здравствено не покрива лежање породиље и детета у болници. Холанђани имају потпуно патолошку опсесију природним, а медицина им је више културолошка него научна. Кажу, трудноћа није није медицинско стање и треба је одвојити од болница. Тако да је и број контрола јако мањи и већину тих контрола уопште не раде лекари, него бабице. Што је наравно глупост. Могуће је остварити пријатност кућног порођаја, али и даље у медицинском окружењу и са лекарима. Те две ствари не морају нужно да буду супротне, као што су данас, нарочито у Србији где сам стварно чуо хорор приче породиља из болница... АлександраВ, Paradoksologija, александар живаљев and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Септембар 17, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 3 minutes ago, Juan рече Те две ствари не морају нужно да буду супротне, као што су данас, нарочито у Србији где сам стварно чуо хорор приче породиља из болница... Потпуно се слажем са твојим општим ставом. А ове хорор приче породиља из Србије, присутне су практично код свих породиља које не порађа "на црно" плаћени гинеколог, који је уз то и искусан (има и шарлатана који наплаћују). Ријетки изузеци су талентовани специјализанти који помогну у порођајима који нијесу претходно плаћени, или лак порођај вишеротки. Одавно мислим да су гинекологија и акушерство прави показатељ културе једног народа. Paradoksologija, АлександраВ and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 20 minutes ago, Natasa. рече Protiv zbog mogućih, čestih komplikacija. Šta ako se zaglavi, šta ako mora carski, šta sa čestom žuticom kad mora u inkubatoru da odleži par dana... Sad kad se pojavi neki pametnjaković-moja baba se poradjala u njivi, pa šta nam fali, sva deca zdrava, ovo danas sve kilavo... Moja baba brala kukuruz, rodila oca, podojila, pa nastavila da bere, a ove danas razmažene ...Serbi i njivove babe Nije to dobra komparacija, ne vidi se dobro taj rascep ondasnjih dobrih zena i danasnjih kilavih, ispašće baba razmaženija nego što jeste, fali da je kao mlada slusala svekrvu u svemu i nije smela da joj pisne, da je morala da ustaje pre svih i da ide na spavanje posle svih, da kuva i pere za sve, da bude majstor u šivanju, da radi više od svih, da bude verna ljuba svom mužu i godi mu u svemu, i sve to naravno trudna neće valjda za to vreme da lezi i sedi i ništa ne radi, a posla koliko hoćeš. Šta su ti stara vremena, ove današnje sve pokvario feminizam i liberalizam. Данче*, АлександраВ, александар живаљев and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 Treba edukovati muskarce kako reagovati ako krene kod kuce Kako sterilizovati makaze, kako pomoci zeni Koji polozaj Kako da napinje Naravno pozvati hitnu pomoc Биљана, Mилена КШ, Данче* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 Против. Из истих разлога које је и Наташа навела; честе компликације приликом порода (и код мајке и код бебе). АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 2 minutes ago, Драшко рече Naravno pozvati hitnu pomoc Кад си поменуо кола хитне помоћи, моја снајка се породила у тим колима и то у моменту док су она пристајала испред породилишта. Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 Upoznao sam davno jednog čoveka koji se rodio pod šljivom To je najsrpskiji porođaj :-) Данче*, Juanito, Dijasporka and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 Управо сада, Биљана рече Кад си поменуо кола хитне помоћи, моја снајка се породила у тим колима и то у моменту док су она пристајала испред породилишта. Jel proslo dobro? I to je bitno da su strucna lica u blizini "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 1 minute ago, Драшко рече Jel proslo dobro? Хвала Богу, јесте. Њу је цијели тим сачекао испред, али ето, десило се да се она породила двије секунде прије него су кола стала Драшко, АлександраВ and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2016 30 minutes ago, Juan рече То је управо арумент Холанђана. Огроман проценат жена се порађа код куће (нешто као 30-40%) лекари препоручују управо такав порођај, а здравствено не покрива лежање породиље и детета у болници. Холанђани имају потпуно патолошку опсесију природним, а медицина им је више културолошка него научна. Кажу, трудноћа није није медицинско стање и треба је одвојити од болница. Тако да је и број контрола јако мањи и већину тих контрола уопште не раде лекари, него бабице. Што је наравно глупост. Могуће је остварити пријатност кућног порођаја, али и даље у медицинском окружењу и са лекарима. Те две ствари не морају нужно да буду супротне, као што су данас, нарочито у Србији где сам стварно чуо хорор приче породиља из болница... Ja imam traume zbog svog iskustva, kad glavu nisam uzgubila, tako da preferiram nauku i medicinu. Babe poštujem, trebalo je sve to izneti, ali da mi nije nauke, ne smem ni da pomislim. Јелена011, Драгана Милошевић, Juanito and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука