Deja Vu Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 15 hours ago, Avocado рече To što neki hrišćanin zaista voli sve ljude na svetu i čitav svet i ne mrzi nikog, je dokaz da je tvrdnja da je to moguće istinita, a ne dokaz da je hrišćanska vera istinita. Jer između hrićanske vere i te tvrdnje ne stoji znak jednakosti, hrišćanstvo obuhvata i druge ideje, a takođe druge vere obuhvataju i tu ideju... Ako verovanje u hrišćanskog Boga, učestvovanje u hrišćanskim ritualima i prihvatanje dogmi hrišćanstva predstavlja model, način tj. "pravi put" za to da čovek dođe u takvo stanje, onda je hrišćanstvo očigledno loš i neefikasan model tj. način za postizanje tog cilja... shodno tome ne deluje kao model koji je smislilo sveznajuće biće... takođe, recimo Đainizam je evidentno bolji i efikasniji način za postzanje tog cilja, pa ako već to shvataš na nivou istinitosti... ispada da je Đainizam "istinitiji"... Ђаинисти имају другачију метафизику од хришћана, они теже ослобођењу из вечитог круга патње ког изазива заробљеност душе у телу, што значи да као и гностици теже да очисте и ослободе ту душу од материје која је прља, па се може рећи да их генерално за свет и универзум боли пендрек. А да би постогли то ослобођење чине све оне ненасилне радње које обичном човеку делују кул. Хришћани напротив ту материју, тај универзум желе да пренесу на виши ниво постојања како би га спасли смрти и распадања а жива бића патње. А да би то постигао или барем ублажио распаднутост света, кроз све те обреде и ритуале хришћанин тежи да стекне своју праву вољу, што ће рећи да га је много више брига за свет од овог првог, много више енергије улаже од њега који само гледа како да стекне ослобођење. То онда значи да хришћанин више воли свет од ђаинисте чим више енергије и улаже. А што се тиче ритуала, они су битни јер се много теже долази до овог стања љубави према свету без њих. Јер свака религија значи и хришћанство са собом носи пакет начина, техника, правила, погледа на свет, метафизичких теорија и чега све не како на систематичан и јасан начин довела до неког циља. А кад идеш и делујеш около произвољно без неке јасне стратегије, циља, приче, онда не можеш много тога да постигнеш. Исто важи за веру у Бога, јер хришћани сматрају да се само Богом може спасисти свет и да је он неко на кога треба да се угледају како би помогли да се тај свет спасе, зато га сматрају Богом љубави. А ако ти је Бог модел, узор на ког се угледаш и нешто што желиш да будеш, онда ваљда верујеш у постојање истог. То што је бизарно мали број људи успе то да постигне је скроз небитно, јер у тој области статистика је небитна. Уосталом, и само хришћанство учи да је ''много званих, а мало изабраних''. Баш као и ђаинизам што тврди да је мало оних који успеју да стекну ослобођење. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 11 minutes ago, Deja Vu рече То што је бизарно мали број људи успе то да постигне је скроз небитно, јер у тој области статистика је небитна. Уосталом, и само хришћанство учи да је ''много званих, а мало изабраних''. A kad se kaze "vecina vernika u srbiji ne odobrava takvo i takvo ponasanje" jel se tu misli na zvane ili na izabrane? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 12 hours ago, cloudking рече Bog u kojeg ti verujes je udavio veliki broj ljudi Ako bismo najbukvalnije tumačili ono. A to se gotovo nikada ne radi. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 46 minutes ago, Господин Дареалис рече Ako bismo najbukvalnije tumačili ono. A to se gotovo nikada ne radi. Svaki put pravis identicnu gresku i ja ti svaki put kazem- sto to meni pricas? Eno samo par postova iznad imas pripadnika tvoje crkve koji govori drugacije. Ako imas neki problem pricaj s njim... Aj kazi jel nije smesno da upadas s recima "to se gotovo nikada ne radi" a samo dva posta iznad tebe tvoj brat u Hristu radi upravo to?! Mis'im, dal smo svi tolke budale leba ti? Ako postoji gif koji tebe u potpunosti opisuje to je definitivno ovaj: U stvari, mani mene... mozes li da mi objasnis, zasto ti sad tvom bratu odozgo ne objasnis kako se cita stari zavet i dal je bukvalan ili metaforican, jer da si pazljvije obratio paznju na moj post ja sam upravo to sugerisao jer vrlo dobro znam odnos pametnih vernika prema SZ. To je jedan od najozbiljnijih problema u tvojoj crkvi sto vas je uvek vise briga za ljude van crkve nego za svoju sopstvenu "bracu", valjda zato sto po defaultu pretpostavljate da ste svi savrseni samim tim sto imate clansku karticu isusovog kluba pa ono kao ne morate jedni drugima da ukazujete na greske? A da si ti, umesto sto meni objasnjavas kako se to "nikada ne radi", objasnio tvom bratu KOJI to RADI, zasto ne treba to da radi, i crkva i svet bi nam bili lepsi... Ja pricam... a ko ima usi da slusa neka slusa :P Suncokret54, Аурор and Avocado је реаговао/ла на ово 3 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 58 minutes ago, cloudking рече A da si ti, umesto sto meni objasnjavas kako se to "nikada ne radi", objasnio tvom bratu KOJI to RADI, zasto ne treba to da radi, i crkva i svet bi nam bili lepsi... Pa valjda je video, ja se nadam. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 38 minutes ago, Господин Дареалис рече Pa valjda je video, ja se nadam. Gde? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 Да се ја питам, ја бих протерао Предрага овуда: Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 14 hours ago, cloudking рече Smrt davljenjem je jedna od najagresivnijih smrti za coveka. Bog u kojeg ti verujes je udavio veliki broj ljudi. Eto, u takvog boga ti verujes i pritom opravdavas masovno ubistvo ogromnog broja ljudi. Pritom podseticu te da osim Noja i porodice niko na zemlji nije preziveo a u tom trenutku pored tih silnih "gresnih ljudi" bilo je i puno dece i beba... Vidis, mnogo zdravo za gotovo prihvatate tu cinjenicu da je bog izazvao potop i ostavio samo Noja... a probaj da razmislis kako je taj potpop izgledao? Probudis se ujutru podojis bebu i nahranis klinca i odjednom voda na sve strane, nemate gde da pobegnete. Klincima vode predje nivo glave, oni krenu da vape za vazduhom u agoniji, potpuno nesvesni razloga zbog kojeg upravo prolaze kroz mucenje koje izaziva nedostatak kiseonika sve dok prirodni refleks ne preovlada i udahnu u pluca cistu vodu... osecaj koji, kazu oni koji su prezieli davljenje, podseca kao da si udahnuo uzareno kamenje u pluca... a dete si... imas 5- 6godina i ne znas sta se desava. Боље би било да је, рецимо, спречио људе да имају децу, па сачека да сви умру од старости, а Ноја и породицу магично пребаци кроз време у период кад више нема ни једног човеку на планети. Све чисто, хумано а ефекат у крајњој линији исти, људски род сем Ноја истребљен, а као плус ниједна животиња не би била повређена током целог догађаја. Да ли би било то било ОК са тобом ? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 21 hours ago, Avocado рече Nije baš ni da nam je istorija nakon toga bila med i mleko... pa me baš interesuje šta bi nam se to strašno desilo da Stefan Nemanja nije tolerantno u krvi, ognju i mučenju zatro bogumile? Hoće, samo što je Srbija tvoj dom tačno onoliko koliko je i dom svakog Srbina homoseksualca i dom svakog građanina Srbije koji ne deli tvoje svetonazore... ni promil više ni manje... Па ја нисам пророк да знам шта би било кад би било, али дар пророштва не треба да се претпостави /да ми оваки какви смо , иако мало отишли на лево, ипак суштински још увек са добрим и здравим коренима / да Срби не би били то што јесу, а јесу још увек, бар већински део православни . СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ: ШТА ЗНАЧИ БИТИ ДОБАР СРБИН Не може нико бити добар Србин, а да, пре свега, није добар човек. Добар Србин си ако имаш слатку душу краља Владимира, издржљивост Немањину, христољубље Савино, ревновање Милутиново, кротост Дечанскога, смерност Урошеву, пожртвовање Лазарево, витештво Страхињино, правдољубље Марково, срце Југовића мајке, поуздање Миличино, благост Јевросимину, милост Косовке девојке, трпељивост поробљеног србског робља, видовитост слепих гуслара, мудрост србских свештеника и калуђера, стидљивост народних девојака, надахнуће народних певача, даровитост народних занатлија, отменост народних ткача и везира, јасноћу народних пословичара, одмереност и умереност српских сељака, сјај Крсне Славе свих крштених Срба. Ваистину и основа и подлога свему набројаном јесте вера Христова. Ако ти немаш у себи ниједну побројаних врлина славних ти предака а ипак се називаш Србином, онда си само једна чувена фирма на празном дућану. А то, мислим, не желимо ни ја теби ни ти себи. Реци некоме: буди добар Србин, а вера је споредно, исто је што и рећи једној овци: буди ти угојена, а паша је споредна. Не може нико бити добар Србин, а да, пре свега, није добар човек. У свету, пак, нити је било нити има какве силе, која може човека учинити савршено добрим, осим силе вере Христове. Немој, дакле, желети Србство без садржине. Не био ти човек без памети путовођа, ни Србин без вере ортак. То ти желим и поздрављам. Свети Николај Жички aliluja and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 56 minutes ago, Рапсоди рече Па ја нисам пророк да знам шта би било кад би било, али дар пророштва не треба да се претпостави /да ми оваки какви смо , иако мало отишли на лево, ипак суштински још увек са добрим и здравим коренима / да Срби не би били то што јесу, а јесу још увек, бар већински део православни . I da nisu pravoslavni, Srbi bi bili Srbi, kao što bejahu Srbi i pre nego što su bili pravoslavni... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 1 minute ago, Avocado рече I da nisu pravoslavni, Srbi bi bili Srbi, kao što bejahu Srbi i pre nego što su bili pravoslavni... Православље им даде траг вечности, обележи их за вјек вјекова. Православље им удахну живот, даде им суштину . Плаво Небо, Ненад Р. and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 3 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 1 minute ago, Рапсоди рече Православље им даде траг вечности, обележи их за вјек вјекова. Православље им удахну живот, даде им суштину . Bla, bla, truć... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 7 minutes ago, Avocado рече Bla, bla, truć... I u vodu puć.... Zar jedan advokat nema repliku ....sem bla,bla. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 1 hour ago, Avocado рече I da nisu pravoslavni, Srbi bi bili Srbi, kao što bejahu Srbi i pre nego što su bili pravoslavni... Били би Срби. Али Православље је део историје, културе, традиције, фолклора... српског народа. То важи за сваког Србина, био он атеиста, римокатолик, муслиман, хиндуиста... Једноставно, Србима је Праволавље саставни део. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 26, 2016 Пријави Подели Написано Август 26, 2016 8 hours ago, cloudking рече A kad se kaze "vecina vernika u srbiji ne odobrava takvo i takvo ponasanje" jel se tu misli na zvane ili na izabrane? Zvane, samo sto medju njima moze da se nadje neko ko je izabran, jer i oni spadaju u zvane ali moze imati pogresne informacije. Npr. neko ko je izabran moze biti protiv gej parade jer misli da je to stetno, nije dobro obavesten i ne moze da dodje do znanja da nije, nego je zbog uticaja okoline cuo i naucio da je to stetno. Jer i inteligentan i manje inteligentan i onaj sto zna sve i onaj sto ne zna nista mogu biti izabranii i imati cisto srce. Ali naravno to nije opravdanje za veliki broj nerazumnih i intelektualno lenjih koji trebaju da pokrenu svoje vijuge da shvate nesto. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука