Jump to content

ВАЖНО: СВЕТИ СИНОД РПЦ ТРАЖИ ВАНРЕДНИ САСТАНАК ПРИПРЕМНЕ КОМИСИЈЕ ПРЕД ЗАСИЈЕДАЊЕ СВЕПРАВОСЛАВНОГ САБОРА НА КРИТУ

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 112
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, kopitar рече

Možda sa Kligoncima?

Da nisi mislio na hobite? 

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Патријарх Московски и целе Русије Кирил: глас ниједне Помесне Цркве не сме занемаривати

Москва, 17. јун 2016. г.

Свјатејши патријарх Московски и целе Русије Кирил упутио је посланицу Свјатејшем патријарху Константинопољском Вартоломеју и поглаварима и представницима Помесних Православних Цркава окупљеним на Криту, преноси Патриархија.ру.

239684.p.jpg?mtime=1466172232

У посланици Његове Светости се каже:

«Срдачно вас поздрављам у име Руске Православне Цркве, у име православних верника Русије, Украјине, Белорусије, Молдавије и других земаља које чине велику паству Московског патријархата.

Сви смо ми, браћо, једно Тело Христово (1 Кор. 12: 27). Драгоцени дар јединства добили смо од Самог Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа. Очување овог дара је један од наших главних задатака, то је директна заповест Спаситеља (Јн. 17: 21).

Нека нас не збуњује чињеница да су се мишљења сестринских Цркава о сазивању Светог и Великог Сабора поделила. По речима светог апостола Павла, «треба и подвајања да буду међу вама, да се покажу који су постојани међу вама» (1 Кор. 11: 19). У данима припреме за Сабор овакве несугласице су се у потпуности испољиле, али им не смемо дозволити да ослабе Богом заповеђено јединство, да прерасту у међуцрквени конфликт, да унесу поделу и смутњу у наше редове. Остајемо једна православна породица и сви заједно сносимо одговорност за судбину Светог Православља.

Дубоко сам уверен у то да су Цркве – и оне које су решиле да дођу на Крит, и оне које су се од тога уздржале – доносиле своје долуке по савести и зато треба да поштујемо став сваке од њих.

Руска Православна Црква је увек полазила од убеђења да се глас ниједне Помесне Цркве – мале или велике, древне или нове – не сме занемаривати. Одсуство сагласности Антиохијске Цркве за сазивање Сабора значи да нисмо остварили општеправославни консензус. Не можемо игнорисати ни глсове Грузијске, Српске и Бугарске Цркве, које су се заложиле за одлагање Сабора.

Верујем да уз добру вољу сусрет на Криту може представљати важан корак за превладавање насталих несугласица. Он може дати свој допринос припреми за онај Свети и Велики Сабор кои ће ујдинити све Помесне Аутокефалне Цркве без изузетка и постати видљив одраз јединства Свете Православне Христове Цркве, за шта су се молили и што су очекивали наши блаженопочивши претходници.

Уверавамо вас да ће наше молитве бити с вама у данима предстојећег рада.»

Са руског Марина Тодић

17 / 06 / 2016

Подели на овим сајтовима

"Одсуство сагласности Антиохијске Цркве за сазивање Сабора значи да нисмо остварили општеправославни консензус. Не можемо игнорисати ни глсове Грузијске, Српске и Бугарске Цркве, које су се заложиле за одлагање Сабора.

Верујем да уз добру вољу сусрет на Криту може представљати важан корак за превладавање насталих несугласица."

Lepo je to sve napisano, ali gde je Ruska "dobra volja za prevladavanje nesuglasica"; neposteno je opet ubrajati nasu crkvu u ovom kontekstu, samo da bi brojcano uvecali one koji odbijaju odlazak na Sabor, osobito sada kada je nasa delegacija vec na Kritu!

Steta sto ruski Patrijarh nije pokazao svojim primerom, antiohijskoj crkvi taj korak u ostvarivanju sve-pravoslavnog koncenzusa...; valjda se sve "nesuglasice" resavaju licem u lice.... pa kad je moglo sa papom, kamo pre sa svojom rodjenom Bracom!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, "Tamo daleko" рече

Lepo je to sve napisano, ali gde je Ruska "dobra volja za prevladavanje nesuglasica"

Isto pitanje se može postaviti i u obratnom pravcu sa potpuno istim pravom.

"Lepo je to sve napisano, ali gde je grčka "dobra volja za prevladavanje nesuglasica" "

Ovaj pokušaj da se jedni okrive je već navijanje za raskol.

