Jump to content

Да ли бисте желели прекид раскола Цркве Истока и Запада?

Оцени ову тему

Да ли бисте желели?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте желели?

• Да
      43
    • Не
      14

Препоручена порука

пре 11 минута, kopitar рече

Može .  Samo da se zna da je Petar prvi.

Ali u bratskoj ljubavi i zajednickoj veri i po spoljasnjoj casti i istorijskoj hijerarhiji.

Inace, i ti tamo neki hriscani u Indiji imali su sigurno svog 'prvog' po hijerarhiji i njemu su se obracali za sve crkvene poslove itd. :coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Нифада рече

Било би интересантно размотрити статус апостола који су добијали у одређеним моментима.

Апостол Јован беше најљубљени ученик Христов,на Тајној вечери седео је до Христа,био је поред Христа на на Голготи,њему Христос поверава Богородицу да се стара.

Апостоли Петар,Јаков и Јован су удостојени да виде Преображење Христово.

Апостол Јаков председава Апостолским сабором.

Претпоставимо могуће импликације институционализације тих статуса,на пример и на неки начин.

Pored toga vrlo je zanimljivo da je najveci apostol postao neko ko nikad nije Hrista vidio za njegova zemaljskog zivota i postao najzasluzniji sto se hriscanstvo rasirilo po Rimskoj Imperiji, a u svojim poslanicama koje cine malte ne pola Novog Zavjeta ni u jednoj rijeci nije pomenuo Bogorodicu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Bokisd рече

Ali u bratskoj ljubavi i zajednickoj veri i po spoljasnjoj casti i istorijskoj hijerarhiji.

Inace, i ti tamo neki hriscani u Indiji imali su sigurno svog 'prvog' po hijerarhiji i njemu su se obracali za sve crkvene poslove itd. :coolio:

Nema ali . Moraš voljeti papu.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, jedan čovjek рече

Камен који одбацише зидари, поста глава од угла? Шта би то могло значити ?

Pa valjda je jasno,papska kurija :))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Давор73 рече

Наравно,лепо се лепим враћа.

Nije pitanje da li postoji prvi ,nego koji staus i ingerencije ima prvi,na čemu se temelji i kako se manifestuje.Prvi je episkop Rima.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Нифада рече

Nije pitanje da li postoji prvi ,nego koji staus i ingerencije ima prvi,na čemu se temelji i kako se manifestuje.Prvi je episkop Rima.

Po onom: ' ko želi biti najveći među vama...neka bude sluga  i ..voliš li me više od ostalih..ti znaš da te volim..pasi ovce moje.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, kopitar рече

Po onom: ' ko želi biti najveći među vama...neka bude sluga  i ..voliš li me više od ostalih..ti znaš da te volim..pasi ovce moje.

Ко је први може и да покисне :) Остали носе кишобране:aplauz:

Picture1.jpg

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, kopitar рече

E, brate Kopitar , moram malo da se nasalim.....jer, kaze se ....'Него, KOJI хоће'.....znaci, moze bilo ko da odradi prvenstvo.....tako, recimo, mozda i ja jednog dana pozelim da sluzim i budem sluga drugima i  potrazim prvenstvo.....( :))) )......:))

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

E, brate Kopitar , moram malo da se nasalim.....jer, kaze se ....'Него, KOJI хоће'.....znaci, moze bilo ko da odradi prvenstvo.....tako, recimo, mozda i ja jednog dana pozelim da sluzim i budem sluga drugima i  potrazim prvenstvo.....( :))) )......:))

Ne budi protestant...priznaj tradiciju prvih 1000

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, kopitar рече

I ko je bio prvi u Crkvi?

Rimska stolica, pa, Carigradska po preimucstvu carskog grada, ...slicno kao i Rim.

Pa, opet, ta Carigradska patrijarsija koja je imala ista crkvena preimucstva kao i Rim, na celom Istoku nije imala nikakvu crkvenu i zakonodavnu vlast. Nego samo u svojoj crkvenoj oblasti.

Ma, kakvi, cak je i Ohridski Arhiepiskop negirao Carigradsku crkvenu vlast nad svojom teritorijom ( iako je dobio autonomiju od te iste Carigradske crkve ).

Itd.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...