Jump to content

Свети Амброзије Милански о редовном причешћивању

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Текст "са страхом", је непотпун, тако да ваља рећи: Са страхом Божијим, вером и љубављу. У грчком вели:  Μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί ἀγάπης προσέλθετε...

Е, хајде, ако може, још мало о овоме да кажемо? Ја се нешто нисам упуштао у детаљније изучавање овога, али се сећам код п. Павла да је он ово "са љубављу" сматрао као додатак. Мислим да је његов закључак био, ако се додаје "са љубављу" онда треба и "са надом", а "са вером" већ има, и да због тога није ни потребно додавати "са љубављу". Као што рекох нисам се упуштао у детаљно проучавање овог питања, па се питам откуд та разлика у грчкој и словенској пракси?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 333
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

29 minutes ago, "Tamo daleko" рече

Hvala o.Zorane za opaske, premda nemam nameru da otvaram nove naloge, jedva sam I ovaj uspela da uradim; nisam znala da sam jeretik ili je to bilo generalizovanje kako bi se ilustrovala ljubav kada direktno razoblicimo druge.

Kako god bilo, kritika u mom pravcu je dobrodosla, e da bi se prizvala u smirenje kojemu tezim.

Јасно је да је опаска била општа. А све остало што је речено сматрам да је на општу корист. Тако да у сваком случају је корисно. Било да је у питању артемит који се скрива иза налога или не. 

Подели на овим сајтовима

28 minutes ago, Vedran рече

Е, хајде, ако може, још мало о овоме да кажемо? Ја се нешто нисам упуштао у детаљније изучавање овога, али се сећам код п. Павла да је он ово "са љубављу" сматрао као додатак. Мислим да је његов закључак био, ако се додаје "са љубављу" онда треба и "са надом", а "са вером" већ има, и да због тога није ни потребно додавати "са љубављу". Као што рекох нисам се упуштао у детаљно проучавање овог питања, па се питам откуд та разлика у грчкој и словенској пракси?

Ја нисам литургичар. За историју о том тексту мора да се обратите неком другом, не мени. Ја сам патролог и неко ко користи мозак. Јер ми испитујемо квалитет мисли које су изречене. Наравно, и њихову аутентичност. Ово је специфично поље. Служабници су увек скраћени. Као и текстови отаца јер се подразумева оно што следи. 

Ако по смислу узимамо ствари, онда је љубав на првом месту, мада не мора да буде тако и у записаним текстовима. Имамо и препоруку да Пророк говори шта хоће и олико му воља, и то је била валидна литургија. Ми смо се фиксирали за неке ствари. Тако имамо Златоустову литургију која није његова. Изговарамо молитве за оглашене, којих немамо, а онда хор одговара у њихово име: Господи помилуј. То је позоришна представа. Добро, и у позоришту се може молити.. Мада, то није литургија. 

Проблем, добри мој, ако сада можеш да га видиш, је у томе што ја стално инсистрам на употреби мозга. Религија која ми каже да не користим мозак, да извршим лоботомију, није за мене религија. То је секта, јерес. Јер, када кажем: Господе, помилуј ме, ја то и мислим. Када ми се каже: Узмите и једите, ја то мислим. Не кажем: Јешћу, а не једем. Плашиш се да једеш и нећеш да једеш? Па зашто онда певаш амин? Боље да отпеваш: видећемо... једног дана...

Ја могу да допустим да је са љубављу и додатак. Мене те ствари не тангирају. Ја нисам књижевник, још мање фарисеј. Јер ти (не ти као Ведран) мени мораш да објасниш како ствари стоје. Богослужење је папазијанија. Неће бити да ми понављамо оно што је Исус урадио: Мали вход, читање Јеванђеља, велики вход итд. Па и наш Сава није имао проскомидију коју и сада имамо. Треба да избацимо проскомидију? Не бих рекао. 

Павле је био ригидна особа, велики моралиста, мали теолог. Могу ја да ово ставим у разноразне кондиционале, али је ово мој суд. И тај суд ће разумети теолози. Демагози и заинтересовани неће. - Отачественима да одговорим одмах: Павле је био против канонизације Николаја зато што је овај пушио. И сада побожне душе, које ништа не капирају, стављају и једног и другог у календар, а ни са једним и са другим немају реалан однос. Као кад се артемити позивају на Св. Саву. Противприродни блуд.   

Подели на овим сајтовима

Eh avo ko jos vidi kontekst nazalost. Jednom sam se toga dotakla, znate gde, proglasiti nekogbza svetitelja znaci drugima pokazati obrzac ponasanja koji treba da slede. Kad si prvi medjujednakima vrline poput pozivanja na mir, mirenja, trpljenja, strpljenja, nisu vise vrline no mane, jer je duznost prvog medju jednakima i da sece i donosi odluke a ne samo da pobozno trpi. Da je monah bio bi svet, a ovako mnogi nastradase jer je njemu bilo lasno trpeti i gurati pod tepih. Al ovo reci postenom pravoslavcu odma bi vas na lomacu :D

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Мене ово није интересовало из позиције да ли је смислено или не, инересовало ме је чисто историјски како је дошло до разлике, а пошто нисам имао ништа паметније да кажем навео сам оно чега се сећам да сам читао код п. Павла. Немам став по овом питању, зато што и не могу да га имам кад нисам о овоме ни поштено размишљао, а ни довољно се информисао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Vedran рече

Мене ово није интересовало из позиције да ли је смислено или не, инересовало ме је чисто историјски како је дошло до разлике, а пошто нисам имао ништа паметније да кажем навео сам оно чега се сећам да сам читао код п. Павла. Немам став по овом питању, зато што и не могу да га имам кад нисам о овоме ни поштено размишљао, а ни довољно се информисао. 

Моји одговори су упућени пућанству. Зато се не треба тангирати ако је неко други уплетени или је одатле повод. .

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Моји одговори су упућени пућанству. Зато се не треба тангирати ако је неко други уплетени или је одатле повод. .

:))

нек се тангира ко хоће. има људи који воле да се тангирају.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1.Најпре око смртних грехова не разумем те класификације као је например прељуба смртни грех а хомосексуализам или сексуални односи са животињама нису или како је гнев смртни грех а убиство није ваљда грешник се разгневи па онда убије па му је лакше.Али све ово није битно.

2.кад сам био млад пре једно 40 година причали су да у првим вековима није било поста јер су хришћани били прогоњени а данас нису па ваљда треба сами себе да прогоне.

3.Инсистирање на посту у земљи у којој је већ 25 година тешка економска криза је лицемерно.Причала ми је једна моја другарица из цркве која је професор у средњој школи да имају масу ђака који немају струју овде у Београду,да већина ђака уопште не једе воће,наравно струју су им искључили.Масу људи дословно гладују и срећни су кад купе мађарску конзерву од 140 динара да се наједу.

Овде смо имали чак и случај да је покојни патријарх Павле за време НАТО агресије позивао на пост.За време рата нема поста,а такво позивање сведочи не само о непознавању хришћанства него и о недостатку религиозног и моралног осећања, а о љубави да не говоримо.

4.Артемијеви монаси који су на нивоу детета јер никада ни за шта нису били одговорни ни један рачун нису платили нису патили јер нису имали пара да детету купе патике е то је смртни грех.Од маме и тате отишли су код Артемија и никада нису одрасли.

5.Доста више тих лицемера ми живимо у реалном свету, а не свету Мирољуба Петровића ,Владимира Димитријевића и Грешног Милоја.

6.Наша вера је пре свега молитва и то заједничка евхаристијска молитва која у себи укључује обавезно причешћивање.

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Panthera Leo рече

1.Најпре око смртних грехова не разумем те класификације као је например прељуба смртни грех а хомосексуализам или сексуални односи са животињама нису или како је гнев смртни грех а убиство није ваљда грешник се разгневи па онда убије па му је лакше.Али све ово није битно.

2.кад сам био млад пре једно 40 година причали су да у првим вековима није било поста јер су хришћани били прогоњени а данас нису па ваљда треба сами себе да прогоне.

3.Инсистирање на посту у земљи у којој је већ 25 година тешка економска криза је лицемерно.Причала ми је једна моја другарица из цркве која је професор у средњој школи да имају масу ђака који немају струју овде у Београду,да већина ђака уопште не једе воће,наравно струју су им искључили.Масу људи дословно гладују и срећни су кад купе мађарску конзерву од 140 динара да се наједу.

Овде смо имали чак и случај да је покојни патријарх Павле за време НАТО агресије позивао на пост.За време рата нема поста,а такво позивање сведочи не само о непознавању хришћанства него и о недостатку религиозног и моралног осећања, а о љубави да не говоримо.

4.Артемијеви монаси који су на нивоу детета јер никада ни за шта нису били одговорни ни један рачун нису платили нису патили јер нису имали пара да детету купе патике е то је смртни грех.Од маме и тате отишли су код Артемија и никада нису одрасли.

5.Доста више тих лицемера ми живимо у реалном свету, а не свету Мирољуба Петровића ,Владимира Димитријевића и Грешног Милоја.

6.Наша вера је пре свега молитва и то заједничка евхаристијска молитва која у себи укључује обавезно причешћивање.

Брате мој, све што сам урадио је да се ово означи као црвено слово! Ја се потписујем!

Само да додам једну пошалицу, јер си ме потсетио са тачком 3. Шта је еколошка кућа у Србији? - То је маса кућа у Србији где је исечена струја, гас, вода, телефон јер немају паре да плате рачуне!  

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Panthera Leo рече

Сигурно није позивао оне који су били на линији фронта да поста, а већина није била. И ништа нам не би штетило да смо сви постили и молили се за престанак борби и безбедност војника на граници. Немој још и патријарха Павла да оптужујеш за недостатак религиозног и моралног осећања. Шта онда ми други да кажемо ?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, -Владимир- рече

Сигурно није позивао оне који су били на линији фронта да поста, а већина није била. И ништа нам не би штетило да смо сви постили и молили се за престанак борби и безбедност војника на граници. Немој још и патријарха Павла да оптужујеш за недостатак религиозног и моралног осећања. Шта онда ми други да кажемо ?

Ти само верујеш у своју представу о Павлу. Не познајеш човека.

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Zoran Đurović рече

Ти само верујеш у своју представу о Павлу. Не познајеш човека.

Па онда напишите нешто о њему ако сте га лично знали, може и на другој теми. Верујем да га већина људи овде, укључујући и мене сматра за свеца. Ако то све није истина , било би лепо знати.

Подели на овим сајтовима

Па за време рата 1999 није било никаквог фронта није било копненог напада не знам о чему говорите.Не бих сада о покојном Павлу пошто се о мртвима говори све најбоље не из неког пијетизма него јер су они па тако и он у ингеренцији Врховне Инстанце у чије се судове не треба мешати што Ви радите а не ја.Ја сам само рекао да је он то рекао што јесте и што значи а нисам га уопште оцењивао.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Panthera Leo рече

Па за време рата 1999 није било никаквог фронта није било копненог напада не знам о чему говорите.

Реци то војницима који су били на караули Кошаре.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...