Подели на овим сајтовима

Nema potrebe ucitavati moj komentar jer se odnosio konkretno na poslanicu Ruskog Patrijarha Kirila. Da su Grci to napisali, ista bi bila reakcija. Dakle, ne vazi "obratni pravac", jer Grci nisu pokusali da odloze Sabor niti su odbili da dodju na Krit. Mozda se nikome od njih ne svidjaju neke teme Sabora, ali najlakse je okrenuti ledja I zauzeti stav koji moze biti sa ozbiljnim posledicama. S obzirom na celu situaciju u poslednjih nekoliko dana, pa I sedmica, nasa crkva je pokazala odgovoran stav I svest o saborskin duhu - na delu. Sveta Trojica na pomoc!

Подели на овим сајтовима

Толике деценије припремања Сабора и усаглашавања да би се одједном почело  отказивати учешће. О чему је до сада било речи на свим тим предсаборским конференцијама, саветовањима и сабрањима? Па није Сабор сазван пре две недеље. Сабор је једино место на коме сви проблеми треба да буду расправљени. Нема бољег места.

Сабор је требао бити пројава јединства васељенског православља, а испада да ће бити пројава нејединства. Каква се порука шаље?

Све је ово јако тужно.

Подели на овим сајтовима

Ајд вако...

Ја јесам изнервиран због понашања Руса, и то сам прилично љут. А зашто? Па зато што сам очекивао да ће кренути жустрије, офанзивније. Руси имају пуно право да се људе на Цариград јер су ови, ваљда истриповани као други Рим и због тог првенства части радили шта су и како су хтели, и шуровали са Ватиканом, 2% нису зарезивали Русе. И нормално је да је то понижење. То је оно кад те понизи брат у Христу, а то је горе него кад те пљује неко са стране, више боли. И шта сад? Просто реванш. Нећу да ти дођем на Сабор. И не само да ти брате Фанариоте не зарезујем Сабор, већ ћу имати своје људе, преко мањих помесних цркава, који ће да ти забијају клипове у точкове и опструишу. Значи дупло понижење, народски речено "ко си ти да ти ја дођем на ноге на Сабор?" Међутим, ја сам очекивао нешто друго. Прво, Москва је по масовности, по економској моћи најјача, и ту нема шта да се прича, а осим тога има јаку политички потпору државе. Значи по свим сегментима реално има примат у Православљу. Е зато је, због те своје снаге требало да наступи директно и оштро, "чекај бре брате Грку, не може то тако како ти хоћеш и како си ти замислио, има нас још који мислимо, а и јачи смо па би требало мало више да се питамо". Али ето, то је изостало. И уместо да на Сабору лети перје и пршти на све стране, онако како Бог заповеда и како је и бивало по саборима, сад је све увоштена политичка игра у белим рукавицама. Е зато ме је Москва разочарала, и зато сам и рекао да је себична. Требало је да улети и направи Русвај :) , јер реално има снагу.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Ђоле Пролеће рече

Прво, Москва је по масовности, по економској моћи најјача, и ту нема шта да се прича, а осим тога има јаку политички потпору државе. Значи по свим сегментима реално има примат у Православљу

Ту си се зезно, јер Москва нема НАТО

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Marjanovic рече

Толике деценије припремања Сабора и усаглашавања да би се одједном почело  отказивати учешће. О чему је до сада било речи на свим тим предсаборским конференцијама, саветовањима и сабрањима? Па није Сабор сазван пре две недеље. Сабор је једино место на коме сви проблеми треба да буду расправљени. Нема бољег места.

Па грчићи су променили ред вожње јбг

Није то толике године него толики векови и толико нерешених проблема и онда се Цариград и Москва нађу да изигравају Цариград и Рим.

Сад тек разумем Римљане што су се оЦијепили

Подели на овим сајтовима

Руси већ 700 година нису били под окупацијом и они су империја.Због тога су увек били легалисти и за време Царства и СССРа и сада.Увек су спори реагују саопштењима и дипломатијом.Такви су једноставно.Мислим да то није добро али под Путином се мењају.Ја сам се шалио са једним другом да ово што се руски навијачи туку значи да се мењају.Али има ту једна ствар још.Данас Када Москва са својим савезницима ,Ираном,Хезболахом и Сиријом брани људски род од зла ДАЕШа.Значи ту су две патријаршије које нису дошле а налазе се у тој коалицији.Па кад узмемо нису дошли ни Грузини који су посебан народ ни Арапи као што сам већ рекао.Од Словена само Срби:ја се питам да ли се фанариоти уопште боје Бога и како их није стид шта имају да кажу Дамаску и Москви.Ово што су наши отишли мислим да је добро ако имају неки план,ако и то није под притиском:надам се и верујем да ће одиграти неку улогу.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Жељко рече

Ту си се зезно, јер Москва нема НАТО

Да брате ал има Путина :) Осим ако ово изостајање није Путинова директива, што је врло реално.

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Ђоле Пролеће рече

Да брате ал има Путина :) Осим ако ово изостајање није Путинова директива, што је врло реално.

Могуће. Ал опет немају НАТО ;)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...