JESSY Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 Najnoviji trend pokazuje sve veću (zlo)uporebu zdrave hrane. Neretko u različitim društvenim situacijama čujem: "Kafu sa sojinim mlekom i različitim zaslađivačima" ili izbegavam masti ili gluten free grickalice. Ok, naravno, korisno je voditi računa o svom telesnom zdravlju i o tome kako šta jedemo, ali kada to prestaje da bude izbor i postaje opsesija? Šta onda kada nam se čitav život vrti oko toga šta ćemo jesti , da li je to zdravo i kada previše vremena trošimo na spremanje hrane i na odluke da li da popijemo taj Plazma šejk ili se opsesivno držimo principa. Koncept zdrave hrane Zdrava pravilna ishrana poslednjih godina uzima sve više maha u svim životnim sferama. Mediji bombarduju pratioce različitim člancima, istraživanjima o pozitivnim posledicama unosa povrća, voća, unosu kvalitetnog proverenog mesa ili smanjenju unosa mesa, industijske hrane , hrane bogate prostim šećerima. Ovo je zaista dobro dok ne pređe u opsesiju ili ekstrem. Kako smo od jesti zdravo prešli u poremećaj ishrane? Kao i sve što pređe u ekstrem, tako je i ovaj ekstrem, zavisnost od zdave hrane dobio svoje ime – ortoreksija. Za početak ime ortoreksija potiče od dve grčke reči: Orto što označava pravo ili pravilno i oreksija što znači apetit. Kao problem prvi put je opisana 1996. godine od strane dr. Steven Bratmana. Prva definicija ortoreksije glasi: "Nezdrava opsesija hranjenja zdravom hranom." Danas bismo mogli da je upotpunimo: "Psihološko stanje pojedinca u kome se osoba fiksira isključivo na unos zdrave I čiste hrane do te mere da izbegavaju svaku hranu koja sadži bilo šta veštačko (od aroma,boja ,konervanasa i sličnog), hrana postaje glavna stvar u životu osobe kao i planiranje jelovnika Ukoliko pojedu nešto van okvira jelovnika osećaju krivicu I vrše samokažnjavanje." АлександраВ, Arsenija and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 Ovde ne govorimo o ljudima koji za svoj životni stil biraju zdrav način ishrane. Kao što postoji opsesija sa zavišnošću od brze hrane sa jedne strane ekstrema, ovde govorimo odrugoj strni ekstrema, zavisnošću od zdrave ishrane i šta se dešava sa osobom ukoliko unese "zabranjenu" namirnicu u organizam. Ortoreksija spada u poremećaje ishrane i definiše se kao: "Psihološko stanje pojedinca u kome se osoba fiksira isključivo na unos zdrave i čiste hrane. Hrana postaje glavna stvar u životu osobe kao i planiranje jelovnika. Ukoliko pojedu nešto van okvira jelovnika osećaju krivicu i vrše samokažnjavanje." Ortoreksija spada pod poremećaje u ishrani. Možemo čak i napraviti paralelu sa anoreksijom i bulimijom. Ortoreksja kreće kao želja za zdravijim životom, ali kao i kod anoreksije, osoba želi potpunu kontrolu života, socijalnog života, želja za odredjenom kilažom (koju im neretko nameću drugi, a koje su sami prihvatili), pokušaj podizanja samopouzdanja. Razlika izmedju osobe koja pazi šta jede i osobe sa ortoreksijom je u tome da je prva svesna da radi ono što je potrebno da se postigne i održi normalan BMI. Kao i kod anoreksije, ortoreksija ne retko ima elemente OCP-a (opsesivno kompulsivnog poremećaja) , takođe se dešava da osobe sa ortoreksijom skliznu u anoreksiju , koju ne retko prikrivaju. Ortoreksija ima idealističku , duhovnu komponentu koja joj omogućava da bude ukorenjena u identitet osobe, najčešće je psihološki problem u procesuiranju informacija , gde je hrana postala dominantna tako da drugi aspekti postaju zanemareni . Dešava se, mada retko, da slučaj orotoreksije ode dalje i da dovede do neuhranjenosti ili smrti. http://www.danas.rs/dodaci/psihologija/ortoreksija_zavisnost_od_zdrave_hrane.62.html?news_id=320386 АлександраВ and Arsenija је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 Управо сада, JESSY рече Najnoviji trend pokazuje sve