Zoran Đurović Написано Јун 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 28 minutes ago, Иван ♪♫ рече Ja sam ranije verovao da to tako mora, jer su lokalni popovi insistirali. Posle mi je Bog poslao jednog duhovnika, koji je znao da me iznenadi, samo mi kaze: Ajde da se pricestis. Ja onako naivan: pa nisam postio! Ma nema to veze, kaze on meni. I tako sam naucio da post nema nikakve veze, niti bilo kakva pravila, vec je sve po blagoslovu. Jos mi je rekao: Mi nedostojni se pricescujemo. Posle mi je Bog poslao jednog duhovnika, Амин! Иван ♪♫ and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 11 hours ago, Vedran рече Седмодневни евхаристијски пост није увела и благословила Црква. Он се само увукао у локалну праксу. Његов проблем је што уместо да људе учи правилном односу према Причешћу и целокупном Црквеном поретку, такво "правило" их од тога одучава. Зато милитантна одбрана тога поста јесте својеврсна прелест. Ава Теона (гл. 13), у Касијановим Разговорима, вели да пост не припада суштинским добрим делима, као што су правда, мудрост, храброст, него средњим (14), «јер како нас држање поста не оправдава, тако се и за кршење њега не подвргавамо осуди, ако, осим употребе хране, нема преступљења заповести, које заслужује казну». Иначе, Касијан је један од најтразвенијих аскетских писаца, тако да се борио против једнообразног поста за све, па је децу ослобађао, ублажавао пост западнима јер вели да не могу да посте као Египћани јер је тамо тотално друга клима (чак ни мени не иде свињетина лети), да се мора водити рачуна о особи и да сам начин поста увек да буде у складу са особом; дебели не може да пости као мршави (мада има мршавих који једу као аждахе али им се од зла не прима). Одбацује било какав пост од Васкрса до Педестнице, али увек препоручује умереност. Сада смо ми, из СПЦ, већи подвижници од Египатских пустињака! Подвижништво мора да буде регулисано разумом, иначе човек пукне. Цитирао ме прота Влада Вукашиновић, кад је био ђакон у Црној Реци за време вечере: "Морам, братијо, да вам пренесем речи једног мудрог човека: Послушање, лудом радовање!" Јеромомци су га мрко погледали, али су искушеници узели да аплаудирају! Надам се да сам мало јаснији сада и да ме боље можеш разумети иако се још ниси оземнио! Ведран*, Светислав Павловић, Јелена011 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 6 minutes ago, Zoran Đurović рече да се мора водити рачуна о особи и да сам начин поста увек да буде у складу са особом; дебели не може да пости као мршави (мада има мршавих који једу као аждахе али им се од зла не прима). Ja to pricam i niko mi ne veruje Dole mrs(t)avciiiii poelbuster and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 Само сада морам да вас критикујем за непажљиво читање! Ја се убих преводећи Тому, а ви не приметисте оно што оставих као провокацију! 3. Даље, читамо да је Христос нарочито дао Артемију „умочен хлеб“ (Јн 13, 26). Престаћу да преводим! Ведран*, poelbuster and Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 1 minute ago, Јелена011 рече Ja to pricam i niko mi ne veruje Dole mrs(t)avciiiii Мораћу да ти урадим Касијанову икону (слави се као светац, иако није био испосник као Артемије). Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 mene ste samo zbunili s tim artemijem tj judom, i ne odgovoriste mi na poruke Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 8 minutes ago, Zoran Đurović рече Надам се да сам мало јаснији сада и да ме боље можеш разумети иако се још ниси оземнио! Пуно боље! Хвала на труду. Ја сам и са овим сагласан, ко не верује, онда ме није разумео раније. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 2 minutes ago, Zoran Đurović рече Мораћу да ти урадим Касијанову икону (слави се као светац, иако није био испосник као Артемије). Avo, bice mi cast To mozete M dte isposnike prozdrljivce koji pojedu vola i smrsaju pet kila dok ga vare Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 8 minutes ago, Zoran Đurović рече Престаћу да преводим! Не, не! Приметили смо него огуглали већ на то А на мене је један други детаљ, који ми се много допао, оставио утисак (подебљање моје) 18 hours ago, Zoran Đurović рече Христос није одлучио Јуду од општења, да би дао пример осталим свештеницима, да не одбијају тајне грешнике. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 9 minutes ago, Vedran рече Не, не! Приметили смо него огуглали већ на то Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 1 hour ago, Zoran Đurović рече Posle mi je Bog poslao jednog duhovnika, Амин! Voleo bih da znam, sta Vas je tako posebno odusevilo u tome? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 52 minutes ago, Иван ♪♫ рече Voleo bih da znam, sta Vas je tako posebno odusevilo u tome? Па зато што само Бог пошаље духовника да избави човека од лудака... Написаћу после нешто више (написаћу и протоколарно писмо владици Теодосију): Ташта ми била јуче у Ђунису, нису је причестили а она пости све постове, није либертинка као ја! Жена има 80 година! Из поповске породице. Исти је одбио и једну попадију, ова јуче плакала... Ваљда је јасно зашто ја водим ове крсташке ратове? Иван ♪♫, -Владимир-, Kaludjerovic Sreten and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 1 hour ago, Zoran Đurović рече Па зато што само Бог пошаље духовника да избави човека од лудака... Написаћу после нешто више (написаћу и протоколарно писмо владици Теодосију): Ташта ми била јуче у Ђунису, нису је причестили а она пости све постове, није либертинка као ја! Жена има 80 година! Из поповске породице. Исти је одбио и једну попадију, ова јуче плакала... Ваљда је јасно зашто ја водим ове крсташке ратове? Uzdrzavam se da govorim, da ne izlazem lose stvari u prvi plan, ali s druge strane imam i potrebu da kazem. Na mene se lokalni pop naljutio i krenuo da mi drzi lekciju, jer sam ga 3 dana pred praznik, moju slavu, pitao da li mogu da se pricestim. Bukvalno sam samo to pitao, da li mogu na praznik sv. Luke da se pricestim? Okrenuo sam se na levo krug i otisao bez reci. Drugi se izdrao na mene u punoj crkvi i oterao me pred samim Pricescem na drugi dan Vaskrsa, a u pitanju je bio nesporazum, jer sam ga na ispovesti pitao da li mogu da se pricestim, i kako sam ga razumeo mislio sam da mogu, mislio sam da mi je rekao da dodjem ,,i na Petrovdan", a u stvari mi nije blagoslovio, vec je mislio ne sad, nego dodji na Petrovdan, a ja to nisam dobro ni cuo ni razumeo, prisao sam, a on je valjda mislio da mu prkosim. Samo me je gledao dok sam cekao u redu i nista nije rekao, neko je pukao kad sam dosao na red. Posle sam isao u drugu crkvu. Onda, kada sam polazio u vojsku imao sam zelju da se pricestim, i pitao sam na ispovesti da li mogu, na sta sam dobio samo jedno cinicno: Hm! Sve mi bilo jasno. Takodje, jedna potpuno nerealna pojava, jeste kada mi pop ne dozvoli da se pricestim, ako mu kazem da imam blagoslov mog duhovnika, jer on ga eto ne poznaje. Pa jel svakoga proverava ko mu udje u crkvu. Sta kad je veliki praznik pa dodje onolki narod? Jel svakoga proverava? I sve to razliciti popovi. Eto tako. U Crkvu svakako ne idem zbog popova, inace vise nikad tamo ne bih krocio. Ali mi je to jedna bizarna situacija, jer mi smo kao neka zajednica, a u stvari zaziremo jedni od drugih. Mislim, razumem ja da su popovi na jacem i psiholoskom i duhovnom udaru, psiholoskom jer neke ponese autoritet, a duhovnom jer su svestenstvo, ali nisam ja duzan da trpim gluposti. U svakom slucaju, svakome koga ovo sablaznjava bih porucio da svakakvih ljudi ima u svim sferama drustva, i da se u crkvu ne ide zbog popa, vec zbog Boga i duhovne zajednice. Ima i jako dobrih ljudi, svestenika. ps: uf, sto mi nesto cudno kad napisem ovo ,,zajednica"... Paradoksologija, JESSY, -Владимир- and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 1 hour ago, Zoran Đurović рече нису је причестили 1 hour ago, Zoran Đurović рече Ваљда је јасно зашто ја водим ове крсташке ратове? of course... Paradoksologija, poelbuster, Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 nost i izgo11 minutes ago, Иван ♪♫ рече Uzdrzavam se da govorim, da ne izlazem lose stvari u prvi plan, ali s druge strane imam i potrebu da kazem. Na mene se lokalni pop naljutio i krenuo da mi drzi lekciju, jer sam ga 3 dana pred praznik, moju slavu, pitao da li mogu da se pricestim. Bukvalno sam samo to pitao, da li mogu na praznik sv. Luke da se pricestim? Okrenuo sam se na levo krug i otisao bez reci. Drugi se izdrao na mene u punoj crkvi i oterao me pred samim Pricescem na drugi dan Vaskrsa, a u pitanju je bio nesporazum, jer sam ga na ispovesti pitao da li mogu da se pricestim, i kako sam ga razumeo mislio sam da mogu, mislio sam da mi je rekao da dodjem ,,i na Petrovdan", a u stvari mi nije blagoslovio, vec je mislio ne sad, nego dodji na Petrovdan, a ja to nisam dobro ni cuo ni razumeo, prisao sam, a on je valjda mislio da mu prkosim. Samo me je gledao dok sam cekao u redu i nista nije rekao, neko je pukao kad sam dosao na red. Posle sam isao u drugu crkvu. Onda, kada sam polazio u vojsku imao sam zelju da se pricestim, i pitao sam na ispovesti da li mogu, na sta sam dobio samo jedno cinicno: Hm! Sve mi bilo jasno. Takodje, jedna potpuno nerealna pojava, jeste kada mi pop ne dozvoli da se pricestim, ako mu kazem da imam blagoslov mog duhovnika, jer on ga eto ne poznaje. Pa jel svakoga proverava ko mu udje u crkvu. Sta kad je veliki praznik pa dodje onolki narod? Jel svakoga proverava? I sve to razliciti popovi. Eto tako. U Crkvu svakako ne idem zbog popova, inace vise nikad tamo ne bih krocio. Ali mi je to jedna bizarna situacija, jer mi smo kao neka zajednica, a u stvari zaziremo jedni od drugih. Mislim, razumem ja da su popovi na jacem i psiholoskom i duhovnom udaru, psiholoskom jer neke ponese autoritet, a duhovnom jer su svestenstvo, ali nisam ja duzan da trpim gluposti. U svakom slucaju, svakome koga ovo sablaznjava bih porucio da svakakvih ljudi ima u svim sferama drustva, i da se u crkvu ne ide zbog popa, vec zbog Boga i duhovne zajednice. ps: uf, sto mi nesto cudno kad napisem ovo ,,zajednica"... Kako samo ovo mogu da potpisem. Ja sam imala bizarno iskustvo, kod nas u crkvi je bio red da ma kad si se ispivedio moras na razresnu na sam dan liturgije, valjda da dezurni ispivedac popise brojcano stanje pricescujucih se pa da se ovi psihicki spreme da ne mogu da smugnu samo tako lako. I bio je petrovdan ima deset godina, tad sam jos bila jaka pa sam mogla fizicki postiti iako sam to radila krisom, moglo se ziveti na kori hleba i zuzuu na faksu. Emeln po obicaju prilazim dezurnome, po obicaju govorim mu da sam se ispovedila pre tri dana, a on stao i blene. Tih par desetina sekundi su mi bili kao vecnost, gleda me cuti i konacno odgovara, ma znas kako posti ti jos par dana pa dodji u nedelju da se pricestis. Dakle kad se nisam srusila, nista mi tu nije bilo jasno, oci isplakah, sta zna dete od 20god o svemu tome. To mi je bilo najbizarnije iskustvo glede toga. Sve one fore tipa nema pricescivanja bez posta, odbijanje da te priceste po nekim manastirima strogim tipa ovcar kablar i to, na to se navikoh. Muka je sto sam tad mogla to da iznesem fizicki, vise ne mogu, pa nema ni pricesca osim velikim praznicima gde se provucem. -Владимир-, Paradoksologija, Zoran Đurović and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука