Зосима Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 Шта знам,немам неки увид у целу ту причу,али ми се чини да сад многи верници показују,оно што би се рекло,да су већи католици од папе, бусају се у груди правослване,кукају над судбином,призивају казну за бого- хуљење и слично, а цијеним да би ту енергију много паметније утрошили,кад би се рецимо бавили самим собом... И та прича о "светињи" и гори атоској,хвала Богу имамо их на сваком кораку,те фрушкогорска света гора,па овчарско.кабларска,косовска,царска Студеница,Жича,Лазарица ... и шта сад ту треба да буде светије и битније , кад је свака Црква и манастир где има свете литургије светиња..., "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 Шта знам,немам неки увид у целу ту причу,али ми се чини да сад многи верници показују,оно што би се рекло,да су већи католици од папе, бусају се у груди правослване,кукају над судбином,призивају казну за бого- хуљење и слично, а цијеним да би ту енергију много паметније утрошили,кад би се рецимо бавили самим собом... И та прича о "светињи" и гори атоској,хвала Богу имамо их на сваком кораку,те фрушкогорска света гора,па овчарско.кабларска,косовска,царска Студеница,Жича,Лазарица ... и шта сад ту треба да буде светије и битније , кад је свака Црква и манастир где има света литургије светиња..., Па да, мало базилику затрпамо,мало Немањићки манастир потопимо,шта ћеш кад су пуно градили један ко ниједан,има их још. Извини ако имаш манастир из доба Немањића,ако имаш манастир који је окупљао Србље у разноразна времена,који је опстао и под Турцима и под Аустроугарима и под Хићом и под Титом,ако имаш манастир који је лично обнављао светац моје цркве,онда ипак има мало већу вредност дозволи. Онда том логиком дај да срушимо Дечане,јебеш га тамо људи стално ризикују,стално им Шиптари прете,пребацимо монахе ионако је свака црква светиња пребацимо их у неку нову,можда у Бајчетину у ту нову цркву и милина.Светиња вамо,светиња тамо а лишавамо се ризика према нашим људима којима шиптари прете. Шта фали. Agaton Vuzman and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 владика Лаврентије који је потписао и дао пристанак за овако нешто. шта сад има вјерни народ да се противи ставу епископа и патријарха. То је онда већ непослушност која није у складу са православљем. ovim je sve receno... Goku and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 ovim je sve receno... Како је тиме све речено ? Да ли то значи да је епископ Ваљевски Милутин непослушан пошто је против овога ? АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 Да ли то значи да је епископ Ваљевски Милутин непослушан пошто је против овога ? da li o tome postoji zvanicno obavestenjue crkve...? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 Мене само занима како браћа и сестре са овог форума,да манемо сву причу другу и владике и патријархе и власт и све друго реагују на овакве слике и вести,шта у њима изазивају ухапшене жене и деца од 3 и 5 год,обијена врата манастира,исчупани иконостас,срушена купола,бацања икона на гомилу,оскрнављен престо...на шта их то подсећа и шта у њима то изазива,само ме то занима...па нека и сам патријарх лично руши АлександраВ and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 da li o tome postoji zvanicno obavestenjue crkve...? http://www.eparhijavaljevska.rs/index.php?id=vesti/2015/2015-06-31-001v http://www.eparhijavaljevska.rs/index.php?id=vesti/2015/2015-08-01-001v да одмах одговорим неке од саопштења је пренео и званичан сајт СПЦ не само епархије Ваљевске. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 Мене само занима како браћа и сестре са овог форума,да манемо сву причу другу и владике и патријархе и власт и све друго реагују на овакве слике и вести,шта у њима изазивају ухапшене жене и деца од 3 и 5 год,обијена врата манастира,исчупани иконостас,срушена купола,бацања икона на гомилу,оскрнављен престо...на шта их то подсећа и шта у њима то изазива,само ме то занима...па нека и сам патријарх лично руши Милоше, наравно да је ово са силом против народа који брани светињу тужан и ружан призор, да гађа у само срце, ево и емоционалних реаговања и вијести нашој (једној од наших) страница. https://www.facebook.com/Ne.Psuj.Boga Али ми бисмо могли да будемо одмјерени у претпостсавкама и коментарима, јер цијела ситуација је осјетљива јер се не зна транспарентно ко од црквених власти, је шта, како и зашто одлучио/урадио, да нема јединственог става, да може да буде више различиитих интерпретација. Проблем којиј је могао бити ријешен конструктивно је ријешен на најгори могући начин, уплитањем народа и појединаца из којекаквих побуда, а видимо да се и на фб дешавају разни ружни коментари који одсликавају наше жалосне подјеле. Ајде да ми будемо достојанствени, да не доливамо уље на ватру и не чачкамо болне подјеле, а нарочито да изоставимо прозивање именом епископа за ове или оне непровјерене тврдње које лако могу бити и клевете. Хиљаду пута смо се овдје освједочили да иако би требало да може да се изнесе критика цркве, да се то никад не уради на примјерен начин него на такав да радује недобронамјерне који читају овако јаван и отворен медиј, саблажњава неутврђене и одбија оне који би можда пришли цркви... Dijasporka је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 1, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 Епископ Милутин је реаговао и то неколико пута,што кроз јавна саопштења и слично што кроз праксу,ето рецимо није дао кључ светиње овим властодршцима па су они исту обијали,као што се види кроз слике. Међутим спрега политике,власти,моћи изгледа је ипак превелики залогај,а ту брану и то потапање манастира ради директно власт. Проблем је друге прилике,проблем је прошли владика Лаврентије који је потписао и дао пристанак за овако нешто. Владика Лаврентије који је познат иначе по томе што уступа манастир у својој епархији масонима да ту одржавају сеансе итд. Сад асоцијације власт,политика,моћ,масони- Па није баш тако што се тиче Владике Лаврентија. Постојао је договор између Епархије тадашње шабачко-ваљевске и ЕПС-а да се изгради друга црква, кућа, дом за свештеника, уреди порта итд... а да се овде направи језеро. Дакле, не може и јаре и паре. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milos Tijanic Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 Какве то везе има брате? О црног ли црнила међу Србљем,руше манастир,скрнаве,обарају куполе.али се брат Милош запитао ко је Антоније Давидовићи и нашао је! Па да скроз је нормално међу Србљем рушити православне манастире,па да се запитамо ко је против тога! тај није баш нормалан. Људи,људи,ЉУДИ. Могу само да тугујем и да ми буде жао због овога. А сад да ли треба да осуђујем полицију, власт, кога? Ништа нисам прочитао на званичној страници спц.рс, а не треба да верујем неком ко је био на црквеном суду. "You wear a mask for so long, you forget who you were beneath it." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 Проблем је друге прилике,проблем је прошли владика Лаврентије који је потписао и дао пристанак за овако нешто. Владика Лаврентије који је познат иначе по томе што уступа манастир у својој епархији масонима да ту одржавају сеансе итд. Сад асоцијације власт,политика,моћ,масони- А што е овога конкретно тиче, па не може се баш једноставно рећи проблем је тај и тај човјек, често то није тачно, а ни праведно.. Да ми ипак заобиђемо понављање старих прича, о којима је овде већ дискутованоhttps://www.pouke.org/forum/topic/31569-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80-%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%98%D0%B5-%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0/... Е за нас Србе је баш карактеристично, били вјерни или не, да не умијемо да сагледавамо појаве и проблеме као такве а не кроз људе, именом и презименом, те да их по могућности и не млатнемо, ако не песницом, а оно бар осудом, грдњом, клеветом... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 Па није баш тако што се тиче Владике Лаврентија. Постојао је договор између Епархије тадашње шабачко-ваљевске и ЕПС-а да се изгради друга црква, кућа, дом за свештеника, уреди порта итд... а да се овде направи језеро. Дакле, не може и јаре и паре. Pa sta je ovo moj brate? Dajem jednu svetinju za tri kila krompira? I onda kazes pa nije bas tako i ne moze jare i pare,pa jeste,tako je i niko nije trazio jare i pare,osim episkopa Lavrentija,na sta to lici... Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 Могу само да тугујем и да ми буде жао због овога. А сад да ли треба да осуђујем полицију, власт, кога? Ништа нисам прочитао на званичној страници спц.рс, а не треба да верујем неком ко је био на црквеном суду. Da,ali ti si na slike porusenog ikonostasa,zvonika i svega ostalog jednog manastira koji je star 10tak vekova nasao problem ne u tome i ne u cinjenici da postoje dokumenti kao sto su slike nego u tome sto taj manastir izmedju ostalog od tih 20 i kusur ljudi brani i monah nemonah Antonije i isturio si u prvi plan ne cinjenicu da se manastir rusi,da su se grobovi oko manastira ruinirali,izmestali na ruzan nacin,da su obijali manastir i da ruse sve pred sobom,nego tu cinjenicu da je jedan od branilaca i monah nemonah Antonije. I onda jos kazes ne verujes svojim ocima,nije bilo na zvanicnoj stranici spc,okej imas tu slobodu. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Септембар 1, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 А што е овога конкретно тиче, па не може се баш једноставно рећи проблем је тај и тај човјек, често то није тачно, а ни праведно.. Да ми ипак заобиђемо понављање старих прича, о којима је овде већ дискутованоhttps://www.pouke.org/forum/topic/31569-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80-%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%98%D0%B5-%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0/... Е за нас Србе је баш карактеристично, били вјерни или не, да не умијемо да сагледавамо појаве и проблеме као такве а не кроз људе, именом и презименом, те да их по могућности и не млатнемо, ако не песницом, а оно бар осудом, грдњом, клеветом... Sta je sestro tacno problem u ovoj temi? Da templarima se daje manastir na koriscenje da odrzavaju seanse i da templari nisu pravoslavci i da episkop je dao pristanak osim ako on ne zna za to,sto je opet lose. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 1, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 1, 2015 Pa sta je ovo moj brate? Dajem jednu svetinju za tri kila krompira? I onda kazes pa nije bas tako i ne moze jare i pare,pa jeste,tako je i niko nije trazio jare i pare,osim episkopa Lavrentija,na sta to lici... Мислиш ли да је све ово тако просто и једноставно? Најпре, нисам за рушење светиње и њено потапање, не дао Бог. Причамо о ономе што је урађено и шта су последице свега тога. Опет, могло је да буде и тако не Црква не добије ништа. И о томе треба размислити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука