Jump to content

ВАЖНО: СВЕТИ СИНОД РПЦ ТРАЖИ ВАНРЕДНИ САСТАНАК ПРИПРЕМНЕ КОМИСИЈЕ ПРЕД ЗАСИЈЕДАЊЕ СВЕПРАВОСЛАВНОГ САБОРА НА КРИТУ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Обавијест поповима СПЦ:

Благослов наше свете Цркве јесте да у току трајања Великог и Светог сабора Православне Цркве на Криту, од 17. до 26. јуна ове године, у Велику и Сугубу јектенију после помињања надлежног епархијског архијереја изговорите и следећу прозбу: ...и за све Архијереје на Светом и Великом Сабору сабране да их Господ просветли, умудри и њиховим молитвама помилује и спасе нас, Господу се помолимо.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Ђоле Пролеће рече

Николаос Галатис, капетан националне гарде јонских острва која су у то време била аутономна и под Британском круном.

Наиме, он је изгледа за рачун Енглеза 1816. (када су планови за балкански устанак били покренути) дошао у Одесу (где је Хетерија 1814. и основана, па касније пребачена у Цариград) и инфилтрирао се у ту хетеријску конспирацију и био део организације за пребацивање Карађорђа из Букурешта у Србију. Изгледа да је ту успео да смандрља ствар тако да Карађорђе у Србију пређе без раније предвиђене пратње од неколико стотина људи.

Али, кажем, нису средили само Карађорђа већ све вождове по Балкану. Значи није то било само једно убиство него једно 5-6 комада за интерес Енглеза. 

А лик је био инглишки шпијун, држављанин па шпијун.

Подели на овим сајтовима

43 minutes ago, Жељко рече

А лик је био инглишки шпијун, држављанин па шпијун.

Па да, и онда испадне ето то су ови хетеристи урадили. Иначе то сам све читао код Екмечића, и он те податке износи позивајући се на француске, румунске, грчке и руске изворе. А с обзиром на то да су у питању шаренолики извори велика је вероватноћа да је то заиста тако и било.

И уопште, скоро 250 година се овде на Балкану те ствари не мењају, од планова Катарине и Јосифа па све до сад, а нарочито отворено од стране Енглеза од времена Палмерстона, источни Медитеран, северна Африка, колоније, Индија, и онда поткрај века имаш "бел епок" која изроди светски рат где ми надрљамо тако да 100 год. не можемо да се опоравимо.... И сад шта, кажу ти "геополитика ово геополитика оно", и то са потцењивањем, као шта, геополитика, пффф...Не знају људи историју! Што не значи да је та геополитика добра, напротив, фикс идеје у идиотским мозговима, али то ради, функционише и догађа се на овом терену несмал 2,5 века у континуитету.

Мислим, није то тема, али суштина је да ће ти рећи са стране види како су ови попови овакви онакви ни да се саберу не могу. Ок, ја ћу први да их критикујем што немају више херца (Христос није био баш млакоња него је набадао прст у око естаблишменту, и то мене боли јер су камилавке постале ко неке бабе), а неће да схвате да је све оптерећено политиком, и да политика влада и управља стварима, а да се ови мученици у мантијама снебивају и сналазе како да из свега испливају (осим ако нису директни инструмент политике).

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Жељко рече

Обавијест поповима СПЦ:

Благослов наше свете Цркве јесте да у току трајања Великог и Светог сабора Православне Цркве на Криту, од 17. до 26. јуна ове године, у Велику и Сугубу јектенију после помињања надлежног епархијског архијереја изговорите и следећу прозбу: ...и за све Архијереје на Светом и Великом Сабору сабране да их Господ просветли, умудри и њиховим молитвама помилује и спасе нас, Господу се помолимо.

А куј је ово благословио? Чисто ме занима инфо.

Подели на овим сајтовима

Čitao sam malo o uzrocima neslaganja s početka teme. To je sve toliko besmisleno da nemam reči. Oko čega se oni mlate, oko reči ,,konstatovati"... Oko jurisdikcije nad teritorijom... I plus ostale samo tako uopštene stvari koje mislim da više nikome nisu ni jasne ko šta hoće i zašto. Ajd nek mi neko objasni ono za teritoriju: ako je crkva jedna te ista, šta smeta da služe i jedni i drugi, ko da je bitno kad je ista Crkva, to veze nema, bar u mom svetu.

Nešto razmišljam, možda upravo onaj famozni papski primat pomaže katolicima da spreče ovakve gluposti, mada iskreno i ne znam mnogo o dešavanjima kod njih. Ali da ne bude sad, kroz istoriju su pokazali da su i oni itekako vlastoljubivi i teritorijalni, tako da nisu ništa bolji.

Nego možda ima nekog promisla u tome što se mi nazivamo pravoslavnima, a oni katolicima (sabornima)... ko zna...

Tako da, pošto sam slabo informisan u ovoj oblasti i nemam šta konstruktivno da pridodam, hteo sam samo da svratim i kažem da ovo sve sa strane izgleda skroz bezveze (a i to je nekad korisno reći).

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ламех рече

А куј је ово благословио? Чисто ме занима инфо.

То је циркуларно писмо које шаљу епархије својим парохијама, благословила је СПЦ

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Ђоле Пролеће рече

Мислим, није то тема, али суштина је да ће ти рећи са стране види како су ови попови овакви онакви ни да се саберу не могу. Ок, ја ћу први да их критикујем што немају више херца (Христос није био баш млакоња него је набадао прст у око естаблишменту, и то мене боли јер су камилавке постале ко неке бабе), а неће да схвате да је све оптерећено политиком, и да политика влада и управља стварима, а да се ови мученици у мантијама снебивају и сналазе како да из свега испливају (осим ако нису директни инструмент политике).

ЈА једину наду полажем у американско православље јер је оно неоптерећено историјом а самим тим и у малој мери политиком.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Жељко рече

ЈА једину наду полажем у американско православље јер је оно неоптерећено историјом а самим тим и у малој мери политиком.

Јес, ал кад би овај европски двојац мого да се договори да поделе дијаспору како треба :smeh1: Ето шамсе да ми улетимо и да покупимо Америма паре :))

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Ђоле Пролеће рече

Јес, ал кад би овај европски двојац мого да се догвори да поделе дијаспору како треба :smeh1: Ето шамсе да ми улетимо и да покупимо Америма паре :))

Амери су нов народ. Имају ентузијазам. То се код њих огледа и у православљу.

Критике које је Серафим Роуз упутио Грчићима су право благо.

У вези Византије на коју се позивају: Све је то лепо и одлично али морам да вас обавестим да Византија не постоји већ 500 година!

У вези византијског иконописа и естетике: Верујем да када се антихрист појави да ће се облачити као византијски цар и да ће га фрескописати византијским стилом!

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Жељко рече

У вези Византије на коју се позивају: Све је то лепо и одлично али морам да вас обавестим да Византија не постоји већ 500 година!

У вези византијског иконописа и естетике: Верујем да када се антихрист појави да ће се облачити као византијски цар и да ће га фрескописати византијским стилом!

Ово реко Роуз?

Подели на овим сајтовима

Аууу...

Подели на овим сајтовима

То је та слобода од историјског баласта и даје човеку трезвеност коју тешко који православац оптерећен својом етно историјом може себи да приушти.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...