Avocado Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 22 minutes ago, Juan рече Требало би да постоји механизам који спречава да се превазиђени чланови, који су некада решавали стварне проблеме, примењују данас на решавање измишљених као што је симболично прослављање неког свеца у државној институцији X. Zašto bi nečija želja da proglasi slavu u državnoj instituciji bila opravdan razlog za ukidanje sekularizma? Zar nije razumnije da jednostavno državne institucije budu sekularne? Цитат А за оне који би да реално злоупотребљавају и праве стване проблеме, треба применити генералније принципе. Ако се патријарх меша у рад државних органа, то третирати исто као да се меша неки привредник. Ja tako i tretiram. To nije kršenje sekularizma. Ovo načelo obavezuje državu, a ne patrijarha. Patrijarh kao i svaki drugi građanin ima prava da izražava svoje mišljenje o bilo čemu i da deli savete kome god želi. Цитат Проблем са постојањем превазиђених норми је што увек мораш да гледаш да ли свака ситница, ма колико небитна била, крши ту норму. Тиме се све успорава, поскупљује и прави проблеме где их нема. Ja bih rekao da oni koji krše normu prave nepotrebne probleme... ne pričamo o nekoj normu koju je teško ispoštovati... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 20 minutes ago, АлександраВ рече не избегавам ја одговор него се теби одговор не допада.... Ok, postavicu pitanje jos jednom. Ako ponovo krenes da pricas o zatvorima, to je to sto se mene tice. Jel ok da se radnici u opstini medjusobno "dogovore" da moze da se pusi bilo gde u toj zgradi? Npr svi radnici, i pusaci i nepusaci, kazu "nama je ok da se pusi u zgradi"? Inace u javnim institucijama je zabranjeno pusenje SVUDA. Nema "prostorija za pusenje"... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 Svuda je pusenje zabranjeno, po zatvorima i bolnicama je dozvoljeno ljudima tamo zatvorenim tj lezecim ali ne zaposlenima i to su dve odvojene stvari. To sto se svuda krsi zakon dogovorima zarad mira i dobrih zivaca hehe to je drugi padez. Mada je i to meni krsenje prava pusaca. Mislim da bi bilo dobro da postoji prostorija predviđena za to da u pauzi mogu da duvane ako im se duvani. Ovako je smesno svi trce ispred ili po bolnocama u wc gde se precutno pusi i pacijenti i sestre recimo duvane zajedno Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 11 minutes ago, Avocado рече Zašto bi nečija želja da proglasi slavu u državnoj instituciji bila opravdan razlog za ukidanje sekularizma? Zar nije razumnije da jednostavno državne institucije budu sekularne? Зашто би се инсистирало на крајностима и тиме правиле нове поделе? Може се дискутовати о томе да ли је слављење славе или другог верског празника кршење начела секуларности (да, може се нашироко разговарати), али да не улазимо сад у то јер ће на крају свако да се држи своје аргументације, као и кад смо разговарали о сличним стварима пре неког времена и убили тему. Каква год ситуација била, свуда могу да се направе вештачки проблеми. Ево, рецимо, муслиманску децу терамо да уче Горски Вијенац или српску епску поезију (ако то не уче у својим школама, онда опет крше законе). Државни празници које имамо углавном одражавају овај или онај историјски догађај где смо се директно сукобљавали са неким од својих суседа или са прецима неких од народа са којима данас заједно живимо. Онда, нерадни дани у овој држави су, између осталих и верски празници. Атеисти немају право на изостанак, сем ако не прекрше закон и своје право не злоупотребе, уколико не славе славу. Верници то право имају. Мајке имају право на одсуство ради неге детета, очеви то право немају. Не можеш да заступаш некога негде пред судовима, иако би можда хтео и тај би се сложио, сем ако ниси адвокат или члан породице одређеног степена. Да не идем даље, конташ ваљда поенту: у свакој ситуацији ће неко да се нађе увређен или да се осети дискриминисано. У оним ситуацијама у којима је то оправдано, држава и систем треба да реагују. Али у овим другим ситуацијама, можемо да дискутујемо до бесвести, али би инсистирање на некој широј друштвеној акцији било само стварање подела и проблема тамо где их заиста нема. Деца у школама воле славу јер је нерадан дан, радници на послу воле прославе верских празника јер су им нерадни дани, већина мушкараца воли што нема одсуство ради неге детета јер им је лакше да буду на послу, итд. Овим се проблемима, због којих се ми овде на форуму хватамо за гуше, реално бави до један посто људи. И сви су или на форумима или на Твитеру Јелена011, АлександраВ and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 7 minutes ago, RYLAH рече Не можеш да заступаш некога негде пред судовима, иако би можда хтео и тај би се сложио, сем ако ниси адвокат или члан породице одређеног степена. Avocado and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 21 hours ago, cloudking рече Evo ja radim u javnom sektoru. Moja forma slavi slavu. Nisam u obavezi da prisustvujem ali se sve na toj slavi od hrane do pica kupuje parama sa firminog racuna. Kupuje se od mojih i avocadovih para... ali ok, vecina kaze da je ok da se nase pare trose protiv VRLO JASNOG ustava koji ima sta da kaze na tu temu oko finansiranja verskih obrada od strane javnih ustanova... Da li medju vernicima ovog foruma postoji iko ko bi rekao "nije u redu da se slavski obred placa drazvnim parama"? Твоја плата су опет државне паре. Није у реду да се државним парама плаћа мноооого тога другог што реално уништава и фирме и државу, лезилебовићи који не раде ништа, они који и не долазе на посао а примају плату, ручкови, пословни аутомобили за директоре... Што се против тога не буниш, Мрачни Облачићу? Али, фирма је донела такву одлуку и крај. Није Црква то наметнула твојој фирми, него сама фирма, њено руководсво. Њима се жали. Када бих ја имао ту срећу да уопште имам стални посао, још у државној фирми, не бих се бунио због те сиће која се опет враћа свима, па и теби у виду одмора, хране и пића, дружења... АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 Ево питања за адвоката Авокада, ако може и жели да одговори... Пошто се не разумем у право, нити баратам правном терминологијом и нормама, волео бих да ми одговори следеће: (остајемо наравно на разини зракопловства и зракопловаца)... 2. августа 1893. године, наређењем краља Србије Александра Обреновића предвиђено је да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења, која су представљала прве ваздухопловне јединице у српској војсци. До 1941. године тај дан је слављен као Дан ваздухопловства. Данас је то Дан авијације. (Дакле, Дан ваздухопловства је након Друге војне био 21. мај, Свети Илија се није наравно прослављао, авијација као род није имала свој "посебан" дан него се "качила" на 21. мај - сећање на народне хероје, Клуза и Чајавеца, односно Јазбеца и Митрачића...; од пре неколико година "свеукупно" зракопловство "опет" има "свој" Дан, а то је 24. децембар, када је у Ниш(у) 1912. године основана Команда српског ваздухопловства, док авијација као род у склопу РВ и ПВО, опет слави Светог Илију-заштитника летача)... 2. августа 1924. године, на Светог Илију, први пут је на војном аеродрому у Новом Саду, касније названом Југовићево установљена и прослављена крсна слава пилота и механичара. Крсна слава, Свети Илија се и данас слави у нашем војном, цивилном и спортском ваздухопловству. (значи и у РВ и ПВО, и у аеро-клубовима, Ер Србији и прочаја) У вези реченога, да ли можеш (Авокадо) да апстрахујеш како је то некада било, те су сви авијатичари у Југословенском краљевском ваздухопловству прослављали овај дан. Пошто је "велики год", што би рекао наш народ, свечаности 2. августа би почињале чинодејствовањем и пресецањем славског колача, затим читањем Указа о постављењима, именовањима, одликовањима и наградама, уследио би аеромитинг и после тога народно весеље... Без разлике да ли се овај "домјенак" одигравао на земунском аеродрому, у Скопљу, Новом Саду, Мостару, Рајловцу или Боронгају... И у почасном строју јединице стајали и муслимани, Хрвати, Срби и остали... И никоме није "сметало" да се тако изразим... Још је "та" Слава била прописана од стране Команде војске и морнарице, чију је организацију, предлагање и усвајање доктринарних докумената, практично организацију и "постављање" на ноге читавог југословенског зракопловства управо тих дана учинио, у том тренутку Командант ЈКВ, пре тога у Првом светском рату Командант аустроугарског, а касније у Другом светском рату "Нестор" и почасни командант Ратног зракопловства НДХ- дивизијски ђенерал (чин из ЈКВ) Милан С. Узелац? (Писао сам о њему на Форуму) Дакле питање, ако није јасно из написаног, како то да није "сметало" тада, а "смета" сада? АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 23 minutes ago, Милан Ракић рече Дакле питање, ако није јасно из написаног, како то да није "сметало" тада, а "смета" сада? Već sam odgovorio. On 13.5.2016. at 16:53, Avocado рече Tradicija nije nikakav argument za bilo šta. Tradicija je bila i da se žene ništa ne pitaju i da možeš svojoj i da opališ šamarčinu, pa šta??? Nećemo danas da takve postupke i stavove branimo tradicijom. Prosto "to se nekad tako radilo" nam apsolutno ništa ne govori o tome da li je to ispravno i dobro. U ono vreme nit je postojala sekularnost, niti ravnopravnost vera i verskih zajednica... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 30 minutes ago, cloudking рече Jel ok da se radnici u opstini medjusobno "dogovore" da moze da se pusi bilo gde u toj zgradi? Npr svi radnici, i pusaci i nepusaci, kazu "nama je ok da se pusi u zgradi"? Да, уколико закон оставља ту могућност. 46 minutes ago, cloudking рече Inace u javnim institucijama je zabranjeno pusenje SVUDA. Nema "prostorija za pusenje"... Није тачно. ЗАКОН О ЗАШТИТИ СТАНОВНИШТВА ОД ИЗЛОЖЕНОСТИ ДУВАНСКОМ ДИМУ("Сл. гласник РС", бр. 30/2010) Члан 3 Изузетно од става 1. овог члана, послодавац може у затвореном радном простору да одреди посебну просторију искључиво за пушење у којој се не може обављати делатност послодавца и на којој је обавезан да истакне знак да је пушење у тој просторији дозвољено, осим у затвореном радном простору у коме се обављају следеће делатности:.................... Посебну просторију намењену искључиво за пушење из става 5. овог члана могу користити лица запослена код тог послодавца, као и корисници тог простора. Посебна Радна група Министарства здравља направила је нацрт Закона о измени и допуни закона о заштити становништва од изложености дуванском диму који предвиђа да се пушење у потпуности забрани у угоститељским објектима и сваком затвореном радном и јавном простору (изузев корисника установа социјалне заштите за смештај непокретних и тешко покретних лица, особа са инвалидитетом, душевно оболелих особа, као и особа која су ометена у развоју, затим пацијенти специјалних болница за лечење психијатријских болести, и корисници установа и одељења за палијативну негу којима ће бити обезбеђена просторија за то). Колико ја знам, ова мера још увек није ступила на снагу и не примењује се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 9 minutes ago, Avocado рече Već sam odgovorio. У реду, хвала. И наравно, реаговаћеш на исти овакав начин када Дане Кондић са Арапима из "Етихада" буде на Светог Илију пресецао у просторијама "Ер Србије" славски колач са сурчинским парохом, јер ће тиме бити "угрожена" верска осећања пилота и механичара "Ер Србије" који нису ортодоксни, односно арапских гостију... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 39 minutes ago, RYLAH рече Зашто би се инсистирало на крајностима и тиме правиле нове поделе? Pa to se i ja pitam... zašto se insistira na tome da svaki grad, opština, javno preduzeće, itd. mora da zvanično ima svoju slavu? Ne kapiram što ne možete da proslavite Spasovdan bez da u Statutu Beograda piše da je to zvanična slava grada Beograda? Kao što rekoh, nije uopšte teško ispoštovati te norme, pa se postavlja pitanje i zašto se ne poštuju. Prosto, imam utisak da kada bi napravio anketu među opštom populacijom (dakle, ne mislim na moje sagovornike na ovoj temi) da bi pretežni odgovor bio "Apsolutno me zabole šta nepravoslavci misle o tome, ako im se ne dopada mogu da idu negde drugde"... to je ono što pre svega nije u redu. Ova zemlja je naša zajednička. Цитат Али у овим другим ситуацијама, можемо да дискутујемо до бесвести, али би инсистирање на некој широј друштвеној акцији било само стварање подела и проблема тамо где их заиста нема. Овим се проблемима, због којих се ми овде на форуму хватамо за гуше, реално бави до један посто људи. И сви су или на форумима или на Твитеру Naravno. Ćaskamo na forumu, razmenjujemo mišljenja, rekoh već da ovo svakako ne smatram nekim velikim problemom... nemoj sad da ispadne kao da sam organizovao štrajk glađu ispred Vlade zbog kršenja sekularnosti. Paradoksologija and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 53 minutes ago, Ignjatije рече Da li medju vernicima ovog foruma postoji iko ko bi rekao "nije u redu da se slavski obred placa drazvnim parama"? cloudking Није у реду да се славски обред плаћа државним парама. Ни не плаћа се. Не плаћа се обред, плаћају се услуге за које је донета одлука на нивоу одређене фирме. Што рече Игњатије, то је одлука на нивоу руководства, није то Црква уредила. Државна предузећа годишње милијарде динара троше на услуге различитих „непроизводних професионалаца“: консултантима, адвокатима, стручњацима за односе са јавношћу. Милијарде. Плаћања разним консултантима, адвокатима, стручњацима за односе са јавношћу, заједно се воде као „трошкови непроизводних услуга“. По Правилнику о контном оквиру, на рачуну „трошкови непроизводних услуга“ предузеће може да књижи разне врсте ових услуга. Милијарде. Ево, ја радим у јавном сектору и нисам чула за случај да се прослава славе плаћа државним парама, за разлику од разних коктела и промоција и адвокатских и консултантских услуга. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 5 minutes ago, Милан Ракић рече И наравно, реаговаћеш на исти овакав начин када Дане Кондић са Арапима из "Етихада" буде на Светог Илију пресецао у просторијама "Ер Србије" славски колач са сурчинским парохом, јер ће тиме бити "угрожена" верска осећања пилота и механичара "Ер Србије" који нису ортодоксни, односно арапских гостију... Neću jer to nema veze sa mojim primedbama... što sam više puta objasnio... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 И још нешто да питам. Да ли та начела секуларности, или како се већ називају, "проналазе" проблем у ознакама зракопловних јединица наше војске, те тако припадници истих на својим летачким комбинезонима и радним униформама носе, поред званично усвојених ознака ВС, тј. заставе Републике Србије и "четири С" (на левом и десном рукаву); дакле, да ли је "угрожен" неки летач или механичар чињеницом да на левој, односно десној страни груди радне униформе "мора" да носи ознаку ваздухопловне бригаде, односно ескадриле којој припада, а која-свака, има имплементиран Таковски крст, као традиционалну ознаку наше војне авијације? Те да ли је, према тим принципима неки пилот мухамеданаске вјероиповеди можда "угрожен"... Или Мађар, ил` Хрват? Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 16, 2016 Пријави Подели Написано Мај 16, 2016 4 minutes ago, Avocado рече Pa to se i ja pitam... zašto se insistira na tome da svaki grad, opština, javno preduzeće, itd. mora da zvanično ima svoju slavu? Ne kapiram što ne možete da proslavite Spasovdan bez da u Statutu Beograda piše da je to zvanična slava grada Beograda? Kao što rekoh, nije uopšte teško ispoštovati te norme, pa se postavlja pitanje i zašto se ne poštuju. Prosto, imam utisak da kada bi napravio anketu među opštom populacijom (dakle, ne mislim na moje sagovornike na ovoj temi) da bi pretežni odgovor bio "Apsolutno me zabole šta nepravoslavci misle o tome, ako im se ne dopada mogu da idu negde drugde"... to je ono što pre svega nije u redu. Ova zemlja je naša zajednička. Слажем се са овим другим, и то треба мењати. Али стварно то мислим, да треба једни о другима да бринемо, што укључује и поштовање оног који је различит од тебе у неком погледу. Форум је доста допринео томе кад се рецимо прича о атеистима, јер сам пре доласка на форум имао представу о атеистима према ономе што сам имао прилике да видим - ставови неких екстремиста који су само довољно бучни или довољно велике будале да их прикажу. Са друге стране, славе би се славиле, биле уписане у статут или не. То је оно о чему сам причао, оно што не кошта апсолутно никог ништа, а инсистира се на томе као да је најбитнија ствар на свету. Вероватно људи имају потребу да негују неки колективни идентитет, па га сад негују на вај начин. Рецимо, мислим да су муслимани много више повређени изучавањем Горског Вијенца нео ви атеисти слављењем градске славе, где запослени у јградским институцијама добију и нерадан дан. 8 minutes ago, Avocado рече Naravno. Ćaskamo na forumu, razmenjujemo mišljenja, rekoh već da ovo svakako ne smatram nekim velikim problemom... nemoj sad da ispadne kao da sam organizovao štrajk glađu ispred Vlade zbog kršenja sekularnosti. Ма нисам ни мислио, него имам утисак да се неким питањима даје много већи значај него што реално имају. Рецимо, ја бих пре дискутовао о политици притвора у нашој земљи, или о раду Уставног суда у предметима обичних грађана, ал нема нас довољно на форуму да о томе дискутујемо Иван ♪♫, Милан Ракић, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука