Jump to content

Саопштење из Канцеларије Епархије крушевачке у вези са ктиторском фреском у цркви на Багдали

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

Обавештавамо све представнике средстава јавног информисања који показују добронамерно интересовање, постављајући питање везано за ктиторску композицију цркве светог Јована Крститеља на Багдали, да је она настала у духу древног, вековима  негованог  православног предања црквене уметности зидног сликарства. Ликови ктитора - архијереја, свештенства и осталих чланова Свете Православне Цркве, сходно њиховој важној улози у градитељству и настанку храмова,  изображавају се се кроз читаву историју до данашњег дана у свим Помесним Црквама, на зидовима унутрашњости храмова.

Црква светог Јована Крститеља на Багдали у Крушевцу
Црква светог Јована Крститеља на Багдали у Крушевцу

Канцеларија Епархије крушевачке

Подели на овим сајтовима

Да. Само, колико видех на фотографији те фреске, због које је и издато саопштење; морам да приметим да недостаје ХЕЛИКОПТЕР...

Подели на овим сајтовима

Tuzno je i pretuzno, nekadasnji monah David je bio jedan od retkih profesora pbf-a cija sam predavanja volela, koji je bio sjajan pedagog, koji je umeo da nadahne studente i da ih nezno vodi. Jedan od retko obrazovanih ljudi, sa toliko puno znanja i ljubavi prema studentima.

Odusevljavao me je, a onda pkjus.

Jok, mi smo svi neznavene ovce pa ne znamo da je sasvim u redu da se i kritori freskopisu po zaduzbinama, pa nismo juce dovedeni u Crkvu da nrkom smeta izobrazen ktitor naravno klasicno bez oreola koji kao daruje crkvu,manastir...

Problem je u tome ko je ktitor i kako ih nije sve dzumle sramota da uzimaju pare od takvih likova, a vamo da propovedaju Hrista. Juda je bacio srebrnjake, al oni cini se nisu gadljivi na pare sadasnjih mocnika bilo kojih vrsta i velicina i jos im ordenje daju. I naravno docice neka fraza kako mi ne znamo sta je kome u srcu i da oni to cibe za dobro Crkve, hau jes nou.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Али кад узмемо у обзир неког средњовјековног великаша који се борио у двобојима, ловио, пио, живио на рачун рада кметова, био господар живота и смрти у својој области, па саградио и он неку задужбину и нико му то данас не замјери, ако није смио у његово доба.:mahmah:

Подели на овим сајтовима

On 5. 9. 2016. at 15:28, о.Небојша рече

Али кад узмемо у обзир неког средњовјековног великаша који се борио у двобојима, ловио, пио, живио на рачун рада кметова, био господар живота и смрти у својој области, па саградио и он неку задужбину и нико му то данас не замјери, ако није смио у његово доба.:mahmah:

Expand  

verovatno su i njega kleli u svoje vreme, ali ko pita raju.

Ne9ktkqTURBXy9jZDQ0N2Y4NjFkMWUxYzRjMzNjY

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Meni bi više prijalo da je ktitor neko čije bruke i sramote ne znam.
Mada, ko sam bre ja da odredjujem koje grehe je dozvoljeno 
da ktitor / donator ima!? Opet sam uhvatio samog sebe u gordosti....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 5. 9. 2016. at 15:28, о.Небојша рече

Expand  

Eh oce Nebojsa, sve ste u pravu...ispada da nismo puno odmakli od tog srednjeg veka, imamo velmoze, ktitore, imamo sujeverni narod sa istim valja se obicajima, sve to stoji, al ima i jedna mala malecka sacica ljudi koja se vec duze vreme nada da to ne mora biti tako, sacica ljudi koja se upinje i trudi da zivi liturgijskim zivotom i kojoj ocajnicki trebaju pastiri koji su nadisli srednji vek. Njima, toj sacici vernika koji ne gledaju sve kroz senzacije i ne gledaju na Crkvu kao partiju, njima je ponekd pretesko da objasne onaj deo o savrsenstvu Hrista i hriacanstva, a nesavrsenstvu hriscana. I to ne da objasne nekim polukrstenim, narodno pravoslavnima, nego samima sebi. Toliko politike, para, skandala, cutanja, licemerja, i onda poziv na jednodusje u Hristu. Kakvo jednodusje, gledas da nađes popu da se pricestis i bezis iz crkve koliko te noge nose, jer je postalo nepodnosljivo zadrzavati se. Crkva koja poziva na zajednicu, tera tu istu sacicu na krajnji individualizam jer sve sto zna da kaze je nista. I to ne da kaze u dnevnim novinama, ne svakom ko se nađe pametan da je proziva i blati, nego toj maloj sacici Hriscana koji bi da zive makar malko drugacije nego u srednjem veku i koji su tuzni i pretuzni kad pogledaju oko sebe.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Дајте људи, баш су цакани! :)

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Kakva gadost, Boze prosti...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Хајде да причамо као да смо паметни:

Ктитори имају ПРАВО на појављивање на некој фрески. Ок.

А да ли црква/манастир има ОБАВЕЗУ да их тамо стави? 

Мислим се - елементарно хришћански је да братство понуди ктитора да га метну а овај пристане. Ако је то овде случај - кривим старешину.

Међутим, у нас често ктитори инсистирају да имају право да се метну на зид. Истоветно као прича о дечијим правима...

Како год окренеш, не радујем се оваквим излетима у фрескопису...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 5. 9. 2016. at 15:08, Јелена011 рече

Problem je u tome ko je ktitor i kako ih nije sve dzumle sramota da uzimaju pare od takvih likova, a vamo da propovedaju Hrista.

Expand  
бизнисмен, са све бившом и садашњом женом......
Подели на овим сајтовима

Да ли је упутно да у духу ,,Ктиторових поука'' и ,,благочастија његовог'' увек уз његов свијетли лик буду и речи :

,,ВОЛИМ НОВИНАРКЕ КОЈЕ ЛАКО КЛЕКНУ'' 

Ах.., не би ли се увијек и вавијек сјећали истих поученија ..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Freska sa likom Gašića u Crkvi Svetog Jovana / FOTO

Lik Bratislava Gašića, bivšeg ministra odbrane, od juče se vidi na fresci u Crkvi Svetog Jovana, na brdu Bagdala iznad Kruševca, čiju je izgradnju Gašić platio.

Foto: Tanjug, arhiva

Foto: Tanjug, arhiva

Likovi bivšeg ministra i njegovog brata Bobana nalaze se, kako je i običaj, kada je reč o ktitorima hrama, odmah pored lika sveca kojem je crkva posvećena. U ovom slučaju to je Sveti Jovan Krstitelj, piše "Blic".

Izgradnja hrama počela je krajem marta 2015. godine.

Podsetimo, Crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Kruševcu, čiji su ktitori Bratislav Gašić i njegov brat, u oktobru 2015. osveštao je srpski patrijarh Irinej. Tom prilikom njima je Srpska pravoslavna crkva dodelila ordene kralja Milutina. Opširnije u posebnoj vesti.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...