Jump to content

Да ли бисте желели прекид раскола Цркве Истока и Запада?

Оцени ову тему

Да ли бисте желели?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте желели?

• Да
      43
    • Не
      14

Препоручена порука

пре 6 минута, Bokisd рече

Tacnije, verovali su, da je Bog uzeo telo od Djeve Marije samo tako, kao sto uzima i koristi tela svetitelja i proroka,  samo je prebivao u tom telu koje je uzeo od Marije. ( kao, po spoljasnjosti ).  Zato se i kaze Hristorodica. Rodila je Hrista po telu, u koga se tek uselio Bog.

Kako je tacno to sto ti navodis ako oni ispovedaju da je Marija rodila Sina Božjeg koji je od Oca rodjen pre svih vekova?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kako je tacno to sto ti navodis ako oni ispovedaju da je Marija rodila Sina Božjeg koji je od Oca rodjen pre svih vekova?

To je ispovedanje originalnog nestorijanizma. Kasnije su nastali mnogi modaliteti ovog ucenja.

Vec smo pricali pre neku stranicu, i Nestorije je ispovedao da je Marija rodila Sina Bozijeg ( nije odbacivao prva dva Vaselj. sabora ), nego je problem u konkretnoj implemetaciji ovaplocenja , kako i na koji nacin je izvrsena ova nasa Tajna spasenja.

Koliklo sam upoznat to je glavni spor izmedju Kirila i Nestorija. Postoje ona pisma Kirilova i anatemizmi, ( i pisma Nestorijeva ? ),  pa, mozemo da pogledamo, ako bas ne razumemo tacno sustinu problema.

Подели на овим сајтовима

Necete verovati sta ja mislim.

Ja mislim da hrišćani vole da se svadjaju i da zahtevaju licnu formulaciju bogopoznanja i da ne ulaze sa razumevanjem u tudja sagledavanja.

Svadjaju se ko voli vise Boga, ko zna vise o Bogu, kako treba Bog da se ispoveda, kako treba Crkva Boyja da funkcionise itd...

Setimo se kad je Hristos pitao Petra da li Ga ljubi?

Petar reče, pa naravno da te ljubim život svoj dao bi za Tebe. I cvrc izdade Ga i pre no petao završi svoju svirku ac dc roud tu hell...

Setimo se prvog sabranja apostola i svadje cini mi se petra i jakova (ispravite me ne znam tacno ko se tamo potukao zato sto vise voli Boga i zna ko je Bog i kako treba Crkva da funkcionise)

Zato je Istina da Sveti Duh govori na vaseljenskim saborima ali nisam baš siguran da sve odluke vaseljenskih sabora ono što Sveti Duh nosi tim vaseljenskim saborom nadalje u svom Upravljanju Crkvom.

Kao što smo ovde potrošili 10 strana tražeći dlake u jajetu za potpuno isto ispovedanje asirijske Crkve kao i rimokatoličke sa Pravoslavnima, tako je izgleda čovek osudjen da se svadja i da anatemiše i da lupa šamare drugome kad god hoće da zahteva njegovu formulaciju Bogopoznanja.

Dogmati su nepogrešivi i više manje svi ih poštuju.

rimokatolicima naravno dogmate van vaseljenskih sabora ni Bog ne uzima kao obavezujuće pa prema tome ni mi ih ne moramo osudjivati ali ono što Sveti Duh nosi sa svih vaseljenskih sabora je ispitivanje srca svakog od nas da li smo uzrodjeni sa Stvoriteljem, da li smo potpuno Njegovi i da li verujemo da je On istiniti Bog svedržitalj, koji je Sina svoj Jedinorodnog poslao da nas sakupi  i sačuva od ovoga sveta jer mi deo ovoga sveta nismo, jer smo Očevi jer smo eshatološko nebeski.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, jedan čovjek рече

тада у вријеме те дебате биле су разне секте које су тврдиле да је код њих потомак христове крви који може да даје причешће једини, други да је реинкарнација послједица инкарнације-оваплоћења, трећи да треба гријешити много у блуду па онда постати светац па надаље без краја... Свашта је ту било. 

Pre nego sto  je stigao bilo koji predstavnik ANTIOHIJE,  Sabor je osudio istoga dana i Nestorija. Prema Nestorijevim sopstvenim recima:  

,,Када су Кирилове присталице виделе цареву силу ... они подигоше немир и неслогу међу људима викањем да је цар против Бога ... Они собом поведоше и оне што бејаху изопштени и уклоњени из манастира, због њихових живота и њихових туђих обичаја, и све који бејаху из јеретичких секти и обузети задртошћу и мржњом противу мене. И једна страст беше у свима њима, Јеврејима и паганима и свим тим сектама, и они се заузеше да треба прихватити без пропитивања, ствари које су без пропитивања мени учињене; и у исто време сви они, чак и они са којима делих трпезу и молитву и мисао, се сложише... против мене и заветоваше се један другом против мене... Ни у чему не беху подељени"

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

Pre nego sto  je stigao bilo koji predstavnik ANTIOHIJE,  Sabor je osudio istoga dana i Nestorija. Prema Nestorijevim sopstvenim recima:  

,,Када су Кирилове присталице виделе цареву силу ... они подигоше немир и неслогу међу људима викањем да је цар против Бога ... Они собом поведоше и оне што бејаху изопштени и уклоњени из манастира, због њихових живота и њихових туђих обичаја, и све који бејаху из јеретичких секти и обузети задртошћу и мржњом противу мене. И једна страст беше у свима њима, Јеврејима и паганима и свим тим сектама, и они се заузеше да треба прихватити без пропитивања, ствари које су без пропитивања мени учињене; и у исто време сви они, чак и они са којима делих трпезу и молитву и мисао, се сложише... против мене и заветоваше се један другом против мене... Ни у чему не беху подељени"

Prosto da se Sveti Duh začudi u najmanju ruku.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

Ali, brate, kakvo je to svedocenje protivnika Efeskog sabora i samog Kirila ? Da li je bas legitimno 100% ?

Kao da ne pratis temu, evo vec treci put ponavljam, ti predstavnici Antiohije  , kasnije su se , posle Efeskog sabora pomirile sa Kirilom i potpisali su ispovedanje koje osudjuje Nestorijevo ucenje.

Nije bas tako jednostavno, treba sagledati celu stvar iz vise uglova gledanja. :gleda:

Подели на овим сајтовима

Аli opet, treba gledati napred, i kroz zivi ekumenski dijalog videti sta je i kakvo stanje danas (bez obzira da li su u sustini pravoslavnima bili oduvek ili postali u XX veku usled dijaloga ekumenskog udruzivanja, molitvi i razgovora). Ne znam za Haldejsku crkvu  koja je, da tako kazem, unijatska, ali zvanicna ACI je izbrisala anateme protiv Sirijske crkve (dohalkidonske tzv. monofizitske).  Dakle, uspeli su da se razumeju i sa njima (medjutim, Koptska crkva je zbog ACI bila prekinula dijalog sa Rimokatolickom crkvom, jer postoji tradicionalna mrznja posredi ACI i njih). Zajednicka izjava o istoj Hristologiji izmedju ACI i RKC je nova era u odnosima sa Asirskim hriscanima, a dijalog sa istocno-pravoslavnim svetom razvijaju preko Ruske pravoslavne crkve.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, jedan čovjek рече

Добро, али ти си нормалан:). Постоје секте које искривљују Свето Писмо и лажно у њему налазе уточиште. Да није било тих расправа имали би МедМах фил на јави. Једни вјерују да се реинкарнирају, други да треба жртве неке апстрактне приностити, богумили су одбацивали све Свете Тајне и богопознанство свели на израду механичких сатова и константну молитву. Којега бога познају?

Сјети се Хрисовог разговора са Самарићанком која је била од Аврамове вјере као и сви самарићани. Па јој је рекао да та вјера није исправна већ да треба да пије воду из вјечнога живота. Исповиједање Јеванђеља јесте битно, јер да није битно неби нас под тим изговором Римокатолици истребљивали, нити би муслимани икада дошли ту гдје јесу. Тако да је то све дио Апостолских предања као и саме Свете Тајне које је Христос оставио као пут до Бога

Dobro ne govorim o direktnim otpadništvima ili sektaškim ispovedanjima, već je problem hrišćana ta dlaka u jajetu i prevlast formulacija, nefleksibilnost, nedostatak tolerancije na odredjene tradicije odredjenih naroda itd...

Sve je uniformisano i jači odredjuje pravac, što ne daje bogoslovima slobodu sozorcevanja u bogopoznanju nego ih opterecuje da nasju sto jace uporiste u vladikama episkopima carevima politicarima jer jedino oni mogu da im obezbede da njihova opcija za koju misle da je ispravna može i da se postavi kao saborska.

Gde je tu Svti Duh, Boga pitaj....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Ne mogu da se otmem utisku da ta debata Bogorodica/Hristorodica mogla da bude rešena bez raskola, samo da je pokazano više hrišćanske ljubavi i spremnosti za dijalog...

Pa naravno, kao što je bilo moguće izbeći raskol između istoka i zapada.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Благовесник рече

Аli opet, treba gledati napred, i kroz zivi ekumenski dijalog videti sta je i kakvo stanje danas (bez obzira da li su u sustini pravoslavnima bili oduvek ili postali u XX veku usled dijaloga ekumenskog udruzivanja, molitvi i razgovora). Ne znam za Haldejsku crkvu  koja je, da tako kazem, unijatska, ali zvanicna ACI je izbrisala anateme protiv Sirijske crkve (dohalkidonske tzv. monofizitske).  Dakle, uspeli su da se razumeju i sa njima (medjutim, Koptska crkva je zbog ACI bila prekinula dijalog sa Rimokatolickom crkvom, jer postoji tradicionalna mrznja posredi ACI i njih). Zajednicka izjava o istoj Hristologiji izmeju ACI i RKC je nova era u odnosima sa Asirskim hriscanima, a dijalog sa istocno-pravoslavnim svetom razvijaju preko Ruske pravoslavne crkve.

Pa, meni licno je to i glavni problem, sto se sve gleda kroz prizmu ekumenizma,....cini mi se, cak i kod gledanja na stvari i sporove iz proslosti, ...sto je stvarno, veliki apsurd.

Подели на овим сајтовима

Papa je napomenuo kako će se sljedeći susret Odbora za koordinaciju Mješovitoga međunarodnog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Pravoslavne Crkve održati u rujnu u Lerosu, u Grčkoj.

Papa primio izaslanstvo Carigradskoga ekumenskog patrijarhata

Više o tome je ovdje:

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Desiderius Erasmus рече

Ne mogu da se otmem utisku da ta debata Bogorodica/Hristorodica mogla da bude rešena bez raskola, samo da je pokazano više hrišćanske ljubavi i spremnosti za dijalog...

Sta znam, ( mislim, znam :945729: ), ....ali, da li zaista mislis da nasi pravoverni oci nisu imali ljubavi, smirenja i snishodjenja prema ljudima koji su uvodili novine i jeresi u Crkvu ?

Pa, kad mi eto kao nesto mislimo da imamo ljubavi i brige za druge inoslavne hriscane, i pricamo sa njima  kroz neku toleranciju i uvazavanja sagovornika,.....sta mislis, koliko su tek onda veliki oci crkve imali ljubavi i obzira prema takvim ljudima ?

Mi, citamo samo o anatemama i o  konacnim osudama jeretika, ali, nemamo  u vidu stvari i dogadjaje koji su doveli do toga. Kako i zasto, da li je bilo pregovora i medjusobnog dijaloga, ubedjivanja i savetovanja od strane otaca prema takvima u crkvi ?

Kazem, nije bas to tako jednostavno kao sto izgleda na prvi pogled.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Desiderius Erasmus рече

Izgleda da nisu imali dovoljno. Ne bih da sablaznim nekoga, ali pogledaj kako se slavni Grigorije Bogoslov izrazio o saborima svog vremena: "Samo izdaleka pozdravljam sinode i sabore jer znam koliko unose smutnje. Nikad više neću sedeti na tim skupovima ždralova i gusaka" (citirano u Pravoslavna Crkva, Timoti Ver).

Naravno, pozitivno je što su oni toliko revnovali za istinu, ali su izgleda u tom revnovanju ponekad zaboravljali na smirenje.

Dragi moj Erasmus, vidi,  da ne ispadne da nekog sad ja ucim, ali, mora se gledati  na ove stvari iz vise uglova gledanja, tj. bitno  je iz koje perspektive gledamo na ovu stvar.

Jednostavno receno, sv.Grigorije Bogoslov nije bio, ( opste je poznata crkvena stvar ), bas reprezentativan primer za nekoga koji ce nam biti merilo kako se obavljaju crkveni poslovi i dela. Grirgorije je bio 'meka' i preterano osetljiva hriscanska dusa, sozercateljni tip licnosti, usamljenik po mentalnom sklopu,....koji je uveden u episkopstvo i crkvene poslove na 'silu', bez njegove saglasnosti i dobre volje, ....na prevaru od strane njegovog zivotnog druga sv. Vasilija Velikog. Koliko znam, on mu ovu stvar nikad nije oprostio, jer nije ni zeleo da se bavi vodjenjem i uredjenjem crkve.

Tako da su njegove opservacije o crkvenim saborima dosle, pomalo iz te njegove licne razocaranosti i zbog ranjive i saosecajne prirode njegove duse. Zbog toga se i povukao sa sluzbe, i to tokom 2.Vaselj. sabora.

U svakom slucaju, za crkvene i episkopske stvari i sabore, trebaju celicni zivci i kontrolisana osecanja. Borba je to velika,....kada vrata adova napadaju crkvu Hristovu. Ne moze to svako izdrzati i biti na pravom o odgovarajucem duhovnom nivou . Zbog toga su u najveci oci, bezali i krili se , od te episkopske sluzbe i obaveza i odgovornosti koju je ona donosila.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Жичанин рече

"Осећам право гађење од богословско-догматских распри. Осећам физички бол, читајући историју васељенских сабора."

Николај Берђајев

Ostao sam bez komentara, iako od Berdjajeva me nista vise ne moze iznenaditi. :blush:  Stvarno.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Desiderius Erasmus рече

Izgleda da nisu imali dovoljno. Ne bih da sablaznim nekoga, ali pogledaj kako se slavni Grigorije Bogoslov izrazio o saborima svog vremena: "Samo izdaleka pozdravljam sinode i sabore jer znam koliko unose smutnje. Nikad više neću sedeti na tim skupovima ždralova i gusaka" (citirano u Pravoslavna Crkva, Timoti Ver).

Naravno, pozitivno je što su oni toliko revnovali za istinu, ali su izgleda u tom revnovanju ponekad zaboravljali na smirenje.

Неки су били незадовољни његовим избором за цариградског патријарха, и то су му пребацивали  иако се он сам противио своме избору. он је иначе председавао другим сабором , био је човек финог,истанчаног и узвишеног духа те је напустио сабор не подносећи трвења и расправе.Александријсци су поткупљивали цркву и државу како би поставили свог човека, антиохијсци форсирали Мелетија антиохијског великог светитеља који је ипак  и сам помогао Григорију.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...