Jump to content

890. мхе на аеродрому Батајница прославила Крсну славу. Освештан нови хангар

Препоручена порука

34 minutes ago, Милан Ракић рече

И још нешто да питам.

Да ли та начела секуларности, или како се већ називају, "проналазе" проблем у ознакама зракопловних јединица наше војске, те тако припадници истих на својим летачким комбинезонима и радним униформама носе, поред званично усвојених ознака ВС, тј. заставе Републике Србије и "четири С" (на левом и десном рукаву); дакле, да ли је "угрожен" неки летач или механичар чињеницом да на левој, односно десној страни груди радне униформе "мора" да носи ознаку ваздухопловне бригаде, односно ескадриле којој припада, а која-свака, има имплементиран Таковски крст, као традиционалну ознаку наше војне авијације? Те да ли је, према тим принципима неки пилот мухамеданаске вјероиповеди можда "угрожен"... Или Мађар, ил` Хрват?

Ako pitaš ove iz AS postoji problem... ako pitaš mene ne postoji. Himna, grb i zastava, kakvi god da su, ne mogu u pravnom smislu (mogu u filozofskom) da narušavaju načelo sekularnosti jer su propisani Ustavom. Ne može ustavna norma da bude neustavna jer je u koliziji sa drugom ustavnom normom. Pošto su obe norme iste pravne snage, moraš da ih tumačiš tako da su saglasne, odnosno, ako bi zauzeo stav da su himna i grb suprotni načelu sekularnosti, moraš da ih posmatraš kao Ustavom propisan izuzetak.

Takovski krst ne vidim kao verski simbol, već baš kao simbol avijacije... doduše, zaista ne znam da li se koristi kao verski simbol.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Шта да радимо, и коме да се жалимо ми који не желимо да наш симбол буде неки митски мутирани орао са две главе? Ако већини одговара да тај симбол буде и њихов, да га носе са личним документима, дипломама, разним другим местима, има нас који то не желимо, а присиљени смо. 

Подели на овим сајтовима

25 minutes ago, RYLAH рече

Рецимо, мислим да су муслимани много више повређени изучавањем Горског Вијенца нео ви атеисти слављењем градске славе, где запослени у јградским институцијама добију и нерадан дан.

Ako deci ne objasne da se Gorski Vijenac izučava zbog književne vrednosti, a ne zbog veličanja određenih (danas problematičnih) ideja i postupaka, onda je to problem za svu decu, ne samo za muslimansku.

Цитат

Ма нисам ни мислио, него имам утисак да се неким питањима даје много већи значај него што реално имају. Рецимо, ја бих пре дискутовао о политици притвора у нашој земљи, или о раду Уставног суда у предметима обичних грађана, ал нема нас довољно на форуму да о томе дискутујемо

Saglasan.... aktuelna sudska praksa u vezi sa pritvorom je najveći problem tj. najteže permanentno kršenje osnovnih ljudskih prava u našoj zemlji, a o tome niko u javnosti ne priča ništa...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Juan рече

Добро. Зашто је религија (и то свака, не само неке специфичне) једина идеологија експлицитно одвојена од државе? Зашто је неопходан секуларизам, уместо да постоји генерални однос државе према свим оним стварима које су исте или сличне природе као религија у односу на државу? Зар секуларизам није сам себи контрадикторан? Одвајајући се ескплицитно само од религије, држава је самим тим ставља у другачији полужај од свега осталог. Да се разумемо, овде не говорим о томе да патријарх или неко други из цркве треба да има моћ да политички одлучује другачије од осталих грађана, али је то покривено ставом државе о лобирању, корупцији и сличном.

U prvom redu verovatno zbog loših istoriskih iskustava. Naravno i sa drugim ideologijama je bilo tih loših iskustava ali one su većinom "mrtve" ili marginalne. Religija zbog svojih specifičnosti ("nebeska ideologija") tj. neproverljivosti može da traje jako dugo i uvek je u nekom obliku prisutna, stalno teži da se nametne i meša u državne poslove. Svako jednoumlje je izrazito opasno.

Ne znam kakvog bi smisla imalo staviti u Ustavu odredbe kao recimo "fašizam je odvojen od......".

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, VaSa110 рече

Ne znam kakvog bi smisla imalo staviti u Ustavu odredbe kao recimo "fašizam je odvojen od......".

Па то што си поменуо је "препознато" од целине човечанства као зло! Не чух ипак да је икаквом (битном) акламацијом то "учињено" и са једном од светски признатих религија...

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Милан Ракић рече

Па то што си поменуо је "препознато" од целине човечанства као зло! Не чух ипак да је икаквом (битном) акламацијом то "учињено" и са једном од светски признатих религија...

Ma pričao sam načelno. Fašizam mi prvo pao na pame.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Милан Ракић рече

Ислам је на добром путу...

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Милан Ракић рече

И!?

Да ли можемо да "извучемо" НЗС читаве ове "приче"?

Priča je jalova. Uskoro ćemo imati promenu Ustava gde će se izbaciti ova priča (a moguće i da će pravoslavna vera biti proglašena državnom).

I po meni to je u redu, treba ozvaničiti faktično stanje.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, VaSa110 рече

Priča je jalova. Uskoro ćemo imati promenu Ustava gde će se izbaciti ova priča (a moguće i da će pravoslavna vera biti proglašena državnom).

Ни у лудилу. Не само што ја то не бих волео, и што бих био против тога, него се то једноставно неће догодити, о томе нико и не прича.

Промене Устава ће, колико контам из прича, да се врте око састава Скупштине, ингеренција Председника, неких ствари које ће да омогуће веће интегрисање због ЕУ, и оно што се некад потеже, ал још се не зна тачно да ли ће или неће да буде предмет промене (и колике) - преамбула о КиМ као саставном делу Републике Србије.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

44 minutes ago, Avocado рече

Takovski krst ne vidim kao verski simbol, već baš kao simbol avijacije... doduše, zaista ne znam da li se koristi kao verski simbol.

:) Ал` крст је КРСТ :) ... Не користи се као верски симбол у оваквом облику код православних Срба.

И, опет питам, да ли можемо да на неки начин да "извучемо" сиже читаве наше дебате која се, ето (заиста нисам очекивао), "прошири" на туце и коју форумску страну више, и задоби позорност 2271 -не "интернет душе"?

Подели на овим сајтовима

Од када је Србија (Југославија) секуларна?

Од Сретењског устава?

Можда је боље питање када Србија није била секуларна?

Ја нешто не знам да се црква мешала у државне послове, барем у Србији.

То је чини ми се била одлика РКЦ-а. Познато је да имамо исламске државе. Хришћанство (паравославље) просто је по природи одвојено од државе. Изизетак је Римска држава, која је имала култ императора као божанства, и то се некако задржалу у Римској држави (Византији). И то у облику да је цар изнад црквене власти, и да она зависи од цара. Чак ни ту се црква мешала у државне послове, него обрнуто, држава (цар) се мешао у црквене послове.

Подели на овим сајтовима

37 minutes ago, Милан Ракић рече

:) Ал` крст је КРСТ :) ... Не користи се као верски симбол у оваквом облику код православних Срба.

И, опет питам, да ли можемо да на неки начин да "извучемо" сиже читаве наше дебате која се, ето (заиста нисам очекивао), "прошири" на туце и коју форумску страну више, и задоби позорност 2271 -не "интернет душе"?

Oсећам да би Муслимани из исте јединице ролајзовали само тако кад би чули о чему ми то овде....

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Avocado рече

Ako pitaš ove iz AS postoji problem... ako pitaš mene ne postoji. Himna, grb i zastava, kakvi god da su, ne mogu u pravnom smislu (mogu u filozofskom) da narušavaju načelo sekularnosti jer su propisani Ustavom. Ne može ustavna norma da bude neustavna jer je u koliziji sa drugom ustavnom normom. Pošto su obe norme iste pravne snage, moraš da ih tumačiš tako da su saglasne, odnosno, ako bi zauzeo stav da su himna i grb suprotni načelu sekularnosti, moraš da ih posmatraš kao Ustavom propisan izuzetak.

И гледе овог питања, а од пре неку годину, ОС у БиХ су заједничке! `начи, ко је са киме ратовао и како, ко је кога убијао и како... "Не знам" како је то "решено", како год, ОПЕТ помињем зракопловство, заједнички именитељ на пилотским комбинезонима је (на рукаву) застава БиХ, коју сви знамо (предложена и "усвојена" од стране Високог Представника), односном ознака јединица босанског зракопловства (којег чине два зракомлатна сквадрона-један у Бањој Луки, други у Рајловцу) је стилизована слика зракомлата са "пет еуропских звездица"...

Особље и једног и другог сквадрона познајем (и оног у Рајловцу крај Сарајева и оногу Бањој Луци), тј. командни кадар "полако али сигурно", почињу да "протимају" моји "класићи"... Без обзира на све, они одлично функционишу! Иако су, можда тамо средином 90-их "укрстили копља" у протуоклопној борби... Са једне и друге стране.. Ал`, сада је пуј пике не важи, а и договорено је да је тако. У начелу! 

Е сад мене интересује, ако би био овде неки "босански Авокадо", или ако би  наш адвокат Авокадо имао времена да проучи начела секуларности Заједничког ГШ Босне и Херцеговине, па да одатле "извуче" чињеницу ( и да на њу дадне одговор), како се нпр. "осећају" пилоти, летачи и механичари, који су тих ратних година, своја муда давали и животе за Републику Српску, а онда, потезом пера, уместо "печева" са српском тробојком, наметнуше им "печеве" са визуром хеликоптера и неколико "еуропских" звездица... И као "шлаг на торту", они људи најнормалније функционишу, дакле Срби раде у Рајловцу, док Бошњаци одлазе у бањалучку ескадру... Али неако имам осећај, барем судећи по томе што "жуља" овдашње "борце" за људска права, да ће се опет инсиситрати, на овоме:

С` тим што, поручујем вам, можете да нас пољубите у дупе! "Цркните", ал` ми више нећемо ратовати!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...