veću (zlo)uporebu zdrave hrane. sa ovim se potpuno slazem...sta reci, osim da je komercijalizacija u pitanju...a ljudi, kao i u svemu, prate modne trendove...to je sada in... hajde da razumemo kada se radi o mladim ljudima, ali kada osoba sa 50/60 godina menja nacin ishrane, onda je to pomalo i smesno...kao da sve te prethodne godine nije jela to sto je jela... dakle, preterivanje u svakom slucaju... АлександраВ and Караконџула је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 Ја сам човјек млад и оштро се одупирем орторексији (за коју до сада нисам ни знао), па и њеним најблажим облицима. JESSY, Снежана and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 Ne znam da li je bolest ili ne, ali smaraju za medalju Juanito, Плутон, АлександраВ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 3 minutes ago, Natasa. рече Ne znam da li je bolest ili ne, ali smaraju za medalju Чуј болес, епидемија... АлександраВ, JESSY and Justin Waters је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 27 minutes ago, Караконџула рече Ја сам човјек млад и оштро се одупирем орторексији АлександраВ and Караконџула је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 Dobar biznis u kome je neko namirisao da će biti puno ovaca koji se daju šišati. Natasa., JESSY and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 1 minute ago, Justin Waters рече Dobar biznis u kome je neko namirisao da će biti puno ovaca koji se daju šišati. Ma totalno. Ajde što su upozorili na mesne prerađevine tipa viršle, parizeri i slično đubre, ali ova presija baš smara za medalju. Takođe smara i pritisak večne mladosti. Kako li je tek tim ljudima koji žive u grčevitom strahu od bora? АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 2 hours ago, JESSY рече Šta onda kada nam se čitav život vrti oko toga šta ćemo jesti , da li je to zdravo i kada previše vremena trošimo na spremanje hrane i na odluke da li da popijemo taj Plazma šejk ili se opsesivno držimo principa. Ово је велики проблем који имам са мојим рођеним братом. Знао је да има карцином, али није ишао на контролу због тога што се фиксирао за здраву храну као исцелитељску. Он се сушио а карцином је растао и метастазирао, примарно из крајника у врат, вилицу, базу језика, грло, свугде... На крају када је оток био толики да је гутао језик уз болове, да није могао ни воду да пије, отишли смо код лекара. Операција је била могућа али би му одсекли пола главе и питање како и да ли би (пре)живео. После хемотерапије и зрачења од њега су остале само кости. Сада чекамо да прође време да урадимо контролни ЦТ а он и даље не једе ништа осим онога што је смислио да је здраво. Само о храни прича, како се спрема правилно, и толико тога да не бих стигла ни да напишем. Оптерећен је здравом храном. Здравим спремањем хране. Пролом водом. Жутим шећером. Пије му се млеко али не, није здраво пити млеко. Једе му се нешто, али не! Не знам шта да радим с њим. Уваљујем му домаћу клопу, видим да пожели, крене да једе и стане. Одбија. И онда креће филозофирање о храни, спремању, рецептима.... Ето, из карцинома у оторексију.... Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 2 hours ago, JESSY рече sa ovim se potpuno slazem...sta reci, osim da je komercijalizacija u pitanju...a ljudi, kao i u svemu, prate modne trendove...to je sada in... hajde da razumemo kada se radi o mladim ljudima, ali kada osoba sa 50/60 godina menja nacin ishrane, onda je to pomalo i smesno...kao da sve te prethodne godine nije jela to sto je jela... dakle, preterivanje u svakom slucaju... Истина је увек негде на средини. Пишем при чистој свести и поједених 150 гр крема. Дефинитивно, човек примети (к)ако се годинама погрешно хранио. И нема ничег лошег у мењању начина исхране. Неопходно је да не постанемо попут многих неофита у вери својеврсни неофити и у исхрани па ударимо по екстрему. Ево, конкретно ја сам приметио да се феноменално осећам кад не трошим ништа од брашна или газираног. Али кад/ако дођем у ситуацију да сам гладан а нема ништа друго, без некакве гриже савести поједем пециво, хлеб итд. Исто и са киселом водом или пивом кад се знојим, радим. И немам проблем са тежњом да будем вечито млад, више бих волео да будем вечито мудар старац . Акценат треба да је на квалитету проведеног остатка живота. Ако ми више прија да се безглутенски храним онда ћу се трудити. Само, новчаник понекад диктира да се храним по принципу "дај шта даш". 41 minutes ago, Natasa. рече Kako li je tek tim ljudima koji žive u grčevitom strahu od bora? Ајој, пре неки дан ми је ташта била згранута што јој ћерка има толико!!! бора (искрено, пар комада, ал` мајка је мајка), па је од муке одмах попушила 2 цигарете. Помислих да јој донесем огледало али сам одустао. Видим моја жена се сита исмеја, нормално да у неким годинама крену боре. А њена мама кад примети тако нешто од муке мора још коју да запали. Што је врло здраво у борби против бора јелте. Dijasporka and JESSY је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 3 minutes ago, АлександраВ рече из карцинома у оторексију... АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 1 minute ago, Јанко рече Ајој, пре неки дан ми је ташта била згранута што јој ћерка има толико!!! бора (искрено, пар комада, ал` мајка је мајка), па је од муке одмах попушила 2 цигарете. Помислих да јој донесем огледало али сам одустао. Видим моја жена се сита исмеја, нормално да у неким годинама крену боре. А њена мама кад примети тако нешто од муке мора још коју да запали. Што је врло здраво у борби против бора јелте. Propalo joj dete Je l tebi tvoja žena lepa? АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 6 minutes ago, Јанко рече Истина је увек негде на средини. то дефинитивно... АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 4 minutes ago, АлександраВ рече Ово је велики проблем који имам са мојим рођеним братом. Знао је да има карцином, али није ишао на контролу због тога што се фиксирао за здраву храну као исцелитељску. Он се сушио а карцином је растао и метастазирао, примарно из крајника у врат, вилицу, базу језика, грло, свугде... На крају када је оток био толики да је гутао језик уз болове, да није могао ни воду да пије, отишли смо код лекара. Операција је била могућа али би му одсекли пола главе и питање како и да ли би (пре)живео. После хемотерапије и зрачења од њега су остале само кости. Сада чекамо да прође време да урадимо контролни ЦТ а он и даље не једе ништа осим онога што је смислио да је здраво. Само о храни прича, како се спрема правилно, и толико тога да не бих стигла ни да напишем. Оптерећен је здравом храном. Здравим спремањем хране. Пролом водом. Жутим шећером. Пије му се млеко али не, није здраво пити млеко. Једе му се нешто, али не! Не знам шта да радим с њим. Уваљујем му домаћу клопу, видим да пожели, крене да једе и стане. Одбија. И онда креће филозофирање о храни, спремању, рецептима.... Ето, из карцинома у оторексију.... Такође, истина је на средини. Писао сам раније о искуствима са карциномима код мојих родитеља, не знам на којој теми. Има везе исхрана али није све у њој. Ако је тако задрт продај му оно што је добро и корисно за њега. Рудолф Бројс "Рак, леукемија и друге привидно неизлечиве болести". Ако шта треба о искуствима на пп. 4 minutes ago, Natasa. рече Je l tebi tvoja žena lepa? Лепа? Најлепша. Узгред, не могу никако да уклавирим у глави женско име и мушку фацу на аватару. Одмах ми је асоцијација на такву особу Кончита. Плиз, мењај аватар ако мислиш да разговарамо, то је нешто јаче од мене, дубински се податресам, ето замолио сам раније и Караконџулу... Караконџула је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука