Ђорђе Р Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 26 minutes ago, Orthophill рече О. Михаило даје алтернативу за старски дом, узимање на жену која би се старала о стару мајку, док је ќерка на посао. Колико кошта то у Србија ја не знам. Код нас такве се налазе и за 5.000 денари (око 10.000 динари). Па баш му хвала. Могао јој је дати алтернативу да мајци купи дворац са све послугом... Куд јој не предложи да доведе мајку у његов манастир, да он брине о старој, немоћној, болесној сестри у Христу. Осуди јадну жену само тако, да не жели да брине о остарелој мајци, него да је себични егоманијак. Прави духовник, прозорљивац, ... GeniusAtWork and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 O. Mihailo ne poznaje uopste situaciju koju je komentarisao i mozemo da zavrsimo s njim na ovu temu. Nemojte se preganjati vise oko starih obicaja i ciji su. Niko vise ne zivi po tim obicajima, da se ne zamazujemo bezveze. Ostali su slobodni da razmenjuju svoja licna iskustva i savete. JESSY, Драшко and Justin Waters је реаговао/ла на ово 3 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 2 hours ago, Orthophill рече Чудим се шта читам... Моја бака, сада има 80 година, са тетком (тада средношкољка) се старала о болесној свекрви 3 година. Тада није било памперсе... Затим разболео се деда и 6 године је боледовао. Био је с времена на време и агресиван и сваѓао се, а последних 40 дана није могао ни у тоалет да ходи... Цело време смо живели сви заједно. Нисмо се ни психички разболели, ни смо ми деца били занемарених... Чини ми се да највеќи Божји благослов на нас пребивао док смо се старали о болесном деди. Пример из окружења, мајка је превише болесна и непокретна, ќерка јој организовала 3 жене да се старају о њој. Па Бог дао ќерки и да на 48 година роди. Друг пример, син се стара о болесној мајци, чак је и посао напуштио да би се бринуо о њој. Све ово раде са вером и љубави према Богу и према највеќу Божју икону - родитеље. Али то је, сви хоќемо да будемо комунисти. (Комунизам предвиѓа распад породице, тј. да се свако брине само за себе и за своје анималне потребе.) А за оне које осуѓују монахе, знам монахе који у манастире доносе и своје старе и болесне родитеље и брину о њих. Ако ми нисмо спремни да се жртвујемо за наше родитеље (што је наш дуг), онда са каквом правом можемо да причамо о било какву љубав? Zaista lijepo sto su svi tako brinuli. Medjutim, mogucnost svakoga zavise od pojedinca do pojedinca i porodice do porodice. Ulogu igraju brojnost familije, finansijske mogucnosti, raspolizenje i nivo bolesti starih itd...Ne moze se dati univerzalni odgovor kao ti mislis. Ja licno ne znam nekoga ko je poslao jednog roditelja u dom. Na ovim prostorima je to tesko omoguciti jer su zato potrebna odredjena finansijska sredstva. Ljudi se uglavnom mogu organizovati, medjutim kad neko ima mogucnosti da nekoga smjesti u dom, i ako su obe strane saglasne tu nema nikakvog problema ni sa hriscanske tacke gledista. To nema nikakve veze sa komunizmom. Staracki domovi su jednostavno produkt savremene medicine i licemjerno ih je iskljucivati kao mjesta otudjenosti i zaborava. Po tom principu su licemjerni svi koji koriste savremenu medicinu jer nemaju povjerenja u Boga koji moze da lijeci i ne idu teskim putem zadobijanja Carstva Nebeskog. To ne moze da se prodaje kao hriscanska nauka. Драшко, Danijela, GeniusAtWork and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 3 hours ago, Orthophill рече Ако ми нисмо спремни да се жртвујемо за наше родитеље (што је наш дуг), онда са каквом правом можемо да причамо о било какву љубав? Неко дугује родитељима? Опасне стазе... Драшко је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 12 minutes ago, Џуманџи рече Неко дугује родитељима? Опасне стазе... Свако дугује својим родитељима, меѓу њих и ја! Тако каже и Велики Катихизис Православне Црква. ( http://digital.bms.rs/ebiblioteka/pageFlip/reader/index.php?type=publications&id=378&m=2#page/256/mode/2up ) Мене је родила моја мајка. 9 месеци носила ме испод срца, неколико дана се мучила док ме родила. Знам само за један случај, за један Ром који се звао Саме и тврдио је да нема мајка и да га је родила тетка из Битољ... Друге све које знам је родила њихова мајка. Чак и ништа друго да није урадила за нас, сем што нас родила (и да нас оставила у сиропиталишта) ми смо дужни нашој мајци, јер могла је да нас принесе као жртву Мамона и да нас абортира. Заједно са отац и шира породица (деда, бака, тетка) су се старали за мене и васпитавали ме, хранили, облачили и образовали. Уз њихову помоќ сам се оспособио да будем работноспособан и да имам хлеб у руке. Они су ми обезбедили где да живим. И ја нисам дужан њима? И ја не треба да будем благодаран њима? Поштована @Џуманџи , овај Ваш коментар је опасан. Рапсоди and Војвода7 је реаговао/ла на ово 2 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 4 minutes ago, Orthophill рече Свако дугује својим родитељима, Не знам за друге, ја јок. Никоме нисам тражила да ме прави, молим лепо. 5 minutes ago, Orthophill рече Поштована @Џуманџи , овај Ваш коментар је опасан. Их, да је коментар... То је мој став. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 10 minutes ago, Orthophill рече И ја нисам дужан њима? И ја не треба да будем благодаран њима? Треба да будеш благодаран али не треба да будеш дужан . Треба радити из љубави, а не да се стараш за родитеље зато што мислиш да им дугујеш, да имаш чист рачун . На то је Џуманџи мислила . Џуманџи, Драшко, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 3 minutes ago, -Владимир- рече Треба да будеш благодаран али не треба да будеш дужан . Треба радити из љубави, а не да се стараш за родитеље зато што мислиш да им дугујеш, да имаш чист рачун . На то је Џуманџи мислила . Из љубави могу да се старам о комшије, далеке роѓаке, пријатеље, непријатеље и о оне које не познајем. Старање о родитеља и ближних роѓака је моја дужност и Божја заповест. marijjaa, Војвода7 and Рапсоди је реаговао/ла на ово 3 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 Без да читам целу тему, љубав коју добијемо од родитеља треба умножену да дарујемо својој деци. Тако и они после нас. Нико није тражио да се роди. Тек када човек има у оба смера кога да види, односно када има децу и родитеље, схвати да само себични људи очекују да им се врати, да "наплате" од своје деце оно што су у њих уложили (емотивно). Можда сам ово већ спомињао - не знаш, ти, мајко, како је родити дете... -Владимир-, Драшко, Џуманџи and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 56 minutes ago, Orthophill рече Поштована @Џуманџи , овај Ваш коментар је опасан. Џумаџи је опасна Многи њени ставови су шокантни Ма она је Хју Лори Докторка Рапсоди, GeniusAtWork, Џуманџи and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 До пре пар година морам признати да је моје мишљење било слично уводном посту, и да је мој став по том питању био искључив, то јесте родитеље ни по коју цену у старачки дом.....Све док се није десио случај са мојим ближим рођацима у Чачку / писала на страницама испред / Мислим да нико нормалан и православне оријентације неће дати родитеље у старачки дом тек тако из обести и себичних разлога, мада претпостављам, знам да је жалосно али има и тога....већ искључиво ако се то деси из крајње нужде и не баш мирне савести....без обзира што савест и не треба да се штреца у таквим ситуацијама. Ја могу за себе лично да кажем, да бих се свим силама и последњим атомима снаге и духа борила да до тога не дође, да родитеље не дам "тамо ".....али исто тако знам ако до тога и дође, без обзира на оправданост одлуке / немање алтернативе / да их одведем " тамо ".....поуздано знам да ће ме савест укоревати... Vecana је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vecana Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 Pade mi na pamet jedan drugi aspekt... Šta bi bilo da se umesto o roditelju radi o supružniku ili ne daj Bože o detu? Jel biste i njih u dom? Ta mene je to isto... Ako nas već Gospod stavi u takvu situaciju, otkud da znam da to nije moj podvig dat mi, za spasenje duše. Eto tako ja to gledam... A, evo i još jedno pitanje: da li ste već izabrali starački dom za sebe, čisto da se deca oko toga ne muče? Mislim da onaj ko brine o roditeljima iz dužnosti nema mnogo ljubavi u sebi... Nekako mi to jedno drugo isključuje. Иван ♪♫, Arsenija, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 11 minutes ago, Vecana рече Pade mi na pamet jedan drugi aspekt... Šta bi bilo da se umesto o roditelju radi o supružniku ili ne daj Bože o detu? Jel biste i njih u dom? Ta mene je to isto... Ako nas već Gospod stavi u takvu situaciju, otkud da znam da to nije moj podvig dat mi, za spasenje duše. Eto tako ja to gledam... A, evo i još jedno pitanje: da li ste već izabrali starački dom za sebe, čisto da se deca oko toga ne muče? Mislim da onaj ko brine o roditeljima iz dužnosti nema mnogo ljubavi u sebi... Nekako mi to jedno drugo isključuje. Само реци не дај Боже да мораш.....никад не реци никад.... Мене би сестро савест, свеједно укоревала, када бих кажем не дај Боже морала да се одлучим на тај корак.... Али опет мислим да бих нашла неку алтернативу а да то не буде дом .....некако би се коцкице сложиле да се ситуација реши...верујем у то.... И Vecana је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vecana Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 Slažem se sa tobom. I Bogu se molim, da prožive lepu starost bez teških bolesti... ali ako se ne daj Bože desi, još jaće ću se moliti da mi On da snage da iznesem sve to do kraja. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Мај 6, 2016 Пријави Подели Написано Мај 6, 2016 1 hour ago, Vecana рече ili ne daj Bože o detu? ..мени су то предлагали пар пута и не дај Боже да ослаби моја снага и воља а пре свега вера у Васкрслом Христу која ме и одржава свих ових година. Пре бих негде завршила и ја са њом, него да је после толико година чувања с љубављу дам у неку установу коју ми нико не гарантује да ће јој тамо бити све обезбеђено, а да не говоримо о недостатку љубави, па мислим да би је то убило у појам, јер она у суштини и живи од моје љубави. А да ми није лако, није, знају они који ме лично познају како ми је. 1 hour ago, Vecana рече A, evo i još jedno pitanje: da li ste već izabrali starački dom za sebe, čisto da se deca oko toga ne muče? Одлично питање. GeniusAtWork, Снежана, Vecana and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука