Jump to content

Британија изгласала: напуштамо ЕУ!

Оцени ову тему

А где смо ту ми?  

43 члановâ је гласало

1. 1. Како ће се излазак Британије из ЕУ одразити на Србију?

• Добро
      12
    • Лоше
      5
    • Не мења се ништа посебно у Србији
      26

Препоручена порука

Него да питам. Да ли ми је утисак варљив или је то некима на теми криво што су Британци гласали за излазак?

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Ћириличар рече

Нико разуман ни не говори да постоји монолитна организација, већ да постоји одређена маса људи који реално чине елиту друштва и који у међусобним интеракцијама каналишу јавно мњење ( а често га и формулишу ). Нема плана нити велике закулисне машинерије, него само једна друштвена структуре елите ( која се с правом тако и назива ) која има свој механизам дјеловања у развијеном друштву попут британског. Код нас такве структуре још не постоје.

Није што ми је друг и што најбоље познаје британску елиту код нас (увалио им је на енглеском своју књигу о њиховом највећем државнику 19. вијека Дизарелију), али др Милош Ковић је једини у суботњој Политици указао на страх британске елите од јачања Њемачке као један од разлога Брегзита. Ово што @Жељко говори о Русима и Нијемцима има основа (сусрет Јункер, па на годишњицу напада Штајенмајер-Путин). Вјероватно је нешто од тога стигло и до наших племена (сусрет Колинда-Вучић), које Британци перманентно два вијека држе у стању контролисаног сукоба.

Но, вјероватније је да ће Американци умјесто једног добити два штапа у Европи - Британце и Нијемце.

Иначе, занимљиво, ни на једном заиста демократском референдуму (Француска 2006 итд) народ није гласао за ЕУ.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

@RYLAH

Ма све је то ОК, него ме занима како та меморија утиче на то да нешто што је неки одређени владар зацртао пре неколико векова има утицај на одлуку двадесетогодишњака из 2016. који је одрастао на глобалној култури и има неке потпуно другачије личне циљеве који везе с везом немају с британским институцијама. Не може се никако поредити садашње доба у коме реално људи имају велику слободу у свом животу и могућност да остваре личне циљеве са добом од пре пар векова кад је тек шачица појединаца имала било какве реалне могућности и онда је заиста већина ствари које имају утицај на друштво долазила одозго. Све што појединци раде било је занемарљиво. Данас је другачије. Активан живот милиона појединаца, који изграђују друштво испуњавајући личне циљеве, је данас барем подједнако битан као институције.

Подели на овим сајтовима

Бошко Обрадовић: Честитамо грађанима Велике Британије излазак из ЕУ
24јун2016

Бошко Обрадовић: Честитамо грађанима Велике Британије излазак из ЕУ

Ово је велики дан за Европу и сви европски народи могу га славити као Дан независности. Ово је тренутак повратка државном и националном суверенитету свих европских нација, повратак сопственом идентитету и домаћем економском интересу. Оно за шта се Двери залажу годинама уназад, још од посебног темат броја часописа Двери ЕУтаназија из 2008, данас је преовлађујући политички став у Европи, чиме се на најбољи начин потврђује да су Двери модерна европска политичка организација у Србији.

Можемо само да потврдимо оно што је рекао Најџел Фараж: Надамо се да ова победа обара пропале пројекте и доводи нас до Европе суверених нација које тргују заједно. Ово је заиста била борба против мултинационалиста, великих банака, лажи, корупције и бирократије Централног комитета у Бриселу.

bosko-obradovic-dveri-velika-siva-veci-crveni-logo-03-600px

Оно за шта се Двери залажу годинама уназад, још од посебног темат броја часописа Двери ЕУтаназија из 2008, данас је преовлађујући политички став у Европи, чиме се на најбољи начин потврђује да су Двери модерна европска политичка организација у Србији. И у Србији је све више нас који смо против уласка Србије у ЕУ јер нас Брисел пљачка, уцењује и не поштује.

Сада се тај глас чује и у Народној скупштини, и то је један велики искорак за Србију, чиме смо и ми ушли у породицу европских народа који су против бирократије ЕУ, којој нећемо дозволити да нам свима одређује како ћемо живети.

Бошко Обрадовић
председник
Српског покрета Двери

britanija-izasla-iz-eu-2016-FB

Подели на овим сајтовима

@nedeljko брате, прошли избори, ушо Боле у скупштину.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

hahaha kakva ironija Kreator napušta svoju Tvorevinu...pa EU je Američka i Britanska tvorevina...izgleda da im u toj Tvorevini nešto nije štimalo onako kako su zamislili...ne sumnjam, smislit će oni već nešto drugo

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Ђоле Пролеће рече

Него да питам. Да ли ми је утисак варљив или је то некима на теми криво што су Британци гласали за излазак?

Ja priznajem, meni krivo - ali najviše jer je krivo nekim meni dragim ljudima iz UK, pa se solidarišem :)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Најџел Фараж: Европска унија се распада, ми смо извукли прву циглу из зида и сада можемо да се вратимо у свет као слободна и суверена земља

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 24. јун 2016.

Лондон -- Лидер Странке за незавиност Велике Британије и кампање за излазак из ЕУ Најџел Фараж изјавио је да се "ЕУ распада", а да су они избили прву циглу из зида, као и да сада широм Европе странке траже излазак. Британија сада може да се врати у свет као слободна и суверена земља, изјавио је Фараж.

Najdzel%20Faradz.jpg

„Било је ово и те како дуго путовање... сада је ту 17 милиона људи који су гласали за Брегзит“, рекао је Фараж и додао: Поносан сам на све који су имали храбрости да устану и ураде праву ствар.

Како каже, имиграција је била проблем који је победио на овом гласању.
Према његовим речима, евроскептичне партије широм Европе сада говоре о напуштању ЕУ као никада пре, наводећи Холандију, Данску и Шведску. 

Убрзо након објављивања резултата британског референдума огласили су се и лидери појединих европских десничарских партија са захтевима за истим гласањем. 

„ЕУ умире. Надам се да смо избили прву циглу из зида“, наводи лидер „Напусти“ кампање. 

Након тога у обраћању испред британског парламента рекао је да је Великој Британији потребна „Брезит влада“ која ће земљу извести из ЕУ. 

Наводи и да је потребно да преговори о изласку почну што пре, као и да 24. треба прогласити за национални празник – Дан независности. 

„Постоји 183 земље у свету које славе Дан независности. Сада можемо да постанемо 148 земља“, истиче он. 

По затварању биралишта лидер УКИП је имао нешто другачији став. 

Такође, каже и да је „веома тешко“ види како Дејвид Камерон може да остане премијер. 

„Мислим да је веома тешко да Камерон остане премијер јер се толико умешао у кампању, причао какве ће нам се страшне ствари догодити уколико изађемо, рецесија, претња ратом... Тешко могу да замислим да ће он бити Брегзит премијер. Можда грешим, али сумњам“, рекао је он. 

Британски премијер Дејвид Камерон вероватно више неће обављати ту функцију победе присталице изласка Британије из ЕУ, пише АП. Међутим, британски министар спољних послова Филип Хамонд поручио је да ће Камерон и даље бити премијер иако је Британија гласала за излазак из Европске уније. 

proxy.jpg?t=HBhlaHR0cHM6Ly9hbXAudHdpbWcu

We've left behind a failed political union. We can now rejoin the world as an independent, self-governing nation.

•  
  •  

Грађани Велике Британије на референдуму гласали су за излазак из ЕУ. 

ББЦ и Скај њуз су већ око 5.00 изјутра прогласили победу опције која се залагала за то да Лондон напусти “друштво европских народа”. 

Према прогнозама тих медија, за Брегзит је гласало 52% Британаца и тако би требало да остане, уколико у финалном бројању гласова не дође до неких драматичних промена.

(Танјуг)

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Juan рече

@RYLAH

Ма све је то ОК, него ме занима како та меморија утиче на то да нешто што је неки одређени владар зацртао пре неколико векова има утицај на одлуку двадесетогодишњака из 2016. који је одрастао на глобалној култури и има неке потпуно другачије личне циљеве који везе с везом немају с британским институцијама. Не може се никако поредити садашње доба у коме реално људи имају велику слободу у свом животу и могућност да остваре личне циљеве са добом од пре пар векова кад је тек шачица појединаца имала било какве реалне могућности и онда је заиста већина ствари које имају утицај на друштво долазила одозго. Све што појединци раде било је занемарљиво. Данас је другачије. Активан живот милиона појединаца који изграђују друштво испуњавајући личне циљеве, је данас барем подједнако битан као институције.

Није то Јунгово колективно несвесно, то је континуитет постојања и рада институција, и културе одлучивања у институцијама. Између осталог, то ти осигурава и преношења одређених искустава, јер је свако склон експериментисању, па тако неће да се деси као у Србији да се пропали пројекти врате на велика врата (рецимо, у области образовања). Зашто ће у Србији да се грешке понове, а тамо много теже? Зато што овде немаш институције које трају ни двадесет година, и свако ко дође почиње испочетка, без искустава својих претходника. Тамо имаш људе који су плаћени да имају систематизовано знање из одређених области у смислу историјских искустава. Зато су и њихове анализе нечега далеко боље и темељније него наше, јер имају шта да анализирају. Рецимо, чувају документа о плаћању најамничке војске из тринаестог века.

Дакле, "институционална меморија" није исто што и "колективно несвесно". Нема мистике никакве, ради се о теоретском изразу, који означава предноси континуитета институција.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Не могу да се отмем утиску што каже @Ђоле Пролеће да је некима криво због изласка Енглеза. Имам утисак као да вам је нарушена вера.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Paradoksologija рече

Ja priznajem, meni krivo - ali najviše jer je krivo nekim meni dragim ljudima iz UK, pa se solidarišem :)

Ај то за солидарисање то у реду, али овако...кога брига, не мош да утичеш никако, да сеириш исти андрак. Иде историја даље, и од сад ко и до сад, онако каиновски...

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, ines рече

hahaha kakva ironija Kreator napušta svoju Tvorevinu...pa EU je Američka i Britanska tvorevina...izgleda da im u toj Tvorevini nešto nije štimalo onako kako su zamislili...ne sumnjam, smislit će oni već nešto drugo

Kreatori su Njemacka i Francuska, prvenstveno Francuska. Britanija je realtivno kasno usla u EU udnosu na njeno formiranje. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, RYLAH рече

Није то Јунгово колективно несвесно, то је континуитет постојања и рада институција, и културе одлучивања у институцијама. Између осталог, то ти осигурава и преношења одређених искустава, јер је свако склон експериментисању, па тако неће да се деси као у Србији да се пропали пројекти врате на велика врата (рецимо, у области образовања). Зашто ће у Србији да се грешке понове, а тамо много теже? Зато што овде немаш институције које трају ни двадесет година, и свако ко дође почиње испочетка, без искустава својих претходника. Тамо имаш људе који су плаћени да имају систематизовано знање из одређених области у смислу историјских искустава. Зато су и њихове анализе нечега далеко боље и темељније него наше, јер имају шта да анализирају. Рецимо, чувају документа о плаћању најамничке војске из тринаестог века.

Дакле, "институционална меморија" није исто што и "колективно несвесно". Нема мистике никакве, ради се о теоретском изразу, који означава предноси континуитета институција.

Ко ће тебе знати шта ти причаш. Можда то и није мистика али нама у Србији у најмању руку звучи као научна-фантастика.

Па ко је још икад видео документ старији од 10 година?

И ако постоји значи да више није валидан!

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Paradoksologija рече

Објасни им да је Хераклит рекао: Панта реи, и да ми у Србији веома добро знамо шта то значи!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...