Иван Недић Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 Има ли неко искуства са уписом детета у школу годину дана раније од предвиђеног? По законима у Србији, дете се у школу уписује између 6,5 и 7,5 година старости. За упис годину дана раније потребно је обратити се психологу, који онда спроводи тест и процењује да ли је дете способно. То је све што знам. Интересују ме практична искуства у погледу администрације, дететове реакције, резултата... Хвала! АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 A sto ranije, brate? Pustis dete da ima sto duze i mirnije detinjstvo, ne treba mu napetost tako rano... Ненад Р., ВИЛМА, Aquilius Cratus and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 Ja sam primetila da neka deca u poslednje vreme imaju jako siromasan fond reci ... Stice se utisak da malo razgovaraju sa odraslima , buduci da su veci deo dana u vrticu ... i nisu spremna da podju u skolu ... Ali opet , sve je to jako individualno ... Караконџула је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 Када је Василије, старији син, рођен 14. јануара 2000, доспео за школу, тај нови закон је тек почео да се примењује и педијатар са ВМА, лекар стара гарде, која се не гади ракијаних облога, иако је Василије по свим стандардима био зрео за школу, она је консултовавши нас ипак написала мишљење да дете није способно за школу, тако да је Василије кренуо у школу, "по старом", односно 2007. године, имавши при томе још годину дана детињства и стасавши у озбиљног и зрелог ђака. Јован пак, коју се родио 14. фебруара 2005 и којем је позив за школу стигао 2011; покушали смо исту процедуру на ВМА, али наша педијатрица овога пута није смела да напише онај исти папир као за Василија, јер дете може да буде позвано на накнадну проверу и ако се утврди да је способан за школу, по тим неким мерилима, а она му написала контра, може да изгуби посао. Жена се дуго извињавала, жалећи првенствено за том годином "детињства", али је закон неумољив и Јован је морао у школу. Искуства? Док са Василијем никада није било проблема у школи, са Јованом и дан данас морају неке ставри да се заједно уче. Најнижи и убедљиво најмлађи у разреду. Мсм, није ништа тако драматично, али просто видиш и имаш искустбо да ти детету фали та једна година. Једина "предност" је што су, тако се погодило иако је разлика између њих 5 година, што су имали обојица привилегију да их учи Златко Пиперски, већ генерацијама унатраг, најбољи и најиновативнији учитељ у Београду. И уз његову помоћ и труд који је улагао, Јова је.успео неке ствари "детиње" природе да превазиће. АлександраВ, obi-wan, Dijasporka and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 Деца треба раније да почну да уче ствари као што су читање, писање, елементарна математика. Нема потребе да се чека до седме године. Али то није исто што и ”кретање у школу”, тј. седење по цео дан на часовима од 45 минута итд. Срђан Шијакињић, Dijasporka, obi-wan and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 Ne samo to ... Nemaju razvijenu finu motoriku ... Roditelji ne smeju samo da se oslanjaju na predskolske ustanove ... Vec moraju sami da podsticu razvijanje tih osobina kod dece ... Jer ce u suprotnom ona imati poteskoce prilikom ucenja pisanja ... a samim tim i citanja ... i mrzece skolu ... Zurim sada ... p.s. Roditelji bi trebalo da pricaju svojoj deci kako oni sami obozavaju skolu ... i tako ce je i deca zavoleti ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 1 hour ago, Juan рече Деца треба раније да почну да уче ствари као што су читање, писање, елементарна математика. Нема потребе да се чека до седме године. Али то није исто што и ”кретање у школу”, тј. седење по цео дан на часовима од 45 минута итд. Ovo je bas i sustina... Moja cerka je sad krenula u skolu, ima 6,5 godina. Ja bih je tako rado zadrzala kod kuce, ali ne moze... Ona je pocela da cita sa 4,5 godine (ono, reci, recenice, pasuse, i cirilicu i latinicu), zna da sabira i oduzima visoke brojeve, cak pomalo i da mnozi. Ume da prepricava dogadjaje, price... Doduse, da je cujete kako prica, verovatno biste pomislili kako se lose izrazava jer ume da pogresi recenicne konstrukcije, ali to je cesta boljka visejezicne dece. Ima odlicnu motoriku, i krupnu i finu, super drzi paznju i nema problema da sedi ceo cas, a i vise ako treba i ako je tema zanima. I sad to sve deluje kao da je spremna za skolu, zar ne? Ali nije...emotivno nije uopste spremna. Mnogi su nas pitali zasto je ne upisemo ranije kad sve te stvari zna, cak smo u jednom trenutku pitali da li je to moguce, ali smo se brzo otreznili od takvih pomisli jer to ne bi bilo dobro za nju. Ovaj tempo skole ovde je nemoguc, a ona je dete koje jako burno reaguje na promene, i tacno bi joj jos jedna godina vise pomogla. Ali opet, ne bi bilo dobro resenje ni da je ostala jos jednu godinu u vrticu jer se vec i prosle godine tamo dosadjivala. U jednom trenutku nam je vaspitacica rekla da je ne ucimo previse da joj ne bi bilo dosadno i u skoli Mislim, ako je to resenje... Ona je veoma radoznalo dete i stalno trazi da je nesto novo ucimo, kako da odbijemo dete? Ne znam da li ste culi da deca na zapadu piju lekove za smirenje vec u prvom osnovne? E, pa meni je to delovalo strasno, a eto i mi smo do toga dogurali... Nije to, naravno, nikakva hemija, vec neki prirodni homeopatski lekici za opustanje (Bahovo cvece) ali je opet porazavajuce. Doduse, sad kad se setim, i moj brat je bio pod velikim stresom u prvom osnovne, secam se da je stalno plakao jer mu je bilo dosadno (on je pre skole znao i tablicu mnozenja, dizao na kvadrat itd), a imao je preko 7 godina kad je krenuo. Verujem da ima i dece koja mogu da krenu ranije bez ikakvih posledica. Cak mislim da bi moje mladje dete moglo da bude takvo. Tako da, treba proceniti, popricati sa strucnjacima i sa detetom, pa videti... АлександраВ, obi-wan, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 Srednje dete sam htela da upisem ranije u skolu, iz razloga sto je sa 5 godina znala sve sto zna dete na kraju prvog razreda.Sama se interesovala za sve I lagano smo dosli do lepih rezultata.Meni je to bilo dovoljno da je upisem godinu dana ranije. Psiholog je sve to lepo pohvalio I ipak odbio uz objasnjenje da je dete emotivno nezrelo za skolu. Brinulo me je ono: Kako ce sad, izgubice interesovanje...bice joj dosadno na casu.... Medjutim, sve je bilo suprotno od mojih strahovanja. Dete je lepo dozrelo I ta razlika je bila veeoma uocljiva. Ucestvovala je u svim aktivnostima, ucila redovno...potpuno je ostala zainteresovana. Samo je ceo prvi razred morala nesto da zaboravi kuci...makar gumicu ...ali to je vec druga tema. Tako da I moj glas ide za jos jednu godinu bezbriznog detinjstva. Лидија Миленковић, АлександраВ, obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 Требало би дозволити и школовање код куће (као што је у САД) или комбинацију тога са класичном школом или нешто десето у зависности од особина сваког појединачног детета и могућности родитеља. А не овако, за сваког све исто, у исто време, по истом шаблону, а родитељи који желе нешто другачије се кажњавају. Данашњи (из 19. века) школски систем дефинитивно није направљен да развија личности, него да штанцује послушнике државе и шаблонске одрађиваче посла. obi-wan, Dijasporka, Paradoksologija and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 Ја сам раније кренула у школу, свиснула бих да нисам, јер ми је сестра тада кренула у први разред, е сада да ли је предност или мана заиста не знам, јер ту годину играња свакако нисам изгубила пошто су сви већ кренули у школу и ко би се играо са мном?, а и нисам понављала па да знам како би било са мојом генерацијом...:) Лидија Миленковић and Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 Ovde deca u podne izlaze iz skole na rucak pa se posle opet vracaju u skolu Nama je skola daleko i nije povezana javnim prevozom a ja kola nemam. Bicikl ne vozim (otkad sam se slupala) a i kad bih ga vozila, morala bih s detetom da idem po putu jer po zakonu dete preko 6 godina ne sme da vozi bicikl po trotoaru, a bas mi se ne ide po putu s njom (pritom ne znam sta bih radila s mladjim detetom koje jos nema 6 godina). Tako da ova jurnjava po ceo dan-odvedi, dovedi, odvedi, dovedi, za rucak pozuruj dete da bi stiglo nazad, ubija nas u pojam. Pocecu da joj nosim rucak u skolu da tamo jede. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 15 minutes ago, Juan рече Требало би дозволити и школовање код куће (као што је у САД) или комбинацију тога са класичном школом или нешто десето у зависности од особина сваког појединачног детета и могућности родитеља. А не овако, за сваког све исто, у исто време, по истом шаблону, а родитељи који желе нешто другачије се кажњавају. Данашњи (из 19. века) школски систем дефинитивно није направљен да развија личности, него да штанцује послушнике државе и шаблонске одрађиваче посла. Pa sav ovaj industrijski i moderni nacin skolovanje ima svoje osnove u konceptu Fridriha II Velikog da napravi sto obrazovanije vojnike. A ne da iz skole izadju sto prosvetljeniji i obrazovanije individue sa svojim ciljevima i planovima. A tek da ne govorimo danas u informaticko doba gde na internetu ima svega i svacega ali se za skolovanje mora "ici negde". Justin Waters, Juanito, Sanja Т. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 Код нас је уведено деветогодишње основно образовање и мој син је прва генерација тих ученика. А то је отприлике овако; дјеца која су рођена до 1. септембра крећу у школу оне године када напуне пуних 6 година, а њихови вршњаци који су рођени од 2. септембра до 31. децембра и који ће тек напунити 6 година, за њих се родитељи изјашњавају да ли желе да пошаљу дјецу у школу те или наредне године. Мој син је рођен крајем октобра, али сам га ја дала у први разред са вршњацима који су те године напунили 6 година до поласка у школу. Први разред није класична настава. Немају ограничења бројем часова или трајањем часова (45 мин) и сл. Више је то као вртић и кроз интеракцију са учитељицом и једни са другима уче. Укључени су у све активности. Имали су дидактичке игре. Били су у папучама у школи. Слободно су причали и играли се. Није било торбе и тако Овај систем има и предности и мане. Предности су те што има доста дјеце која нису ишла у вртић па им ово дође да се припреме, да се социјализују са другом дјецом и сл. А мана је то што дјеца мисле да могу тако и удругом разреду па онда кад крене класичан облик наставе они и даље причају, слободно се крећу по учионици без да питају, тј. раде као и у првом разреду. Не схватају наставу озбиљно и да имају домаће задатке и да треба да уче Нека се дјеца прилагоде овоме, али има и оних којима је то тешко. У сваком случају сам за то да дјеца крећу раније у школу. Имају они сасвим довољно времена и да се играју. У тим нижим разредима се не тражи од њих да изучавају квантну физику АлександраВ and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 Biljo, ne uce kvantnu fiziku, ali vreme koje provedu radeci preobilne domace zadatke je jednako tome. Караконџула, obi-wan, Лидија Миленковић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Септембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2016 1 minute ago, Биљана рече Код нас је уведено деветогодишње основно образовање и мој син је прва генерација тих ученика. А то је отприлике овако; дјеца која су рођена до 1. септембра крећу у школу оне године када напуне пуних 6 година, а њихови вршњаци који су рођени од 2. септембра до 31. децембра и који ће тек напунити 6 година, за њих се родитељи изјашњавају да ли желе да пошаљу дјецу у школу те или наредне године. Мој син је рођен крајем октобра, али сам га ја дала у први разред са вршњацима који су те године напунили 6 година до поласка у школу. Први разред није класична настава. Немају ограничења бројем часова или трајањем часова (45 мин) и сл. Више је то као вртић и кроз интеракцију са учитељицом и једни са другима уче. Укључени су у све активности. Имали су дидактичке игре. Били су у папучама у школи. Слободно су причали и играли се. Није било торбе и тако Овај систем има и предности и мане. Предности су те што има доста дјеце која нису ишла у вртић па им ово дође да се припреме, да се социјализују са другом дјецом и сл. А мана је то што дјеца мисле да могу тако и удругом разреду па онда кад крене класичан облик наставе они и даље причају, слободно се крећу по учионици без да питају, тј. раде као и у првом разреду. Не схватају наставу озбиљно и да имају домаће задатке и да треба да уче Нека се дјеца прилагоде овоме, али има и оних којима је то тешко. У сваком случају сам за то да дјеца крећу раније у школу. Имају они сасвим довољно времена и да се играју. У тим нижим разредима се не тражи од њих да изучавају квантну физику Ovde je vrtic obavezan, starija cerka je isla 2 godine, mladjoj je ovo 3. godina u vrticu. To je odlicno za socijalizaciju, slazem se. E sad, bas zato sto su taj deo odradili u vrticu, u skoli bi trebalo da budu malo ozbiljniji. A nista ne rade. Tako se igraju, kao sto si opisala, i zato je mojoj i dosadno. Nema ona problem da se igra sa decom, drustveno je dete, ali joj je potrebno vise, ona mora biti stimulisana inace je nesrecna. Mogu ja s njom kod kuce da radim, ali je ona fizicki iscrpljenja posle skole i nije ni za sta sem za kauc i crtace (naravno da je pustam da ih gleda, da dodje sebi). Znaci fizicki ih uniste a nista ne uce, bar zasad. Od drugih mama sam cula da je ceo prvi razred takav, nikad nemaju domaci, nikad nista ne traze od njih. Mislim da to nije dobro, narocito za decu koja vole da uce. Razocarala sam se...vaspitacica nam je govorila da ce preporuciti da Luna ide kod uciteljice koja posebno obraca paznju na nadarenu decu, ali mi je sad rekla da vaspitacice niko nista nije pitao. Od njih petoro iz vrticke grupe, cetvoro je zajedno u odeljenju, samo je Luna odvojena (i to ide u odeljenje gde su vecinom jugovici ). Биљана, Лидија Миленковић and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука